Местната власт във Варна отново ще плаща за "утвърждаване на положително отношение у гражданите"

Местната власт във Варна отново ще плаща за "утвърждаване на положително отношение у гражданите"

© Юлия ЛазароваСпазвайки практиката си от предходните години, община Варна отново ще финансира със средства от бюджета си две частни и две обществени регионални медии. Сумата, гласувана от общинския съвет по време на първото му заседание за годината, този път е рекордна – близо 190 хил. лв.


Парите, ще бъдат разпределени между Медийна група "Черно море", "Дарик радио", "Радио Варна" (част от веригата на БНР) и "Регионален телевизионен център Варна" (част от веригата на БНТ).


Медийна група "Черно море"
ще получи 40 хил. лв. (без ДДС). Тя е собственост на "Холдинг Варна", свързан с Централна кооперативна банка и "Химимпорт".


Според писмото до кмета на Варна Иван Портних и председателя на общинския съвет Тодор Балабанов, изпратено от управителя на групата Нася Атанасова, парите ще бъдат използвани, както и досега, за предаването "Европейска Варна".


През тази година "поради големия обществен интерес" то ще бъде с продължителност 45 минути – с 15 минути повече, отколкото досега, и ще има 48 издания.


Основните цели на сътрудничеството между общинската власт във Варна и медиите от групата "Черно море" са описани в писмото на Атанасова по следния начин: "Да се осигури взаимодействие в рамките на обществото на всички структурни нива (от отделния индивид до групи на различни нива), да се изгради мост между граждани и администрация под формата на информационно–комуникативно предаване..."


По-нататък в писмото управителят на "Медийна група Черно море" изтъква като аргумент за финансиране на предаването "Европейска Варна" факта, че в продължение на четири години то редовно е било номинирано и е получавало дипломи в националния конкурс за телевизионна журналистика "Св. Влас".


Срещу отпуснатите 40 хил. лв. представители на органите на местната власт във Варна ще имат възможност и да участват на живо в сутрешното предаване на телевизия "Черно море" "Утро в нашия град". В предложението за финансиране е споменато също, че двете предавания, подготвени с "финансова помощ" от община Варна, ще бъдат качвани на сайта на Информационна агенция "Черно море " и в социалните мрежи.


Както и през миналата година главният редактор на


"Дарик Варна"


Наталия Господинова е поискала финансиране за седмичното предаване "Зала пленарна". В предложението си за съвместна работа с общинския съвет и местната администрация във Варна тя е написала, че благодарение на предаването, което води, "присъствието на варненските управляващи стана много по-осезаемо, а гражданите са редовно и обективно информирани за работата на своите избраници".


Освен това като аргумент за исканото финансиране тя обръща внимание на факта, че е необходимо "да се създава и утвърждава положително отношение у гражданите на Варна" към работата на общинския съвет и общинската администрация.


"Зала пленарна" с продължителност 45 минути ще бъде излъчвано веднъж седмично в рамките на една календарна година с пауза през август и без официалните празници. То ще може да бъде следено както в ефира на "Дарик Варна", така и в интернет.


Според цената, отбелязана в офертата, подготовката и излъчването на предаването в продължение на една година ще струва около 70.5 хил. лв. Половината от тях - 35 215 лв. (без ДДС) ще бъдат платени от община Варна.


Детайлизираният бюджет на предаването показва, че така с публични средства ще бъде покривана поне половината от стойността на всяка отделна продукция - 300 лв., хонорарът на водещия – 80 лв., на редактора - 40 лв. и на репортера - 30 лв., разходи за излъчване на анонсиращи клипове, изработка на сигнали, сценарии и др.


"Бюджетът е формиран на базата на официалните тарифи на "Дарик радио" за предоставяне на програмно време за създаване и излъчване на радиопрограми в национален и регионален ефир", обяснява в писмото си главния редактор на "Дарик Варна".


Доста по-висока от споменатите дотук е сумата, която тази година поиска и ще получава


"Радио Варна"


част от веригата на Българското национално радио.


Според предложението, направено от новоназначения директор на медията Наталия Чешмеджиева, то ще получи малко над 77 хил. лв. (без ДДС). Срещу тях радиото ще отразява "културни, спортни и обществени прояви в община Варна и в подкрепа на инициативата "Варна: Европейска младежка столица 2017".


Искането си за общинско финансиране Чешмеджиева е подкрепила с извода, че "в оперативен план споразумението за медийно партньорство има организиращ ефект на вглеждане в достиженията на местната администрация и общността и за формиране на трайни позитивни нагласи".


Директорът на "Радио Варна" обръща специално внимание и на условието, че "лицата за кореспонденция", посочени от "Радио Варна", периодично "ще инициират комуникация с посочените в договора насрещни фигури с цел получаване на информация и спазване на зададения обем на медийно присъствие".


В заключение на писмото до кмета и председателя на общинския съвет във Варна се уточнява, че поисканото финансиране ще покрива само 40% от "формите, договорени за промотиране на общинската политика" и отразяване на проекта "Европейска младежка столица".


Общинска субсидия – 36 хил. лв. (без ДДС) през т.г., ще получи и


Регионалният телевизионен център


на БНТ във Варна. Тя е поискана с мотива, че 2017 г. е особена важна заради домакинството на Варна като Европейска младежка столица, а събитията, които съпътстват тази инициатива, ще бъдат широко отразени в новините и предаванията на БНТ 1, БНТ 2 и сателитния канал "БНТ свят".


Към предложението за съвместна работа с общинския съвет и кметската администрация директорът на телевизионния център Мариета Бобева е приложила тарифата за технически услуги на БНТ, където е остойностено използването на всяка техническа мощност.


Единственият общински съветник от Варна, който се изказа против финансирането на частни медии с публични средства, беше Григор Григоров (коалиция "Реформатори и патриоти"). Според него финансова помощ от общинския бюджет би било редно да получават само регионалните поделения на обществените медии - "Радио Варна" и Регионалния център на БНТ. Аналогията, с която Григоров подкрепи мнението си, беше финансирането на националните обществени медии със средства от националния бюджет.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Плащат си медиен комфорт.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Само в заглавието и първото изречение преброих 3 правописни грешки.

 3. 3 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 726 Неутрално

  То пък голямото финансиране. При този голям бюджет на Варна 30 000 лв годишно финансиране не е нищо, но за медиите може да им е от помощ.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 4. 4 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какъв е ефектът от предните години за "утвърждаване на положителното отношение на гражданите" проучено ли е, ако не е защо продължава?Може да е негативен! Позитивен е за бенефициентите, то е ясно.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  И за ТИМ ще има.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Еха, светкавична реакция. Обаче пак има пропуск.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7706 Любопитно

  Всеки варненец за справка си гледа нета - да бяха дали и на морето.нет някой лев !?

  [email protected]
 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1386 Любопитно

  какво стана с регионалните/ Ст. Загора - в крайна сметка благоволиха ли да пуснат някакво инфо за миналата година?

 9. 9 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 831 Весело

  Е-й, таквоз придавание "Еврипейскъ Варнъ", дет ша ми прави мост и даже ша ми усигури взаимудействие със структурите, заслужава пуне още толкуз пари!
  А тез "обществените медии", кат ми спичелят 5 /пет/ гудини пудред, диплом на националния конкурс " Свети Диневи Власт", тугаз да са убаждат и да притиндират за пари...

 10. 10 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Kато изключим заглавието, което е в стил ПИК и Блиц, само дето липсва БОНБА-та, причините за финансирането не са никак лоши. Парите не са толкова много, а може наистина да има някакъв положителен резултат.

 11. 11 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Само за контекст - сравнете какви пари дава кмета Иван Портних на местните медии да му лъскат имиджа и какви за шеф на ай ти отдела в администрацията. Ясно е къде са му приоритетите. http://www.moreto.net/novini.php?n=342821

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  [quote#10:"black_recluse"]причините за финансирането не са никак лоши. Парите не са толкова много, а може наистина да има някакъв положителен резултат.[/quote]
  Да, ще има положителен резултат – тези медии ще са мнооого положителни към управляващите във Варна, за да им дадат и догодина.

 13. 13 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нормално е да предвидят пари за медийно отразяване. Ако не предвидят, значи се крият. Спасе, не завиждай!

 14. 14 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#13] от "Tata Mata":

  Ролята на медиите в едно нормално общество е да предоставят прозрачност за работата на институциите и да изискват тяхната отчетност пред гражданите, не да получават пари от същите за да ги отразяват благоприятно.

 15. 15 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Ако правилно смятам , един час радиопредаване струва 1400 лв .
  За година издръжката на едно регионално радио излиза над 12 млн. лв . Множко е !
  Това , че ТИМ медиите са абонати за общинския бюджет е ясно , както това , че ТИМ банката върти парите на общината ...

 16. 16 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "ptichka007":

  Викаш да работят безплатно, а и да се хранят с въздух? Ти защо не пробваш да работиш нещо толкова саможертвено?

 17. 17 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#16] от "Tata Mata":

  Изобщо не викам това, само че нормалните медии по цял свят (не изкривения БГ-модел като тези на Пеевски) се финансират независимо от темите и институциите, които отразяват. Например БНР и националните телевизии се финансират от данъкоплатците, частните медии от реклами и абонаменти на читатели. В случай като този описан в статията просто стават средство за поръчково писане.

 18. 18 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 926 Весело

  Ако Спас спре с троленето, тези разходи със сигурност ще станат излишни.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 19. 19 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1346 Весело

  [quote#10:"black_recluse"]Парите не са толкова много, а може наистина да има някакъв положителен резултат.
  -----------------------
  Да,ама не,Спас е решил,че са много,а и Икономедия са в тъча...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 20. 20 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1346 Весело

  [quote#13:"Tata Mata"]Спасе, не завиждай!
  ------------------
  Ъпсурт!!!.опитва се да заработи, а и книжки получава понякога...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 21. 21 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Всяка община заделя подобни средства. Не виждам къде е новината.

 22. 22 Профил на eyewithness
  eyewithness
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тая статия я четохме миналата година, аре стига претоплени манджи като Нова република, вече дразни.

 23. 23 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#22] от "eyewithness":
  Тиху ся, има вечни плочи, особено тез дето не вземат пари
  хахахах


  До коментар [#21] от "zle_platen_trol":
  Новината е, че явно в някои общини вземат пари и правилните медии.

  Няма лоша реклама!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK