Обсъжданията за евродоклада в съдебния съвет в криво огледало

Обсъжданията за евродоклада в съдебния съвет в криво огледало

© Георги КожухаровОглежда ли се Висшият съдебен съвет в евродоклада като в "криво огледало", прокуратурата трябва ли да "ту рипортва" или "ту информира", общество на престъпници ли е България и толкова корумпирана ли е тя, че да й се дава постоянно тази оценка...


Тези въпроси прозвучаха по време на редовното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, на който трябваше да бъдат обсъдени мерки за изпълнение на препоръките от последния, 10-и поред, доклад на Европейската комисия, който бе публикуван миналата седмица.


Днес за пръв път заседанието на ВСС се председателстваше от новия министър на правосъдието Мария Павлова.
Началото на обсъждането обаче започна с нападки от страна на Галя Георгиева към друг член на съвета - Калин Калпакчиев. Причината - Георгиева не харесва изказванията на колегата си, критични към мнозинството, към което принадлежи тя (пред телевизия Би Ай Ти, че мерките на ВСС по доклада на ЕК ще са формални, както и че изборът за председател на Върховния административен съд ще е предрешен), и се опита да му поиска обяснение, защото не можел да унижава съдебния съвет. Георгиева му поиска обяснение и за снимка, излязла във в. "Монитор" (на депутата от ДПС Делян Пеевски) на 27януари, на която е Калпакчиев, съдия Мирослава Тодорова, други магистрати и Юри Тавание.


Срещу това реагира Галя Карагьозова, която нарече опита на Георгиева "другарски съд" и поиска дебатът да се съсредоточи по темата за евродоклада. Към това становище се присъедини и главният прокурор Сотир Цацаров, без да пропусне да каже какво мисли:


"Темата е по-важна от изказването на Калин Калпакчиев. Нищо ново в него. Да не смесваме обсъждането на препоръки и взаимни обвинения. Дали Калпакчиев


ще ме причисли към олигархично мнозинство е последното, което ме интересува, последното, което ме интересува, е какво е мнението и на хората като него."


Същото касаело и "източниците". "Че бил сниман някой с Юри Тавание (постоянен представител в България по Механизма за сътрудничество и проверка - бел. ред.). Каквото съм мислил за въпросния Тавание, съм го казал пред българските евродепутати в Брюксел, на хората, които отговарят за него. Този човек очевидно работи за други цели. Но не това е смисълът на дискусията", заяви Цацаров, видимо раздразнен.


Цацаров се ядоса повече, когато Калпакчиев каза, че главният прокурор може да провери дали спрямо него има външна намеса при медийните му изказвания. В опит да покаже, че не смята да проверява Калпакчиев, Цацаров го прекъсна няколко пъти, поиска от него да говори кратко, при положение че са равнопоставени членове на ВСС, където всеки развива тезата в колкото време му е нужно. За да не остане никакво съмнение за отношението му,


Цацаров дори излезе за малко, тръшкайки вратата.


След това членовете на съвета се върнаха на доклада. На днешното заседание за пръв път присъства служебният министър на правосъдието Мария Павлова, която го председателстваше. Иначе предишният министър Екатерина Захариева създаде работна група, която до 15 март трябва да излезе с план как да изпълни препоръките от доклада на Европейската комисия. След обсъждането Павлова каза, че е чула идеите на съдебния съвет, които бяха приети с пълно мнозинство, но ще очаква прецизирани предложения.


Какво предложиха кадровците


Чуха се няколко предложения


- Съдебният съвет да се съобразява с "разумните срокове" за произнасяне по дисциплинарните производства на магистратите, предложи Галя Георгиева.


- Министърът на правосъдието да изпрати на ВСС писмо от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер до бившия премиер Бойко Борисов, в което имало препоръки, които България трябва да изпълни, сред които и външна помощ на ВСС. Това поиска Галина Карагьозова, която заяви, че е разбрала за писмото от медиите и съветът трябва да го види.


- От своя страна главният инспектор Теодора Точкова обеща в инспектората да обсъдят мерки за изпълнение на препоръките, които засягат тях, и да ги предоставят на правосъдното министерство. Като положителна определи препоръката съдебният инспекторат да проучи добри практики на сходни органи в страните от ЕС.


- Работа на правосъдното министерство е да подготви проект за изменение в НПК, но обикновено при нов парламент се връщат проектите на съответното министерство за допълнения или промяна, заяви от своя страна Румен Боев, след като министър Павлова заяви, че такъв проект има готов, но на предшественичката й не е останало време да го внесе в парламента. Боев поиска, ако има нова работна група по обсъждането на измененията в НПК, в нея да бъдат поканени членове на съвета с опит в наказателното производство, както и професионалисти от страната.


- С анализ на дума, записана в доклада, започна своето предложение главният прокурор Сотир Цацаров. Той заяви, че в доклада пишело, че държавното обвинение трябва да "ту рипортва" (to report - бел.ред.) за корупционните дела срещу хора от властта. Той не бе доволен от използвания израз, че прокуратурата трябва да "докладва", от държавното обвинение предложили да пише "ту информ" - да информира. Което не било прието, защото в доклада останала думата to report. Главният прокурор коментира в крайна сметка, че това означава да се информира обществото, защото това не било същото, което прокуратурата прави като доклад за публичността на дейността й. Ще може да се разпитва ръководството на прокуратурата - ще предложат на всеки три месеца парламентарна комисия да ги изслушва, но е категоричен, че няма да се обсъждат конкретни разследвания, а политики.


Да бъде или да не бъде мониторингът


Преди предложенията на мерки за изпълнение на препоръките членовете на съдебния съвет обсъждаха доклада по принцип и какво трябва те да направят. Най-подробна бе Незабравка Стоева, която припомни, че съдебният съвет е искал мониторингът да отпадне, но въпреки това членовете му в зависимост от това кой каква политика провеждал го четели различно. Според нея докладът не бил пълен, макар да е 10-годишен. Непълен бил, защото констатирал значителен напредък в съдебната реформа, но след това казал, че резултатите са незначителни.


Тя аргументира искането на ВСС докладът да отпадне с многото неща, които страната е постигнала в съдебната реформа. Започна с обещанията на България при започването на мониторинга, които били изпълнени:


- Да промени конституцията, с което да се премахне всяка двусмисленост за независимостта и отчетността на съдебната система;


- Да направи по-прозрачен и ефикасен съдебния процес с нови Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс;


– Да продължи реформата на съдебната власт за подобряване на професионализма, отчетността и ефективността на тази реформа.


Тя разкритикува изказалият се преди нея председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, че не е започнал с "изпълненото от България". Положително е и създаването на инспектората към ВСС, което повлияло на изискването за прозрачен и ефективен процес, допълни Стоева. Спомена и намаляването на делата срещу България заради бавно правосъдие, засилената тълкувателна дейност на ВКС, която отстранява противоречивата съдебна практика, създаването на специализираните съдилища и др.
По думите на Стоева ЕК си противоречи и в друга част от препоръките си. От една страна, казва, че е нужен нов антикорупционен закон, който създава нов огран. Същевременно се иска засилване на дейността на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.Репликира й Панов, който отказа да се съгласи с изказването на Стоева, че докладът е непълен. Заяви, че постигнатото се знае и е добре да се казва, но съветът трябва да се съсредоточи в препоръките за промяна. Отбеляза, че в доклада са посочени конкретни очаквания за прозрачен избор на членове на следващия съвет и председател на Върховния административен съд, които ще покажат, че промените в конституцията и Закона за съдебната власт дават резултат. Магдалена Лазарова пък заяви че съветът е дал добър пример с публични и прозрачни процедури при последните избори на главен прокурор и председател на ВКС например. Стоева пък иронично го попита защо в доклада няма пример с прозрачността на неговото избиране.


Соня Найденова призова колегите си "да не се виждаме като в криво огледало", защото по думите й докладът е ясен. Изрази съжаление, че техническият доклад не е преведен и не е достъпен за всички, защото там има много "казани неща".


Според главния прокурор препоръките не се изпълняват с обсъждане, а трябва действие. Той също призова да се върви по препоръките една по една.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  "Тя аргументира искането на ВСС докладът да отпадне с многото неща, които страната е постигнала в съдебната реформа."
  Какво е постигнала страната, каква съдебна реформа, като никой не я вижда . Само ВСС.

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ако чакаме съдебната система сама да се реформира, има да чакаме. Трябва да се премине към пряко избиране на магистратите от народа, както е в САШ. Писна ни от критики от страна на ЕС по повод на дейността на съдебната система. Явно е, че статукото само нма да се премахне. Трябва действия от страна на парламента за промямна на начина на избиране и назначаване на тези господа.Лошото е, че и парламентът не иска промяна, а само козметични промени без особена стойност.

 3. 3 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Цацата затръшнал вратата излизайки навън много ядосан.......притеснявам се да не го чукне някой инфаркт, при това тегло и при такива неблагодарни колеги.......и после КОЙ ще рипортва ??????

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Тия няма ли кой да ги омете. СРАМ МЕ Е ОТ ТЯХ.

 5. 5 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Какви "личности" има във мнозинството на ВСС. Дребни и злобни душици с късоглед мироглед, послушно поведение и арогантен манталитет.
  От такива "личности" като Незабравка Стоева, Галя Георгиева и Цацаров не бих си купил пакетче семки, дори не бих ги оставил в близост до дома си без наблюдение. А те ръководят най-важната съдебна институция в държавата. Мъка.

 6. 6 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ОСТАВКА !!!!!

  Тия, дето са дали юридически дипломи на тая блудкава пасмина ВСС, да ходят да рият сняг и кърпят асфалта.

  Navigare Necesse Est
 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#6] от "Schopenberg":

  Радостното е че Цацата напусна нервен залата. Разбуниха се нещата .

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#7] от "ka2":

  Надявам се някой ден да тръшне вратата и да не се върне

 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "Министърът на правосъдието да изпрати на ВСС писмо от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер до бившия премиер Бойко Борисов, в което имало препоръки, които България трябва да изпълни, сред които и външна помощ на ВСС"

  Хубава работа! ВСС научил от медиите за писмото. Бойко, какво си направил?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK