Радев пред Euroactiv: Опасявам се, че САЩ ще възстановят диалога с Русия, а ЕС ще остане заложник на санкционната война

Президентът Румен Радев е на посещение в Брюксел днес и утре.

© Анелия Николова

Президентът Румен Радев е на посещение в Брюксел днес и утре.Изборът на ЕС и НАТО за България е стратегически и не трябва да бъде поставян под въпрос. Що се отнася до санкциите (срещу Русия - бел. ред.), считам, не виждам каква е практическата полза от тях, докато загубите са очевидни. Опасявам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Москва, а ЕС ще остане заложник на санкционната война. Това казва новият български президент Румен Радев в интервю за базирания в Брюксел портал Euroactiv, което излиза в деня на първата визита на държавния глава там.


"В кампанията много пъти казах, че българската външна политика трябва да се изработва в България и да се отстоява навън, а не обратното. В последните години това невинаги беше факт. Наличието на няколко геополитически центъра би трябвало да е още един стимул ЕС да търси да съхрани единството си, защото само при това условие той би могъл да играе наравно с останалите крупни актьори. От своя страна се надявам да установя прагматични и взаимноизгодни връзки с лидерите на САЩ, Русия и Китай", каза още Радев. Той заявява, че категорично отхвърля внушението, че България рискува да загуби председателството си на ЕС, и съобщава, че изградените екипи за координация на дейностите по председателството ще бъдат съхранени.


"Очаквам да установя работен контакт с г-н Юнкер, г-н Туск и новоизбрания председател на ЕП г-н Таяни и заедно да обсъдим отношенията на София с Брюксел, както и бъдещето на ЕС, който по мое мнение трябва да бъде съхранен на всяка цена въпреки трудностите, защото ерозията му би означавала непростима загуба на историческо време", казва Радев за посещението си в Брюксел.
Държавният глава заявява още, че съставът на назначеният от него служебен кабинет доказва, че той е експертен и надпартиен. Попитан дали с него се е опитал да опровергае тези, които са му пришивали етикета "проруски президент", Радев отвръща: "Пришиването на етикети е опростенческа политическа практика. Някои европейски медии допускат лековерно да бъдат въвличани във вътрешнополитически интриги, като ползват етикети."


На въпрос за основните проблеми в България той отговаря: "Несправедливостта и ниските доходи са основни проблеми. Демографският срив е производен от тях. За целта е необходимо да възстановим справедливостта. Съдебната система е негов стожер и се нуждае от реформа. Едно добро правораздаване създава още по-сигурна среда за инвестиции и закономерно допринася за решаването на проблема с ниските доходи. Не е тайна, че корупцията също е наследен проблем. Препоръките в последния мониторингов доклад ще бъдат отчетени от следващия български парламент, който, надявам се, ще излъчи стабилно мнозинство. Обществената непоносимост към корупцията и несправедливостта нараства и тя неизбежно ще доведе до съответните промени."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK