Пожарът "машинно гласуване" и пет спешни изборни проблема

Пожарът "машинно гласуване" и пет спешни изборни проблема

© Георги КожухаровПровеждането на предсрочните парламентарни избори на 26 март започва да изглежда все по-сложно, след като днес Върховният административен съд (ВАС) постанови в оставащите по-малко от два месеца да бъдат осигурени машини за гласуване във всички над 12 хил. избирателни секции.


Съдът отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 27 януари, според което машинното гласуване трябваше да се състои само в 500 секции, както беше на президентския вот през ноември. На практика това означава, че комисията трябва спешно да създаде организация за осигуряване на машини, настройването, криптирането и привеждането им в готовност за работа.


Правителството и ЦИК вече обявиха, че ще се съобразят с решението, въпреки многократните си декларации от последните дни, че е абсолютно невъзможно да се справят с подобно изискване, тъй като не разполагат с технологично време. Служебният премиер Огнян Герджиков дори се позова на латински принцип в правото, който прави незадължителен ангажимент, който е неизпълним.
Съдът обаче отмени решението на комисията като незаконосъобразно, изрично посочвайки, че не му е работа да изследва дали разпоредбите са изпълними. След него властите са изправени пред поредица от проблеми, които трябва да бъдат решени само за 54 дни.


Как възникна казусът


Машинно гласуване в България има от 2009 г. Тогава обаче, както и на следващия вот - през 2014 г., то беше експериментално и резултатите му не се отчитаха. На местния вот през 2015 г. получените чрез машина гласове за първи път се зачитаха наравно с пускането на хартиена бюлетина. Тогава машини имаше разположени само в София и с тях се гласуваше единствено за общински съветници.


С промени в Изборния кодекс през 2014 г. депутатите решиха машинното гласуване да бъде въведено повсеместно. Инициативата беше на депутати от Реформаторския блок, а аргументът - че се премахва опасността от подправени протоколи, купуване на цели комисии и измами с невалидни бюлетини.


В преходните и заключителни разпоредби на кодекса беше даден гратисен период - за местните избори през 2015 г. и за президентските през 2016 г., за които изрично беше посочено, че ще се гласува с машини в най-малко 500 избирателни секции, определени от ЦИК. Гласовете се отчитаха, а на президентския вот за първи път беше експериментирано и с машинно броене.


Виновникът, виновникът


Именно на посочените изключения се позова и този път ЦИК за решението си пак да се гласува с машини само в 500 секции.


Камелия Нейкова, говорител на ЦИК

© Георги Кожухаров

Камелия Нейкова, говорител на ЦИК


В последните няколко дни говорителят на комисията Камелия Нейкова обясни, че с колегите й са обсъждали три варианта за решение и надделяло становището, че при промяната на Изборния кодекс и вписването на машинното гласуване като равностойно на традиционното "законодателят е имал предвид следващите редовни парламентарни избори, които трябваше да са през 2018 г.". Комисията тълкува текста на чл. 206 от Изборния кодекс: "В избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване", като правна възможност, а не като задължение.


На противоположното мнение са представителите на платформата "Нова република", които атакуваха решението в съда. "Машинното гласуване е въведено императивно, а не пожелателно в закона, така че опитът на ЦИК да го ограничи само до определени секции е незаконен", коментира тази сутрин пред Би Ти Ви Мартин Димитров, доскоро депутат от Реформаторския блок и един от инициаторите на въвеждането на машинно гласуване. Той допълни, че по същата логика комисията би могла да отмени който и да текст от закона, например преференциалното гласуване.


Димитров обвини изборната администрация, че не е реагирала адекватно при подготовката за прилагане на законовото изискване, както и че не е уведомила парламента, докато той все още действаше, за това, че няма да успее да осигури възможност за гласуване с машини и е нужна законова корекция. Нейкова пък опонира, че още в анализ за провеждането на изборите от 2014 г. комисията е предупредила Народното събрание, че трябва да се предвиди технологичен срок за въвеждането на машинното гласуване. Тя заяви, че комисията не е можела да обяви обществена поръчка за машини преди да са насрочени изборите и допълни, че всички взимани предварително решения на комисията досега са били отменяни от Върховния административен съд като преждевременни.


Жалбоподатели срещу решението на ЦИК станаха Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров

© Цветелина Белутова, Капитал

Жалбоподатели срещу решението на ЦИК станаха Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров


Въпросът за това чия е вината да се стигне до патовата ситуация вероятно ще продължи да се обсъжда, но вече губи актуалност, тъй като парламентът е разпуснат и промени в Изборния кодекс, които да отменят гласуването сега, няма как да бъдат приети.


Какво оттук нататък


От практическа гледна точка основното е, че решението на Върховния административен съд е еднозначно и не подлежи на обжалване. При това положение за момента нещата изглеждат така: в следващите 54 дни ЦИК трябва да осигури машини за гласуване във всички секции, за да могат желаещите да упражнят правото си на вот чрез тях. Това поставя поне няколко проблема, чието решение за момента изглежда неясно:


1. Как ще бъдат осигурени машините


ЦИК трябва да обяви обществена поръчка за осигуряване на машините, независимо дали за купуването или наемането им. При 12 400 изборни секции, минимумът машини, по сметките на експертите, е 12 500, за да има резерви в случай на повреди. Съдейки от опита досега, най-вероятното е машините да бъдат наети за най-бързо. След това може да се мисли дали да се върви към покупка, доколкото законът предвижда занапред винаги да се използват при гласуване.


Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че сроковете на Закона за обществените поръчки не се прилагат при процедурите за машинно гласуване, но изрази съмнение, че дори и при максималното им свиване, комисията може да осъществи процедурата в срок.


Досега машините винаги са били наемани. За изборите за Европарламент през май 2013 г. правителството плати 172.8 хил. лв. за 100 машини, на които се гласуваше експериментално. Наемът на една излизаше над 1700 лв. За предсрочните парламентарни избори цената вече беше 442 800 лв., като това включваше наем за 300 машини, т.е. по около 1500 лв. на машина.


И в двата случая доставчик на машините беше консорциум "Обединение Машинно гласуване", в който влизат фирмата "Сиела Норма" АД и холандската компания "СмартМатик Интернешънъл Холдинг". "Сиела" е собственост на Веселин Тодоров, който преди години беше член на ръководството на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", след което излезе от ръководните органи на формацията.


Същият консорциум осигури машините за президентските избори преди три месеца, като беше единственият кандидат по обявената обществена поръчка. Вписаната в поръчката цена беше 930 хил. лв. с ДДС, но за 500 машини. При нея наемът на една машина излиза 1860 лв. Във всеки от случаите наемът е включвал и софтуер към машините, обучение на кадрите, които ще работят с тях, и на хората, които ще обобщават информацията и ще анализират резултатите.


Не е известно какво ще стане, ако обществената поръчка се провали по някаква причина, например защото нито една фирма не заяви желание за участие в нея.


Гласуване за Референдум за електронно гласуване и Местни избори 2015, машина за гласуване, машинно гласуване

© Юлия Лазарова

Гласуване за Референдум за електронно гласуване и Местни избори 2015, машина за гласуване, машинно гласуване


2. Колко ще струват изборите?


На първото си заседание в понеделник служебният кабинет отпусна за изборите 29 .9 млн.лв, които ще бъдат осигурени "чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет". Към тези пари сега ще трябва да се добавят и разходите за наем или покупка на машини. При всички положения големият брой машини би трябвало да направи по-евтина поръчката, но ако се смята на цената от последните избори за наем на 12 500 машини цената надминава 23 млн. лв. На практика това означава цената на изборите да скочи почти двойно, при това като се имат предвид разходите само за машини, без да се отчитат тези за логистика.


2. Сигурни ли ще са машините?


По време на вчерашното заседание на Върховния административен съд Румяна Сидерова от ЦИК представи становище на Държавната агенция "Национална сигурност", според което цялостната проверка на машините за гласуване, включително изграждането на защита - чрез софтуер и по други начини, отнема шест месеца. При това положение стои открит въпроса дали е възможно за екстремно краткия срок до гласуването да се гарантира сигурността на машините и кой би носил отговорност, ако впоследствие се окаже, че има нарушения на тайната на вота или при отчитането на резултатите.


3. Кой ще работи с машините?


Не по-малко неясен се оказва въпросът има ли и колко са хората, подготвени да работят с машините, както и може ли изборната администрация да осигури адекватното обучение на още хора. За президентските избори подготовката за машинно гласуване, макар и само в 500 секции, започна още през юни - близо половин година преди вота.


На президентските избори 500-те машини бяха обслужвани от 200 обучени специалисти, доколкото някои от секциите с такава опция се помещават в една сграда (училище), припомня "Капитал". Ако се спази сходна пропорция, за да се осигури повсеместно машинно гласуване, сега ще са нужни над 4 хил. души. Отделно са екипите за резервни машини при повреда.


4. Какво ще стане в секциите в чужбина?


Ако логистиката в страната, макар и трудна, изглежда все пак постижима по някакъв начин, проблемът с гласуването в подвижните секции и в секциите в чужбина усложнява максимално нещата. На последните избори през ноември зад граница бяха разкрити 325 секции в 71 държави. За тях също трябва да бъдат осигурени машини, обслужващ персонал. В допълнение машините трябва да бъдат доставени по всички секции, някои от които са на хиляди километри от България, или наети на място.


5. А ако няма машинно гласуване?


Стои и въпросът какво ще стане, ако властите не успеят да организират повсеместно машинно гласуване на 26 март. Според юристи това не може да е основание за отлагане на изборите. Вносителите на съдебната жалба от "Нова република" обаче смятат, че то би направило резултатите уязвими и те могат да бъдат атакувани в съда като невалидни, тъй като изборите са проведени в нарушение на закона.


Има и друго мнение, според което при доказана невъзможност да бъде изпълнен законът, изборите не могат да бъдат смятани за проведени в нарушение.


На етапа, на който се прилага в момента в България, машинното гласуване не допринася за бързо обработване и отчитане на резултатите, обясни вчера пред БНТ изборният експерт Михаил Константинов. Той уточни, че данните от гласуването се отчитат и записват в протокола, в който вече са вписани преброените на ръка хартиени бюлетини. След това данните се обобщават и протоколът се изпраща за обработка и за въвеждане в електронен вид. Засега машините не отчитат и преференциите за кандидатите.


Казусът с машинното гласуване е поредната бомба, която гърми в изборното законодателство в последните месеци заради многобройните, обикновено несъгласувани и често недомислени промени. Преди президентските избори по спешност беше ремонтиран текстът, според който бюлетините с отбелязано квадратче "Не подкрепям никого" се отчитаха само за избирателната активност, но не и за резултат от вота. Този път властите на пожар ще се мъчат да осигурят повсеместно машинно гласуване. Иронията е, че догодина, пак според Изборния кодекс, трябва да се проведе първото експериментално електронно дистанционно гласуване. По закон ЦИК трябва да проведе три симулации на такъв вот, при които се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати, и ако няма проблеми, да го въведе. Като се има предвид организацията до момента, смело може да се прогнозира, че интересното предстои.


Как се гласува с машина


Машината се разполага в изборната секция, като е отделена с параван. Тя се пуска от председателя на избирателната комисия. Времето за гласуване е ограничено до 6 минути. Вотът се отбелязва върху сензорен екран - избирателят докосва с пръст квадратчето с номера на съответния кандидат или квадратчето "Не подкрепям никого". Той има право да променя избора си, а накрая трябва да даде потвърждение "Гласувам". След това машината му дава хартиена разписка, на която трябва правилно да е отбелязан изборът му. Ако това е така, тя се пуска в непрозрачна кутия.


Ако до 3 минути избирателят не е гласувал, машината издава предупредителен сигнал. Ако не се справи с машинното гласуване за 6 минути, избирателят има право да пусне хартиена бюлетина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  поредната мина, поставена от ГЕРБ пред честни избори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  Остави ти и ЦИК и желаещите да захлебят от ОП - да речем, на пожар ще ги домъкнат отнякъде за под наем тези машинки, барабар с хиляди километри кабел, защото са на ток и трябват удължители, ако някой не знае - от практическа гледна точка основното е, че на предните избори в нашите три секции за две машинки се мотаха трима човека - обслужващи - значи поне 10 000 хрантутника ще трябва да се цанят ''на пожар'' !!!????

  [email protected]
 3. 3 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 619 Любопитно

  Машини за гласуване има в Индия на цена около 180 долара едната, докато в България досега са се вземали само под наем за около 2000 лева.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  До коментар [#3] от "Минувач":

  Интересно колко струва и парчето мукава около машинката и кашончето наречено''урна''!?

  [email protected]
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Виновникът, виновникът"

  Той е от ясен по-ясен - законът е приет през м. март 2014 - и управляващите не намериха време да закупят необходимите машини (ще излезе по-евтино от наемите за всеки избор) и въпросът да се реши веднъж завинаги.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1937 Любопитно

  Интересно, колко се връзва наемът на машина/глас ?
  Какво ще се получи, когато се съотнесе към цената на бюлетина?
  Как наличието на машини се отразява на държавната поръчка за печат на бюлетините?

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На гол г*з чифте пищови.

 8. 8 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Машинно гласуване в България има от 2009 г." След като е така, защо за 8 години няма машини и обучени хора? Това е основния въпрос.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 9. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "neut":
  ЦИрК не си мръднаха пръста повече от 2 години. Мнозинството на герб, дпс, бсп в ЦИрК си мислеше, че отново може да своеволничи, тълкува и променя ИК. Е, имаме новина за тях. ВАС реши да им набие канчето и покаже, че законът важи за всички и трябва да се спазва от всички. Независимо от крайния резултат, "Ледът се пропуква господа съдебни заседатели!"

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Убава работа, ама българска.


 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да живей труда и избори до дупка. Една машинка - 1800 лева, под наем, а от Сиела и гражданите около Кунева вече примляскват и се точат лиги.
  Другари, верно е, че демокрацията е скъпо нещо, но си говорим за демокрация, а не за демокрадция.
  Интересното наистина предстои, но що трябва да плащаме за това шоу така скъпо?

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 957 Весело

  нема да се спрем, доде не стане възможно да се гласува по айфон от сека точка на секо земно кълбо...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  До коментар [#11] от "Graf":

  При това положение избори до дупка.


 14. 14 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#6] от "2.5":


  [quote#6:"2.5"]Интересно, колко се връзва наемът на машина/глас ?[/quote]

  При 315 гласували средно у секция...
  1850/315 = 5,87
  Близо 6 лева на глас.

  Ecrasez l’infâme
 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":

  Ъхъ..
  Ако може секи месец

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Целта беше да се вдига гюрултия та да се чуе нещо и за радановата партийка. Сега ще се създаде един хаос и спешно ще се дадат едни големи пари за да се направи невъзможното. Вместо да организират избори ще се занимават със машинки.

  Аз ще си гласувам с книжната бюлетина.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#12] от "tucker case":

  И после ще изследваме дали Путин не е хакнал изборите, но с надлежната сериозност..

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#16] от "emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!":

  а защо не го направиха навреме ГЕРБ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Най- добре да отменят изборите за през лятото, къде в този студ ще гласуваме.......тъкмо нервите на Корни няма да издържат !!!!

 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "Индивидуален паметник на културата":


  [quote#9:"Индивидуален паметник на културата"]ЦИрК не си мръднаха пръста повече от 2 години. Мнозинството на герб, дпс, бсп в ЦИрК си мислеше, че отново може да своеволничи, тълкува и променя ИК. [/quote]

  Гледаш законите за държавния бюджет, по години, па се сещаш кой не си е мръднАл пръста.
  Аз ще ти го посоча поименно - Владко Горанов се казва.
  Що депутатите, дето са внесли идеята, не са питали защо няма пари за машинки...
  Питай ги, но не вярвам фотото горе да ти отговори смислено.

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  [quote#18:"КМЕТ В СЯНКА"]а защо не го направиха навреме ГЕРБ ? [/quote]

  Значи трябва да понесат политическа или наказателна отговорност, но да се хвърлят едни 30 милиона и да се създава излишен хаос е пълна прищявка.  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 22. 22 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#13] от "realguru":
  Докато спечели....... Нали?

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Пичове, абе това машинно гласуване задължително ли ще е или по желание???? Който иска с машина, който не иск, с бюлетина! Я обяснете, ама помислете преди да отговорите.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 24. 24 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 269 Неутрално

  То кога ли когато някоя власт си отива не се появява някаква спешна обществена поръчка. Някой ще опъне милиони и това е цялата работа.

  Ако беше гласуването само машинно, подкрепям на 100%, но никой не иска да се елиминира купеният неграмотен вот.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 25. 25 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Любопитно

  Поредната кражба , която се готви ...
  20 мнл допълнителни разходи , за нищо.
  Още от сега мога да се хвана на бас, че не повече от 20% ще гласуват машинно , а останалите ще пуснат бюлетини и машинното гласуване с нищо няма да спомогне за по честни избори.
  20 мнл похарчени за наемане на машини , които за следващите избори отново ще трябва да наемат и фирмите занимаващи се с това ще трупат милиони , защото сме много богати

 26. 26 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Е отсега натам че мразим едновременно и най-голямата и най-малкатакандидат-партия! Делинканти от най-долна проба... Генератори на проблеми за населението и площадни просяци на предизборно внимание.

 27. 27 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Весело

  До коментар [#23] от "chichka":

  Доброволно е използването на машините и глупостите на рИформаторите , че едва ли не ако се осигурят 12 хиляди машини , щяло да бъде грандиозен успех са пълни измислици.
  Още по интересното е че наемането на една машина за изборите струвало около 1800 лева , а чисто нова машина струвала около 4 хиляди лева . Сами сметнете дали няма далавера.

  За пореден път се доказва, че като гласуват в парламента не мислят.

 28. 28 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Па тия машини са на цената на калкулатор плюс кутията. Смешници, ма и народа овчи е смешен.

  chavo64
 29. 29 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  14 500 * 1 800 = 26 100 000 лв.
  Това, в случай на наем.
  Начи един апартамент, дето струва 100.000 лв се дава за месец под наем за 500 лв.
  Начи на това чудо на техниката ако наемът за месец (да речем) е 1800 лв, то би трябвало една машинка да струва близо 400.000 лв.
  Бах тоз супер компютър, бах тоз термопринтер.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 30. 30 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Преди малко, по талавизора, великия икономист Марто Димитров възторжено обяви, че ако не се изпълни решението на на върховния съд, то всеки /т.е. Марто/ може да поиска анулиране на резултатите.
  Което означава желанието - избори докато Марто & фарисеи не спечелят.
  Което пък предполага, че следващите избори Марто & фарисеи
  ен получат една знакова трибуквена комбинация.
  И което, ако се случи, ще е заслужено...

 31. 31 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Как да го решат предварително , като трябва да се знае точната дата на изборите за да се наемат тези машини.

 32. 32 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Машинното гласуване е част от Изборния закон и това, че ЦИК не си е свършила работа, не е повод за разсъждения като трудно, скъпо и други. Факт е, че с бюлетините се злоупотребява и пречка се явява машинното гласуване.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 33. 33 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Избори на 26 март най вероятно няма да има.
  [quote#27:"001"]Доброволно е използването на машините и глупостите на рИформаторите , че едва ли не ако се осигурят 12 хиляди машини , щяло да бъде грандиозен успех са пълни измислици. [/quote]Не става въпрос за никакви глупости,става въпрос,че така е написано в закона,а,че ще има предсрочни избори се разбра още на втория тур на президентските избори - 13 ноември.Ама в България така работи администрацията - няма време и когато стане.

 34. 34 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Избори на 26 март няма да има или ако има и няма машини във всички секции ще бъдат нелегитимни и ще бъдат отменени от съда при оспорване.

 35. 35 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Засега машините не отчитат и преференциите за кандидатите."

  Това е наистина интересен проблем. Опитах се да проверя как е в Германия, защото нали там също има преференции, и се оказа, че там машинното гласуване е било спряно като практика при изборите в 2009 г. с решение на Федералния конституционен съд:

  http://history.edri.org/edri-gram/number7.5/no-evoting-germany

  https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting_by_country#Germany

  Но преди това (например на изборите в 2005 г.) вероятно е имало как да се отчитат преференциите - нали в Германия системата е пропорционална с преференции.

 36. 36 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Любопитно

  До коментар [#32] от "soave":

  Пречка може да се яви машинното гласуване , само ако е задължително и се премахнат бюлетините . В този си вид закона е само разхищение на милиони. Всички ромски махали и всички които са си наумили да правят шашми с бюлетини ще продължат да си гласуват по стария начин.
  Вече имаше избори на които експериментално в някой секции имаше машини , но почти никой не ги използва при гласуването.

 37. 37 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Министерски съвет и областната администрация осигуряват материално-техническата обезпеченост на изборите. Интересно къде беше Министерски съвет на тиквата когато очевидно е трябвало да обяви обществена поръчка за машините! Два месеца не са достатъчни и служебното правителство неминуемо ще се провали в организирането на избори по закона на ГЕРБ и РБ (включително рамаданчо, мартинчо и останалите плужеци). Как така поставяш бомба, шантажираш обществото и на всичкото от горе обявяваш победа? Победа над изстрадалия народ! Победа на мравката над планината! Това е победата на радан!

 38. 38 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Весело

  До коментар [#33] от "chicago514":

  До вчера , докато не беше се произнесъл ВАС , от ЦИК бяха наредили да се използват само 500 машини .
  А защо казах , че не мислят като си гласуват законите .
  А при положение , че тези машини ги наемат , трябва да се знае точната дата на изборите , а те бяха обявени миналата седмица.
  Сега служебното правителство може да изкара 2-3 милиона за себе си само от комисионни от експресната ни поръчка.

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#3] от "Минувач":

  Аз съм сигурен, че за 1 месец китайска фирма може да произведе и 20 000 такива "машини"! Кавичките са умишлени, защото това явно е таблет със съответния софтуер и свързан с малък принтер! А цената им (за купуване, а не за наем) не трябва да надвишава $150! Логистиката също не е голям проблем. В страната могат да са на съхранение в общините, а в чужбина - в посолствата. Да включите и техническо обслужване в поръчката! Дори и да се наложи изместване на изборите с месец или два, законът трябва да се изпълнява! А трябва да има в бъдеще и повече от една машина в секция. Да се престане с хартиените бюлетини, да се гласува само машинно и преброяването да е автоматично. Стига са плюнчили пръсти от комисиите да броят! Бих искал дори в изборния ден да се публикува в интернет от ЦИК официални междинни резултати на всеки 30 минути! Екзитполовете са отживелица!

 40. 40 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Любопитно

  При демокрацията всички проблеми са "спешни" и се решават в последния момент! Законите се кърпят по 50 пъти за 10 години! Депутатите се хвалят, колко много били работили, а основната работа на поУитици е да проявяват политически конюнктурен ИНАТ, и да представят ината си като национално отговирна позиция! И своите тесно партийни решения, за най-доброто възможно"! Защо Боко не взе решение за машини за гласуване преди 6 месеца? За да има достатъчно време за подготовка! Дори след като подаде оставка?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#16] от "emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!":

  Вие ще гласувате с хартиена бюлетина! А аз искам да мога да гласувам от телефона си, без значение къде съм по света! Технологията е налична! След като мога да преведа пари от българска банка на колежа на дъщеря ми в Англия и то когато съм в Африка, то какъв е проблема?

 42. 42 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Любопитно

  До коментар [#40] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Вече съм отчаян ...
  петдесет човека попитаха защо не са го решили преди 6 месеца проблема...
  До последно не се знаеше дали ще има предсрочни избори , защото РБ се хвалеха , че техния мандат ще е успешен и ще се разберат с патриотите.
  След като се наемат машините е важно да знаеш поне две неща, за да пуснеш обществена поръчка
  - , точната дата за която да искаш да бъдат използвани и техния брой.
  Преди един месец нито едно от двете не се знаеше.
  Ако бяха предварително наели машини за края на март месец , а нямаше предсрочни избори , щяхте да пишете , че 20 мнл са откраднати

 43. 43 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Весело

  [quote#38:"001"]А защо казах , че не мислят като си гласуват законите . [/quote]То големия цирк ще стане ако ВАС постанови референдума за задължителен.Тогава следващия парламент трябва да изготвя нов изборен закон и да прави 240 едномандатни района.Всяко НС прави нов изборен закон.

 44. 44 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  "И в двата случая доставчик на машините беше консорциум "Обединение Машинно гласуване", в който влизат фирмата "Сиела Норма" АД и холандската компания "СмартМатик Интернешънъл Холдинг". "Сиела" е собственост на Веселин Тодоров..."
  А кой е др. Веселин Тодоров, авторке? Пропуснали сте да ни уведомите за неговото братче - др. проф. Иван Тодоров, който пише закони, чувства се като у дома си във всеки съд и ... е адвокат на мултаците, техните фалирали банки, беше такъв на купувача на "БГА Балкан" и всички, които крадоха, крадоха, че се забравиха. Ела, Вълчо, изяж ме! Сега вече всичко е ясно. Десетките (дано не са стотици) милиони ще отидат на правилното място.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 45. 45 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#32] от "soave":


  [quote#32:"soave"]Машинното гласуване е част от Изборния закон и това, че ЦИК не си е свършила работа, не е повод за разсъждения като трудно, скъпо и други.[/quote]

  Разбира се.
  Тия в ЦИК требеше да теглят по един ипотечен кредит, за да поръчат едни машинки за да си свършат работата.
  Аз ако съм на тях, ще фърля по една оставка и ще оставя Радан и сие заедно с ВАС да организират изборите. Заедно с харченето на едни 20 000 000 лева, за 50 дена около ЗОП.
  И ще гледам как Цацата пърха около процеса.

  Ecrasez l’infâme
 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#31] от "001":

  Като КУПЯТ машинките! Много по-евтино ще излезе!

 47. 47 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#43] от "chicago514":

  Май натам отиват нещата.
  Днес слушах някаква жена прокурор по делото , която беше сигурна , че ЦИК са нарушили правилата и избирателната активност е достатъчна за да бъде задължителен референдума.

 48. 48 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Весело

  До коментар [#46] от "vassilun":

  Ами сега правителството да решава , ама спешна поръчка едва ли ще е много евтина. Поне 100 мнл ще им отидат за тези машини, а е проблем и че трябва да бъдат проверени , доколкото разбрах една по една от специалисти за да се гарантира че не са манипулирани, трябва да им се осигури поръчка.
  Какво става ако изгасне тока или дефектират някой от машините ...
  Още от сега съм сигурен , че ще изхарчат 30 мнл и от тях ще се възползват десетина процента от гласувалите

 49. 49 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Не мога да разбера как един тъп компютър от най-долен клас, с единствено интересно тъчдисплей ще струва като наем 1800 лв????
  Или софтуера, който ако търсим сигурност трябва да е с отворен код?

 50. 50 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Проблемът, за кой ли път, се дължи на липса на мозък и на закони писани наужким. Простотията ще ни довърши!

 51. 51 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Машинното гласуване не отменя гласуването на хартия. При машинното гласуване ти се генерира някакъв код, който ТИ НЕ МАЖЕШ ДА ПРОЧЕТЕШ и затова не знаеш дали това е твоя вот или на филанкишията. Машинното гласуване не отменя нито един от разработените механизми за манипулация на вота. Само добавя нови възможности. ГЛАСУВАЙТЕ НА ХАРТИЯ.

 52. 52 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Доколкото си спомням, а аз помня всичко и дълго, точно в Дневник имаше интервю с писача на новия АПК - проф. Тодоров. Разбирам неистовото желание на другарите Славов и Димитров да обжалват в събота решение на ЦИК, по което ВАС се произнесе също светкавично - в сряда. Професорът е много "гъст" с административните съдии във ВАС, ама много, нали "техния" кодекс писа, нали той предложи да се вдигнат многократно таксите по административните дела... Ндаа... Наистина всичко свети. Борчетата срещу корупцията се облажиха. Яко!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#31] от "001":

  дрън-дрън !що ли не ме учудваш !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Лъсна повсеместната некадърност у всякакви органи

 55. 55 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Весело

  Ти знаеше ли кога ще са изборите преди да ги обяви президента Радев, миналата седмица ... Да не си Корни в сянка
  Като пишеш мисли, не е достатъчно само да трупаш милиони постове тук.
  Като пуснеш обществена поръчка за тези машини, ще те питат за кой период искаш да ги наемеш , Дончев да не е врачка като теб

 56. 56 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Машинното гласуване е нищо повече от бомба , заложена от ГЕРБ и РБ и то именно за този момент. Както всички се сещате, същия закон беше в сила и при президентските избори, но тогава трайчо не си направи устата да говори за това. Изборите на практика вече са отменени, тъй като техническото време за обществена поръчка , заедно със задължителното обжалване на резултатите от обществената поръчка минават месец и половина. Отделно от това някой може да му хрумне да оспори това, че машината не предлага брайлов интерфейс, което е европейски регламент по отношение на хората в неравностойно положение. Изобщо, служебното правителство може поне да подведе под отговорност виновните за този терористичен акт към нацията. раданчо, трайчо , борисов и всички , които са гласували закона!

 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Некадърни , но със самочувствие ерзац политици , мераклии за внимание и показност , използват всеки случай да се пръкнат пред микрофон и камера . Та и Мартинчо и Сие така . Машинно гласуване , закони , ЦИК , съд ... Заплаха за провеждането на изборите , провал . Ядец. Няма машини - няма МАШИННО гласуване . Ами има традиционното , с бюлетини .Ама някой искал с машина да гласува . Ами другия път .Сега - ако иска .
  А не доставилите машинките - е има сигурно закон и за това - административно нарушение . Глоба , да речем . И до тук .
  Апокалиптичните последствия са само в маниите за величие на разни мартиновци , савомци и къневци . Кучетата си лая , кервана трябва да си крета , ако не може да върви .

 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#8:"100jan"]След като е така, защо за 8 години няма машини и обучени хора? Това е основния въпрос. [/quote]

  Ами защото няма абсолютно никакъв смисъл . До сега няма никакъв основателен довод за пренебрегване на гласуването с бюлетини . ОСНОВАТЕЛЕН.

 59. 59 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  така става като се мисли в последния възможен момент.

 60. 60 Профил на abnell
  abnell
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Толкова машини за такъв срок изобщо не е идеален вариант, но нямаше друг начин да се въведе машинно гласуване. Нова република са видяли възможност и са я използвали. Дори и тези избори да станат мазало, в дългосрочен план решението е правилно, а за мазалото ще са виновни тези, които години наред се мотаха вместо да въведат машините постепенно.

 61. 61 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#56:"zyx"]Машинното гласуване е нищо повече от бомба , заложена от ГЕРБ и РБ и то именно за този момент.[/quote]

  До коментар [#56] от "zyx":

  Чети бре.
  "С промени в Изборния кодекс през 2014 г. депутатите решиха машинното гласуване да бъде въведено повсеместно. Инициативата беше на депутати от Реформаторския блок"

  Мая си го е внесла, Мая си го е приела при Ореха. Мая бъзна ВАС. Мая бъзна и ЦАЦАРОВ. А, да, и Бареков...

 62. 62 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#61] от "plebs":

  В закона от 2014 машинното гласуване е в до 500 секции. Въпроса е кой го измени това и защо?

 63. 63 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Законът вероятно не е добър. Към това да прибавим и безотговорността и некадърността на институциите, които трябва да го прилагат. Е, изборите щяха да се случат дори с лош закон и некадърна администрация, но се намериха едни умници, тези с претенциите за непогрешимост, които безмислено преебаха дори самите себе си. Или не, може би си мислят, че след като така и така няма да помиришат НС, защо да не позанимават държавата със съдебни простотии. Нова република, нова стратегия - не избори до дупка, а оспорване на избори до дупка. Оказа се, че борците за реформи в съдебната система разполагат с добри връзки сред същата тази корумпирана съдебна система. Шепа претенциозни грантови винарки подлудиха държавата.

 64. 64 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Съдът, зависим от ГЕРБ, поставя капани пред Радев.

 65. 65 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  "С промени в Изборния кодекс през 2014 г. депутатите решиха машинното гласуване да бъде въведено повсеместно. Инициативата беше на депутати от Реформаторския блок...."

  Извинете, имам питане - Изборният кодекс е в сила от 05.03.2014 г. и е приет от 42-то Народно събрание. Реформаторският блок влезе в 43-то Народното събрание след изборите на 05.10.2014 г. Каква инициатива на Реформаторския блок, след като него въобще го нямаше в Народното събрание по това време? Това си е кодексът на Мая Манолова! Приет от ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака!

 66. 66 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#8] от "100jan":

  Защото властва една противна шайка престъпници, влезли в политиката за да отърват я пандела я някой 9мм. Същата тая измет е пуснала метастази на всички нива. Решението на съда идва в много удобен момент - няколко дена след насрочване на дата. Прави впечатление, че откак гербавите не са на власт всички почнаха да искат всичко от правителство и президент в купом, за една седмица. поне да изчакан седмица две. Оня ден зелените талибани протестираха срещу закон приет само преди няколко седмици от същите тези тиквоглави, прави впечатление, че талибаните в деня на гласуване удобно бяха за гъби.

 67. 67 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#11:"Graf"]Интересното наистина предстои, но що трябва да плащаме за това шоу така скъпо? [/quote]

  Сигурно защото не можем сами да си го направим .

 68. 68 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Това е само прах в очите.
  Дузпата ще бият като се окаже, че референдума на дългия е валиден.
  Тогава ставаме парламентарна република с 2 партии и Пътин и Сие ще си разхожат коня необезпокоявано.

 69. 69 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#62] от "zyx":
  [quote#62:"zyx"]В закона от 2014 машинното гласуване е в до 500 секции. Въпроса е кой го измени това и защо?
  [/quote]

  Не, нищо не е изменяно. До 500 секции е само до президентските избори:

  § 10. (1) До произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2016 г., с изключение на общите избори за общински съветници и кметове през 2015 г., машинното гласуване, предвидено в кодекса, е експериментално и се произвежда в до 500 избирателни секции.

  § 11. При произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2016 г. и при произвеждане на общите избори за общински съветници и кметове през 2015 г. машинното гласуване се произвежда в до 500 избирателни секции.

 70. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2535 Весело

  До коментар [#43] от "chicago514":
  [quote#43:"chicago514"]То големия цирк ще стане ако ВАС постанови референдума за задължителен.Тогава следващия парламент трябва да изготвя нов изборен закон и да прави 240 едномандатни района.[/quote]

  А Слави Трифонов постави ултиматум!
  Той всъщност Слави на колко години е?


 71. 71 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  тотален хаос.. по реформаторски, по седесарски, по десебарски..
  Всеки атакува, спори, обжалва без да мисли..

 72. 72 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#8:"100jan"]"Машинно гласуване в България има от 2009 г." След като е така, защо за 8 години няма машини и обучени хора? Това е основния въпрос. [/quote]
  Трябваше да попиташ #КОЙ е управлявал(изключая краткия период на предишното служебно правителство) от 2009г. насам| ето това е правилният въпрос. Вярно, че зад въпросният хаштаг, се спряга едно точно определено тлъсто лице, но всъщност истината е, че навсякъде мирише на гербери. На загнили гербери, захвърлени в ролята на сено в някоя плевня.

  Само дето в случая въпросните са забравили да открият "обекта", с прерязване на лентичка и да го украсят с типичната плочка с надпис от селските чешмички: "Made in ГЕРБ".

  мурзилка
 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#32] от "soave":

  Факт е, че с бюлетините се злоупотребява и пречка се явява машинното гласуване.

  Не съм виждал по телевизиите в чужбина при гласуване лидери , пък и обикновени гласоподаватели , да гласуват с машинки .Лидерите винаги се кипрят пред урните с пликове в ръка . Сигурно пък са много тъпи и не се оправят с машинките ... Знае ли човек.

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  ЦИК имаше точно две години , да си свърши работата. Тя трябва да изпълнява, а не да тълкува закона. Сега се оправдават, че имало по-малко от два месеца и не можело да стане. Може, само че вече няма да може да се подправят протоколи и да се крият бюлетини.

 75. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 682 Весело

  [quote#36:"001"]Всички ромски махали и всички които са си наумили да правят шашми с бюлетини ще продължат да си гласуват по стария начин. [/quote]

  Я !!! Мартинчо дали го знае това ? Щото чл 209_ от ИК бил имал императивно значение ... Ма не обяснява що е императивно
  та дава форца на галиматията . А бе ...

 76. 76 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 737 Любопитно

  А льотчик Радев след като 2 месеца само мъдро мислеше и отказваше да прави каквото и да било друго, защо не съзря този проблем, след като толкова много мислеше? Да не би да го е съзрял, но да е било по-важно да изпълни повелята на Партията изборите да са на 26 март?

 77. 77 Профил на zakkwild
  zakkwild
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Бля бля бля бля. Честита 2017 година българи!Хайде ще спестя квалификациите на една управляваща група от хора, която в 21 век упорито обясняват как сметалото е по добро от компютъра.

 78. 78 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Нито тези, които създават закони, нито тези, които ги прилагат мислят. Резултатът го виждаме навсякъде ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 79. 80 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Цената от 1800 лева наем е изключително висока. На тази цена може да се вземе професионален лаптоп на IBM (Lenovo) или най-ниския клас на Apple.
  А най-добре е да се въведе електронно гласуване. Политиците обаче, които са приели яловия ИК не искат това, защото при такова гласуване ще гледат Парламента отвън.

 80. 81 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#44] от "Непукистка":

  Т.е., доказваш ни, че са хора на Баце? Знаем, знаем.... не случайно Сиела провеждат изборите от години насам..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 82 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  боже, какъв епос... ай купете там на Томислав Дончев една тесла и да се свършва че аман... и тази на снимката кога смята да подаде оставката, която сутринта обеща в национален ефир?

 82. 83 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Преди няколко години четох интервю с един бразилец, който познаваше и коментираше всички възможни начини за гласуване. За въвеждане на машинното гласуване в Бразилия са били необходими 14 години за тестване на всяка машина, софтуер и т.н. Не беше лошо Мартин и сие да се бяха запознали добре с проблемите, посочени в публикацията. Ако идеята е изборите да се провалят и да настъпи хаос е тема на друг разговор. Но поетапното въвеждане е по-добрия ход според мен.

 83. 85 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Радан, Мартин и Славов с добри момчета ...
  Аз бих пуснал тази жалба - само 10-15 дни ПРЕДИ изборите :))
  хахахахааааааа......
  И тогава плужеците - лапачи -щяха съвсем да ..цъфнат:)

  BIG AL
 84. 86 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 230 Разстроено

  До коментар [#80] от "Uprsport":

  Цената от 1800 лева наем е изключително висока. На тази цена може да се вземе професионален лаптоп на IBM

  На 1800 в момента може си вземеш ROG i7 processor 10x Nvidia i 16 GB DDR4.
  Целия шум е за някой да прибере "бонуса" от тая цена......

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 85. 87 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 490 Неутрално

  този тип машинно гласуване, при положени е че така и така има хартиени бюлетини е безумно разхищение на моите данъци.

  а радан и тъпанарите около него, ако ще и по 10 машини на секция да сложат, пак няма да влязат в парламента.

  Ти за мен си Мики Маус!
 86. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 92 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Помня, че на едни по-предишни избори, пак тъй спешно трябваше да се осигурят едни принтери и...Кой, кой...Една фирма, на един възпълничък дупетат единствено можа да ги подсигури навреме

  "We're not gonna take it! Anymore."
 91. 93 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Българската Сиела заедно с холандска фирма печели всички поръчки досега. И сега са си правили сметката, че няма да доставят само 500 машини, а 12 000 - едни яки милиони. Внезапно ЦИК им измъква килимчето изпод краката с решението, че и този път ще са 500. И в този момент кой ще свърши мръсната работа - кънеф, трайкоф и сие
  А днес пък холандското правителство обяви, че няма да ползва машини на идващите в Холандия избори, и Сиела и холандците /неее, не е имало инсайд информейшън/ идват като едни същи "спасители" на демокрацията - ще ни "наемат" за луди манги непотребните за холандците машини
  Кънеф, трайкоф и димитроф ще сложат едни истински пари в джоба за "жалбата", а форумните десебарки ще врещят безплатно колко са велики ...
  П.П. Евала на Сиела за перфектната схема !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 92. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 96 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Хубава работа ама българска... Народното събрание приема закон за машинно гласуване,а не задължава правителството на Герб да ги закупи и сега се чудим,как да закупим машините за толкова кратко време. Америка отдавна са на машинно гласуване и имат потенциала да ни продадат от техните машини.

 95. 97 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#93] от "роджър":

  Машината ти дава само "касовата бележка " за предпочитания избор - ако там пише компот вместо компютър и ти така го пуснеш в кутията без да го прочетеш - сърди се на себе си.

 96. 98 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#73] от "papyre":


  [quote#73:"papyre"]Не съм виждал по телевизиите в чужбина при гласуване лидери , пък и обикновени гласоподаватели , да гласуват с машинки .Лидерите винаги се кипрят пред урните с пликове в ръка . Сигурно пък са много тъпи и не се оправят с машинките ... Знае ли човек.[/quote]
  Машинките пускат една бюлетинка, лидера я носи до кутията, кипри се и ........знаеш нататък.

 97. 99 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#80] от "Uprsport":

  накарай Епъл да ти направи 15000 лаптопа специално за теб по твой дизайн... пък ще видим колко ще ти излезе

  Birds of a feather flock together.
 98. 100 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1585 Весело

  Отговорът на всички въпроси е да се наемат ротативки. Поне тук-там някой може и да спечели, пък и държавата ще си избие разходите без проблем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK