Общественият съвет за Хитрино реши как да разпредели 1.8 млн. лева сред пострадалите от взрива

Общественият съвет за Хитрино реши как да разпредели 1.8 млн. лева сред пострадалите от взрива

© БЧКОбщественият съвет за Хитрино разпредели 1.8 млн. лева от набраните малко над 2 млн. лв. в кампанията на Българския червен кръст (БЧК) сред пострадалите от взрива. При взрива след влаковата катастрофа в селото на 10 декември 2016 г. загинаха седем души, десетки домове бяха напълно разрушени или пострадаха частично.


Днес в централата на БЧК се проведе второто заседание на обществения съвет за Хитрино, съобщиха от организацията. Съветът, в който влизат омбудсманът Мая Манолова и председателят на БЧК Христо Григоров, бе създаден малко след взрива, като целта е той да управлява изразходването на дарените средства. До 2 февруари в дарителската кампания на БЧК са събрани 2 076 495 лв.


Днес кметът на Хитрино Нуридин Исмаил е направил предложение за разпределянето на средствата, направено след оценка на щетите и нуждите на пострадалите домакинства. Съветът днес реши как да бъдат разпределени общо 1 804 500 лв.
На домакинствата от 30 къщи, които бяха напълно разрушени от взрива или предстои да бъдат съборени, да се предоставят по 2900 лв. за електроуреди и по 12 000 лв. за обзавеждане. Общата сума за подпомагане е 447 хил. лв.


На живеещите в други 70 къщи, които имат нужда от частичен и основен ремонт, се предоставят по 1750 лв. за електроуреди и по 8000 лв. за обзавеждане. Общата сума за подпомагане е 682 500 лв.


Общо 450 хил. лв. ще бъдат разпределени сред пострадалите от 200 къщи с по-малки материални щети. За тях се предоставят по 1250 лв. за електроуреди и по 1000 лв. за обзавеждане.


Други 20 хиляди лева се предоставят за гаражни врати, 190 хил. лв. - за врати за домакинства, и 15 хил. - за остъкляване.


От пресцентъра на БЧК посочват, че предоставянето на финансовата помощ ще се осъществява поетапно и съобразно готовността на домакинствата да усвояват средствата и съобразно наличните суми по банковата сметка на кампанията. Уточнява се, че събраните чрез изпратени есемеси средства ще постъпват от мобилните оператори допълнително. Кметът на Хитрино ще предоставя месечни отчети пред Националния обществен съвет за изразходваните средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK