Президентът поиска от служебния кабинет честни избори, стабилност и прекратяване на лошите практики в държавата

Президентът Румен Радев обяви, че служебният премиер проф. Огнян Герджиков е човек на диалога.

© Анелия Николова

Президентът Румен Радев обяви, че служебният премиер проф. Огнян Герджиков е човек на диалога.Президентът Румен Радев очерта няколко приоритета на служебното правителство - осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Днес той представи състава на служебното правителство, което е оглавявано от проф. Огнян Герджиков. Церемонията в Гербовата зала продължи 18 минути.


"От изключителна важност е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната, реда и сигурността на българските граждани. Това означава спокойно и ефективно работеща държавна администрация. Вярвам, че високият професионализъм на служебните министри е гарант за изпълнението на тази важна задача", обяви Радев пред служебни министри и журналисти. Той каза, че служебният кабинет "ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка".


"В предизборния период междупартийният дебат се изостри, геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази сложа ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност и изпълнение на важните задачи за обществото и държавата", каза още президентът.
За основан мисия на служебния кабинет бе обявено "организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори. "Те трябва да позволят на българските избиратели да заявят ясно своята воля. Служебното правителство трябва да предприеме всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации и действия, опорочаващи изборния процес", заяви Радев.


Друга важна задача е българското председателство на Съвета на ЕС, за което ще отговаря служебният вицепремиер Деница Златева. "Това е не само предизвикателство, но и огромен шанс на страната ни не само да демонстрира лидерство, но и да заяви и отстоява нашите приоритети. За изпълнението на тази задача е необходимо да се подобри взаимодействието и координацията между институциите на всички нива", каза още Радев. България поема председателството на ЕС на 1 януари 2018 г.


Президентът Румен Радев представи служебния кабинет, който поема властта днес.

© Анелия Николова

Президентът Румен Радев представи служебния кабинет, който поема властта днес.


"Нека е ясно - служебнотото правителство няма как да изпълни пълноценно своите задачи, ако не извърши задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам при установяване на случаи на лоши практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени. Ще следя отблизо за нулева толерантност на служебното правителство към случаите на корупция, за почтеност и прозрачност в работата на министрите и на администрацията", категоричен бе президентът. Той обяви още, че ще следи служебният кабинет да спазва върховенството на закона, да запази запази надпартийност и институционален суверинитет в развихрилата се вече предизборна борба.


"В тази напрегнатата политическа обстановка и противопоставяне изборът ми за служебен министър-председател се спря на проф. Огнян Герджиков - юрист с безспорен авторитет, бивш депутат и председател на българския парламент; политик, който бе изпратен с аплодисменти от поста си - нещо, което рядко се случва в страната. Проф. Герджиков е човек на диалога. Вярвам, че чувството му за хумор понякога ще бъде необходима противоотрова във време на тежка предизборна кампания", каза Радев в представянето си на служебния кабинет.


Служебният кабинет има четирима служебни вицепремиери - д-р Илко Семерджиев (служебен министър на здравеопазването), ген. Стефан Янев (служебен министър на отбраната), Деница Златева (служебен вицепремиер по българското председателство на ЕС) и Малина Крумова (служебен вицепремиер по еврофондове). Семерджиев бе представен от Радев като човек с "реформаторски дух, активна гражданска позиция и солиден опит в здравния мениджмънт". Ген. Янев - като "достоен офицер и дипломат, заемал отговорни длъжности в Министерството на отбраната и зад граница". А Златева и Крумова - като професионалисти с опит в областта съответно на европейските въпроси и на еврофондовете.


Служебни министри са Кирил Ананиев (финанси), Гълъб Донев (социална политика), доц. Теодор Седларски (икономика), Пламен Узунов (вътрешни работи), Ради Найденов (външни работи), Мария Павлова (правосъдие), проф. Николай Денков (образование и наука), Христо Алексиев (транспорт), Николай Павлов (енергетика), проф. Христо Бозуков (земеделие и храни), Ирина Костова (екология), Стела Балтова (туризъм), Спас Попниколов (регионално развитие), Рашко Младенов (култура) и проф. Даниела Дашева (спорт).


"Пожелавам ви успех, кураж и мъдрост в управлението на държавата. На добър час", завърши президентът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Лошите практики за два месеца не могат да се прекратят(това са празни бръщолевения за запълване на времето),но виж за изборите е прав,то това е и основната задача на служебното правителство.

 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 893 Весело

  Кратко и ясно!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Неутрално

  О.Минчев: "Дали наистина този служебен кабинет ще бъде неутрален, ще зависи от две неща. На първо място, дали новият министър на вътрешните работи ще смени значителна част от ръководствата от районните дирекции на вътрешните работи."
  и
  "Вътрешният министър да изреже политическите метастази в МВР. В последните години вотът има все по-малко общо с истинската воля на хората, тъй като в повечето случаи е корпоративно зависим или финансово /разбирай купен/. Какъв ще бъде в сегашния случай зависи от служебното правителство и особено от вътрешния министър – дали ще успее да разбие схемите, по които органите на властта се използваха като предизборни щабове. За целта служебният министър е добре да познава системата отвътре, да знае къде и как да пипа, за да изреже политическите й метастази. ..." - http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4484821/

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Колкото и да не са надеждни според мен, пожелавам им успех, защото техният успех ще е и наш! Дано подготвят честни избори! Заявката им за редуциране на търговията с гласове звучи добре, но не и много оптимистично.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Кое ти е ясно?
  Та, то още от вчера КорНи започна не с лошите практики, а с най_гнусните практики.
  Лъжи и див популизъм!

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8848 Любопитно

  Истерията преди да се състави кабинета - както винаги беше много повече от акъла!
  Сега като всички са доволни - пита се за какво изобщо трябва да се хаби още партийна злоба, нека да си изберем НС, нека НС да си БАЧКА и да си остане и кабинетът да си БАЧКА!

  [email protected]
 7. 7 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Беновска пита ,а нещо друго не иска ли. Петър Първи попитал поповете :'' А нещо друго не искате ли ? Според Божидар Димитров и други видни историци диалогът продължил ето как: Поповете: Надяваме се да си получим обратно камбаните. Петър: По-добре внимавайте да не се наденете на нещо друго

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  Не виждам в мрънкащия Герджиков нищо повече, от удобен за ДПС и БСП изпълнител...!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Лошите практики за два месеца не могат да се прекратят[/quote]
  Като начало ще е достатъчно
  И. Семерджиев (СДС) да покаже далаверите
  на П. Москов (ДСБ).

  До коментар [#1] от "chicago514":

 10. 10 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Издигането на Герджиков на този пост е недвусмислена заявка от хората, които докараха Симеон, че желаят да се върнат в политиката и в управлението на държавата. Неслучайно и Спас Русев се навърта напоследък насам, под прикриетото на БТК и "Левски".

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#10] от "volarok":

  Тоест, все същите червено-руско-турски продажници, дето ги гледахме и досега...! Нищо ново...!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  [quote#11:"tww09306483"]Тоест, все същите червено-руско-турски продажници, дето ги гледахме и досега...! Нищо ново...!
  [/quote]Ами огладняха последните години и сега ще направят всичко възможно да се докопат до властта, като се има предвид, че през 2020 г. пресъхва кранчето на еврофондовете. БСП и ДПС са на линия, очаквам някаква формация/коалиция, която да застане на мястото на НДСВ.

 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#5] от "4ort":

  Нефелки рИформаторки, все някой отстрана ви е виновен и все нещо не ви е ясно!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 660 Весело

  Както Путин разпореди от тази година туризмът в Крим да станел печеливш, така и льотчик Радев разпореди да се прекратят лошите практики в държавата

  Така навремето и Партията разпореди в XII си конгрес оттук нататък да започнем да работим качествено и да вдигнем качеството на продукцията. И всички веднага заработиха "качествено"

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Гражданите искат същото.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6141 Неутрално

  [quote#14:"Smoke"]
  Така навремето и Партията разпореди в XII си конгрес оттук нататък да започнем да работим качествено и да вдигнем качеството на продукцията. И всички веднага заработиха "качествено" [/quote]
  Девизът беше "Ефективност и качество, качество и ефективност!"
  😎

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Радев постъпи правилно, като избра мекотелото Герджиков за удобен виновник за всеки провал на периода до изборите.

  Navigare Necesse Est
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK