Мястото на ДСБ е в Реформаторския блок, според лидерите на Блока

Първи конгрес на Реформаторския блок. Найден Зеленогорски, Николай Ненчев, Борислав Великов, Божидар Лукарски и Меглена Кунева,

© Юлия Лазарова

Първи конгрес на Реформаторския блок. Найден Зеленогорски, Николай Ненчев, Борислав Великов, Божидар Лукарски и Меглена Кунева,Мястото на ДСБ е в Реформаторския блок, без това много от тях са тук днес, заяви бившият министър на здравеопазването Петър Москов. Той бе изключен от ДСБ, след като партията на Радан Кънев напусна блока. Подобни призиви в изказванията си на първия конгрес на Блока, който се провежда в момента имаха и лидерът на БЗНС Николай Ненчев и на ДБГ Меглена Кунева.


Петър Москов

© Юлия Лазарова

Петър Москов


"Изминаха 2 изключително трудни години за всички, които сме тук, обединени от общото усилие за развитие на България. Да не допуснем БСП и ДПС във властта е спойката на РБ", каза Москов, който ръководи предизборния щаб на Блока за предсрочните парламентарни избори. Според Москов последиците от разцеплението на десницата през 2013 година са били идването на БСП и ДПС. "Вгледаната в пъпа си десница даде път на експеримента "Орешарски", добави той и призова това да не бъде допускано пак, "защото не бива да даваме възможност десницата да бъде обвинявана в глупост."
"Заемане на героични пози на неоценени от обществото е позиция на неудачници от задните редици. Да се преборим дневния ред на нашето малцинство да стане дневен ред на дясно-центристко мнозинство е трудно, но ние го направихме", каза още Москов по адрес на бившите си съпартийци. Той каза към събралите се над 2000 реформатори в залата, че нямат причина да се срамуват от участието си в управлението, защото то е постигнало успехи за 2 години.


Москов смята, че бъдещето на блока не е в "социално-либерални заблуди", а в ценностите на консерватизма, който трябвало да бъдат търсени в други държави, като Унгария и Чехия. "Когато умерен човек се прибере в къщи и пусне телевизора той вижда картина, която не отговаря на неговия дневен ред, Умореният от парадигми българин, между Кончита Вурст и Ала Пугачова. избира Ала Пугачова", даде пример Москво.


Блока не трябва да се затваря, тази пълна зала не трябва да ни успокоява, каза лидерът на БЗНС Николай Ненчев, защото се подлагал на съмнение "най-големият ни успех – евроатлантизма". Той призова за възстановяване на Гражданския съвет и ДСБ да стане част от блока. "Нека да се разделим с партийния егоизъм. Имаме много по-висока цел, заради България, бъдещето на децата ни", каза Ненчев


Меглена Кунева

© Юлия Лазарова

Меглена Кунева


"Не, не искаме ляво управление в страната, но и не искаме само една партия да диктува какво значи дясно в България. Ние сме конкурент, коректив и партньор - в тязи последователност", каза лидерът на ДБГ – Меглена Кунева по адрес на големия си коалиционен партньор в подалото оставка правителство- ГЕРБ.
Божидар Лукарски, председател на СДС, също призова за единство. "Сигурна и богата държава на свободни и щастливи хора" – това е кодът на Реформаторския блок, според Лукарски. Кодът се превърнал в основата на програмата, с която РБ спечели доверието на 9 процента от българските избиратели на парламентарните избори през 2014 година. И тези хора очакваха от нас да отстояваме не просто програмата си, но и единството помежду ни, добави Лукарски.


На конгреса си Реформаторите трябва да приемат политическа резолюция за изборите, да определят нови органи на Блока и да изберат лидери.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK