На Софийския районен съд ще бъде наложен председател от мнозинството в съдийската колегия

Димитър Узунов докладва предложението за Стефан Милев

© Анелия Николова

Димитър Узунов докладва предложението за Стефан МилевОсем души от съдийската колегия внесоха извънредна точка с предложение за и.д. председател на Софийския районен съд да бъде избран доскорошният прокурор Стефан Милев, който досега не е работил в най-натоварения съд. Броят на членовете, които застават зад Милев, означава, че той ще бъде избран.


За възможна номинация на Милев се появи информация миналата седмица, когато мнозинството от съдийската колегия отхвърли предложената от общото събрание на СРС Албена Ботева. На днешното заседание има точка отново за Ботева, но и с алтернативна номинация за друг съдия от СРС - Борис Динев.Димитър Узунов, който докладва предложението за Милев, поиска точката да е и първа в дневния ред. В крайна сметка беше гласувано обсъждането да е втора точка. Други членове поискаха и Милев подобно на Ботева да бъдат изслушан, това също беше прието и тримата кандидати ще застанат пред съдийската колегия.
Зад номинацията на Милев са застанали Димитър Узунов, Милка Итова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Каролина Неделчева, Галя Георгиева, Даниела Костова и Георги Колев.


Милев е съдия от шест месеца и започна работа в Софийския градски съд. Преди няколко дни на него се падна първото дело срещу бившия военен министър Николай Ненчев, което той разпредели за часове (в закона съдиите имат два месеца) за 22 февруари.


До избор на временен председател се стигна, след като предишният ръководител - Методи Лалов, подаде оставка в началото на декември заради несъгласие с политиката на Висшия съдебен съвет и след като беше назначена поредна проверка в съда. Това изкара съдиите на протест, след който мнозинството обяви, че ще вземе мерки за проблемите на най-натоварения съд. Протест имаше и миналата седмица, когато мнозинството от колегията отхвърли без аргументи предложението на общото събрание за и.д. председател да бъде избрана Албена Ботева. По този начин ВСС показа, че не се интересува от мнението на магистратите.


При обсъждането на предложението за изслушване, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев дори заяви в прав текст, че мнението на общите събрания не е важно.


"Общите събрания нямат право на номинация, дори при избора за административни ръководители имат право на становище. Ако искаме криейки се зад общи събрания да управляваме съдилища. Някои организации го правят. Прекалихме с опити за разводняване на ситуацията. Дебатът ще се изкриви с още хиляди аргументи. Целта е да има негативи към ВСС", заяви Колев.


Той дори поиска да бъде гласувано днес откриване на процедурата за избор на председател титуляр, защото решението за изпълняващ функциите било "палеативно и временно", но впоследствие оттегли това предложение.


Галя Георгиева пък използва случая от преди две години при кризата в Софийския градски съд, когато след оставката на Владимира Янева, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предложи, а съвета гласува за и.д. съдията от ВКС Владимир Йорданов. А Георгиева заяви: "Няма какво да крием за нашия кандидат".


Според нея ситуациите си приличала с тази в СГС. Но не е точно така - за разлика от Йорданов, Милев никога не е работил в Софийския районен съд. Бил е в районната прокуратура, докато Йорданов е минал през СГС и бе запознат с проблемите там, обясни на Георгиева, Лозан Панов.


За предизвестения финал на този избор говореха и Галя Карагьозова, Юлия Ковачева и Калин Калпакчиев. Те намекнаха, че решението за Милев е взето на тъмно. "Знаеме какво е демокрация, научихме се тук. Дебатът за тази кандидатура е проведен вече. Но ние участваме само в публични заседания и там където ни канят. Там където не ни канят, не участваме", заяви Ковачева и поиска Милев да бъде изслушан, за да може магистратите да разберат какви са вижданията на новопоявилия се кандидат.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Ето това е "успешната" съдебна реформа с която се похвали онзи ден Зеленогорски, като заяви, че с нея са изпълнили ангажиментите си към своите избиратели.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Герберите обясняваха, че квотите в колегиите на ВСС не били важни...

 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Ето това е "успешната" съдебна реформа, с която се похвали онзи ден Зеленогорски, като заяви, че с нея са изпълнили ангажимента си към своите избиратели.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Мнозинството във ВСС преминаха всякакви граници

 5. 5 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Гневно

  НяКОЙ, да е очаквал нещо друго...

  Happy face says, adios !
 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Кой друг освен съдийската колегия на ВСС има правото да решава?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на rdf16318709
  rdf16318709
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "VR|46":

  Да. Странно защо всяко ключово гласуване в съдийската колегия е 8:6.

 8. 8 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Тук со кротце, няма да стане!Който не го разбира, нищо не разбира.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 9. 9 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "rdf16318709":

  Защото това не е правова структура, а мафиотско семейство.

 10. 10 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Батака е пълен! ... спасение дебне отвсякъде

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Назрял е моментът за пълно реформиране на съдебната система - твърде много време беше пропиляно на обществото

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#1] от "BG Apocalypse":

  Айде малко да влезем в детайлите преди да дрънкаме глупости. Конституционната промяна разделя ВСС на съдийска и прокурорска колегия като в съдийската мнозинството са избрани директно от съдийте. Само дето това важи за следващата съдийска колегия която ще се избира тази година. В момента в съдийската колегия повечето са съдий ама са избрани с представители.

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#2] от "VR|46":

  Напротив, важни са и точно затова в съдийската колегия повечето са съдии. И след няколко месеца ще бъдат избрани директно от общото събрание на всички съдии.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#4] от "daam":

  Няма вече мнозинство във ВСС, има мнозинства във двете колегии - в съдийската многозинството са съдии.

 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Не човеци, а червени чугуни.

 16. 16 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#13] от "m17":

  Квотите в съдийската колегия ще бъдат: 6 избрани от съдиите + 6 избрани от НС. Плюс шефовете на ВКС и ВАС. Сегашният шеф на ВАС за съдия ли го имаш?

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2327 Гневно
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  [quote#15:"stedim"]Не човеци, а червени чугуни.[/quote]

  Да.
  "Председателят на ВКС Лозан Панов и на ВАС - Георги Колев имат забележки към текстове в Закона за съдебната власт в частта за съдийското самоуправление."
  "Двамата върховни съдии единодушно се обявиха срещу "болшевизма" в съда" - https://www.clubz.bg/41320-georgi_kolev_ne_haresval_zakona_na_zaharieva_zashtoto_toj_si_bil_na_hristo_ivanov

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#16] от "VR|46":

  Да, за съдия го имам, особенно че следващия ще бъде предложен от въпросната съдийска колегия. И тогава ще бъдат 7 съдии и 5 избрани от НС. Които се избират публично, след изсушване.
  Докато демокрацията не укрепне е много опасно да оставим една гилдия да е безконтролна от парламента, точно както се получи с прокуратурата. Защото НС поне го избираме на всеки 4 години и можем да повлияем на решенията му.

 20. 20 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":

  Ако гледаме, като теб да избираме на принципа на по-малкото зло то по добре да хващаме сопите.
  Ей заради такива напоителни приказки хората станаха индиферентни към всичко.

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ми демокрация... болшинството пичели...

 22. 22 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":

  Ами с гласуванията си досега не е доказал, че работи в полза на съдийското съсловие. Все в интерес на прокуратурата и партиите, които не искат независим съд. Парламентарните квоти са срам защото и ГЕРБ и БСП и ДПС искат да овладеят съдебната система за да не се превърнат в нейни клиенти един ден. Та в този смисъл винаги действат като един отбор.

 23. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Весело

  Забавен е условния рефлекс на десебарките, досущ като дресирани пинчери, да лаят хорово, независимо за какво става въпрос, само да е споменато нещо относно съда:

  [quote#4:"daam"]преминаха всякакви граници[/quote]

  [quote#1:"BG Apocalypse"]Ето това е "успешната" съдебна реформа[/quote]

  [quote#8:"soul"]Тук со кротце, няма да стане!Който не го разбира, нищо не разбира[/quote]

  [quote#10:"Georgi Yordanov"]Батака е пълен![/quote]

  [quote#11:"neut"]пълно реформиране на съдебната система[/quote]

  Пък какво пишело в статията - няма никакво значение.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Благодаря за обобщението на коментарите, това е положението.

 26. 26 Профил на izabelaivanova
  izabelaivanova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Според мен най - важното в този момент е съдебна реформа. Която да не се поставя в кавички, а да е действителна и действаща.

 27. 27 Профил на ПерсоналиСка
  ПерсоналиСка
  Рейтинг: 3286 Весело

  [quote#24:"полувишис"]да ги изхвърлим през прозорците на ВСС![/quote]
  О, Петно, здрасти! Бюрека къде й?

  Вземете се в ръце, другари критикари! Законът има предимство пред всички с претенции тук, а и навсякъде. А законът е категоричен, че СК на ВСС избира административните ръководители на съдилищата. Никъде не е казано, че е длъжен да се съобрази с предложението на ОС на съдиите, нито пък, че се избира предложеният от ОС съдия, ни-къ-де!

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "В предложението на членовете на ВСС се посочва емблематичен случай, в който по предложение на председателя на ВКС с решение по Протокол № 9/26.02.2015 г. за и. ф. функциите председател на СГС в подобна кризисна ситуация е определен съдия от по-горен съд, а именно съдия Владимир Йорданов от ВКС. Посочено е, че същият като магистрат от по-горна инстанция и с безспорния си опит като съдия, наложил се с авторитет, е успял в рамките на времето до избора на административен ръководител на СГС да овладее ситуацията с помощта на съдии от този орган на съдебната власт и при приключване на изпълнението на задачата му е награден от ВСС с почетна грамота за работата.
  Членовете на ВСС се позовават на идентичността на посочената ситуация, предлагат прилагане на установената положителна практика и предлагат кандидат от по-висшестоящ съд, с авторитет и опит като магистрат, обучител в НИП и занимаващ се с научна дейност. " - http://www.focus-news.net/news/2017/01/31/2359880/sadiyskata-kolegiya-na-vss-shte-izslusha-trimata-magistrati-predlozheni-za-izpalnyavasht-funktsiyata-predsedatel-na-sofiyskiya-rayonen-sad.html

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  “Преди няколко дни на него се падна първото дело срещу бившия военен министър Николай Ненчев, което той разпредели за часове (в закона съдиите имат два месеца) за 22 февруари.”

  Наистина е много бърз!

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на hityrpetyr
  hityrpetyr
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Герджиков = Орешарски 2.

  Следват масовите улични протести ...

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#22] от "VR|46":

  Парламентарните квоти са начина НИЕ, избирателите да контролираме съдебната система. Защото партиите можем да ги сменим тотално на всеки 4 години ( и дори по-малко ако се наложи) но главния прокурор например е несменям цели 7 години.

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#20] от "One Hour":

  Е след като хванем сопите какво следва- нова революция и ще устновим истинския комунизъм където човека на човека е брат ?
  Ако искаме богато и успешно общество и държава ни трябват столетия на прагматичен избор. А не революции на всеки 10 години.

 33. 33 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#31] от "m17":

  И как ние гражданите, чрез парламентарните квоти контролираме съдебната система? Харесваш ли действията на Димитър Узунов например, който е от парламентарна квота? Бъди сигурен, че следващите избрани от НС пак ще са като него, плод на задкулисни договорки между партиите.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  И какво като се раздели на колегии ВСС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK