Предизвестено: Бившият прокурор Стефан Милев оглави временно Софийския районен съд (обновена)

Избор за председател на Софийския районен прокурор Стефан Милев

© Анелия Николова

Избор за председател на Софийския районен прокурор Стефан МилевСъдийската колегия избра доскорошният прокурор Стефан Милев за временно изпълняващ длъжността председател на Софийския районен съд. Този резултат беше очакван, след като днес, като извънредна точка кандидатурата на Милев беше внесена за разглеждане от името на осем от членовете на колегията. Осем са и необходимите гласове, с които едно решение се счита за прието. Толкова и бяха тези, които Милев получи.


За това, че мнозинството от колегията има сценарий и избран предварително и.д. ръководител стана известно миналата седмица,


когато без аргумент беше отхвърлена избраната от общото събрание на магистратите в съда Албена Ботева.
Аргументи в подкрепа на "изненадващата" кандидатура от вносителите й не бяха представени. Така съдийската колегия пренебрегна, без да стане известно защо точно за втори път мнението на съдиите от СРС и напрактика наложи външен човек, който никога не е работил в съда, известен с дългогодишните си проблеми и изключителна натовареност. Пред съвета днес бяха изслушани отново Албена Ботева, както и вторият излъчен от общото събрание на СРС втори кандидат - Борис Динев. Ботева получи шест гласа "за", а никой не гласува за Динев.


Милев е съдия в Софийски градски съд от лятото на 2016 година. На него скоро му беше разпределено делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев, като той го насрочи за часове за 22 февруари тази година. В предложението си предложителите на Милев са отбелязали, че той ще довърши разпределените му дела в СГС, което означава и процесът срещу Ненчев. Калпакчиев обаче направи уговорката, че в НПК е записано, че председател на съдебния състав довършва делата, на които е даден ход на съдебното следствие. Такъв не е случаят с делото на Ненчев. Диспозитивът беше променен, което означава че делото срещу военния министър ще бъде разпределено отново.Самият Милев също отказа да разкрие как се е стигнало до неговата номинация.


И дори постави условие, че ако членовете на съвета разкрият кой и кога им е предложил да станат кадровици, и той ще каже как се е стигнало до неговата номинация. От думите му обаче се разбра, че с него е говорено отдавна, защото той вече има идеи, кои ще са заместниците и дори е говорил с някои от тях. Отказа да съобщи имената им и заяви, че критерият, по който се е водил е "професионализъм".


Камен Иванов се пошегува: "За малко да се пошегувам да ви честитя, но да спазим добрия тон, разсейте съмненията около вашата номинация", обърна се Иванов към Милев. Калин Калпакчиев каза, че бившият прокурор го дължи не толкова на съдийската колегия, а на магистратите от Софийския районен съд, които са организирали две общи събрания и са излъчвали кандидат.


"Знаете, че мненията в кулоарите на такива общи събрание не са точно такива, каквито се чуват на самите събрания", заяви още Милев.


Малко по-късно председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отново се опита да попита Милев кой му е предложил, на което възрази председателят на Върховния административен съд Георги Колев.


Все пак Милев заяви, че критериите, по които е избран са включени във внесеното предложение.


"Няма как да искате да изказвам суперлативи в моя полза.


Кой точно и кога е говорил с мен не е предмет на процедурата. Не искам да го обсъждам, във ВСС се внасят много предложения ежедневно. Правят се опити дискусията да се насочи към това кой с кого е ял и пил. Уверявам ви, не съм получил предложението си на маса, а в професионален разговор", отговори Милев.


Впоследствие на въпрос на Галя Георгиева той заяви, че няма как прокурор да му е предложил да оглави Софийския районен съд.


Милев обясни, че е дал съгласие, заради разделението в съда по линия - хора, които подкрепят ръководството, хора, които не го подкрепят, такива, които симпатизират на една организация, а други на друга. Освен това като проблем той посочи неравномерно натоварване и би работил за справяне на това. Своите непосредствени впечатления Милев е изградил от контактите си с колеги, стана известно от думите му. За да приеме бил воден единствено, че за няколко месеца като външен човек може да допринесе за подобряване на ситуацията.


"Не смятам да излагам подробна концепция в този съд и за реформите, които трябва да бъдат въведени там, не е работа на изпълняващ длъжността да се ангажира с неща, които не може да проведе", заяви Милев.


Той отрече да обмисля да участва и в конкурса за титуляр, но направи уточнението, че това е към настоящия момент. "Професионалният комфорт в наказателното отделение на Софийски градски съд, който съм постигнал, е наистина голям, чувствам се спокоен, професионално реализиран и с възможност да решавам в срок да решавам делата си. Лично пред себе си не съм си задавал амбиции към настоящия момент да се кандидатирам за титуляр", каза Милев.


След изслушването Калин Калпакчиев заяви, че колегията се намира в паралелна реалност. "Защото е лишена от всякаква логика аргументацията, с която ВСС действа след оставката на предишния председател Методи Лалов", заяви Калпакчиев и определи реакцията на мнозинството като реакция на обида.


Освен това той заяви, че тезата на някои от членовете на съвета (Димитър Узунов) "нечестна и неправилна", че в СРС има конфликти между магистратите заради лоша организация. "Вторачване и умишлено търсене на недостатъци в провежддането на общото събрание е несправедливо. Не се сочи нищо конкретно, което да оспори закоността на събранията", каза Калпакчиев. Коментарът му беше заради репликите на Узунов по време на изслушването, че общият брой на гласовете за Ботева и за Динев са повече отколкото са присъстващите на общото събрание. Това беше обяснено в деня на протеста от магистрати, участвали в събранието, че много от съдиите са гласували и за двамата кандидати, за да е сигурно, че избран ще бъде съдия, посочен от тях.


"Искаше ми се днешното решение да не води към Ада за СРС,


а към неговото по-добро бъдеше. Но пълното пренебрежение, начинът, по който днес се оспорва легитимността на общото събрание на СРС и начинът, по който именно днес в последния възможен момент се представя кандидатура, води до това ВСС да продължи да бъде упрекван. Не е констатация, която някой ще вземе от медии, а произтича от нашите решения и начинът, по който те се взимат", заяви Соня Найденова преди това.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Избраха парашутиста на Сотир Ц. Няма изненадани. Мнозинството на ВСС превърна съвета в евтин публичен дом.

 2. 2 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 739 Любопитно

  След като се предлагат и избират проститутки във ВСС,
  защо очаквате да не прилича на публичен дом с цени?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  поредната гробарска шашарма в съдебната система. ТЪЖО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  ТЪЖНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тези си плюха на сурата и карат през просото.

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  еми това е съдебната реформа, нали... какъв е проблема тогава, ето - и евродоклада я сочи като постижение на правителството

 7. 7 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Боко до последно ще държи копоите си активни.

 8. 8 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Цаца...7% одобрение ??? МНОГО Е !!!!!!

 9. 9 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Съдиите се оказаха, изненадващо за мен, наивни хора. Като подаде оставка бившият ръководител на СРС сигурно е мислел, че постъпва правилно. Сега новият най-вероятно ще съсипе това, което беше тръгнало към оправяне. Кой победи? Битката с овластени неморални хора не може да се води с морални средства.

 10. 10 Профил на spid3r
  spid3r
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В сравнения с тия розовите канали са като Baby TV. Пълна по*******ия.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Понеже и двамата държим на истината ,
  независимо дали ни изнася,
  та да те попитам :
  - Разбра ли че на избора са били предложени още двама кандидати ?
  Цитат от друга медия :
  """... За поста бяха предложени трима. Освен Милев другите двама бяха Албена Ботева, за която гласуваха 6-има и Борис Динев. ..."""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#9] от "Veli":

  От адвокати съм чул, че и бившият ръководител на СРС е бил голям боклук.

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  "Аргументи в подкрепа на "изненадващата" кандидатура от вносителите й не бяха представени."

  Така са свикнали във ВСС, по примера на главния прокурор. Рано или късно всеки получава това, което заслужава

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#12] от "Чардо":

  не знаех.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Боко-Пеевата пасмина трябва да бъде изметена от България!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 17. 17 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 233 Неутрално

  МАФИОТСКА НАГЛОСТ И БЕЗНАКАЗАНОСТ.ТЕЗИ РАЗБРАХА СЛЕД КОСТИНБРОДСКАТА АФЕРА И КТБ ЧЕ ТОЗИ НАРОД Е ЗАСПАЛ И МОГАТ ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ.НАИСТИНА ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА И МИЗЕРИЯТА.

 18. 18 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1626 Неутрално
 19. 19 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Биографията е стандартна за шеф на съд-завършил Магнаурската школа-Симеоново,работил като прокурор и заклел се във вярност на "правилната линия".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK