Румен Овчаров получи още едно обвинение

Румен Овчаров при получаване на обвинението за АЕЦ Белене.

© Юлия Лазарова

Румен Овчаров при получаване на обвинението за АЕЦ Белене.Прокуратурата предяви обвинение на Румен Овчаров за престъпление по службва, заради това, че като министър на икономиката и енергетиката е дал разрешение през февруари 2007 г. на директора на държавното тогава дружество "Мини Бобов дол" да сключи договор с търговско дружество "Ораново" за наем , като му прехвърлило и невлезлия в сила концесионен договор, в резултат на което "Ораново" започнало да добива въглища, а "Мини Бобов дол" не получило концесионна такса. Нанесените щети тепърва ще бъдат пресметнати.
Това, на-общо - стана известно на брифинг в прокуратурата от изявлението на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.


Сигналът срещу Овчаров е получен през октомври миналата година от председателя на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов.


През февруари т.г. изтича десетгодишната давност за нарушенията на Овчаров.
Любопитно е че тези нарушения на Овчаров са били разследвани от 2010 до 2012 година, както от Софийската, така и от Кюстендилската прокуратура. И двете предварителни производства са били прекратени. На 26 януари т.г. главният прокурор Сотир Цацаров е отменил двете постановления за прекратяване, тъй като се появили нови обстоятелства, каза Арнаудова.


Наскоро Овчаров получи друго обвинение - за безстопанственост, от която на Националната електрическа компания (НЕК) са нанесени щети в размер на над 190 млн. евро.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK