Съдът уважи преименуването на партията на Бареков, под въпрос е участието й на изборите

Съдът уважи преименуването на партията на Бареков, под въпрос е участието й на изборите

© Юлия ЛазароваСофийският градски съд (СГС) уважи днес искането на евродепутата Николай Бареков за преименуване на партията "България без цензура" в партия "Движение Презареди България". Освен това от съда бе поискано в регистъра на политическите партии да се впише промяна в символите на формацията, да се запишат двама нови членове в националния съвет и един в изпълнителния. Решението не е окончателно и подлежи на протест в 7-дневен срок.


Днес представителят на прокуратурата заяви пред съда, че искането отговаря на закона и не възрази срещу вписването на промените. Влизането на решението на СГС в сила обаче поставя под въпрос дали партията ще успее да се впише с новото си име за предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори. Дори и да няма протест от прокуратурата, решението не може да влезе в сила преди изтичането на 7-дневния срок.


По принцип в правото сроковете се броят от следващия ден, в който е станало дадено събитие, т.е. в случая ще се брои от 3 февруари. Това означава, че решението ще влезе в сила на 9 февруари. Крайният срок за регистрация на партиите е 8 февруари. Ако в случая се приеме да се брой срока от деня, в който решението за промяна на данни в регистрацията на партията, е станало известно на страните, т.е. от днес, то срокът изтича на 8 февруари.
Той обаче ще изчете с края на работния ден, когато вече няма да има възможност и за регистрация в ЦИК. Пред журналисти адвокатът, представител на партията, Николай Белянов заяви, че се надява да не изпуснат срока за регистрация.


Решението за промяна на името на партията бе взето на нейн конгрес на 7 януари. В същия ден се учреди партията "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов. От "Да, България" обаче успяха да регистрират партията си в съда на 30 януари. Така партията ще успее да участва в предстоящите избори, защото решението за регистрацията й се очаква да влезе в сила на 7 февруари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK