Здравната каса се отказва да въвежда пръстовия идентификатор в аптеките и извънболничната помощ

Здравната каса се отказва да въвежда пръстовия идентификатор в аптеките и извънболничната помощ

© Надежда Чипева, КапиталВ първия си ден на стария пост като подуправител на Националната здравноосигурителна каса, д-р Димитър Петров отмени две съществени решения на институцията от последните месеци. Системата за пръстова идентификация вероятно изобщо няма да се въведе в аптеките и кабинетите на личните лекари и извънболничната помощ, както беше планирано в реформата на бившия министър Петър Москов и каквито тестове се правят в момента. И второ - касата няма да се съобразява със собствените си дискриминиращи критерии за отпускане на лекарства за хепатит С, докато не бъдат пренаписани и разширени през март, съобщава "Капитал".


Освен това Петров съобщи, че НЗОК ще преосмисли въведените твърди лимити за лечение в болница. По думите му първи приоритет в момента е да се възстанови диалога и договореността с лекарите, като се подпише Национален рамков договор за годината. Лекарите отказаха да направят това миналата година в знак на несъгласие с новата регистрационна система в болниците. Самият той е поел координация за подписването на НРД тази година, както и лекарствената и медийната политика на здравната каса.


"Има ясна резистентност от страна на съсловието към идентификатора (пръстовия отпечатък, б.р.), не че аз или министърът сме особени привърженици. Мисля, че в извънболничната помощ действието му ще се прекрати. Практиката показва, че в болниците, в които има 6000-7000 влизания в системата дневно, се получава напрежение в информационната система и опашки. Информационната система не е подготвена за 150-200 хил. отпечатъка дневно от извънболничната помощ", коментира д-р Петров. Той определи служебният здравен министър Илко Семерджиев като единомисленик по тези въпроси.
Д-р Петров допълни, че за премахването на отпечатъка при прием в болниците най-вероятно ще изчакат решението на Върховния административен съд, пред който той е оспорен, но планират поетапно да започнат въвеждането на електронна здравна карта, електронно досие, направление и рецепта. "НЗОК е важна институция, но тя не е най-важната в системата – тя посредничи, най-важни в тази система са хората, които лекуват и които се лекуват. Акцентирането върху пръстовия отпечатък забави с две години работата по електронната здравна карта", коментира той.


Новият подуправител каза още, че НЗОК трябва да се смекчи действието на лимитите за болниците. "Ограниченията фигурират в самия бюджет на НЗОК, не могат да бъдат избегнати, но можем да направим така, че бюджетите да са максимално гъвкави и справедливи, а разпределението да зависи от избора на пациента. За мен твърдото бюджетиране не е подход в осигурителния модел", каза още д-р Петров.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално
 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Най-важното за тоя е да не се знае кой, кога и какво

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма да се притеснявате скъпи съграждани! Бойко ще е следващия Премиер и верятно Москов ще е следващия министър, така че кражбите в здравеопазването ще бъдат сведени до минимум.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на exjoy
  exjoy
  Рейтинг: 237 Неутрално
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#1] от "shileto":
  До коментар [#4] от "exjoy":

  И според мен новината е много добра и проява на здрав разум. Има изгледи нещата да се оправят, стъпка по стъпка.

 6. 6 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Най - после някой да започне да говори верните неща и истинските проблеми в здравеопазването!

  Разкарайте послушкото на Москов в НЗОК !

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 7. 7 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#1] от "shileto":

  Силна нужда имаше.
  Т.нар демократи независимо от кое от 3-те котила са, са учебникарски пример за корумпета. Всичките им инициативи са за обществени поръчки за безмислени неща и се усвояват "надценките".
  Най -хубавото което може да се случи в държавата е тия да не помиришат парламент никога повече.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#7] от "bad_owl":

  Имате право.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  ''Новият подуправител каза още, че НЗОК трябва да се смекчи действието на лимитите за болниците.''
  Те и сега повечето си харчат, без да се притесняват, а после държавата и касата им покриват изхарченото.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Колкото повече ограничат използването на пръстовият отпечатък - толкова повече дупки за източване на здравната каса.
  Мафията прави, каквото и е по силите.

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Семерджиев срещу Москов - мач в два рунда с предизвестен победител

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Върховният административен съд върна пръстовите отпечатъци в болниците до окончателното произнасяне по спора. Решението е на петчленен състав на ВАС."
  Москов е тихия ужас на олигархията в здравеопазването.

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Московеца прокарваше фалшиви реформи, които нямат аналог никъде в цивлиззована Европа. Щеше ми се да видя блокирането на здравната система с тъпащините му и този пръстов скенер за да изпитат всички реално идиотщините му . Щото сега се появяват пак профани, които го жалят как не бил имал време и не му позволили да направи реформи. А трябваше да му сърбат супата морно...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dr_Doolittle":

  за пръв път ръководител от НЗОК признава ,че не НЗОК е в основата на здравеопазването ,а тези дето лекуват и са лекувани , в крайна сметка не може и едните и другите да са неудовлетворени от работата която вършат ,а другите от работата ,която им се свършва , на първите трябва да започне да се заплаща адекватно , защото в България всички институции и държавата са свикнали да си провеждат социалните политики чрез ощетяване правата на медиците работещи на фронта ,а от друга страна на пациентите никой не обяснява ,че повечето от тях са тотално неосигурени ,защото държавата ги лъже ,че им плаща символични осигуровки ,а в същото време им дава безкрайни права ,които от друга страна ограничава през извънболничната помощ чрез лимитите на докторите там ,така на пенсионера и освободените от плащане на здравни осигуровки никой не обяснява ,че касата отделя ресурс от 1 направление средно на човек на година , 2 лв за изследване и само хоспитализациите са безлимитни ,което пък довежда до фалит болниците ,които имат лимит на пътеките ,така се получава огромната пропаст и огромните конфликти между лекари и пациенти и затова имаме едно уникално унижение на медиците единствено в България ,което е непознато по света ,време е да се сложат нещата в рамките ,които се налагат от възможностите на касата , както е време над 4 милиона българи да станат солидарни ,а не да чакат държавата да им плаща чрез данъците на другите 2.5 милиона души и да са безкрайно недоволни не от това ,че не внасят лепта в системата ,а от хората ,които ги обслужват от здравната система ,на това трябва да се сложи край .

 15. 15 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Така ще стане-ще покрадат по комунистически два три месеца и ще си ходят.Народът е прост,но не чак толкова колкото мислят комунистите.

 16. 16 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аз до момента не съм чул ЕДНА основателна причина която да пречи на пациентите - пръстовия отпечатък.НЯМА,това пречи само на болниците и на тия които да си гепят пари от касата!Но народа ПАСЕ ли ПАСЕ.

 17. 17 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dr_Doolittle":

  И какво ще сърбам на супата по-точно,като си сложа пръста на една дъска,абе ей смешко я се махай с.Един аргумент не съм чул сериозен срещу пръстовия отпечатък,все още!

 18. 18 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Сега в аптеките и в извънболничната помощ ще може да се краде на воля...

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#17] от "gembirdkz":

  Аргументът, чичка е ,че пръстовата иодентификация не пречи на никой да чекира пациент, да мну напише една измислена пневмония и този пациент да бъде настанен на легло в болницата без да има никакво основание да е там . Поне вникнете в абсурдността на 'бариерата пръстов скенер' -тя е врата в полето. Нито поставя , нито ревизира диагнози никаква пречка не е освен една административно-бюрократична процедура. Това са реформите на другаря Пешко - фиктивни мерки с илюзорен ефект за сметка на лекарите и медицинския персонал ,технологично и бюрократично чакане за пациента Само за тези 8000 практики в извънболничната сфера щяха да бъдат обрулени с 2.4 милиона лева от лекарите за да си купят глупавите 'контролни' инструменти . Контролни на какво ? След като от 4000 прегледа годишно не ми плащат 3000 , а останалите 1000 са със смешни разценки от 4.50 до 10 лева. Дори да си надуя прегледите те не се плащат, тоест няма мотив някой да ми слага контролен измервателен уред след като трудът на лекаря никой не желае да го плати. Къде е икономическата логика от тези глупости. Къде го има това по света освен в Конго и Судан и защо не се питате за това ? Лекар в UK борави с 200 000 паунда заплащане на година . Защо при тези големи възнаграждения някой там не е въвел подобни практики , а някакъв ляв тъпанар с претенции за десен политик да го налага тук ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  [quote#19:"Dr_Doolittle"]След като от 4000 прегледа годишно не ми плащат 3000 , а останалите 1000 са със смешни разценки от 4.50 до 10 лева. Дори да си надуя прегледите те не се плащат, тоест няма мотив някой да ми слага контролен измервателен уред след като трудът на лекаря никой не желае да го плати.[/quote]

  Ами препоръчвам ви (на лекарите) да се борите именно в тази посока, а не срещу контрола на свършената от вас работа.
  Нямам нищо против лекарите да вземат високо възнаграждение за труда си, но за свършена работа, а не за сметка на фалшифицирани документи.

 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#20] от "atmanpg":

  Ние се борим срещу идиотските практики наречени с гръмкото име "контрол", като например да те принудят да напишеш на десет места едно и също нещо НА РЪКА!!!!, с тайната надежда да сбъркаш в бързината някоя буква, та да те глобят.
  Всичко, повтарям ВСИЧКО и в болничната и в доболничната помощ се пише по два пъти - на компютър и на ръка.
  Няма хартийка, няма човек.
  Отпечатъците доведоха до предреволюционна обстановка по болници и поликлиники с бъгавата си технология и пълното си безсмислие.
  Е, колегата по-горе ти го каза. Не мога да го обясня по-точно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 624 Неутрално

  акое е ком.прасе на снимката, да се закрие правителствена болница и комунистите да ходят в ДКЦ та

  BG e мини империя на злото.
 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#19:"Dr_Doolittle"]пръстовата иодентификация не пречи на никой да чекира пациент, да мну напише една измислена пневмония и този пациент да бъде настанен на легло в болницата без да има никакво основание да е там . Поне вникнете в абсурдността на 'бариерата пръстов скенер' -тя е врата в полето. Нито поставя , нито ревизира диагнози [/quote]

  Точно така! Пръстовият отпечатък няма никаква връзка с диагнозата, респективно с клиничната пътека и парите. Освен, че зад парите има едни папиларни линии. Смешка - ще търсите следовател и криминална лаборатория? По здравни проблеми?

  Актуален пример: вече месец и половина поради сезона, заледяването, непочистването и трудната проходимост по улици и тротоари взимам втори рецептурен протокол от личната лекарка без пръстовия отпечатък на възрастния и с медицински проблеми човек. Имам върпрос: когато условията са невъзможни и рискови за носителя на пръстовия отпечатък, какво да направя - да му отреже пръста, за да изпълня абсурдните изисквания на политика-идиот, или? Да го/я завлека с шейна? Да взема такси, което струва повече от покриваното от Здравната каса? При положение, че таксито нито до дома ни, нито до кабинета на личната лекарка има непосредствен достъп? Т.е. ще врътка левчета по разчистените по-основни улици, но там, където имам проблем и таксито (заплащане) не може да го реши? Между другото - пиша от столицата и от квартал с общо взето добра комуникация. Имам дистанция около 100-150 метра, която все още е трудно проходима за човек със специфични проблеми. Не мога да си представя каква би била ситуацията на 20 км от столицата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Гледам, че дежурните чатъри викат "ура".
  Харесват, демек, туй, дето е измайсторил бай Димитър Петров.

  Ма туй, измайстореното от бай Димитър Петров, връща практиките отпреди безброй години.
  И що го прави байото?
  Ясно що - да печелят болниците!
  Да печелят безконтролно.
  Толкова безконтролно, че когато някой от викащите "ура" местен чатър, да му земат и опиканите гащи!

  Викайте "ура", мамка му!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 25. 25 Профил на nepoznato
  nepoznato
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Леко премреженият поглед на Моско и навитото му шалче са сериозно основание за преглед от психиатър-нарколог, както и от спецчасти на харчовете му. Отпечатъци няма да дам , никога. Нека ги дава Моско и сие


 26. 26 Профил на Михаил Вилчев
  Михаил Вилчев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#23] от "Музар":

  Ами аз мога. Развиване на социалните услуги заплатени от доброволни здравноосигурителни осигурителни вноски. Пример: социален нотариално упълномощен здравен асистент, лично посещение от лекар или фармацевт, рехабилитатор и социален работник. Не сме първите и няма да сме последните на тази зе

  Наште мисли определят нашите желания,наште желания определят нашите действия,наште действия ни определят такива каквито смето
 27. 27 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "Михаил Вилчев":

  Това са мечти! А така би трябвало да бъде...

  Личната лекарка плаща доста сериозна такса на едно неотложно звено към кварталната поликлиника за посещения в извънработно време. Да, ама не - колкото пъти ми се е налагала такава помощ - към 112 ме препращат. Освен това таксито до Окръжна болница и до поликлиниката е на почни една цена, тъй че отивам в Спешното на болницата. На свои разноски при по-леки ситуации.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK