Съдът: Пострадал не може да вземе обезщетение и от шофьора, и от "Гражданска отговорност"

Съдът: Пострадал не може да вземе обезщетение и от шофьора, и от "Гражданска отговорност"

© ДневникСлед като пострадал от катастрофа е подписал споразумение със застрахователя по "Гражданска отговорност", в което е заявил, че е напълно обезщетен за причинената му вреда, той не може да търси компенсация и от шофьора. Това се разбира от тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), предаде "Правен свят".


До тълкуването се стигна след противоречива съдебна практика по този въпрос. Според част от решенията, когато пострадалият е сключил споразумение със застрахователя, с което изрично е заявил, че изплатената сума по "Гражданска отговорност" покрива изцяло вредите му, той няма правото да получи от шофьорa, виновен за катастрофата, обезщетение за същите вреди.


Други съдебни актове обаче застъпваха тезата, че когато застрахователят е удовлетворил изцяло пострадалия, последният има основание да търси повторно обезщетение и от прекия причинител. Аргументите в подкрепа на това виждане бяха, че спогодбата, която е с характер на договор, поражда действие само между страните - увреденият и застрахователят, но не и спрямо делинквента, ако той не е участвал при сключването ѝ.
С днешното си тълкувателно решение върховните магистрати приемат за правилно първото становище.


Те се аргументират с предходно подобно решение. В мотивите му се казва, че когато обхватът и размерът на вредите са едни и същи, имат обвързващо действие в материалноправно отношение. Въпреки че отговорността на застрахователя и тази на причинилия вредите шофьор произтичат от различни правоотношения, те са функционално свързани, тъй като непозволеното увреждане е елемент от фактическия състав на застрахователното събитие. В предишното тълкувателно решение се посочва още, че след като пострадалият и застрахователят са сключили извънсъдебно споразумение, с което са постигнали съгласие, че платената сума покрива изцяло вредите, то първият няма основание да търси обезвреда за същото по съдебен ред. Както от застрахователя по Кодекса за застраховането, така и от виновния шофьор по Закона за задълженията и договорите.По този начин с изплащането от застрахователя на обезщетението се погасява както прякото право на увредения срещу застрахователя, така и деликтното му право срещу причинителя на вредата.


Увреденото лице може да получи обезщетение само за вредите, които са останали неудовлетворени, а това са вредите, които не са били предмет на споразумението.


Решението е подписано с особено мнение от трима върховни съдии - Веска Райчева, Ваня Атанасова и Диана Хитова. Те продължават да застъпват позицията, че няма пречка след споразумение със застрахователя да се търси обезвреда и от шофьора, пише "Правен свят".

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  трява да има еднаква практика по прилагането на всички закони.
  скоро един синковец го помилваха лекинко заради татко му .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Добре де след като са толкова скъпи застраховките 3 милиона автомобили и са толкова малко прегазените защо застрахователите предлагат някакви смешни обезщетения?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 615 Любопитно

  Без да съм юрист , ако съдът беше взел обратното решение се обезсмисляше сключването на гражданска отговорност.
  Нали точно затова уж е измислена тя , а не за да пълни джобовете на застрахователите .

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  А дали има някакви други опции освен пострадалия да заяви, че е "напълно удовлетворен" и как по дяволите пострадалия би могъл да предвиди някои непредвидими, но много възможни последствия от удар в главата (например)?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#4:"Храбър"]А дали има някакви други опции освен пострадалия да заяви, че е "напълно удовлетворен"[/quote]

  Ами дори да има, нали това е целта на гражданската отговорност?! За какво я плащам, ако после може да ме съди за каквото си поиска?

 6. 6 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#4] от "Храбър":

  то това споразумение се прави малко преди да се отиде на съд - към тоя момент следва да са налице щетите /вредите/ от ПТП-то. Все пак за неудовлетворени вреди - т.е такива, които евтл. са пряка последица от ПТП-то но не са били и не е можело да бъдат установени към момента на споразумението е предвидено, че могат да се търсят от причинителя.

  Според мен решението е правилно. В противен случай за една и съща вреда се получава двойно обезщетяване, което си е неоснователно обогатяване.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 7. 7 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не се обезщетяват само прегазените. Обезщетение се дължи за всички материални и нематериални вреди. За ударения автомобил, за повредена ограда и т.е пострадал от катастрофа не е само пешеходец - може да е друг водач на МПС или собственик на повредено имущество от ПТП.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  [quote#7:"bludniq_sin"]Не се обезщетяват само прегазените. Обезщетение се дължи за всички материални и нематериални вреди. [/quote]
  Тенекията си е тенекия! Застрахователите мачкат сервизите и са им стъпили на врата да им правят отстъпки за работа и части.Ако на мен с отстъпка ми искат 120лв на детайл за застрахователите в с 50%-60%.
  Значи е логично ако те и те сгазят и бастисат да обезщетят семейството ти все едни си половин или четвърт човек или как?
  Иначе не съм чул каско и гражданска да е с 50% отсъпка от застрахователя.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  [quote#5:"Калник"]За какво я плащам, ако после може да ме съди за каквото си поиска?[/quote]
  Тези неща могат медицински да се докажат.
  Няма да е "за каквото си поиска".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#9:"Храбър"]Няма да е "за каквото си поиска". [/quote]

  Няма значение. Идеята е, че трябва да се покрива от Гражданската отговорност. Нали затова я сключваме. Иначе какъв е смисълът от нея?!

 11. 11 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В България ламарината струва повече от човешкото здраве и живот

 12. 12 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Добро утро деца

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 13. 13 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Само в Абсурдистан може да има коментар по този въпрос?!

 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  В България живеем в паралелна правна система. Тук пешеходците са виновни, че ги газят на пешеходна пътека, шофьорите плащат гражданска и доплащат после щети, работещите плащат един куп здравни осигуровки и после доплащат още сума пари допълнително в болниците, бандюги ни нападат в домовете и ни съдят после защо сме ги ранили. И още много български реалности. България е създадена, за да тормози гражданите си и да ги кара да оцеляват според закона на джунглата.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 15. 15 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#10] от "Калник":

  Във България гражданската има ли горна граница на покрити щети?

  Модератора е неадекватен!
 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Е то не може хем тъй, хем иначе!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 963 Неутрално

  [quote#15:"ivan_"]Във България гражданската има ли горна граница на покрити щети?[/quote]

  Навсякъде има, специално в България беше 2 млн лева за едно събитие (разбирай едно пострадало лице) и 10 млн лева за всички събития (разбирай повече пострадали лица и материални щети).

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#17] от "today":

  Е тогава ако щетите са в посочените граници да си плаща застрахователя и това е.
  Ако са отгоре може да се търси доплащане на разликата.

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#3] от "lout66":

  Именно!! Ако ГО не покрива твоята вина, то няма смисъл да съществува ГО!! Даже едно такова тълкуване би следвало да може да предизвика съд на държавата заради изнудването да плащаш застраховка, която не покрива нищо!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Ами ако виновния шофьор ще покрива щети, защо ще прави застраховка "гражданска отговорност".

 21. 21 Профил на today
  today
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#18] от "ivan_":

  Не, ГО е точно за това, ако някой причини щети да се плати от застраховката, а не някой да търси горница.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 22. 22 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#21] от "today":

  Аз под отгоре имам в предвид ако лимитът от 2 милиона е недосратъ4ен и примерно 6тетата е 2,5 милиона имаме 2 мил. ГО и 0,5 милиона допла6тане.

  Ако 6тетата е под 2 милиона се е единствено ГО.

  Модератора е неадекватен!
 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да станат всички, влиза съдът!

  Далавери, далавериии!

  Съдът:

  Няма да пипате парите на нашите лобисти застрахователите, ако сте обезщетени по друг начин, щото иначе как ще си купят въпросните държавно облагодетелствани със закон лица поредните скъпи самолети, яхти, имения и дузини лимузини. Ако изплащат на всички, които имат право да получат обезщетение, пълните суми на щетите, горките от нови "Майбах"-и ще трябва да минат на втора ръка "Бентли"-та.

  мурзилка
 24. 24 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#5:"Калник"]Ами дори да има, нали това е целта на гражданската отговорност?! За какво я плащам, ако после може да ме съди за каквото си поиска?[/quote]
  За съжаление, доколкото виждам, пак може да те съди. Разтълкували са единствено случая, в който пострадалият е подписал, че е напълно обезщетен.

 25. 25 Профил на Rositsa Stoeva
  Rositsa Stoeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Зависи от лимитите, които предлага Застрахователната компания. Обикновено шофьорите търсят евтина застрахова без да се интересуват от това какви покрития има.

 26. 26 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#22:"ivan_"]Аз под отгоре имам в предвид ако лимитът от 2 милиона е недосратъ4ен и примерно 6тетата е 2,5 милиона [/quote]
  Вероятно тези 2 милиона са измислени с цел да не можеш да съдят застрахователя за по-голяма сума. Иначе, разпространения вариант е "щети за 3000 лева, застрахователя плаща 1000". И спокойно може да се окаже, че някой те съди, въпреки, че си плащаш задължителната ГО.

 27. 27 Профил на Rositsa Stoeva
  Rositsa Stoeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivan_":

  Има лимити. Те са различни за всяка Застрахователна компания. Затова е важно къде е, а не да се търси само евтина застраховка ГО с ниски лимити, от които шофьорите не се интересуват когато я сключват.

 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#26] от "Yotce":

  Е тези лимити от 2 млн. не са ли задължителни според закона и да неможеш да предлагаш ГО под тях?

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#27:"Rositsa Stoeva"]Има лимити. Те са различни за всяка Застрахователна компания. Затова е важно къде е, а не да се търси само евтина застраховка ГО с ниски лимити, от които шофьорите не се интересуват когато я сключват.[/quote]
  За ГО има минимален лимит от 2 милиона. Звучи като повече от достатъчно, това не значи, че застрахователя с радост ти плаща действителните щети. И нека да напомня, потърпевшият не избира застрахователя на виновния.

 30. 30 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivan_":

  И какво, като има лимит? Удрят ти колата, ремонтът с оригинални части струва примерно 3000 лева, застрахователя смята по неговите си сметки и ти изплаща 1000 лева. От тук нататък можеш да се съдиш със застрахователя или с причинителя на щетата. И така се оказва, че бай Иван получава призовка, въпреки, че си плаща задължителната ГО.

 31. 31 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Когато човек се забърка в такава каша, трябва да си намери грамотен адвокат ... всичко останало е глупост !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 32. 32 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не, оказва се, че застрахователите са същата мафия като здравната каса и частните пенсионни фондове, но за разлика от тях, където има осъществяван някакъв приличен контрол, застрахователите са си частници до дупка и държавата само им осигурява клиенти буквално като ни рекетира, че иначе ще ние спре от движение, при това с налагане и на допълнителни санкции. Т.е. държавата работи за едни съвсем конкретни частни интереси, поставящи ги над интересите на останалото общество, като им позволява да изплащат суми далеч по-ниски от регламентираните стойности по задължение, или под реалната пазарна стойност на нужните за ремонта компоненти и цена на труда. По този начин по-бедните хора се принуждават да вземат употребявани или неоригинални части с които да направят ремонта, като не рядко прибягват до услугите на неоторизирани сервизи. Двете неща събрани заедно, увеличават риска от следващо ПТП, вследствие дефектирането на компонент.

  мурзилка
 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#30] от "Yotce":

  В такива случаи си има съд.

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK