ЦИК: За въвеждане на машинно гласуване са нужни шест месеца

Жалбоподатели срещу решението на ЦИК станаха Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров

© Цветелина Белутова, Капитал

Жалбоподатели срещу решението на ЦИК станаха Радан Кънев, Петър Славов и Мартин ДимитровВърховният административен съд (ВАС) ще се произнесе в законовия срок по делото срещу решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за броя на машините, с които ще може да се гласува на предстоящите на 26 март избори. Това се разбра от първото заседание по делото, с което то и приключи. Срокът е три дни, но той е инструктивен.


Жалбата е от надпартийната платформа "Нова република", представена от бившите депутати Петър Славов и Мартин Димитров. Представители на ЦИК бяха Румяна Сидерова и Катя Иванова.Повод за жалбата стана решение на ЦИК от миналата седмица, според което "на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. машинно гласуване се произвежда в 500 избирателни секции в цялата страна".


Според жалбоподателите ЦИК не е компетентна да отмени машинното гласуване, което е направила на практика с решението си да има само 500 машини. В Изборния кодекс е записано, че ЦИК трябва да организира изборите така, както предвижда законът, а в него пише, че избирателите трябва да могат да избират как да гласуват.
Те посочиха още, че са алармирали за необходимостта да се започне подготовка за машинно гласуване преди време. Славов заяви, че подготовката и на какъв етап е тя, не касае гражданите, а ЦИК. Тя обаче не може да изменя или отписва Изборния кодекс. "Ако ЦИК можеше да определя колко секции има за машинно гласуване, тогава нямаше законодателят да приема колко ще бъдат те през 2015 и 2016 г", допълни Славов.


Цитира параграфи 10 и 11 от Преходните и заключителните разпоредби в Изборния кодекс, където е указано, че секциите с машини са 500 до президентските избори през 2016 г. Димитров и Славов подчертаха, че в закона обаче е написано още, че след експерименталното гласуване всеки гражданин има право на избор - да гласува машинно или на хартия, следователно навсякъде трябва да има машини.


Ако няма машини навсякъде, както предвижда кодекса, това поставя под въпрос законността на изборите и така всеки ще може да ги обжалва след това, аргументира се Димитров. Той допълни, че от 4 месеца е известно, че ще има предсрочни избори. И ако ЦИК не е била готова да въведе машинното гласуване е трябвало да сезира Народното събрание с искане за отлагане на въвеждането му.


От своя страна представителите на ЦИК поискаха жалбата да бъде обявена за недопустима, алтернативно за неоснователна. Според тях жалбоподателите нямат правен интерес, защото това решение е от вътрешната компетентност на комисията. Те представиха и становище на ДАНС, според което са необходими шест месеца за въвеждане на машинното гласуване, защото трябва нов софтуер за всяка машина, параметризация и крептиране, както и одит и тестване на всички машини. Адвокат Сидерова посочи още, че никъде в закона не е въведено задължението да има машина във всяка секция. По нейни дума там е описана правна възможност.


Тя опроверга и аргумента, че машинното гласуване е по-евтино. Имало 32 вида бюлетини за 31 района и обратно на пазарната логика цената тук се увеличавала при по-голям брой бюлетини и райони. Сидерова допълни, че на последните избори 23% са се възползвали от машинното гласуване. Катя Иванова отбеляза още, че в закона липсва подробно разписана уредба за чужбина, старчески домове и малките високопланински райони например и при такъв законов пропуск, ЦИК трябва да дописва закона, което не може да направи.


След заседанието Матрин Димитров коментира, че иска оставките на членовете на ЦИК, особено след като ги е чул в залата.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Ми досега къде бляхте?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  Радан да не чака комисионка от Сиела!?
  Аз като гледах техните хора обслужваха машинното гласуване!

  [email protected]
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  "От своя страна представителите на ЦИК поискаха жалбата да бъде обявена за недопустима"

  Законът трябва да се изпълни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Всички ги мързи и не им се работи... Ако трябваше да се купуват служебни коли обаче....

  Pure Chewing Satisfaction
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1120 Весело

  2 години са повече от 6 месеца - трябваше да сте готови отдавна.
  Верно, че алъш-веришът с гласовете ще е по-труден, ама това е положението. А 2018-та трябва да влезе и дистанционното електронно гласуване. Да си знаете.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Весело

  До коментар [#4] от "serpico":

  С машините за гласуване далаверата сигур е по-голяма от тази с колите, ама просто се случиха коледни, новогодишни празници и бедствия и далавераджиите се уфлянкаха...

  [email protected]
 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Е тва ще да е, нема начин!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Ако искаш да направиш нещо, ще намериш начин, а ако не искаш ,ще намериш причина.

 9. 9 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 310 Гневно

  "Адвокат Сидерова посочи още, че никъде в закона не е въведено задължението да има машина във всяка секция. По нейни дума там е описана правна възможност."

  АЗ ЖЕЛАЯ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМ ОТ ТАЗИ ПРАВНА ВЪЗМОЖНОСТ !!!
  НЕ ОГРАНИЧАВАЙТЕ МОИТЕ ПРАВА !!!

 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  А къде бяхте през изминалите 6 месеца. Те винаги ще са нужни 6 месеца. Сега пак ще слушаме заспалите обяснения на Цветозар Томов.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 11. 11 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сигурно не са се разбрали още за комисионните!

 12. 12 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1278 Любопитно

  Не може да е по-евтино машинното гласуване, защото не се знае колко избиратели ще го предпочетат, затова се отпечатват толкова бюлетини (малко повече), колкото са избирателите по списък. Всяка машина и софтуера и струват пари. Ако не са предвидени средства, тогава как ще стане закупуването им в толкова кратък срок. Освен това не може една такава формалност да бъде абсолютна предпоставка да се обявят изборите за недействителни, ако всичко друго е наред.

 13. 13 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#12] от "voyko":

  Така или иначе хората ще свикнат с машините. Голямото им предимство е че улесняват преброяването и това ще намали хаоса пред РИК.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 14. 14 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darth Plagueis":
  Чакаха инструкции от цацаров, борисов и компания. Ама не предвидиха, че някой може да се сети да обжалва.
  До коментар [#2] от "karabastun":
  Фуражка, вие милиционерите сте по комисионните. Помниш ли кака организирахте един конкурс за автомобили за НС на изискванията на който отговаряше само Пасат СС? А за луксозните джипове на горските и съученика на министър Танева помниш ли?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 15. 15 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#12] от "voyko":
  [quote#12:"voyko"]Не може да е по-евтино машинното гласуване, защото не се знае колко избиратели ще го предпочетат[/quote]
  Делиормански, не е важно да е по-евтино, а да е по-честно. Да няма такъв висок процент невалидни бюлетини и преправяни протоколи.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 16. 16 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На ЦИК все Космосът им е крив. Казаха, че районирането щяло да "отнесе" най-малко 6 месеца. Направиха им го за две седмици. Явно мафията ги натиска здраво да играят според свирката и.

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  ЦИК – Цацаратура, Интереси, Комисиони.

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  До коментар [#15] от "Индивидуален паметник на културата":

  Ти как реши, че машинното гласуване е по-честно!?
  Виждал ли си изобщо машина за машинно гласуване или е така тропаш, колкото да не заспиш съвсем?

  [email protected]
 19. 19 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#18] от "karabastun":
  Много е просто. Като къпан милиционер(гербераст)
  При машинното гласуване няма да има були с бюлетини в чорапите, няма едни дупетатите да мъкнат чували бюлетини за да помагат на бременни жени, няма членове на СИК да слагат кръстче, чертичка или каквото и да било върху бюлетини за да стават нередовни, няма да моган да преправят протокола намалявайки гласовете на други партии и увеличавайки теза на гроб.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  До коментар [#19] от "Индивидуален паметник на културата":

  Това всичко което си изредил, може да го направи едно не много грамотно компютърно специалистче само за две минути на всяка машинка и да извади отчета, който му трябва!
  А В ПРОТОКОЛИТЕ - технически пак можеш да напишеш каквото си ти е кеф!

  [email protected]
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5497 Неутрално

  Тези от ЦИК са решили че ще им се размине и могат да си поспиват между избори

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 257 Весело

  [quote#0:"Д"]... становище на ДАНС, според което са необходими шест месеца за въвеждане на машинното гласуване, защото трябва нов софтуер за всяка машина, параметризация и крептиране ...[/quote]
  Щом от ДАНС са казали, няма как! Най-много и становището да е било крЕптирано!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 23. 23 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 953 Неутрално

  всичкото това е схема.... ЦИК се мотат съвсем умишлено, после са притиснати и хоп набързо без ОП се купуват на 4-ни цени машините и всички доволни... Кой с пари, кой с машини.

  Pure Chewing Satisfaction
 24. 24 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Щом на този ЦИК са им необходими шест месеца,за да подготвят изборите за машинно гласуване,ще трябва да се назначи нов ЦИК,който ще може да се справи за два месеца...А третата лоша новина е,че Нова Република няма да влезе в парламента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK