Найден Тодоров ще е директор на Филхармонията, вторият кандидат оспорва конкурса

Репетиция на Софийската филхармония

© Анелия Николова

Репетиция на Софийската филхармонияДиригентът и дългогодишен директор на Русенската опера Найден Тодоров е спечелил конкурса за директор на Софийската филхармония, съобщи Министерството на културата на сайта си в последния ден от управлението на Вежди Рашидов.


В писмо, изпратено днес до новия министър Рашко Младенов друг кандидат за поста - Светлина Терзиева-Ангелова заявява, че конкурса е бил непрозрачен, протоколите са били подправяни ,като обвинява и самия Тодоров в кражба на концепциите, с която се явила на конкурса.


Изборът на Тодоров съвпада с подозренията на синдикатите в първия оркестър, които миналата седмица обявиха, че конкурсът е нагласен в полза на Тодоров и настояха да не се провежда след оставката на правителството. Около 50 души протестираха по време на провеждането му миналия петък, 20 януари. Няколко часа по-късно обаче там се състоя и контрапротест, на който десетина души от оркестъра се обявиха "за" провеждането на конкурса и обявиха първите в лобизъм за кандидата и доскорошен временен директор на институцията Светлина Терзиева-Ангелова.
Ангелова е класирана втора от конкурсната комисия. В писмото си от днес, адресирано до служебния министър на културата, президента Румен Радев, премиера Огнян Герджиков, Софийската районна прокуратура Петър Белчев и омбудсмана Мая Манолова Терзиева иска Младенов да направи проверка на конкурса. На въпрос защо сигнализира за нередностите чак днес, Ангелова отговори, че "това е възможно най-скоро след обявяването на решението за избор на директор. По закон няма как да обжалваш решение, преди то да бъде факт."


Съмнения


В писмото Терзиева оспорва конкурса по 4 точки. Първата е, че комисията не е била в пълен състав от 11 души, когато се е явила тя. Според Терзиева, Маргарита Васева, която ръководи дирекция "Бюджет и финансово-счетоводна дейност" към министерството на културата не е присъствала на нейното изслушване. Въпреки това обаче подписа на Васева е бил поставен върху протокола.


"Това е опорочаване на конкурсната процедура и основание за отмяната й като незаконосъобразна, а наред с това представлява и състав на документно престъпление", пише Терзиева в писмото. По думите й също така протоколът е бил попълнен на друго място, а оценъчните карти - броени от лица, които не са членове на комисията.


Терзиева пише, че "членове на комисията" са отбелязали поразителната прилика на репертоарния план на г-н Тодоров с нейния. Според бившата директорка той би могъл да бъде копиран, защото е публикуван онлайн и е депозиран в Министерството на културата при постъпването й на поста.


Терзиева отбелязва и че липсва протокол за събеседването с кандидатите, до него не са били допуснати странични наблюдатели и представители на медиите, които да излъчат директно конкурса. Според нея това е още един аргумент, че резултатът е нелегитимен.


Протести и контрапротести


Непрозрачните процедури и абсолютния отказ на администрацията на Рашидов да разкрива оценъчни карти и протоколи бяха и една от причините, поради които синдикатите протестираха миналата седмица. Те заявиха, че не са разбрали защо предния конкурс, в който Ангелова също участва, е завършил без резултати.


Филхармонията е без редовен директор от години. През април 2015 г. най-сетне бе проведен конкурс за мястото, но по думите на министерството "нито един от кандидатите не събра достатъчен брой точки". Въпреки това Терзиева бе назначена за временен директор. Тя постъпи във филхармонията като дясна ръка на временния ръководител Виктор Стоянов. Престоят й бе свързан с конфликти с известните лица от оркестъра, в резултат на които напусна и главния диригент Мартин Пантелеев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK