Икономическият популизъм, неработещата съдебна система и зависимите медии са причини за отстъплението на демокрацията у нас, сочи проучване

Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика най-голямото изоставане на страната ни в демократичните принципи е заради съдебната система.

© Надежда Чипева, Капитал

Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика най-голямото изоставане на страната ни в демократичните принципи е заради съдебната система.Икономическият популизъм, неработещата съдебна система и зависимите медии са сред причините за отстъплението на демокрацията в България, което се засилва от влизането на страната ни в Европейския съюз (ЕС). Това са част от изводите на прочуване, проведено от Института за пазарна икономика (ИПИ) сред експерти (21 респонденти) и студенти (63 респонденти) в периода ноември-декември 2016 г.


От страна на търсенето основната причина за отстъплението на демокрацията е икономическият популизъм, който според икономисти от института може да бъде дефиниран като прокарване на икономически политики, които дългосрочно имат негативен ефект, но целят постигането на политически цели. Други причини, заради които гражданите не отстояват демокрацията, са разочарованието от политиката и влиянието на зависими медии върху техните възприятия.


"Водещи политици потъпкват демократичните ценности"
Има и сериозни причини за отстъпление на демокрацията у нас, които са свързани с политиците. Става въпрос за липсата на ефективни наказания за корумпирани политици, срастването на бизнеса и политиката и потъпкването на демократичните ценности от страна на водещи политици.


"Основен проблем е т.нар. превзета държава. Завладяването не е отворено към всички, но е в олигополен режим", каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика като извод от прочуването. По думите му има покачване на интереса на гражданското общество към демокрацията, както и желание гражданските движения да потърсят политическо представителство.


Георги Табаков от Българския икономически форум смята, че заплахата за демокрацията в България се казва Русия, която правела опити за намеса у нас.


Според доц. Румяна Коларова, която бе секретар по образование и наука на президента Росен Плевнелиев, най-силният индикатор за популизъм са антикорупционните обещания. Десислава Николова от ИПИ смята, че най-популистки са левите и националистическите партии.


Реформа в прокуратурата - стъпка за повишаване на демокрацията у нас


Реформа в прокуратурата, която да доведе до отчетност и децентрализация, е основна стъпка за повишаване на демокрацията у нас, сочи проучването. Другите две са разбиване на модела на клиентелизъм и подобряване на предприемаческия климат.


За да се повиши качеството на демокрацията у нас, са нужни още подобряване на медийната среда и деполитизиране на Висшия съдебен съвет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK