Конституционният съд: Проверявани магистрати могат да напуснат съдебната система с оставка

Конституционният съд: Проверявани магистрати могат да напуснат съдебната система с оставка

© Надежда Чипева, КапиталАко срещу магистрат има образувано дисциплинарно производство, той може да напусне съдебната система и по своя воля - с оставка. Това реши Конституционният съд (КС) днес, съобщава "Правен свят".


Така съдът отмени чл. 166 от Закона за съдебната власт, според който: "Съдия, прокурор или следовател не може да бъде освободен от длъжност по чл. 165, ал. 1, т. 2 (оставка – бел. ред.), ако срещу него е образувано дисциплинарно производство, до приключване на производството".


Забраната беше въведена през 2009 г., припомня "Правен свят". Преди въвеждането й обаче с подаването на оставка магистратите, които бяха заплашени от дисциплинарно уволнение, не само, че се спасяваха от наказанието, но и си тръгваха от съдебната власт със заплатите за прослужено време.
Основната теза на КС е, че забраната за приемане на оставката на магистрат, срещу когото има образувано дисциплинарно производство, погазва принципа на свобода на труда, гарантиран от Конституцията. Според съда правото на оставка е проява именно на принципа на свободата на труда и то не може да бъде ограничавано от законодателя "в преследване на нелегитимни цели, като даване възможност на Висшия съдебен съвет да реализира дисциплинарната си власт или лишаване от еднократното парично обезщетение".


В решението се посочва още, че ако законодателят смята, че трябва да има негативни последици за магистратите, които при започнато срещу тях дисциплинарно производство подават оставка, може да ги уреди в Закона за съдебната власт, без да ограничава правото им да напуснат системата по своя воля.


"Справедливостта като общочовешка ценност, според преамбюла на основния закон, изисква съдиите, прокурорите и следователите, извършили тежки дисциплинарни нарушения, да не получат парично обезщетение, но този справедлив резултат може да бъде постигнат и без да се накърнява свободата на професия и място на работа, защитавана от чл. 48, ал. 3 от Конституцията, а чрез друго по-балансирано законодателно решение", заявяват конституционните съдии.


В решението се констатира, че забраната в Закона за съдебната власт нарушава и принципа на правовата държава. КС приема още, че не може да се ограничават права, за да се даде възможност на един административен орган - Висшия съдебен съвет да осъществи правомощието си и да проведе дисциплинарно производство.


"Целта на упражняване на дисциплинарна власт спрямо несменяемите магистрати не е уволнението им, а тяхното поправяне и запазване в органите на съдебната власт. А и не всички съдии, прокурори или следователи, за които се твърди, че са допуснали дисциплинарни нарушения, трябва да бъдат дисциплинарно освободени от длъжност. Ако не бъдат освободени поради подадена оставка, те обичайно не допринасят за подобряване дейността на съответния орган на съдебна власт, а точно обратното – демотивирани продължават да не изпълняват функциите си още дълго време до приключване на дисциплинарното производство, за което време получават възнаграждение. В подобна хипотеза за предпочитане е по възможно най-бързия и сигурен начин несменяемите съдии, прокурори и следователи да бъдат отстранени от органите на съдебната власт, и този начин е подаването на оставка", аргументират се конституционните съдии.


Те отбелязват и факта, че забраната за приемане на оставка при висящо дисциплинарно производство, е приета в парламента без мотиви. В решението пише, че текстът е гласуван от депутатите по времето на "случаите на подали оставки и получили обезщетения съдии, прокурори и следователи с образувани дисциплинарни производства с твърдения за използване на схема за назначения в съдебната власт", т.е. на скандала с Красьо Черния.


Отмяната на чл. 166, ал. 3 от ЗСВ беше поискана от Върховния касационен съд.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 221 Весело

  Нали законите ни бяха добри, но не се спазвали?! /По Цецка/

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7185 Неутрално

  Елегантен начин за изхвърляне на неудобни от съдебната система

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  Нали за никого нямаше да има привилегии.

 4. 4 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да, така да е и нито един от съдиите да не получава заплати за прослужено време, както и полюционерите и военните!

 5. 5 Профил на qasimbeq
  qasimbeq
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Гарван гарвану око не вади! Застраховаха се тези от КС, и всички надолу по пирамидата!

 6. 6 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Крайно време е да се отървем от рекетьорския позитивизъм на Бойко Борисов. Затлачи обществената хигиена с кварталната си посредственост, дала път на Пеевско-Цацаровата задкулисна тирания.

  Гласуването за "Нова република" е пътят.

  Navigare Necesse Est
 7. 7 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 221 Весело

  [quote#4:"penchoo"]Да, така да е и нито един от съдиите да не получава заплати за прослужено време, както и полюционерите и военните! [/quote]
  Те тия изброените работят без заплата, доброволчески да го кажем.
  Ти не знаеше ли досега?

 8. 8 Профил на Вагабонт
  Вагабонт
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Да напуснат системата заподозряните. Но без 20те заплати!

 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Абосолютно неморално решение.Цялата работа е,че ако съдия,прокурор или следовател е дисциплинарно уволнен той няма да вземе толкова заплати при напускане,колкото години стаж има като магистрат.И освен това няма да може да стане адвокат за срок от две години след уволнението.

 10. 10 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#9] от "mushashi":

  Всеки има право да напусне.
  В закона в прав текст трябва да се каже че ако има започнато производство срещу магистрат - всичките му благинки(заплати, компенсации, премиално) се запорират до приключване на производството. А не да вкарваме ....

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#10:"ЙЕИ"]В закона в прав текст трябва да се каже че ако има започнато производство срещу магистрат - всичките му благинки(заплати, компенсации, премиално) се запорират до приключване на производството.[/quote]
  И защо не е вкарано подобно нещо в закона?Символи на некадърността и корупцията като Пепи Еврото си отидоха от системата с по 20 заплати.Той даже се и пенсионира.По този начин индиректно им се казва-каквото и да правите ,винаги може да подадете молба за напускане и ще бъдете компенсирани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK