Ситнилски е бил неправомерно отстранен от съдебния съвет, уволнението на Ченалова е под въпрос (допълнена)

Ситнилски е бил неправомерно отстранен от съдебния съвет, уволнението на Ченалова е под въпрос (допълнена)

© Иван ГригоровВърховният административен съд (ВАС) няма да може да връща решенията на Висшия съдебен съвет (ВСС) за ново произнасяне по дисциплинарни дела на магистрати. Това становище е застъпило мнозинството от ВАС по тълкувателното дело, образувано по искане на председателя на съда Георги Колев. Освен това съдът е приел, че ако член на кадровия орган на Темида е предложил някого за наказание, то той не може да участва в състава на дисциплинарната комисия, който трябва да реши случая.


Така редица спрени дела за дисциплинарни наказания на магистрати най-накрая ще може да бъдат възобновени и ВАС няма да връща на кадровия орган колкото пъти иска делата за дисциплинарни производства срещу магистрати, а само ще ги отменя, коментира "Правен свят". Позовавайки се на своя информация, тъй като тълкувателното решение на ВАС все още не е публикувано.


Делото бе образувано с два въпроса:
Първият е какво е правомощието на ВАС след отмяна или обявяване нищожността на решение на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание на магистрати - да върне преписката на съвета за ново произнасяне с даване на задължителни указания, или само да отмени решението, независимо от наличието на дисциплинарно нарушение.


Мнозинството от върховните съдии са се обединили около становище, че не следва делото да се връща на ВСС за ново произнасяне в случаите, в които наложеното наказание е отменено от съда.


Тази позиция застъпваха по-рано и членовете на ВСС Юлия Ковачева и Калин Калпакчиев. Двамата не бяха съгласни с мнозинството в съвета за многократно връщане. Аргументираха с това, че съдът само упражнява контрол върху решенията на ВСС, тоест или ги отменя, или ги потвърждава. "Недопустимо е след отмяна на решение, съдът да дава указания на ВСС за вида и размера на наказанието и за процесуалните правила и материалноправните основания за ангажиране на дисциплинарната отговорност на магистрата", коментираха Ковачева и Калпакчиев по-рано, цитирани от "Правен свят".


Вторият въпрос бе може ли членове на ВСС, които са вносители на предложения за образуване на дисциплинарно производство, да участват и в дисциплинарния състав. Тази практика - предложител на дисциплинарно производство да участва и в състава, който ще го решава - бе въведена от този състав на ВСС, предходният изключваше от жребия членовете на съвета, които са подписали предложението за наказание.


Отговорът на ВАС е ясен -


членове на ВСС, които са вносители на предложения за образуване на дисциплинарни производства, не могат да участват в дисциплинарния състав,


който ще се произнесе дали магистратът да бъде наказан и какво да е наказанието. Това решение ще се отнася само за висящите производства, защото с промените в Закона за съдебната власт членовете на ВСС могат да предлагат за наказание само колегите си от самия съвет. Те вече нямат правомощие да внасят предложения и за магистрати.


В очакване на това тълкувателно решение на ВАС бяха спрени редица съдебни дела по жалби на съдии и прокурори, сред които Румяна Ченалова, Владимира Янева, Богдана Желявска, Светлозар Костов, и др.


Тълкувателното решение може да обезсили дисциплинарните производства срещу Румяна Ченалова и прокурора Светлозар Костов


А покойният член на ВСС Камен Ситнилски изобщо не е можело да бъде отстранен от съвета, ако бяха изпълнени условията на това тълкувателно решение. Защото в случая Ситнилски бе постигнат абсолютният абсурден рекорд - Галя Георгиева беше предложила дисциплинарното производство срещу него, и същевременно бе председател на дисциплинарния състав и докладчик, тоест в едно лице три функции - подател на сигнала, обвинител и съдия, ако приложим аналогията със съдебния процес.


А в случая на Ченалова членовете на съвета Галя Георгиева и Даниела Костова са били хем вносители на предложението за дисциплинарката, хем част от дисциплинарния състав, който е решил делото.


При Светлозар Костов също двама от предложителите - Ясен Тодоров и Милка Итова - влизат и в дисциплинарния състав.


Още при завеждане на дисциплинарното дело срещу Ченалова, тогавашният зам.-министър на правосъдието Петко Петков предупреди ВСС за възможните последици.


Петко Петков: Предупредих ги, че ще минират дисциплинарното дело


Потърсен по повод тълкувателното решение, Петко Петков коментира:


"Нехайството на госпожа Галя Георгиева и госпожа Даниела Костова напълно обрече дисциплинарния процес срещу Румяна Ченалова и това е известно отдавна. В дисциплинарното дело срещу нея те съвместяваха две качества - вносители на предложението за дисциплинарно наказание и членове на дисциплинарния състав, а това е недопустимо. Именно с тези мотиви - да не бъде компрометиран крайният дисциплинарен акт, като представител на министъра на правосъдието два пъти поисках те да се отведат.


Мотивирах исканията си и със съдебна практика - Решение на ЕСПЧ по делото "Волков срещу Украйна" и с практиката на ВАС по дисциплинарните дела на съдия Мими Петрова и съдия Мария Георгиева. По тези дела решението на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание е отменено именно поради съвместяването на две функции у едни и същи хора. Дори професионалните познания на г-жа Георгиева тогава да не са обхващали този аспект на дисциплинарното производство - тя и г-жа Костова бяха информирани от мен. Предупредих ги както че нарушават правото й на справедлив процес, така и че, ако не се отведат - това ще минира производството."


Тълкуването на ВАС в българския контекст може да има и негативни ефекти


Макар тълкувателното решение да въвежда европейските стандарти за справедлив процес срещу магистратите, то ще има и негативни ефекти в българския контекст, коментират юристи пред сайта "Съдебни репортажи".
Казуси като делата по жалба на министъра на правосъдието срещу решенията на ВСС по дисциплинарните производства срещу Владимира Янева, Богдана Желявска и Петьо Петров (следователя Пепи Еврото), ще са обречени на неуспех. ВСС ще може лесно да измъква съгрешили, но удобни магистрати, от тежки наказания, достатъчно е да им наложи минимална санкция в опорочен дисциплинарен процес. Така евентуалните жалби на вносителите на предложения за дисциплинарни наказания – като министъра на правосъдието или административните ръководители, няма да могат да постигнат ефект, защото оттук нататък съдът няма да връща дисциплинарните дела на ВСС с указание за друго наказание, а само ще отменя без право на "поправителен" за кадровия орган.


Така, макар и правилно, решението на ВАС фактически лишава вносителите на дисциплинарни дела от законно гарантираното им право на жалба, тоест от инструмента за контрол и баланс между властите.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Драйфа ми се от задкулисието вече ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 804 Гневно

  Уволнението на Ченалова под въпрос?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Пробив, дано даде резултат!

 4. 4 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Да му се ненадяваш на ВАС. Не са си послушали началника този път.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  [quote#2:"today"]
  Уволнението на Ченалова под въпрос?[/quote]
  Калпавата и опорочена процедура го поставя в тази позиция. Точно като прокурорските изцепки и старателно некадърните обвинения компрометираха доста знакови дела.

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Весело

  Ситни, дребни, като Ситнилчета! 27 години се учим на демокрация, независимо правосъдие, ВСС, и т.н. И по всичко изглежда, че още не сме се научили!
  1) Защо? Бавно развиващи ли сме като общество?
  2)Дали тази система е най-добрата за нас? След като единствените"видими резултати" са контролиран хаос, и угояване на Пеевски?
  3)дали очаквате нещо да се промени към добро, пред вид че не сме Румъния?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Ха, тъкмо щях да питам какво стана със сериала "двете каки" и "откровенията на Василев"...... ББ падна, пускайте следващите серии, или Решетников каза да ги пазите за седмицата преди изборите?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  "Галя Георгиева беше предложила дисциплинарното производство срещу него, и същевременно бе председател на дисциплинарния състав и докладчик, тоест в едно лице три функции - подател на сигнала, обвинител и съдия, ако приложим аналогията със съдебния процес"

  Само дето умориха човека. Тази Галка Горанова, май компенсира липса на профисионализъм с вярност към вожда /главния прокурор/

 9. 9 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 927 Неутрално

  тая Галя много активна станала.Ако знаете какво парче беше като млада съдиика.Един път.А сега какво стана.

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  лустрация трябва ,лустрация ,ако не се проведе тази лустрация , естествения отбор ще доведе цяла България да се лустрира откъм местни жители

 11. 11 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 676 Разстроено

  Ситнилски не дочака справедливост...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 12. 12 Профил на Smoke and mirrors
  Smoke and mirrors
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Кога ще има разследване на случая "Ситнилски"? Ще разберем ли някога, защо Бюреков и бандата му пращаха хулигани под прозорците на ВСС?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 13. 13 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Е време беше да я върнат, как така ще уволняват някого..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK