Ректори искат от служебния кабинет промени във финансирането на висшето образование

Повечето от защитените специалности са в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

© Надежда Чипева, Капитал

Повечето от защитените специалности са в Софийския университет "Св. Климент Охридски".Ректори на висши учебни заведения заговориха за промени в държавното финансиране на специалностите в университетите. На среща със служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Запрян Козлуджов е заявил, че трябва да се помисли за по-справедливо разпределение на бюджетните средства за висше образование, дори ако държавата ги запази на сегашното им равнище. Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков е поискал преработка на списъците с приоритетните и със защитените специалности, от които в известна степен зависи и част от държавното финансиране на университетите.


Според проф. Герджиков в момента приоритетните направления са твърде много, а защитените специалности - твърде малко, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН) днес в информация за срещата на служебния министър и Съвета на ректорите на висшите училища в България.


С приетите миналата пролет промени в закона за висшето образование размерът на държавната субсидия за университетите вече не се определя само от броя на студентите, което бе основен мотив за раздутия прием, който в последните години не може да бъде запълнен. Бюджетните пари, които се отпускат на университетите, вече зависят и от качеството на обучението, както и количеството и качеството на научните изследвания. В следващите години се очаква намаляване на броя на студентите, чието обучение се финансира от държавата.
Заради законовите промени м.г. просветното ведомство определи 31 приоритетни професионални направления, които са най-дефицитни за България и за които държавата ще отделя най-много субсидия на висшите училища в следващите години. Сред тях са математиката, информационните технологии, педагогиката, теория и управление на образованието, машинното, строителното и общото инженерство, архитектурата, металургията, растениевъдството, животновъдството, ветеринарната медицина и др. Висшите училища, които м.г. са приели повече студенти в направленията "Математика", "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника" отколкото през предходната година, трябва да получат от държавата допълнителни средства в размер на 2000 лв. на студент.


В същото време правителството определи като защитени 12 специалности, които няма да бъдат закривани въпреки липсата на явен интерес към тях, тъй като съществува необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти или се предлага обучение по уникална учебна програма. Това са арабистика, арменистика и кавказология, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка, португалска, румънска и унгарска филология, японистика и хебраистика. Те на практика са застъпени в Софийския университет, който се очаква да бъде подкрепен за тях от държавата с около 600 хил. лв. през тази година, става ясно решение на Министерския съвет от 24 август м.г.


Служебният министър определи науката като възможност за развитие на университетите


"Науката е възможност за развитие на университетите. Тя може да привлече и повече пари за тях. Ето защо науката трябва да влезе в актуалния дневен ред на всички висши училища", е заявил на срещата служебният министър проф. Николай Денков. Той е призовал за съвместни усилия в търсенето на целево финансиране за науката в университетите.


От името на Съвета на ректорите неговият председател проф. Любен Тотев от Минно-геоложкия институт е изразил надежда, че мнението на висшите училища ще бъде търсено от МОН преди решенията в сферата на академичното образование да станат факт, а не - след като бъдат взети. В отговор министър Денков е поканил ректорите да се включат активно в доработването на промените в Закона за развитието на академичния състав.


"Целта е за всяко професионално направление да се формулират специфични изисквания за академично развитие, които да са подкрепени от гилдията", подчертал министърът. Той очаквал подкрепа от университетите също и в работата за усъвършенстване на Националната стратегия за насърчаване на научните изследвания.


Ректорите са откроили като проблем все още липсващите правила за стопанската дейност на университетите, която бе разрешена с промени в Закона за висшето образование още на 30 март миналата година. Някои висши училища като Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (ПУ) вече имали готови проекти в тази посока, но не можели да ги реализират без съответната наредба от МОН.


"На първо място университетите ще спечелят, ако всеки от тях наблегне на областта, в която е най-силен. Още много неизползван потенциал има също в продължаващото образование на второ място и в привличането на повече чуждестранни студенти – на трето", заявил още проф. Денков.


Консенсус за промени в критериите за рейтинг на университетите


Показателите на рейтинговата система за оценка на висшите училища да бъдат променени с цел да се отчитат спецификите на свободните и творческите професии. Около това мнение са се обединили служебният министър и ръководството на Съвета на ректорите, се разбира от съобщението на МОН.


"В класацията не се вземат предвид спецификите на художествено-творческата дейност. При свободните професии е много трудно например да се съберат обективни данни за заетост и доходи. Как ще отчетем например номинирания за "Оскар" възпитаник на Националната художествена академия Теодор Ушев?", попитал ректорът на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" проф. Станислав Семерджиев. Министър Денков е подчертал ползата от рейтинговата система и е изразил готовност тя да бъде подобрена, където е необходимо.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Безспорно управниците са длъжници на образованието и науката. Лош факт е, че много институции се активизираха и тръгнаха да искат помощи от служебното правителство, а мълчаха или бездействаха по време на редовното управление

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  А Ректорите, кога ще съкратятя приема до адекватни стойности ?
  60 000 студенти първукурсници, на 55 000 завършващи - това не помага на никой !

  Помните ли 1989 - 120 000 завършващи, 22 000 първукурсници.. КОНКУРЕНЦИЯ

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не му е работа на служебното правителство да бара бюджетите, освен в случай на много сериозни катаклизми!

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сега е момента да се извършат много безобразия и кражби - всичкото маймун да побърза, че служебните са за кратко!!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Като чуя "ректор" имам асоциация с "митничар".

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Любопитно

  A кога най-сетне ще се започне с намаляването на раздутия щат на служителите и на самите Висши Учебни Заведения.............?!

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  До коментар [#2] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  И аз това се чудя?!Днес и магаре да закараш в Бг ВУЗ с диплома ще излезе!Тотално безумие е днешната система на висше образование у нас.

 8. 8 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Весело

  Разбраха, че пред Борисов няма да им минат номерцата и веднага налазиха Герджиков, хаха... Ся да излязат пенсионерите с тенджери пред НС, а после лекарите, учителите, шофьорите на градския транспорт, армията, полицията и... съдиите (в тоги задължително!).
  Комунистите се върнаха на власт, другари! Опосквайте я тая държава! Искайте и ще ви се даде. Докато има нещо в хазната никой няма да спи спокойно явно.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  ВУЗ-овете трябва да си търсят студенти от чужбина. Това е играта. Имаме 12 000 абитуриенти, които всяка година продължават образованието си на запад и по-малко няма да станат (а и няма смисъл)

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 10. 10 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Безумие е в малка България да има 51 висши учебви заведения!
  Ректорите разбира се знаят прекрасно това, но позорно си мълчат, защото това им пълни ненаситните гуши!

  The best way out is always through Robert Frost
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  [quote#2:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]60 000 студенти първукурсници, на 55 000 завършващи - това не помага на никой !

  Помните ли 1989 - 120 000 завършващи, 22 000 първукурсници.. КОНКУРЕНЦИЯ [/quote]
  Защо да има конкуренция?
  Все едно да искаш да се ограничат фирмите предлагащи курсове по английски, защото са твърде много и не всяка предлагана група може да се състави.
  Това е абсурд! Пълен абсурд!
  Хората трябва да могат свободно да учат точно това, което искат. Аз ако искам курс по английски няма да се съглася на курс по испански, нали се сещаш?

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  [quote#9:"cinik"]ВУЗ-овете трябва да си търсят студенти от чужбина.[/quote]
  Че то отдавна се прави и то в огромни мащаби! В техническите и медицинските университети има цели турски факултети!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#11] от "Веселин Дечев":

  Нека да си учат каквото искат, но с техни пари, не с държавни...
  Крайно време е да се ограничи т.нар. държавна поръчка.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 14. 14 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#12] от "Веселин Дечев":

  Дечев, "турските факултети" са чиста проба ПУЦ-ове, бинго за събиране на пари и даване на документ, който не могта да нарека диплома. Не знам кой болен мозък допуска неграмотни хора да стават лекари. Повечето са деца на български турци от голямата екскурзия. Да не обобщавам, може и да има някой свестен, но повечето са си на ниво "беден кравар".
  Ректорите са алчни души, корумпирани чиновници. Краденето им е първа професия, справка - МУ София!! И всички останали МУ-та, без изключение!

 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  [quote#13:"mitko11"]Нека да си учат каквото искат, но с техни пари, не с държавни...[/quote]
  Абсолютно съгласен.

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Служебният кабинет се е засилил, като че ли ще векува, а няма да е за два месеца. Лакомия за власт, особено Семерджиев. Ще има да патим от него, малко ни беше досега, та още. КОЙ предложи на Радев този мошеник, бе?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  това със защитените специалности беше много забавно, особено с оглед на това, че почти всички са филологии (да не набедим, обаче, ректора, по специалност класически филолог). ако поразсъждаваме върху две от тях, които са ми в непосредствения интерес - арабистика и хебраистика. нямало интерес от тях, казва статията. как така, за първото се питам, след като след 11 септември 2001 г., гладът за арабисти и "ислямоведи" (тоя забавен русизъм, който издава пиетета и произхода на бг школата в арабистиката) нарастна експоненциално, респ. и броят приети студенти? това колко завършват и са годни, е друг въпрос, разбира се. т.е. има твърде много хора, които влизат, но твърде малко, които излизат и са годни. сиреч, имаме проблем конституирането на обучението, който проблем има потенциал да се "увековечи" чрез гарантирането на "държавна ясла", въпреки многото желаещи (т.е. без реален проблем с финансирането). бетониране на едно порочно статукво, с други думи. хебраистиката - друг интересен случай. на първо място, пласирането й в историческия факултет на СУ, не във ФКНФ, където традиционо стои "арабистиката и семитология (каквото и да е това!)", например. от друга - млада специалност, противно на арабистиката, която обаче се озовава със същия статус. забавна история за липса на ясен критерий, която с интерес наблюдавам и следя чрез колеги вътре в българската академия.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Защо не искаха от ГЕРБ, когато се гласува бюджета. Или тези са за малко, ще дават , кой каквото поиска. Пари ще има, като останат само 10 университета и произвеждат качествени и търсени кадри, а не продавачки и касиерки.

 19. 19 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "abdelhaqq":

  Имам наблюдения относно арабистиката, когато кандидатствах преди десетина години. Посещавах едни курсове в ЦИЕК и студентите по арабистика ни разказваха, че действително излизали малко, защото специалността им била много тежка. И май специално от тези в ЦИЕК това беше наистина най-трудната специалност. Но не знам какво се учи там.
  Иначе имаше един много приятен човек, който водеше курсове за външни едновременно по арабски, иврит и амхарски, ако не се лъжа. И суахили се предлагаше тогава. Сега не знам какво е положението.

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#2:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]А Ректорите, кога ще съкратятя приема до адекватни стойности ? [/quote]
  Това не зависи от ректорите а от т.н. "държавна поръчка". Държавата определя колко си поръчва и колко ще даде за всеки. А тя поръчва много но за жалки пари съответно ректорите си допълват.

  Да намали държавата поръчката си 5 пъти, да сложи лимити за всяка специалност и да видите как за едно място ще се борят поне по 4-5 души както едно време.

  Сега държавата казва "Парите идват със студента, държавата пари няма". И съответно ректорите приемат куцо и сакато за да си вържат бюджета. И то един бюджет, не стига дори за оцеляването.

  И впрочем не е виновна нито държавата нито ректорите че всички са се юрнали да стават чиновници и не искат да следват инженерство от които има нужда. Така че не търсете на правилното място.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#13:"mitko11"]Нека да си учат каквото искат, но с техни пари, не с държавни... [/quote]
  Не е достатъчно. Защото освен бройката трябва да се гледа и качеството.

  Безразборното произвеждане на специалисти-менте задръства пазара с боклуци сред които е много трудно да се намери свестният истински специалист. Като сложиш и че често боклуците са връзкари съвсем реална е опасността такъв да ти стане началник и тогава ще плачеш с кървави сълзи.

  Така че държавата трябва да поеме отговорността за контрола и на качеството, по същият начин по който контролира /би трябвало/ на пазара да не попадат отровни и развалени хранителни продукти.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#11:"Веселин Дечев"]Хората трябва да могат свободно да учат точно това, което искат. [/quote]
  Ако си плащат сами за обучението. Ако плаща държавата ТЯ трябва да решава от какво има нужда и за какво ще плаща.

  И второто много важно изискване, контрол на качеството. При нас то е трагично. Но това започва още от приема, приемат боклуци които се затрудняват дори да решат правоъгълен триъгълник, синус и тангенс са загадка за тях. Как от такъв да направиш инженер? В нормална държава такъв трябва да излети още в първи курс.

  При нас обаче "парите следват студента" и затова го тикат до края че дори диплома му дават да се отърват от него. Безумие е да се остави производител без да го има кой да го контролира, веднага започва да те залива с боклуци.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#19] от "sophia_gr":

  така е, трудна била специалността, казват. но въпросът е защо е "защитена". защото няма пари, от една страна, а от друга - е много ценна, но в същото време малко от два пъти увеличения прием за няколко години успяват да завършат? т.е. има наплив на нови хора, съответно и пари, но ... пак е защитена.

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK