Адвокатът от "Яневагейт" Мондешки ще получи дисциплинарно обвинение

Двете участници в скандала "Яневагейт" - бившият председател на СГС Владимира Янева и Румяна Ченалова. Мондешки е третият събеседник.

© Дневник

Двете участници в скандала "Яневагейт" - бившият председател на СГС Владимира Янева и Румяна Ченалова. Мондешки е третият събеседник.Най-трудно откриваемият, но един от най-дейните участници в разговорите "Яневагейт" - адвокат Момчил Мондешки ще получи дисциплинарно обвинение. Проверка на адвокатската колегия в Стара Загора е стигнала до извода, че Мондешки е уронил престижа на адвокатската професия, съобщиха за "Дневник" от колегията.


С "Яневагейт" медиите в България обобщено наричат скандала с изтеклите през есента на 2015 година чрез "Биволъ" записи на разговори между вече бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, отстранената съдия Румяна Ченалова и самия Мондешки.


Ченалова потвърждава автентичността на разговорите, в които се обсъждат недопустими връзки и зависимости между властите. Янева казва, че не си спомня, а Мондешки, чийто първи и единствен коментар по случая беше преди няколко месеца пред вестник "Труд" твърди, че разговорите са постановка и всичко казано в тях е било предварително измислено.
Записите са правени през февруари 2015 г., което се разбира от репликите между тримата, които коментират отстраняването на Янева от ръководния пост в Софийски градски съд, което се случи в този период.


Името на Мондешки стана известно първо в края на 2014 година, когато избухна скандалът с несъстоятелността на "Белведере" - дело, което беше разглеждано от Ченалова. Тогава стана известно, че той постоянно е бил забелязван в коридорите на градския съд и в кабинета на Владимира Янева. За него дори в доклада на ВСС за това как е бил управляван градският съд имаше констатация - "очевидно Мондешки има отношение към нарушенията, извършени от Ченалова по определени търговски дела".


До проверка на адвокатската колегия се стигна след като наскоро учреденият комитет за адвокатска реформа подаде


сигнал срещу Мондешки във връзка със записите "Яневагейт". Kолегията, в която Мондешки е вписан като адвокат, беше сезирана и от адвокат Николай Хаджигенов, а отделно от това те са се самосезирали по интервюто пред в. "Труд". То стана и повод за възобновяване на разследването за записите, което започна прокуратурата и което беше прекратено заради невъзможността Мондешки да бъде открит. Неуспешни бяха и опитите на Висшия съдебен съвет да се свържат с адвоката.От колегията в Стара Загора обясниха, че проверката им е показала, че има данни за дисциплинарно нарушение че Мондешки е уронил престижа на адвокатската колегия.


Оттук насетне процедурата предвижда да му бъде повдигнато дисциплнинарно обвинение пред дисциплинарния съд от адвокат от колегията, който играе ролята на прокурор. След това въпросът се разглежда от дисциплинарния съд, който се произнася с решение дали оправдава или наказва конкретния адвокат. Решението подлежи на обжалване пред дисциплинарния съд към Висшия адвокатски съвет в София.


В закона има давност за налагане на дисциплинарно наказание - една година от извършване на нарушението. Записите са от февруари 2015 година, но интервюто му пред в. "Труд" е от ноември 2016 година. В него на практика Мондешки казва, че той, Янева и Ченалова са се разбрали да изнудват чрез, по думите му, измислени разговори хора от властта, така че двете съдийки да останат в съдебната система. Целта беше записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса как ще бъдат използвани",


Наскоро "Бивол" съобщи, че Мондешки е заявил в Европейската организация за интелектуална собственост запазването на търговска марка за името на скандала. Ако Мондешки стане собственик на марката "Яневагейт", той ще може да претендира, включително пред интернет търсачките, да бъдат свалени всички статии и линкове към тях, които съдържат това име. Адвокатът е заявил запазване на правата върху "Яневагейт" за дейности в три области: стационарни и образователни продукти, лепенки, диплянки, артистични продукти на хартия и картон, телекомуникационни услуги, публикации и статии, образование, развлечения и спорт, преводи и интерпретации.


Мондешки има две присъди - през 2004 и 2006 година, съобщи преди време "Капитал". Като адвокат е регистриран през март 2014 г.


Вероятно той е реабилитиран след изтичане на необходимия за това срок след постановяване на присъдите му, но е интересно дали са проверявани нравствените му качества, за да бъде вписан, както изисква законът. Това, както и интервю на Ченалова пред "Биволъ", в което тя пита дали е сигурно, че Мондешки е имал нужния 5-годишен юридически стаж, за да бъде вписан като адвокат, повдигат въпроси за основанията за вписването му.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Весело
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  Мине не мине време и двете каки цъфват на фотка в Дневник.... дайте фотка и на Мондешки, хитрецът е тръгнал да ви вземе хляба с "Яневагейт"!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Мондешки много често ходи в Дубай при прасетата

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Какво значи дисциплинарно обвинение? Мъмрене пред строя? Да му се отнемат адвокатските права завинаги!

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Едво замазване само. Никой нито ще е виновен, нито наказан /достатъчно сурово/

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5380 Неутрално

  "Ако Мондешки стане собственик на марката "Яневагейт", той ще може да претендира, включително пред интернет търсачките, да бъдат свалени всички статии и линкове към тях, които съдържат това име."

  Няма проблем "Яневагейт" да бъде преименуван на "Мондешкигейт"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Докато няма Румънски прокурор който да ги прибере всичките боклуци, все ще ни разсънват с тяхната олигофрения.

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  а Мондешки, чийто първи и единствен коментар по случая беше преди няколко месеца пред вестник "Труд" твърди, че разговорите са постановка и всичко казано в тях е било предварително измислено.
  -----------------------------
  И след това изказване театралната пиеса изведнъж беше свалена от репортоара на Прокопитудей и останалите медии от мрежата.
  А че е било предварително измислено нямаше съмнение - изказванията в пиеската бяха все "знае се " , "всички знаят", "на всички е известно".
  Нямаше нито едно изказване "аз видях" ,"пред мен говориха",дори "мой познат е бил свидетел".
  Идеално за дъвчене на дъвки по тематата , в същото време абсолютно безопасно срещу съдебно преследване за клевета.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5947 Неутрално

  "Удобно" досега е минавал между капките ... Почти сигурно и сега ще стане с прекрасното "изтекла давност". После се чудим защо помним колкото аквариумни рибки 7 секунди.
  Само в България е възможна тази история.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  "Наскоро "Бивол" съобщи, че Мондешки е заявил в Европейската организация за интелектуална собственост запазването на търговска марка за името на скандала."

  Ами то скандалът си е точно това от самото начало - бранд, който изкарва маангизи, докато някакви имбецили се газират излишно!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не разбирам! Той разкри истината и затова го обвиняват? Т.е. е трябвало да си мълчи и така всички да продължават да са жертва на изсмуканата от пръстите манипулация!
  А колко ли други, уплашени от подобни обвинения, и в момента си мълчат, за да могат да се тиражират свободно лъжи, измислиците и опорните точки на БСП и сидеровчетата?

 12. 12 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Ама умен бе, ще запазва марката "Яневагейт". Сигурно ще прави фланелки с ликовете на каките и ще ги продава в магазини около СГС...

 13. 13 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#4] от "Fiji":

  В такива моменти се вижда най-добре раликата между Румъния и България. Просто започва вече да няма прилика.

 14. 14 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  След дисциплинарно обвинение трябва да последва дисциплинарно уволнение. Да му се отнемат адвокатските права, най-малко. След това Шиши може да си назначи мондешки за портиер - я в Бояна, я в Дубай.

 15. 15 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Гневно

  Само едно дисциплинарно наказание!

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Шоуто на Каките неслучайно се активизира сега преди изборите. На бас, че потърпевш от разговорите м/у тях ще е изклучително Баце. Очаквам успоредно да върви и сюжетната линия на Цветан Василев с неговата версия за участието на Борисов в събарянето на КТБ. Целта е да свалят значително резултата на ГЕРБ на предстоящите избори, така че БСП да вземе безапелационна победа. Някой е подлъгал Каките и Цецо Мустака, че БСП и ДПС ще ги спаят от осъдителни присъди.

 17. 17 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Само Мондашки ли е уронил престижа на адвокатската професия?

 18. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Другарят Мондешки се саморазобличи като инудвач в интервюто си / ако всичко казано от него е вярно / и трябваше отдавна да има повдигнато обвинение и съдебен процес. Цацаратурата,обаче, проявява отново завидно "благородство" към определени хора....

 19. 19 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Така ще е. И за да не се чудим защо, нека погледнем съседна Румъния.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Ясно е кат бял ден, че на Асен информацията е вятър и мъгла. И всичко е жълт филтър, чеши език и пр.

 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Видиш ли поредната порция продукция на Ченалова Рекординг по медиите на Капитал-значи идват избори....

 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1565 Любопитно

  Оф, "Дневник", не разбрахте ли, че тази тема никому не е интересна вече?
  Я дайте нещо свежо за чудовището Тръмп, че от сутринта няма нищо.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Да бе, да: постановка било.

 24. 24 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 939 Весело

  [quote#8:"qwertqwert"]И след това изказване театралната пиеса изведнъж беше свалена от репортоара на Прокопитудей и останалите медии от мрежата.[/quote]
  След като не вярвате в информацията на медията Дневник,
  зшо имета коментар под всяка статия??
  Какво изобщо търсите тук.
  Аз ПИК и други мног други бълвочи не посещавам и не комнетирам
  Справка:"qwertqwert"/интересно как вашите комнетари не оставят следа в ярхива на Дневник или Прокопитудей -по ваши думи???хахаха

 25. 25 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 650 Весело

  предлагам на Дневник тема на разследване Връзката между адвоката, Тръмп и Путин.
  поне 5000 коментара ще има

 26. 26 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 962 Весело

  Хахахааа, ще се пукна от смях! Цацаратурата „не можела да открие“ Мондюшки. Те Дянков, завалията, щяха да го обяват за национално издирване в Щатите, пък тоя цървул ли не можели да открият?! По-скоро не искат да го намерят – нали така, Другарю Цацаров? Щото Дебелия със сигурност ти е пуснал СМС: „Ne go namiraj! Che inache – losho za teb!” Тия от прокуратурата наистина взимат хората за маймуни, ей-богу.

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  Добре - имам такова питане: Съществува ли законова възможност прокуратурата да проведе цялостно разследване на "Яневагейт" като изиска от "Бивол" всички записи и всякаква информация около тях - кой, кога, откъде? И ако установи, че не са фалшиви да привика тримата участници в тях за да изясни има ли постановка или няма. Ако има да заведе дела за шантаж, изнудване и т.н. Ако няма да продължи разследването на изнесените в разговорите твърдения - и за магистрати, и за Делян Пеевски, и за Бойко Борисов.
  Ама и аз защо ли питам, като отговорът е ясен - закон има, прокуратура няма.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "!D !":

  Тук той и такива като него РАБОТЯТ - вадят жълти стотинки да пишат глупости (по поръчка) под определени статии. Та, задавате излишни въпроси, на които ТЕ не отговарят - разбирай "троловете"!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 652 Неутрално
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#29] от "ige_koyo":

  Баща им печели по няколко хиляди от заплата като висококвалифициран специалист, та не знам от какво да се срамуват.

 35. 35 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "volarok":

  И също така очаквам активно подпомагане на тези действия на БСП от страна на "автентичното дясно" - ДСБ и новонароилите се "десни" партии .

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  С две присъди и има разрешение да адвокатства!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Единственото смислено наказание е отнемане на адвокатските му права. Такъв мошеник няма право да е адвокат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK