Дани Каназирева влиза в "Нова република" (Кой кой е в ръководството)

Ръководството на "Нова република"

© Надежда Чипева, Капитал

Ръководството на "Нова република"(Допълнена в 11:22 на 1 февруари) Надпартийното дясно обединение Нова Република беше официално учредено днес, като за сега в него участват три политически партии, три граждански сдружения и политически ангажирани граждани. Партиите са ДСБ, с председател Радан Кънев, "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева и Българска демократична общност на Господин Тонев. Неправителствените организации са Сдружение "Граждански блок", Асоциация на българите в Македония "РАДКО" и Национален клуб на жените


Ще има допълнително присъединяващи се политически партии, но и преди всичко допълнително присъединяващи се личности, каза Радан Кънев. Надпартийната платформа вече има и ръководство, което се нарича Политически съвет. Ето и неговият състав:


Председател - Радан Кънев.
Роден е през 1975 г, Завършва право в Софийския университет. От юни 2013 г. е председател на партия Демократи за силна България. Депутат в 43-то Народно събрание.


Политически говорител – Трайчо Трайков


Роден е през 1970 г. Завършил е УНСС със специалност "Международни икономически отношения". Специализира финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия и работи като анализатор и консултант в големи европейски фирми. Прокурист на "ЕВН България Топлофикация" и на "ЕВН България Електроразпределение". Министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов до март 2012 г. На връщане на българската правителствена делегация от Катар, оставката му бе поискана от тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов. Борисов и Трайков имаха сблъсъци заради "Лукойл България" и проекта АЕЦ "Белене".


Общински съветник в София от Реформаторския блок. Беше кандидат за президент (5.87%).


Мартин Димитров


Роден е през 1977 г. Завършил е УНСС. От 2008-а, до 2012 г. е председател на СДС. През 2005 г. е избран за депутат в 40-то Народно събрание от листата на коалицията Обединени демократични сили (ОДС).
В 43-то Народно събрание е депутат от листата на Реформаторския блок, но е представител на гражданската листа. Вносител и съвносител е на близо 70 законопроекта, което го прави един от най-активните депутати в разпуснатия парламент.


Дани Каназирева


Родена е в София през 1979 г., но от 1981г. живее в Пловдив. Завършва "Право" в ПУ "Паисий Хилендарски". Специализира в "Кеймбридж". Доктор по Конституционно право с дисертация на тема "Местната власт в условията на членство на България в Европейския Съюз". През 2014г. специализира в САЩ по програма "Младите лидери на България".


Дани Каназирева

© Надежда Чипева, Капитал

Дани Каназирева


През 2007 г. кмет на Пловдив става Славчо Атанасов - Коалиция "ГЕРБ – ВМРО-БНД". Дани Каназирева е общински съветник и председател на групата на ГЕРБ. През лятото на 2010 г. е изключена от партията. Премиерът Бойко Борисов я обвини в обслужване на интересите на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който по-късно беше кандидат-кмет от БСП. Заместникът му Цветан Цветанов каза тогава, че Каназирева е трябвало да бъде изгонена преди година и е уронила престижа на ГЕРБ с всичко, което е правила в партията. През 2012 г. се учредява партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите". Каназирева става координатор за Пловдив-област, но в края на март 2013 г. Каназирева напуска партията заедно с други членове. Кунева тогава каза, че недоволството е защо Каназирева не е намерила място в листите на кандидат-депутатите.


През 2011 г. основава партия "Съюз за Пловдив" и се кандидатира за кмет. Взима 10 650 гласа, който са 7.44%. Това е третият по сила резултат и вкарва 4 съветника. На изборите през 2015 г. пак е трета, но вече има 16 844 гласа, 13.95% и 6 общински съветници.


До сега "Съюз за Пловдив" не е участвал в парламентарни избори и коалиции.


Петър Славов


Роден е на 4 декември 1975 г. Юрист. Завършил е Софийски университет, Университет за национално и световно стопанство, European Business School London, Regent's University. Председател на сдружение "Гражданския съвет", което беше част от Реформаторския блок.


Депутат в 43-то Народно събрание от гражданската квота на Реформаторския блок. Заедно с Мартин Димитров и Методи Андреев (ГЕРБ) беше част от неформалната "Група за натиск" в парламента. Заедно с Димитров бяха най-активните депутати. Задали над 650 парламентарни въпроса и питания към министрите, участвали са като водещи вносители или съвносители в над 130 законопроекта и предложения между първо и второ четене, внесли са над 15 проекта за решения.


Меглена Русинова


Меглена Русенова е родена през 1974 г. в Пловдив. Завършила е право в УНСС. През 2001 год. е най-младият назначен заместник-областен управител в България (НДСВ) и е на поста до 2009 г.. Член е на Централната избирателна комисия за избор на 41-то Народно събрание и за на Европейския парламент. От 2011 год. е управляващ директор на компании от ВЕИ сектора.


Меглена Русинова

© Надежда Чипева, Капитал

Меглена Русинова


Един от учредителите на "Да, България", беше избрана за член Националния съвет на партията на Христо Иванов. "Включването ми в инициативния комитет (на "Да, България б.а.) беше на основата на принципи и ценности, които залегнаха в учредителната декларация. Те съвпадат с принципите, които аз изповядвам. Включването ми в "Нова република" е свързано с моя ясен избор и избора на дясното обединение", коментира Русенова пред "Дневник". Според нея "Да, България" се позиционира в центъра и партията е сгрешила, като не е поела поканата за коалиция от "Нова република".


Вили Лилков


Вили Лилков роден на 6 април 1955 г. във Видин. През 2011 г. става професор по ядрена физика към Минно-геоложкия университет. Учредител е на ДСБ и е действащ председател на ДСБ-София. През 1999 г. става общински съветник в Столичния общински съвет, където продължава работата си няколко последователни мандата. Народен представители в 43-то НС от листата на Реформаторския блок.


Виолета Панайотова


Родена е в Карнобат през 1960 г. Завършила е Държавен библиотечен институт - София и ШУ "Константин Преславски". Член на ДСБ.


Представлява Асоциация на българите в Македония "Радко"


Атанас Атанасов


Роден през 1959 година в село Батин, Русенско. Завършва право в Софийския университет "Климент Охридски". След това е съдия в Русе (1987-1988) и прокурор в Разград (1989-1992). През 1997 година Атанасов става за секретар на МВР, а малко след това оглавява Национална служба "Сигурност". На 10 декември 1999 година предоставя на министър-председателя Иван Костов списък с 226 имена от доклад за корупция, след което са уволнени десет министри. От 2005 до 2009 година Атанас Атанасов е депутат от ДСБ. През 2011 година става общински съветник в Столична община в групата на Синята коалиция.
Депутат в 43-то Народно събрание от Реформаторския блок.


Цецка Бачкова


Магистър по политически науки, икономическа политика и гражданско право във Вестфалски Вилхелмс-Университет в Мюнстер, Германия.


Цецка Бачкова

© Надежда Чипева, Капитал

Цецка Бачкова


Доктор по политическите науки. Член на ДСБ от 2008г. Председател на Националният клуб на жените към ДСБ.


Господин Тонев


Роден е през 1955 г. в Димитровград. Завършва германистика в Софийския университет. Депутат от ОДС в 38-то Народно събрание Член на ръководството на СДС в периода 2002 – 2003 г. и 2005 – 2008 г. Председател на Българска демократична общност.


Господин Тонев

© Надежда Чипева, Капитал

Господин Тонев


Преподавател, преводач и лектор на семинари за Социалното пазарно стопанство и за ценностните основи на политиката.


През 2016 г. се кандидатира за президент и взима 6 855 гласа, което прави 0.18%.


Борис Станимиров


Роден през 1976 г. Завършил е молекулярна биология в СУ Климент Охридски, специализирал е международни икономически отношения в УНСС, както и Политически умения в Нов български университет. Работи като мениджър в международна финансова група. Учредител на ДСБ. Владее четири езика.


Депутат в 43-то Народно събрание от Реформаторския блок. Вносител е на близо 40 законопроекта. Известен е като блогър под псевдонима Темплар.


Иван Кирилов Иванов


Роден е през 1969 г. Магистър по клинична и социална психология от СУ "Климент Охридски". Бил е асистент в Софийския университет и хоноруван преподавател в НБУ. Участва в различни изследователски и консултантски проекти на Програмата на ООН за развитие, Земеделското министерство, Агенция по заетостта, Институт "Отворено общество" и др. Член е на Гражданския съвет.


Депутат и заместник-председател на 43-то Народно събрание.


Ивайло Цветков – Нойзи


Роден е през 1972 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ". Журналист. Един от създателите на списание "Егоист", първият главен редактор на българското издание "Плейбой", сп."Maxim" и "Една седмица в София".


Евелин Парасков

© Надежда Чипева

Евелин Парасков


Евелин Парасков


Роден на 12.05.1986 г. в Пловдив. Завършил е право в ПУ "Паисий Хилендарски". Общински съветник и зам. председател на Общинския съвет в Пловдив. Един от членовете, който напускат ДБГ заедно с Каназирева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK