Семерджиев ще се бори с "невиждан нормативен хаос" и "100% одържавяване на здравеопазването"

Министър Илко Семерджиев

© Анелия Николова

Министър Илко СемерджиевКакво заварихме: нормативен хаос. Никога в тази система не е имало такъв нормативен хаос." Така определи документалната следа от предишния министър новият служебен здравен министър Илко Семерджиев на първата си пресконференция. Както обеща при встъпването си, той и екипът му са ревизирали всички акутални процеси във ведомството и представи оценката си за тях днес. Отказа единствено да коментира ситуацията във Фонда за лечение на деца, като уточни, че в момента се запознава и с нея и скоро ще може да вземе отношение.


Като пример за нормативния хаос той посочи, че в последните 18 месеца са оспорени 31 нормативни актове на здравното министерство, свързани с медицинските дейности. Освен това от 2015 г. досега са утвърдени едва 9 медицински стандарта, а в процедура за отмяна са 16. Колкото до наредбата за въвеждането на пръстовия автентификатор - "тя е правна нула", заяви Семерджиев.


По думите на здравния министър, единственият успех на предшественика му Петър Москов е било пълното одържавяване на здравеопазването, "100% успех". "Проблемът е, че това не е правилната посока. С такова ретроградно мислене в министерството, здравеопазването се върна години назад", допълни новият министър. Той обяви, че ще работи за децентрализация и конкуренция, за самоуправление на структурите в лечебното здравеопазване, "от реактивност към анализ и стратегическо планиране, от непрозрачност към информираност и ангажираност и от държавен монопол към споделени отговорности."
Това ще се постигне, чрез подписването на Национален рамков договор за 2017 г. между касата и лекарите, за какъвто ще настоява министърът. В борбата с грешките на Москов за краткото време, с което разполага служебното правителство, Семерджиев ще заложи именно на НРД и на подзаконовите нормативни актове, като ще опита да въдвори ред там.


Той обяви, че е категорично против системата на пръстовия идентификатор в болниците, но понеже "няма да самоуправстваме с власт като предишните", трябва първо тя да се подложи на обществена и експертна дискусия и да се процедира по закона. Ако се стигне до решение да се отмени тази система, няма просто да се разруши и няма да остане правен вакуум, обеща Семерджиев.


Основен приоритет ще е въвеждането на електронната здравна карта, която по думите на Семерджиев, е модел от цяла Европа и далеч по-практичното решение от пръстовия идентификатор. Може да се ползва и офлайн, приложима е в чужбина и представлява здравно досие, което човек отнася навсякъде със себе си.


Решението картата да се замени от идентификацията с пръстов отпечатък било "необясним завой" от правилната посока, от който няма и никакъв видим ефект. Семерджиев показа извадка на разходите на Националната здравноосигурителна каса от въвеждането на новата система през ноември, според която не само не са спестени 15 млн. лв., както се хвалеше Москов, но и са увеличени през следващите месеци. Според изчисленията на служебния финансов министър Кирил Ананиев през тази година здравната каса е застрашена от "сериозен преразход" от над 260 млн. лв., посочи Семерджиев.


Друга грешка, която възнамерява да поправи служебният министър, е да възстанови на местата им уволнените директори на две водещи държавни болници - "Св. Анна" и "Св. Иван Рилски". Справка за финансовото състояние на двете лечебни заведения показва, че след уволнение на директорите им, ", защото се бунтували срещу реформата", задълженията им почти са се утроили.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK