И съдебният инспектор е доволен от доклада на Европейската комисия

Теодора Точкова

© Надежда Чипева, Капитал

Теодора ТочковаГлавният съдебен инспектор Теодора Точка "изразява удовлетворението си" от доклада на Европейската комисия, става известно от позиция, разпространена от пресцентъра на институцията. Днес 10-годишният доклад, публикуван миналата седмица, който отчита напредъка на България в сферите на правосъдие и вътрешен ред за целия период на евронаблюдение, ще бъде обсъден и от Висшия съдебен съвет.


С измененията в Конституцията от декември 2015 година органът има повече правомощия и отговаря за проверката на имуществото и конфликта на интересите на магистратите.


"Относно констатациите и препоръките, засягащи Инспектората към ВСС, изразявам удовлетворението си, че в Доклада
не се съдържа критика към досегашната дейност на органа.


Напротив - отбелязано е, че съобразно правомощията си преди допълването им с конституционната промяна от месец декември 2015 г. Инспекторатът е допринесъл за отчетността и ефективността на съдебната власт в България посредством редовните си проверки и доклади. Същевременно отчитам и констатацията за неизползван в пълна степен потенциал на институцията да следи за независимостта и почтеността на съдиите, прокурорите и следователите и то поради доскорошната невъзможност, породена от липсата на правомощия", пише още Точкова.


Главният инспектор приветства препоръката на комисията на инспектората да се осигури външна помощ с оглед новите правомощия - "запознаване и пренасяне на приложими добри практики най-вече по въпросите, свързани с независимостта и почтеността на съдии, прокурори и следователи".


В позицията й е отбелязано още:


"Намирам за съществени и адекватни констатациите за неефективност при провеждането на дисциплинарните производства срещу съдии, прокурори и следователи.


Тази неефективност съществено намалява ефикасността на дейността на Инспектората и тази на Висшия съдебен съвет и в общ план влияе силно негативно върху съдиите, прокурорите и следователите. Именно поради това смятам, че е от голяма важност да се изпълни отправената в Доклада изрична препоръка към Инспектората и към ВСС – "да се подобрят практическото функциониране на ИВСС и последващите действия на ВСС в отговор на констатациите на Инспектората, особено по отношение на въпроси, свързани с почтеността на магистратите".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Весело

  "Главният съдебен инспектор Теодора Точка ..."

  - Защо сте доволна?
  - Абе, доволна съм и точка!

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 514 Любопитно

  ВСС доволен от доклада.
  Министърът доволен. Цацаров доволен. И тази женица доволна.
  Абе защо, след като всички са доволни, толкова се пънат мониторинга да бъде отменен?

 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Така, така, викай му аго да му е драго!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Цари удовлетворение в съдебната власт - доклада не бил критикувал нито съд, нито прокуратура, нито следствие - идилия братче?! Много са лъзгави

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Гневно

  Само народът е недоволен! Но явно недостатъчно ядосан, за да ги изрита всички!

 6. 6 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Време е омбудсмана да остави за малко Топлофикация да си поеме дъх, и да също да се изкаже по темата.

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  “Относно констатациите и препоръките, засягащи Инспектората към ВСС, изразявам удовлетворението си, че в Доклада не се съдържа критика към досегашната дейност на органа.”

  “критика към досегашната дейност на органа.”

  На който не му отърва, да си намери друг орган?!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK