Движение "България на гражданите" демонстрира как се гласува машинно (видео)

Настимир Ананиев на демонстрацията на машинното гласуване

© Надежда Чипева, Капитал

Настимир Ананиев на демонстрацията на машинното гласуванеДо един месец може да има обществена поръчка и да бъдат доставени машини за гласуване, каза бившият депутат от Реформаторския блок (ДБГ) Димитър Делчев. От партията на Меглена Кунева организираха демонстрация на машинно гласуване в подлеза на метростанция "Сердика", на която преминаващи граждани "гласуваха" на единствената машина на холандската компания "Смартматик" у нас.


Делчев каза, че при гласуване с машината не може да има манипулации, тъй като гласуването се активира с бутон от председателя на секционната комисия. Колегата му Настимир Ананиев добави, че машината не се включва в мрежа и няма как да бъде хакната. Според него при машинното гласуване ще се избегне проблема с невалидните бюлетини, които бяха около 10% на последните избори. Ананиев каза, че на предишните два избора за народни представители на които се гласуваше с 500 машини, нито една не е направила проблем.


Димитър Делчев е убеден, че машинното гласуване ще ограничи контролирания вот от малцинствата, защото за гласуването хората трябва да са грамотни и да могат да четат.
Реформаторите добавиха, че резултатите от изборите при гласуване с машини могат да бъдат готови още в полунощ на същия ден и така да се избегне проблема с разнасянето на чували с бюлетини в Арена "Армеец" и преправянето на изборни протоколи.


След като в закона е записано, че машинното гласуване трябва да се случи и ЦИК трябва да осигури тази възможност. Може и да не успее за цялата страна да се покрие с машини, но дори половината да бъде покрита, това ще е добър знак, каза още Ананиев.


Сигурност


Стефан Митков, който е IT-мениджър на фирмата-доставчик на машините за гласуване смята, че с машината са невъзможни манипулации. "Машината се пуска в точен ден и час, с точен ключ и с парола, които имат само членовете на СИК. Дори ние ги нямаме", каза Митков. Цялата информация била е криптирана на такива нива, че самото разбиване на кода би отнело векове и то на технически гении с мощни компютри. Резултатите от машината се изпращат от СИК към РИК към фирмата-преброител. Тази информация в запечатан плик с подписи, деклариращи, че информацията от машината, която е на флашка, е достоверна. Самата машина има UPS за случаи на спиране на тока.


При машинното гласуване има три вида контрол, които хартиената бюлетина не притежава. Това са флашпаметта, разписката, която всеки гласоподавател получава и пуска в урната. Освен това само в края на деня машината може да се изключи.


Как се гласува


Председателят на комисията натиска бутон, който е при него. След това гласоподавателят избира с тач скрийн и вижда какъв е направения от него избор. Ако е направил грешка, може да се върне назад и да си я поправи. Ако не - трябва само да натисне потвърждението. След това машината издава бележка, която се сгъва и се пуска в урната. Това е контролата, ако някой реши да обжалва резултата .


Това е контролната бележка, която машината принтира след гласуване

© Надежда Чипева, Капитал

Това е контролната бележка, която машината принтира след гласуване


Доставчик


И двата пъти в които имаше машинно гласуване у нас, доставчик на машините беше консорциум "Обединение Машинно гласуване", в който влизат фирмата "Сиела Норма" АД и холандската компания "СмартМатик Интернешънъл Холдинг". "Сиела" е собственост на Веселин Тодоров, който преди години беше член на ръководството на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", след което излезе от ръководните органи на формацията.


Демонстрация на машинно гласуване в подлеза на метростанция Сердика

Във видеото може да видите, как пенсионираният инженер Атанас "гласува" машинно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK