Продажбата на билети за градския транспорт в София е спаднала почти двойно след поскъпването им

Продажбата на билети за градския транспорт в София е спаднала почти двойно след поскъпването им

© Георги КожухаровПоскъпването на билетите за градския транспорт в София е намалило продажбата им почти двойно. За последните 7 месеца от миналата годината се отчита спад с 43% спрямо същия период на 2015 г. Това заяви пред "Фокус" директорът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров.


От 1 юни миналата година еднократното пътуване в столицата поскъпна с 60% - от 1 лв. на 1.60 лв. Продажбата на карти за 10 пътувания също е намаляла заради по-високите цени. Спадът е от 29%.


Очаквано има сериозен ръст в издаването на абонаментни карти, тъй като тяхната цена не бе променена. За периода от юни до декември 2016 г. са продадени с 48% повече карти спрямо същия период през 2015 г.
"Цената на еднодневните карти, която е 4 лв., също не беше променена и това увеличи трикратно тяхното търсене. От тях са продадени 1 081 334 бройки при 356 602 през същия период на 2015 г.", заяви Христиан Петров.


По данни на ЦГМ през 2016 г. броят на глобените пътници без билет е 23 753. Според Петров тенденцията пътуването без билет да намалява е все по-голяма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK