И съдебният инспектор е доволен от доклада на Европейската комисия

Теодора Точкова

© Надежда Чипева, Капитал

Теодора ТочковаГлавният съдебен инспектор Теодора Точка "изразява удовлетворението си" от доклада на Европейската комисия, става известно от позиция, разпространена от пресцентъра на институцията. Днес 10-годишният доклад, публикуван миналата седмица, който отчита напредъка на България в сферите на правосъдие и вътрешен ред за целия период на евронаблюдение, ще бъде обсъден и от Висшия съдебен съвет.


С измененията в Конституцията от декември 2015 година органът има повече правомощия и отговаря за проверката на имуществото и конфликта на интересите на магистратите.


"Относно констатациите и препоръките, засягащи Инспектората към ВСС, изразявам удовлетворението си, че в Доклада
не се съдържа критика към досегашната дейност на органа.


Напротив - отбелязано е, че съобразно правомощията си преди допълването им с конституционната промяна от месец декември 2015 г. Инспекторатът е допринесъл за отчетността и ефективността на съдебната власт в България посредством редовните си проверки и доклади. Същевременно отчитам и констатацията за неизползван в пълна степен потенциал на институцията да следи за независимостта и почтеността на съдиите, прокурорите и следователите и то поради доскорошната невъзможност, породена от липсата на правомощия", пише още Точкова.


Главният инспектор приветства препоръката на комисията на инспектората да се осигури външна помощ с оглед новите правомощия - "запознаване и пренасяне на приложими добри практики най-вече по въпросите, свързани с независимостта и почтеността на съдии, прокурори и следователи".


В позицията й е отбелязано още:


"Намирам за съществени и адекватни констатациите за неефективност при провеждането на дисциплинарните производства срещу съдии, прокурори и следователи.


Тази неефективност съществено намалява ефикасността на дейността на Инспектората и тази на Висшия съдебен съвет и в общ план влияе силно негативно върху съдиите, прокурорите и следователите. Именно поради това смятам, че е от голяма важност да се изпълни отправената в Доклада изрична препоръка към Инспектората и към ВСС – "да се подобрят практическото функциониране на ИВСС и последващите действия на ВСС в отговор на констатациите на Инспектората, особено по отношение на въпроси, свързани с почтеността на магистратите".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK