Програмата на ГЕРБ: Образование, антикорупция, минимална заплата от 650 лв., военно обучение

ГЕРБ представи основните акценти от предизборната програма на партията.

© Юлия Лазарова

ГЕРБ представи основните акценти от предизборната програма на партията.Образованието ще е първият приоритет в предизборната програма на ГЕРБ, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на представяне на част от идеите на партията. Вторият е "справедливост и сигурност", като се предвижда отпадане на имунитета на депутатите, създаване на антикорупционен орган и отнемане на имущество на хора във властта, ако не могат да докажат доходите си, обясни пък бившия правосъден министър Екатерина Захариева. Тя добави, че се предвижда главният прокурор да се отчита на три месеца.


Минималната заплата ще може да достигне до 650 лв., а средната до 1500 лв., според бившия финансов министър Владислав Горанов.


За увеличаване на потенциала ни за мобилизиране на жива сила се предвижда създаване на доброволна военна служба, каза бившият вицепремиер Томислав Дончев. Много български младежи и девойки са готови да преминат доброволно обучение за няколко месеца, след което да бъдат зачислени в резерва, смята Дончев.
Не можем да ви захраним с информация, която обещава бомбастични неща, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той добави, че се очакват и още предложения в програмата и призова не само симпатизантите, но и критиците да изпращат такива.


Образование в перспектива


Образованието е ценност но и перспектива, работеща икономика може да има само с добро образование, каза Йорданка Фандъкоав. Първата цел е преодоляване на неграмотността. Според Фандъкова това може да стане с координирани действия, всяко дете да посещава училище и задължителните предучилищни групи. Родители, чиито деца не посещават училище, наистина няма да получават помощи, добави тя.


На второ място е ангажимент да не се закриват училища. С промяната на системата на делегираните бюджети, финансирането няма да зависи само от броя на децата. ГЕРБ планира и инвестиции в учителите под формата на двойно увеличаване на заплатите в рамките на мандата. Образованието се нуждае от млади учители и специална програма за мотивация, добави Фандъкова. Държавата трябва да поеме ясен ангажимент за намаляване на агресията в училищата. Това щяло да стане с назначаване на повече психолози в училищата, повишаване на интереса на децата с технологии, като интерактивни дъски във всяка стая и подобряване на условията за спорт във всяко училище. Над 2 хил. училища са модернизирани, санирани, тези усилия ще продължат, добави Фандъкова. ГЕРБ залагат на активно партньорство с бизнеса и подобряване на дуалното образование. С държавна подкрепа ще се ползват инженерни и IT специалности, и подготовката на педагогически кадри. Засилваме програмите за нови учени и изследвания, добави Фандъкова.


Бойко Борисов добави, че предстоят срещи със синдикати и бизнес организации. Образование и сигурност гарантират за една нация в демографска криза да се чувства значима, каза Борисов и обяви втория акцент в програмата:


Отчет на главния прокурор, отнемане на недоказано имущество


Ще се борим с корупцията на всички етажи на властта, заяви бившият правосъден министър Екатерина Захариева. Това ще става с отпадане на имунитета на народните представители и единен орган за борба с корупцията по високите етажи, който ще се изгради около комисията за отнемане на незаконно отнемане на корупцията.


При недоказаност на произхода, имуществото ще бъде отнето и без повдигнато обвинение, каза Захариева. "Всеки във властта подава декларация, но не се проверява. За разликата, която не можеш да докажеш, ще се пристъпи към отнемане", добави Захариева. Тя обясни, че в момента комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество няма правомощия, ако няма започнато производство. Борисов добави, че отнемането ще става през съда. Мярка за борба с корупцията по ниските нива на властта, ще е ограничаване на досега на гражданите с администрацията.


Промени в Наказателно-процесуалния кодекс трябва да доведат до избягване на формализма в съдебните процеси. Ще се въведе еднократно връщане на делата. Според Захариева понякога има премълчаване на нередности от защитата на първа фаза, за да може тези нередности да бъдат извадени по-късно и така се протака процеса до отпадане на давността.


При осъдителни присъди ще има незабавно изпълнение на присъдата още от съдебната зала. Борисов смята, че това гарантира, че няма да търсим престъпници по света. При домашна гаранция ще има електронно проследяване.


За да не се бави съдебния процес, се въвежда електронно правосъдие и връчване на призовки по електронен път. Съдиите ще обявяват дата, на която ще се постанови присъда. Предвижда се и въвеждане на възможност за обжалване и на отказите за образуване на досъдебно производство.


Ще се въведат 3-месечени отчети на главния прокурор, а при номинирането на следващ Висш съдебен съвет (ВСС) от парламента ще има публично изслушване на кандидатите.


Единен държавен изпит за всички юридически факултети трябва да гарантира качество на юридическото образование. Предвижда се и реформа на младежко правосъдие. Повечето деца са жертви, ние ги правим престъпници, каза Захариева.


Във фокуса на полицията ще бъда приоритет борбата с битовата престъпност – присъствие и нов автомобилен парк.


Ще продължим да охраняваме границата, добави Захариева. За целта ще бъдат увеличени правомощията на армията и войниците ще могат да задържат нарушители в 30 километровата гранична зона.
Камера във всеки автомобил, това ще прекрати корупцията по пътищата, според Захариева.


Още подробности за програмата на ГЕРБ, за финанси, икономика, инфраструктура и отбрана можете да прочетете тук.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK