Здравната каса се отказва да въвежда пръстовия идентификатор в аптеките и извънболничната помощ

Здравната каса се отказва да въвежда пръстовия идентификатор в аптеките и извънболничната помощ

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

В първия си ден на стария пост като подуправител на Националната здравноосигурителна каса, д-р Димитър Петров отмени две съществени решения на институцията от последните месеци. Системата за пръстова идентификация вероятно изобщо няма да се въведе в аптеките и кабинетите на личните лекари и извънболничната помощ, както беше планирано в реформата на бившия министър Петър Москов и каквито тестове се правят в момента. И второ - касата няма да се съобразява със собствените си дискриминиращи критерии за отпускане на лекарства за хепатит С, докато не бъдат пренаписани и разширени през март, съобщава "Капитал".


Освен това Петров съобщи, че НЗОК ще преосмисли въведените твърди лимити за лечение в болница. По думите му първи приоритет в момента е да се възстанови диалога и договореността с лекарите, като се подпише Национален рамков договор за годината. Лекарите отказаха да направят това миналата година в знак на несъгласие с новата регистрационна система в болниците. Самият той е поел координация за подписването на НРД тази година, както и лекарствената и медийната политика на здравната каса.


"Има ясна резистентност от страна на съсловието към идентификатора (пръстовия отпечатък, б.р.), не че аз или министърът сме особени привърженици. Мисля, че в извънболничната помощ действието му ще се прекрати. Практиката показва, че в болниците, в които има 6000-7000 влизания в системата дневно, се получава напрежение в информационната система и опашки. Информационната система не е подготвена за 150-200 хил. отпечатъка дневно от извънболничната помощ", коментира д-р Петров. Той определи служебният здравен министър Илко Семерджиев като единомисленик по тези въпроси.
Д-р Петров допълни, че за премахването на отпечатъка при прием в болниците най-вероятно ще изчакат решението на Върховния административен съд, пред който той е оспорен, но планират поетапно да започнат въвеждането на електронна здравна карта, електронно досие, направление и рецепта. "НЗОК е важна институция, но тя не е най-важната в системата – тя посредничи, най-важни в тази система са хората, които лекуват и които се лекуват. Акцентирането върху пръстовия отпечатък забави с две години работата по електронната здравна карта", коментира той.


Новият подуправител каза още, че НЗОК трябва да се смекчи действието на лимитите за болниците. "Ограниченията фигурират в самия бюджет на НЗОК, не могат да бъдат избегнати, но можем да направим така, че бюджетите да са максимално гъвкави и справедливи, а разпределението да зависи от избора на пациента. За мен твърдото бюджетиране не е подход в осигурителния модел", каза още д-р Петров.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK