Съдът регистрира "Да, България" като политическа партия (допълнена)

Христо Иванов беше вписан като лидер на партия "Да България"

© Георги Кожухаров

Христо Иванов беше вписан като лидер на партия "Да България"Софийският градски съд (СГС) регистрира "Да, България" като политическа партия и уважи искането им решението на съда да стане известно още в днешния ден, когато беше и първото заседание по делото. Прокурор Явор Димитров не възрази срещу регистрацията и заяви, че са спазени всички законови изисквания за регистрация на политическа партия.


Такава бе и преценката на съдия Румяна Спасова. Партията е вписана под името "Движение Да България" заедно с нейния устав и национален съвет от 102- ма членове и председател бившият правосъден министър Христо Иванов.


Съдия Спасова заяви, че в инициативния комитет за учредяване на партията е имало 77 души, при изискуеми от закона 50. На учредителното събрание са присъствали 1235 учредители, при изискуеми от закона 500. Освен това за регистрация на политическата партия е предоставен списък, съдържащ трите имена, ЕГН и постоянен адрес на 2825 членове, като определеният в закона минимум е 2500.


чл. 10 от Закона за политическите партии
"Политическа партия се учредява по инициатива на най-малко 50 граждани с избирателни права съгласно българското законодателство, които образуват инициативен комитет".
Чл. 13. Учредителното събрание на политическата партия приема устав на политическата партия с най-малко 500 учредители.
Чл. 15 (3) За регистрация политическите партии са длъжни да представят в съда:
7. списък, съдържащ трите имена, ЕГН и постоянен адрес на не по-малко от 2500 членове;Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в седемдневен срок, но Христо Иванов не очаква такова действие от страна на прокуратурата. Това означава, че "Да, България" ще може да се вмести в сроковете и ще участва на предстоящите парламентарни избори на 26 март.


Срокът за регистриране на партии за вота в ЦИК е от 2 до 8 февруари. Решението на СГС ще влезе в сила на 7 февруари ако не бъде протестирано, тъй като на 6-ти изтича срокът за протест. Ако съдът обаче беше изчакал 14 -дневния срок за произнасяне, партията щеше да пропусне възможността да участва на изборите на 26 март.


Съдът регистрира "Да, България" като политическа партия (допълнена)

© Георги Кожухаров


"Да, България" отива на избори, отива сама", заяви Иванов след заседанието.


Съдът по правило има 14-дневен срок да обяви решението за регистрация на партия. В молбата си "Да, България" са се възползвали от законовата възможност и са поискали съдът да се произнесе в първото открито съдебно заседание.


"Тази бързина не е безпрецедентна за българския политически живот. Като бивш министър на правосъдието искам да ви кажа, че тя не е безпрецедентна за българската съдебна власт по никакъв начин, въпреки всички твърдения. От самото начало казах, че документите ни са изрядни и че очаквам съдът да се произнесе своевременно, и че прокуратурата ще се отнесе професионално. От чисто съдебно-административна гледна точка няма нищо изненадващо в днешното решение. Изненадващо е за тези, които грешно пресмятаха сроковете - предимно политически лица, макар някои от тях с адвокатски права." Така председателят на новоучредената партия Христо Иванов коментира факта, че съдът уважи искането на партията да се произнесе веднага по регистрацията й.


Пред журналисти след регистрацията Христо Иванов представи по-отчетливо позиционирането и характера на "Да, България".


"Не търсим идентификация с дясното"


Той коментира тезите, че партията му разделя дясното пространство в България. "Ние никого не разделяме, целта ни е да обединим повече хора, отколкото в момента има в тази 7-% ниша, за която е това вълнение и борби".


"Не очаквайте от нас да се включваме в никакви сектариански свади, които са характерни за дясното. Не случайно "Да, България" не желае да търси твърда идентификация с тази традиция в българския политически живот. Обръщаме се към много по-широка общност, която е притеснена от това, че България по вътрешни и външни причини рискува да загуби считаният досега за абсолютно сигурен път на развитие - европейски и демократичен", допълни бившият правосъден министър.


"Предефиниране на центъра в българския политически живот"


По думите му целта на партията не е разцепване на дясното, а предефиниране на центъра в българския политически живот, както и акцентиране на централната му тема, "която досега се считаше, че е гарантирана от международни структури като ЕС и НАТО, днес обаче тя е все повече под съмнение", обясни Иванов. Според него трябва да се постави категорично темата за отвоюване на българската държава от корупционната зависимост и корупционния модел. "А това не е нито лява, нито дясна тема", заяви той.


Призив за антикорупционен блок в следващия парламент - "в първия ден след изборите"


По тази причина Христо Иванов определи като необосновани емоциите, които предизвика решението на партията да се яви сама на изборите. Той отправи покана - "към всички, които заслужат гласовете си и се окажат в следващото Народно събрание и които биха имали лице да застанат зад антикорупционната кауза, в първия ден след изборите да започнем разговори за антикорупционен блок в следващия парламент".


Иванов заяви, че това е покана към всеки бъдещ депутат, които иска да се бори за освобождаването на България от корупционното робство. Приемането на поканата обаче ще означава скъсване с определени политически традиции, допълни той. Посочи и лице на българския корупционен модел - ГЕРБ, ДПС и БСП.


На повтарящия се въпрос как все пак партиите да си поделят десните гласоподаватели, Иванов отговори, че изборите не са математика, а са работа и убеждаване на хората в доверие.


"Няма 7 %, които са наследство на някого вдясно и ние да се борим като синовете и дъщерите на Гераците сега за тая мера. Няма такава политическа логика и мисля, че това е един от пороците на дясното. Не съм в положение да им давам акъл на носителите на тази традиция, но нашето желание е да застанем пред избирателите и да получим доверие за една по-широка кауза, която обединява повече хора", допълни той.


Накрая подчерта и че избирателите, които досега са се надявали, че ГЕРБ, ДПС и БПС ще им дадат просперитет и достойно европейско съществуване, трябва да получат възможност за друг инструмент за своето представителство.

Ключови думи към статията:

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Успех им пожелавам. И по бързо да се отърват от тия с алчните погледи.

 2. 2 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  В крайна сметка, каква партия е Да, България? Лява, дясна, либерална, консервативна? Залитането по БХК и ЛГБТ няма да им донесе успех, както си мислят. Жалко е, защото в център-дясно имаше нужда от алтернатива на пълния с агент-провокатори Реформаторски блок.

 3. 3 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Най-после хората с леви и либерални разбирания ще имат за кого да гласуват. За десните е ясно - Радан Кънев.

  Navigare Necesse Est
 4. 4 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Успех! Сега трябва силна и позитивна кампания за изборите!

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Където няма нито ляво нито дясно има само ляво ... Българско, уродливо и много смрадливо ляво ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Добра новина. Успех на изборите !

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Успех!!! За България би било чудесно, ако влезете и вие, и Нова Република на Радан Кънев!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "volarok":

  Каквато и да е, няма да е мутренска. Това е най-важното. Аман от пожарникаре, комундета и секакви гангстерски рендета.

 9. 9 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 489 Любопитно

  мноо ясно.въпреки активното мероприятие на кафевите медии и бюрек лайнометов. щом толкова цвърчат ,значи заплахата за КОЙ е реална!

  харпун
 10. 10 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Успех! В тази загнила обстанова няма ляво и дясно, има само адековатно-неадекватно! Адекватното сега е Да, България. Да си подредим кочината, пък тогава ще се делим на 'консерватори' и 'либерали'

 11. 11 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#2:"volarok"]В крайна сметка, каква партия е Да, България? Лява, дясна, либерална, консервативна? [/quote]

  Нали си наясно, че поне за нашата държава тези понятия имат нулев смисъл.

 12. 12 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Да се не надяваш на съда. Много експедитивно, само цаци да не оспори.

 13. 13 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Разбира се, ще ги смачкат на изборите, но така е по-добре. Радвам се, че никой не направи грешката да им попречи.
  И без това са безвредни - три рейса протестъри и соросоиди и гей-обществото в България.

 14. 14 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много хора се дразнят, че "Да, България" не се обяви като дясна или лява. По програмата и действията ще стане ясно какви са. Лесно е да си залепиш етикет!

 15. 15 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Честито!
  Браво на Христо Иванов и останалите, които създадоха "Да, България". Територията се нуждаеше от такава партия. Неистовите врясъци под всяка статия, отнасяща се до "Да, България" и мощните лайномети откъм жълто-кафявите медии са доказателство, че тези момчета и момичета са на прав път!Дано сега успеят да привлекат и достатъчно избиратели и напролет да влязат в Парламента.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#2] от "volarok":

  На учредяването на Да, България, младеж представил се като част от ЛГБТ обществото попита директно попита Хр.Иванов за позиция на Да, България за гей браковете. На което той отговори, че това няма как да е негово лично решение и тепърва движението трябва да формулира позиция. Всичко друго е медийна мъгла (ясно от кой)

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ми това му е работата на съда... рутинна история...
  Кви са тия Радини вълнения - не схващам...

 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Добре, хайде сега спрете с дребнавостите и се фокусирайте в битка с истинските проблеми. Успех!

 19. 19 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Харесвах много принципното поведение на Христо Иванов по отношение на съдебната реформа. Въпреки, че не харесвам отрочетата на чужди грантове, все пак Иванов трябваше да влезе в политиката поради много причини. Без обществен натиск върху Цацаратурата, крепена от Баце, Доган и червените хмери, сме свършени. Но в същото време, според мен Христо Иванов постъпи крайно некоректно спрямо Радан Кънев и ДСБ. Съветниците и тези които дават парите за Да България са преценили, че в този момент Кънев е по-скоро бреме. Дори и добре да са си направили сметката, решението е некоректно. Кънев беше единствения партиен лидер който се застъпи за Христо Иванов.

 20. 20 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  [quote#5:"danvan"]Където няма нито ляво нито дясно има само ляво ... Българско, уродливо и много смрадливо ляво ... [/quote]Току-виж, "Да, България" взели да клонят наляво, като се има предви, че правата на гейовете, лезбийките, малцинствата и бежанците на запад се защитават от леви организации.
  [quote#8:"Арон"]Каквато и да е, няма да е мутренска. Това е най-важното. Аман от пожарникаре, комундета и секакви гангстерски рендета. [/quote] Е да, но повече определеност в политическия спектър не беше излишна.

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#15] от "BG Apocalypse":

  Хюстъъъън... имаш проблем...

 22. 22 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Знаменателно. В Годината на Петела. Апропо, "Да, България" повтаря едно към едно слогана по плакатите на Националния фронт на Марин Льо Пен - "Да Франция". Със сигурност е случайно.

 23. 23 Профил на kmz27509388
  kmz27509388
  Рейтинг: 213 Весело

  Учуден съм, че не им направиха въртели.

 24. 24 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#2] от "volarok":

  Плоският данък беше разписан от премиер Сергей Станишев. Това лява или дясна мярка беше? :)

  И изобщо корупцията и неработещата правосъдна система какво общо имат с (поостарялото) ляво-дясно позициониране?

 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Дотук добре, сега предстои много работа.
  Успех!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  [quote#24:"Yomega"]И изобщо корупцията и неработещата правосъдна система какво общо имат с (поостарялото) ляво-дясно позициониране?[/quote]Та нима новоучредената партия ще се занимава само с това?! Ами ако влязат във властта? Каква позиция имат и ще имат по останалите въпроси от управлението на държавата? Съдебната реформа и борбата с корупцията са важни, но не и единствени приоритети на държавата.

 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  “Това означава, че “Да България" ще може да участва на предстоящите парламентарни избори на 26-ти март."

  Очаквам с нетърпение да се хвърлят в предизборната борба!
  Първият въпрос, който се надявам да изяснят е тели са килер на ДСБ или обратното... Може пък и двете формации да са килер на някой друг?

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1122 Весело

  Много добър старт! Пожелавам успех!

  В последният момент смених "Прекалено" с "Много" и мисля, че така е по-добре....

 29. 29 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#19] от "VR|46":

  Решението на "Да, България" да не потърсят предизборно обединение беше грешка, безспорно. Но, така са решили, така са направили. Да им пожелаем успех!
  Лично аз няма да гласувам за тях на изборите.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 30. 30 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нали всички предричаха, че щели да им направят спънки при регистрацията? Може ли едно извинение да получим поне?

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 31. 31 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Успех !
  Препечатвам за информация едно заслужаващо внимание лично мнение в сайта на "Да, България":

  “Да, България!” реши партията да се яви на избори като “Да, България!” – самостоятелно или като коалиция с нейното име “Да, България!” Протегнатата ръка на Радан Кънев увисна във въздуха :-P Скандално или закономерно? Моята теза: Създаването на “Да, България!” като отделен политически субект е съвсем еднозначна заявка за водене на НЕЗАВИСИМА ПОЛИТИКА! Ако наблегнем на сходството във възгледите на ДаБГ и ДСБ и други десни формации, нищо не би попречило да се зъздаде нещо като "фракция" в ДСБ или РБ. Напротив, обаче! Учредителният слоган на “Да, България!” (Да се политизираме!) ясно визира хора с подобни идеи, които или са се отдръпнали от ДСБ - РБ (причини повече от достатъчно!), или не са били готови по-рано да се включат в политическия живот. Като послание (или език, ако щете) това е и призив за сомоопределение, без да е арогантен или да напомня търсене на "врага с партиен билет"... В този контекст поканата на Радан Кънев изглежда неуважителна и прибързана. Казано на политически език - неуместна! Подобна е и оценката за издигането на Росен Плевнелиев за президент от същия човек в края на лятото. Радан Кънев може да е добър юрист, не зная какъв лидер, но като политик не мисля, че е достатъчно зрял. Противоречиви са и посланията на други лидери на формации както в дясното, така и в центристкото пространство. Това в голяма степен пречи на напълно естествените процеси на коалиране, съюзяване и т.н. между тях! За да се случи това се искат или готови хора (ако възникне "отдолу"?) или зрели лидери, които да не карат през просото... В този ред на мисли, отказът на Христо Иванов ми изглежда и политически правилен и достатъчно деликатен, за да не се "взривяват мостове" между хора, които имат много повече общо, отколкото различно. Има и други аргументи, ако ви е интересно - в коментари Успешна седмица на всички.

 32. 32 Профил на Adam
  Adam
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "Schopeяво-

  Ляво-ценстристка и либерална формация е и Движение 21 на Татяна Дончева, а Протестна мрежа едва ли искат някой да ги определя като леви..

 33. 33 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1487 Гневно

  До коментар [#21] от "Добрин Велков":

  Нямаш си представа колко си прав. Имам огромен проблем - нямам Държава, живея на Територия, превзета от нискочели и слабоинтелигентни човекоподобни!
  Но все пак още не съм изгубил напълно надежда, че това може да се промени.
  Не на последно място с усилията на хора като Христо Иванов.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Трудно щеше да е да не ги регистрират

 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#33] от "BG Apocalypse":


  [quote#33:"BG Apocalypse"]Нямаш си представа колко си прав. [/quote]
  Знам.
  Но Христо няма да успее с нови ценности. Да заложи на НАШАТА народопсихология. Иначе няма да стане. От мен да го знаеш.
  Затова добри експерти изпипаха подробно проекта "Президент". И нещата са успешни, нали?
  с либерализъм вече не може... осъзнай се...

 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2343 Весело

  Нови спасители !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "Арон":

  Мда, сега имаме неуспял юрист

  Нищо лично, даже ми е симпатичен с все начинанието си. Ама да делиш политиците по работния им бранш е меко казано тъпо. В БГ нямаме образователна дисциплина политика, поне на мен не ми е известно. Т.е. професионални политици в БГ няма. Нито един. Всичките са аматьори.

 38. 38 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#2] от "volarok":
  [quote#2:"volarok"]В крайна сметка, каква партия е Да, България? Лява, дясна, либерална, консервативна? [/quote]
  volarok, в момента каква партия имаме на власт, можете ли да ми кажете? Дясна? А имаме ли на практика свободен пазар? Безспорен ли е пазарния принцип на обществените поръчки? Имаме ли защита на конкуренцията? Борба с картелите и монопола? Ако имаме, достатъчно ефективни ли са? Нужна ли ни е алтернатива на това "дясно", като изберем "лявото", или просто трябва да отстраним проблемите? Ето такива въпроси си задавам, докато всички питат ляво ли е, дясно ли е, аз това питам - не е ли достатъчно просто да се премахне корупцията, грешките и всичко да си заработи правилно?

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#38] от "gradska":


  [quote#38:"gradska"]в момента каква партия имаме на власт, можете ли да ми кажете[/quote]
  В момента никаква. Нататък не четох поста ти...

 40. 40 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#29] от "BG Apocalypse":

  За съжаление нещата не опират до самото гласуване, а до принципите върху които се взимат дадени решения. Кой стои зад тях, какви са аргументите и т.н. Радан Кънев(дори не съм десебар) застана с името си зад Христо Иванов, влезе в конфликт с най-мощните хора в страната, стана обект на неспирни атаки и гаври заради това си принципно решение. И поведението на Христо Иванов, по-скоро начина на взимане на решение, са неприемливи. Не вярвам това да е негово решение, а по-скоро на тези които финансират и обезпечават медийно неговия проект.

 41. 41 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Не се сбъдна пророчеството на великата и незаменима Татяна Дончева. А ако влезете в парламента заедно с Радан, като две отделни формации, има надежда за промяна.

 42. 42 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1570 Весело

  добре се, ама бива ли целия ми фийд да е пълен със "съдът каза ДА! на ДА, България"... малко разнообразие никога не вреди

 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#3] от "Schopenberg":


  [quote#3:"Schopenberg"]Най-после хората с леви и либерални разбирания ще имат за кого да гласуват. [/quote]
  Само не разбрах кога Кристиан Таков или Юлия Берберян станаха леви либерали,но вие си знаете.

 44. 44 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#35:"Добрин Велков"]Затова добри експерти изпипаха подробно проекта "Президент". И нещата са успешни, нали? [/quote]

  Няма съмнение, че в РИСИ работят добри експерти. И проекта им сработи на територията.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 45. 45 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#26] от "volarok":

  Така е. Понеже ги следя "Да, България", обявиха, че платформата им ще е готова на 15 февруари, и да няма как да не стане ясно от икономическата политика какви съм им намеренията и да им се лепне веднага етикет леви/десни/либерали :)

 46. 46 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#36] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ти като грък трябва да си наясно какво искаме българи, гърци, румънци и други простовати народи.
  И в Румъния и в Гърция се лашкат от демократи и десни до крайно леви и "хляб за народа". Тука даже май сме очудващо принзипни на позиции "ляво" и "дясно".

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#41] от "stedim":


  [quote#41:"stedim"]Не се сбъдна пророчеството на великата и незаменима Татяна Дончева.[/quote]
  Тя каза,че няма смисъл да се събира с хора,които след табелата на София,никой не ги знае.Затова се събра с АБВ.И е твърде възможно тя да е в парламента,за разлика и от ДСБ и от Иванов

 48. 48 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  [quote#3:"Schopenberg"]Най-после хората с леви и либерални разбирания ще имат за кого да гласуват. [/quote]А колко са тези хора в България?[quote#38:"gradska"]аз това питам - не е ли достатъчно просто да се премахне корупцията, грешките и всичко да си заработи правилно? [/quote]Не, не е достатъчно.

 49. 49 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#2] от "volarok":

  Защо ви е толкова важно да имате координати, след като основата, върху която партиите се разполагат и средата в която работят са гнилили? "Да, България" иска да оправи това. Когато викате каналджия вкъщи, не го питате дали е от Левски или от ЦСКА, а искате да си свърши работата, щото всичко се е вмирисало.

  "Я з москалями не балакаю!"
 50. 50 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 420 Разстроено

  Още една лява партия. Сякаш ни бяха малко до сега: БСП, АБВ, Д21, Нормална държава, ДСБ...

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 51. 51 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Е хайде, вече са партия, нека видим политическата им платформа и ориентация.

 52. 52 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  [quote#49:"Инспектор Стрезов"]Защо ви е толкова важно да имате координати, след като основата, върху която партиите се разполагат и средата в която работят са гнилили? "Да, България" иска да оправи това. Когато викате каналджия вкъщи, не го питате дали е от Левски или от ЦСКА, а искате да си свърши работата, щото всичко се е вмирисало.[/quote]Примерът е нелеп. Партиите трябва да имат позиции, а не да се връткат според вятъра.

 53. 53 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Честито! Само решението да се явите сами на изборите отново не е добра новина.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 54. 54 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  [quote#50:"intergalactic"]Още една лява партия. Сякаш ни бяха малко до сега: БСП, АБВ, Д21, Нормална държава, ДСБ... [/quote]Чудно е и Марешки къде ще се позиционира. Засега прилича на ляв популист, но продължава да се мазни на ГЕРБ.

 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Тома Белев членува ли в тази партия?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на Adam
  Adam
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#54] от "volarok":

  Марешки се позиционира като новия Бареков, а заедно с Каракачонов и валери са национал-социалисти, популисти- ни повече, ни по-малко

 57. 57 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Виждах ги заедно - "ДДБ" И ДСБ .... Много жалко...

 58. 58 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  [quote#19:"VR|46"] Но в същото време, според мен Христо Иванов постъпи крайно некоректно спрямо Радан Кънев и ДСБ. [/quote]
  Христо Иванов се опитва да привлече по-широк кръг хора, и тези, които не харесват ДСБ, но искат промяна и борба с корупцията. Като отделни формации "Да, България" и "Нова Република" имат шанс да влязат в парламента и да образуват по-голям антикорупционен блок, отколкото ако са обединени предизборно. Но е много важно да не се настройват един срещу друг, а да си партнират и да се допълват в предизборната кампания.

 59. 59 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#12:"Uprsport"]Много експедитивно, само цаци да не оспори. [/quote]
  Като гледам колко плюса имаш, ви разбирам какви "либерали" сте ... понеже цаци е казал каквото има да каже
  ...
  Прокуратурата не възрази срещу регистрацията и заяви, че са спазени всички законови изисквания за регистрация на политическа партия.

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 60. 60 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Успех! Стискам палци!

 61. 61 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  [quote#56:"Adam"]Марешки се позиционира като новия Бареков[/quote]Бареков до последно се чудеше в коя група на Европейския парламент да се пише.

 62. 62 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До тук добре - имат регистрация и се борят с корупцията, но управлението на държавата и политиките в парламента изискват политическа платформа, програма по всички сектори, а от това следва и ориентация, т.е. има и ляво, и дясно, и център.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 63. 63 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  [quote#62:"soave"]До тук добре - имат регистрация и се борят с корупцията, но управлението на държавата и политиките в парламента изискват политическа платформа, програма по всички сектори, а от това следва и ориентация, т.е. има и ляво, и дясно, и център. [/quote]Именно.

 64. 64 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Ами сега... българския автентично десен е раздвоен между Кончита Вурст и Дана Интернешънъл.

  Това ще доведе до непредвидими рецидиви на шизофрения с негативни последици за цялото общество. Предлагам първата реформа на новото НС да биде поправка в конституцията която в знак на хуманност към неравнопоставените да дава право на автеничните да гласуват за поне две партии.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 65. 65 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Поредната популистка партия.
  Субсидиите на Прокопиев могат да налеят някакъв мижав електорат, но иначе не е нищо особено.

 66. 66 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#7:"virtual brain"]За България би било чудесно, ако влезете и вие, и Нова Република на Радан Кънев! [/quote]

  За света също.
  Всчки корумпета от Аляска до Пном Пен днес ги сви под лъжичката.

 67. 67 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#64:"Страхливия Стиви от Толбухин"]Ами сега... българския автентично десен е раздвоен между Кончита Вурст и Дана Интернешънъл. [/quote]

  Залагам на Кончита.
  Гледай Дана какви ги наплещила отново

  https://www.vbox7.com/play:644d6b1a08

 68. 68 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#40] от "VR|46":

  тъй като напълно приемам Вашите разсъждения, ще добавя, че вероятно решението на Да, България е свързано със субсидията, която ще получат, ако вземат 1% и може би с желанието им да измерят процента си на гласувалите. Това са разбира се дребни сметки, но в една подобна партия със сигурност има внедрени хора на задкулисието, които пречат на едно обединение с Нова Република.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 69. 69 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 215 Неутрално

  До коментар [#67] от "ret":

  Жал ми стана. Радан е плакал доста преди да събере сили да запише това видео.🙁

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 70. 70 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 215 Неутрално

  До коментар [#67] от "ret":

  Жал ми стана. Радан е плакал доста преди да събере сили да запише това видео.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 71. 71 Профил на hch11372709
  hch11372709
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#41] от "stedim":

  Татяна Дончева каза, че проблемът на Да,България е - "те смятат че са им вързани в кърпа 7%. Някой им го е казал и те вярват....."

 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2110 Весело

  Да, България ! Ха сега да ви видим кой е Христо Иванов и кой е чувал за него ... овчари из планината или клети сиромаси ... или сал "свободни медии" песни за него пеят ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  Аз не знам, с какво освен съдебна реформа се ангажира новото движение. Какви са вижданията за развитието на страната, като икономика, земеделие, търговия и финанси. И това непрекъснато повтаряне, че не са нито леви, нито десни , взе да става съмнително. Но, ще поживеем, ще видим. Да не излезе нещо като, ала Светльо Витков.

 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2110 Любопитно

  [quote#58:"Fiji"]Христо Иванов се опитва да привлече по-широк кръг хора[/quote]Всички деснеещи са десетина процента
  Както и да ги делят - повече няма да станат.
  Само Марешки ще им дръпне половината.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#72] от "dark'star":

  Мисля, че Хруисто иванов постъпи мъжки, като им хвърли оставката си. Защото, въпреки положените подписи под споразумение, накрая гласуваха както им бе наредено. Прокурорската колегия беше гласувана в паритет - 5:5 членове от прокуратурата и парламента, като там присъства и главният прокурор с отделен глас. Това означава, че главният прокурор ще има надмощие при решаването на всички кадрови въпроси в държавното обвинение.
  Съдийската квота остана с шестима избрани от парламента представени, шестима съдии, както и председателите на ВКС и ВАС.

 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2110 Любопитно

  [quote#75:"Арон"]Мисля, че Хруисто иванов постъпи мъжки[/quote]+ ама до изборите денят е близко, безкрайно близко... а нито структури, нито е всеизвестен
  = ха дано, ама на дали ... освен в коалиция

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  супер... отивам да тура некой кинт за каузата... ако сте съпричастни и имате, турете и вие: https://dabulgaria.bg/#dari

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 78. 78 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Фатална грешка ще бъде, ако "Да България" и "Нова република" не се явят заедно на изборите. Играещи поотделно, има много голям шанс да не влязат и двете формации в парламента, докато заедно шансът е поне 50%.
  Не разбирам позицията на Христо Иванов и останалите около него.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 79. 79 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 418 Весело

  Успех на Ицо100рИформи
  Битката му е с бай Радан и кой от двамата ще може да се похвали, че е събрал 2% на изборите

 80. 80 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Заявката за нова мейнстрийм партия, която да надскочи нишовите няколко процента на традиционното дясно, е много смела и амбициозна. Дано и реализацията да е на ниво.

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  Кристиян Таков има ли нещо общо с Пеко Таков. Не че нещо, просто питам, защото разбрах, че той е бил против да се явят на избори заедно "Нова република" .

 82. 82 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 307 Неутрално

  [quote#78:"mitkaloto_"]Не разбирам позицията на Христо Иванов и останалите около него.[/quote]
  И аз не я разбирах до преди ден - два. Ако обаче сега правилно схващам смисъла на казаното от Христо след заседанието, то е по-скоро нещо като манифеста на царя, с който той основа НДСВ. Силно се надявам този път изпълнението да е много по-чисто и по-качествено.

 83. 83 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Има нужда от модерна лява партия в българия - за да възстанови политическия диалог в модерен вид.

  Обаче сбирщина от комсомолци със манталитет според който 2017 година е една пообновена 1984 - това е ДС инженеринг и зло-употреба с хора с такива нагласи. и това го ръководи човек възпитаван от московски комунисти. Ами не, отвратително е.

  И за какъв диалог може да се говори след злобното съскане на дабг към единствените нормални на политическата сцена?
  Това не е място за умни и адекватни хора.

  Нова Република - с нов манталитет, нови сили, нови творения - за нов живот.

 84. 84 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  боже, колко тролетарят има под сия статия, боже...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 85. 85 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Общо взето не ми се гласува сега.. , защото смятам че изборите губят легитимност. Ако все пак избера нещо ... вероятно ще е това на Христо Иванов. Допада ми човешкият изказ ..........Няма ляво, няма дясно, заплашена е демокрацията ( ако все още има нещо останало от нея). ДСБ губи от острият АНТИ руски тон на няколко имащи се за ВЕЛИКИ МИСЛИТЕЛИ, намирам това безсмислено.

 86. 86 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#19:"VR|46"]Но в същото време, според мен Христо Иванов постъпи крайно некоректно спрямо Радан Кънев и ДСБ.[/quote]

  Привет, не си прав на много нива.

  1. Кънев иска "десен" проект, трябва ли всички да се пребоядисат на "десни" за да угодят?
  2. Не виждам защо обвързваш "напускането на властта" от Кънев, с някаква подкрепа и последващи задължения от страна на Иванов към него? Кънев нали напусна, защото е много принципен? Сега се оказва, че напуснал и защото очаква нещо от Иванов насреща - някак не ми звучи много морално издържано.
  3. Кънев според Иванов явно е бреме, защо да носи това бреме напред? Ако народа иска Кънев - ще го вкара в парламента, не мислиш ли?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 87. 87 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Успех! Гласувам за тях.

 88. 88 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 420 Неутрално

  [quote#54:"volarok"]Чудно е и Марешки къде ще се позиционира. Засега прилича на ляв популист, но продължава да се мазни на ГЕРБ.
  [/quote]
  Марешки, както и Валери Симеонов са си патерици на ГЕРБ. Заедно с Ковачки, РЗС и сходни.
  Каракачанов и Волен на драго сърце биха управлява в коалиция с БСП и ДаБГ.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 89. 89 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Най-интересното тепърва предстои
  Предстои да видим
  КОИ ЩЕ СА ПАРТИЙНИТЕ
  ФУНКЦИОНЕРИ ПО МЕСТА
  От това ще се разбере
  накъде ще тръгнат нещата

 90. 90 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Местан подава документи за регистрация на ДОСТ на 27.04.2016, на 08.07.2016 му отказват регисрация - процесът отнема около 70 дни.
  Кадиев подава документи за регистрация на Нормална държава 12.09.2016 , на 22.11.2016 го уведомяват за отказ на регистрация - процесът отнема около 70 дни.
  Христо Иванов подава документни на 13.01.2017, на 30.01.2017 има регистрация - процесът отнема 17 дни.

  СлучаЕност или си имаме си първата съдебна партия в България?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 91. 91 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 420 Разстроено

  [quote#90:"qwertqwert"]СлучаЕност или си имаме си първата съдебна партия в България?
  [/quote]
  Не съдебна, а съдийска.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 92. 92 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  [quote#35:"Добрин Велков"]Затова добри експерти изпипаха подробно проекта "Президент[/quote]
  Решетников добре е пипнал нещата. Ама до време....

 93. 93 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#89:"Hawaii"]Предстои да видим
  КОИ ЩЕ СА ПАРТИЙНИТЕ
  ФУНКЦИОНЕРИ ПО МЕСТА [/quote]

  Не мисля че този вид партия ще има традиционни структури по места... Не очаквай "партийни структури по места".


 94. 94 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#49] от "Инспектор Стрезов":

  Стрезов, подкепям. Посоката, в която пътуваме не е проблем. Проблемът е, че сме пасажери в продънена гемия. И надясно да завиваме, и на ляво - все тая. С тази гемия никъде няма да стигнем.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 95. 95 Профил на grantomet
  grantomet
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много добра новина. С Да, България към пълна победа и румънски модел на управление.

 96. 96 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 651 Неутрално

  [quote#81:"Роси"]Кристиян Таков има ли нещо общо с Пеко Таков. Не че нещо, просто питам, защото разбрах, че той е бил против да се явят на избори заедно "Нова република" . [/quote]
  Ако зависеше коалицията по тази линия, то трябваше да се случи.
  Той и Радан има комунисти в родата си, че и тъстът му е ДС агент.

 97. 97 Профил на Бай Той
  Бай Той
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Отказът от самоопределяне е показателен и за принципната позиция,която може да се очаква след едно евентуално влизане в парламента. Звучи плахо и безхарактерно. Мъгляво начало. Дали липсата на идентификация си заслужава в името на търсене на : "по-широки маси" ще покаже бъдещето.

  https://www.novarepublika.bg/bez-korupciya
 98. 98 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#54] от "volarok":
  [quote#54:"volarok"]Още една лява партия. Сякаш ни бяха малко до сега: БСП, АБВ, Д21, Нормална държава, ДСБ... - цитат на коментар #50 от “intergalactic”
  Чудно е и Марешки къде ще се позиционира. Засега прилича на ляв популист, но продължава да се мазни на ГЕРБ. [/quote]
  А Обединените Патриоти какви са?

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 99. 99 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#98] от "gradska":
  "А Обединените Патриоти какви са?"
  ..............................
  Те са леви, но не смеят да си признаят

 100. 100 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Редно е господ да се вслуша в молитвите ми и да си прибере вересиите!

  agent
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK