Евродепутати поискаха от Албания да признае българското малцинство

Евродепутати поискаха от Албания да признае българското малцинство

© ReutersИзбори 2022

В последния си годишен доклад за напредъка на на Албания Европейският парламент за първи път призова да се признае българското малцинство в страната. Евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки бяха най-активни при измененията на доклада и осигуриха подкрепа в парламента за прокарването им.


В официалния текст на доклада пише, че са необходими допълнителни усилия, за да се защитят правата на всички малцинства в Албания. Препоръчва се "правата на хората с български етнически произход в района на Преспа, Голо бърдо и Гора да бъдат включени в законодателството и гарантирани на практика".


В Албания официално са признати три национални малцинства - гръцко, македонско и сърбо-черногорско, както и две етно-лингвистични – ромско и румънско. По неофициални данни българите в Албания са между 50 000 и 100 000 души и чакат от десетилетия да бъдат признати за етническа група.


Докладът предстои да бъде гласуван по време на пленарната сесия на Европейския парламент през февруари в Страсбург.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK