Съдията: Обвинителният акт срещу Ченалова не съдържа престъпления. Прокуратурата: ще протестираме

Съдия Вера Чочкова

© Георги Кожухаров

Съдия Вера ЧочковаПрокуратурата ще протестира пред по-горния Софийски апелативен съд разпореждането на съдия Вера Чочкова от Софийсикя градски съд, с което бе прекратено делото срещу бившата съдийка от СГС Румяна Ченалова.


Това обяви днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя добави, че ще има допълнително подробно съобщение за прокурорски протест, но към този час не е разпространено. Според коментара на говорителя, в разпореждането на съдията не било застъпено адекватно второто обвинение - за документното престъпление.


През 2015 г. прокуратурата обвини Ченалова в престъпление по служба и документно престъпление, извършени докато е гледала търговско дело заведено от ищец "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД, срещу ответник НЕК ЕАД. Ченалова дори беше задържана от прокуратурата. И обвинена, че е извършила престъпление по служба, като не е дала указание и срок на ищеца за внасяне на държавната такса, а също и защото не са били приложени към исковата молба оригиналите на документи, както и за допуснати нередности в протокола от съдебното заседание. От това са настъпили значителни вредни последици - "сериозно разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране на органите на съдебна власт", написа прокуратурата в обвинителния акт.
В разпореждане от 12 страници, което наподобява подробен урок по прилагане на НК и НПК с препратки към съдебната практика и правната литература, съдията от Софийския градски съд Вера Чочкова описва детайлно защо прекратява делото.


Първо - в разпореждането се разглежда пространно що е то функционален имунитет на съдията и се посочва, че в случая Ченалова е имала такъв имунитет, който защитава магистрата при произнасяне по делата, и че трябва обвинението да докаже умишлено противоправно действие. Но дори и да го нямаше функционалния имунитет, делото пак щеше да бъде прекратено, защото действията на Ченалова не представляват престъпления - това става ясно от съдебния акт.


За това, че не е указала срок за внасяне на държавната такса от ищеца - дългогодишната постоянна съдебна практика установява еднопосочно, че бездействието на съда да укаже внасянето на дължимата държавна такса не представлява съществено процесуално нарушение и не се отразява върху правилното решаване на съдебния спор, се казва в разпореждането н съдията. Съдът може да образува делото и тогава да бъде събрана таксата, а може и да реши делото и едва след това таксата да се събере. Това са нарушения, но не са престъпления, пише съдията.


Що се отнася до обвинението за документно престъпление и непредставени оригинали на документи от ищеца, заверените копия имат доказателствена стойност на оригиналите, ако не са оспорени, се казва в разпореждането. Но при поискване страната е длъжна да представи оригинала. В конкретния случай прокуратурата не твърди в обвинителниня акт, че ответникът е искал оригинали на документи.


"Поради това, след като прокуратурата не твърди, че ответникът е поискал представянето на оригиналите на посочените документи, нито твърди, че такива оригинали съществуват, и след като е посочила част от аудиозаписа, съдържащ въпроси на обвиняемата /Ченалова - бел. ред./ по отношение на представянето на възведения в обвинението документ и утвърдителен отговор на процесуалния представител на ищеца, поведението на обвиняемата, такова, каквото е описано, не представлява умишлено съставяне на документ с невярно съдържание с инкриминираните цели", се казва в разпореждането на съдия Вера Чочкова.


Според съдия Чочкова липсват и твърдения в обвинителния акт за връзка на Ченалова с ищеца ОЕТ, от която да следва, че тя би искала да набави облага за дружеството и да причини вреда на НЕК. Съдията не приема за доказателство разказания разговор на трима свидетели, че Ченалова била обещала да реши делото в полза на ОЕТ.


Поради описаното накратко по-горе съдия Чочкова не връща делото на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения, а направо го прекратява. Тъй като "деянията, описани в обвинителния акт, не съставляват престъпления".


Прокуратурата има 15 дни срок да изготви протеста си срещу прекратяването до Апелативния съд.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Весело

  Колежката е невиновна.

 2. 2 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ченалова - доказано невинната "гнила ябълка"!

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5380 Неутрално

  Вадиш кирливите ризи на гилдията - има проблем - има главоболия. Никой не я обвини в корупция

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "penchoo":
  Софийските съдилища - гнилата ябълка..
  И точно оттам идва рева срещу прокуратурата

 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  съсипала ги е .. а и е много аргументирано. интересно какво ще стане след протеста.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ако на прокурорите трябваше да им плащат според спечелените дела в съда, щяха да спят като клошарите на кашони, пред Съдебната палата. А Цацаров щеше да проси стотинки за баничка на стълбите, между двата лъва.

  /не се чете/
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4814 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  До коментар [#2] от "penchoo":

  До коментар [#4] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ченалова е виновна за много неща! Но Цацаратурата съвсем умишлено (не ми се вярва да е само от некадърност) обвинява така, че да бъде оправдана и да се прехвъли вината върху съда! При някои "Пророци Илия" явно е успешно! Нека защитниците на Цацата коментират мотивите на съда, а не самия факт!

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1335 Весело

  а къде и кога ще протестират... нещо, там - подкрепа от гражданите не им ли трябва или бай Сотир ще си кара само с неговия "клас Б"

 9. 9 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ония храненик на фондацията,дето обещава да овладее съдебната система няма мерки за осигуряване на справедливи присъди за съдии като Чаналова и наказания за прокурори като Чочкова.

 10. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Въпроса е дали прокуратурата нарочно внася калпави обвинителни актове за да отбие номера, или го правят поради непознаване на законите, и следва да бъдат уволнени.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#6:"Тони Шнайдера"]Ако на прокурорите трябваше да им плащат според спечелените дела в съда, щяха да спят като клошарите на кашони[/quote]
  Явно им плащат на загубени дела

  [quote#9:"tosho_toto"]прокурори като Чочкова.[/quote]
  Само дето Чочкова не е прокурор, а съдия по делото. И в случая обяснява, че обвинителния акт от прокуратурата не става и за бърсане на дупе.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#10] от "today":

  въпроса е, ако прокуратурата в този си вид е калпава, защо Герб не обещае да я разформирова и преучреди... и обратното става - със съда... в крайна сметка, и двата варианта ще им донесат гарантирана победа хахаха

 13. 13 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Понеже над прокуратурата е само Бог и те решиха да се превърнат в институция за раздаване на индулгенции. И така вече 27 години. Първоначалното натрупване на капитала се нуждаеше от опора и прокуратурата се справи отлично с тази роля.

 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#12:"extraCACA"]ако прокуратурата в този си вид е калпава, защо Герб не обещае да я разформирова и преучреди[/quote]
  ГЕРБ съвсем ясно показаха, че не искат да правят реформа в съдебната система, явно така нещата ги устройват. Ако има работеща съдебна система току-виж осъдили някого за корупция или нещо друго.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  Пак ще попитам - защо винаги ни се съобщава името на съдията, но никога името на прокурора?


 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  До коментар [#12] от "extraCACA":

  Няма правомощия да се меси в съдебната система.
  (и не само ГЕРБ)

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1335 Весело

  [quote#16:"atmanpg"]Няма правомощия да се меси[/quote]

  няма ли... ай чуш да нямат... да крадат имат, ама да свършат нещо нямат... ако го обещаят парламента ще е техен, ама нещо не щат цяло яйце хахаха, от всеки по половинка явно по се ядва

 18. 18 Профил на Вагабонт
  Вагабонт
  Рейтинг: 287 Гневно

  Халваджийката за бозаджиите, със съдействието на ибрикчиите!!!
  Цацаратурата не внася свестен обвинителен акт, съдийката не го връща, а прекратява делото. Кои са ибрикчиите?!? Онези 240 (на смени през 3-4 г) подкупни мърши в НС, които гласуват закони скроени за мошеници!!!

  Сега се очаква ченалова да осъди държавата за загубени приходи (заплата+рушвети като съдия) и емоционални страдания! ДА ВИ ПИКАМ НА СИСТЕМИТЕ В ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ (държава това отдавна не е)!!!

 19. 19 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#9] от "tosho_toto":

  Ти правиш ли разлика между съдия и прокурор? Или си във форума само да заработиш някой лев?

 20. 20 Профил на Вагабонт
  Вагабонт
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#9] от "tosho_toto":


  [quote#9:"tosho_toto"]наказания за прокурори като Чочкова. [/quote]
  Чочкова е съдия бе серсем. Пише го в статията, ама ти е трудно да разбЕреш написаното (ако си го чел)!

 21. 21 Профил на Вагабонт
  Вагабонт
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#10] от "today":


  [quote#10:"today"]Въпроса е дали прокуратурата нарочно внася калпави обвинителни актове за да отбие номера[/quote]
  Отговорът е ДА! Други въпроси?

 22. 22 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#2] от "penchoo":

  Не съм фен на Ченалова, точно напротив. Но ако това, което е написано като мотиви от съдия Чочкова е вярно, прокуратурата трябва да си направи сепуко и да изчезне в този си вид от съдебната система. Некадърници (може би умишлено) и партийни клакьори - винаги с властимащите и завинаги с ДПС.

 23. 23 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 368 Весело

  До коментар [#16] от "atmanpg":

  Само да дава безценни кадри във ВСС.

 24. 24 Профил на today
  today
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#22:"derek101"]Некадърници (може би умишлено) и партийни клакьори - винаги с властимащите и завинаги с ДПС.[/quote]
  Точно това е разковничето, Ченалова е известна като поръчковата съдийка на ДПС, винаги им е защитавала интересите, сега ДПС чрез прокурорите и връщат жеста.

  " ... в СГС са внесени четири молби и искания, директно свързани с шумната раздяла между банкера Цветан Василв и депутата от ДПС Делян Пеевски. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия – Румяна Ченалова. Четвъртото дело се пада на друг магистрат и подаденият иск е оттеглен още на следващия ден."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/06/21/2328043_sudiia_na_abonament/

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 25. 25 Профил на tubingen
  tubingen
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#9] от "tosho_toto":
  Не да съм дребнав....ама г-жа Чочкова май е съдията по това дело, а не прокурор....поне така е написано в статията.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4459 Весело

  Съдия Чочкова прати прокуратурата обратно в детската градина. А имената им са... ?
  И - ще бъдат ли наказани за немърливост (умишлена или не)!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 27. 27 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Що така не казвате, че НЕвнесената ДЪРЖАВНА такса, за да тръгне делото което Ченалова е решила в полза на ищеца е над 400 хиляди. И че с действията си е направила възможно той да избяга от страната?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 306 Весело

  [quote#5:"bludniq_sin"]съсипала ги е .. а и е много аргументирано. [/quote]

  Абсолютно: "Съдията не приема за доказателство разказания разговор на трима свидетели, че Ченалова била обещала да реши делото в полза на ОЕТ."

  [quote#6:"Тони Шнайдера"]Ако на прокурорите трябваше да им плащат според спечелените дела в съда[/quote]

  Е, на съдиите им плащат без да трябва. Щото са последна инстанция. В случая за да обърне гръб на свидетелите.

 29. 29 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#22] от "derek101":

  Безусловно! Ако съм убил човек, а прокуратурата ми е повдигнала обвинение за неправилно пресичане на улицата ясно е каква ще е присъдата.

 30. 30 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Не виждам нито в статията, нито в коментарите "Яневагейт". Патентована ли е вече?

 31. 31 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Съдията казва кой е престъпник и кой не а не Сталинската ни прокуратура. Съдията има функционален имунитет.
  Прокуратурата е страна в процеса а Адвокатурата не е. Защо ?
  Прокуратурата трябва да е извън Съдебната власт защото именно те уронват престижа и с порочни и калпави обвинения за което Република България многократно е осъждана от Съда по Правата на Човека в Страсбург и е нанесла и действителни вреди.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 32. 32 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Г-н Христо Иванов, Вие ли сте?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK