От програмата на ГЕРБ: Магистрали и поне един тунел, "Белене" само с пари от инвеститор

Бойко Борисов и Дилян Добрев

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов и Дилян ДобревОбразованието ще е първият приоритет в предизборната програма на ГЕРБ, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на представяне на част от идеите на партията. Вторият е "справедливост и сигурност", като се предвижда отпадане на имунитета на депутатите, създаване на антикорупционен орган и отнемане на имущество на хора във властта, ако не могат да докажат доходите си, обясни пък бившия правосъден министър Екатерина Захариева. Тя добави, че се предвижда главният прокурор да се отчита на три месеца. Програмата за образование, сигурност и правосъдие на ГЕРБ четете тук.


Минимална заплата 650 лв., средна 1500, влизане в чакалнята на еврозоната


Ще е стремим да харчим толкова, колкото изкарваме. Няма да чуете една мярка, която не може да бъде обезпечена, заяви бившият финансов министър Владислав Горанов. Няма да има промяна на плоския данък. Горанов смята, че има финансови резерви в сивата икономика, а ресурсите, които не попадат в бюджета попадат в хора, които изкривяват икономиката. Редуциране на плащането в брой е друга задача във финансовата програма на ГЕРБ.
Владислав Горанов

© Юлия Лазарова

Владислав Горанов


Искането България да влезе в така наречената чакалня на еврозоната, известна като механизма ERM-2, ще бъде отправено и очаквам положителен отговор, каза още Горанов. Той смята, че при възможностите за приходи, които има, доходите ще растат. Минималната работна заплата може да достигне 650 лв. в края на мандата а средната заплата се очаква да достигне 1500 лв. За същия период можем да постигнем 120 млрд. лв. БВП, смята Горанов.
Той вижда финансови резерви в социалната политика, ако се премахнат "случаите на паразитиране". Това означава, да бъдат укрепени ТЕЛК-овете, които ще бъдат прехвърлени в НОИ. Спестеният ресурс от премахването на фалшивите инвалидни пенсии ще се използва за тридетния модел. Т.е. подпомагане на семейства отглеждащи до 3 деца и намаляване на помощите на семейства отглеждащи повече.
Санирането продължава


По-малко бюрокрация, повече промишлени зона и капиталов пазар


Дилян Добрев обяви, че ГЕРБ ще се преборят с държавната бюрокрация, като задължат държавните учреждения да събират сами документите, които сега гражданите и бизнеса събират и разнасят. Ще се подава единствено заявление и отговорност на държавата ще е да събере всички документи. Закона ще забранява на администрацията да иска документи издадени от друга администрация, каза Добрев.


Обръщаме проблема с хастара навън, добави Бойко Борисов. "Отиваш, плащаш си таксата, която може да е по-висока. Чиновника по електронен път, вместо гражданина да пътува, си събира информацията. Ако има забележки, в 7 дневен срок чиновника информира гражданина, ако не, гражданинът след 7 дни си има документа" обясни Борисов. Според него това е експериментирано при еврофондовете и работи по перфектен начин.


Дилян Добрев заяви, че модела на промишлена зона "Тракия" в Пловдив трябва да бъде приложена поне на още 2 места в Южна България и 3 в Северна. Финансирането ще става по закона за поощряване на инвестициите.


Друг акцент в икономическата програма на ГЕРБ е развитие на капиталовия пазар.


В здравеопазването "смелата реформа" трябва да бъде демонополизация на здравната каса.


Енергийна ефективност и независимост


Енергетика се разглежда, като въпрос на национална сигурност и конкуретноспособност, според бившия вицепремиер Томислав Дончев, а енергетиката не бива да бъде пробойна от която изтича ценен ресурс.


Върхов приоритет е енергийна независимост, като тя може да бъде постигната с продължаване на проучванията в Черно море, нова газова инфраструктура и изграждането на разпределителен газов център "Балкан". "Трябва да се ограничи изграждането на нови скъпи недоказани мощности, а да се концентрираме върху енергийната ефективност", каза Дончев. Той добави, че трябва продължи работата по удължаване живота на 5-6 блок на АЕЦ "Козлодуй". АЕЦ "Белене" ще се строи само на база частни инвестиции.


Нов изтребител и доброволно военно обучение


Усилването на отбранителните способности е приоритет в отбраната, каза Томислав Дончев. Това означава довършване на проекта за купуване на нов многоцелеви изтребител и модерниззацията на флота. Нов момент за ГЕРБ е увеличаване на потенциала ни за мобилизиране на жива сила, което ще стане със създаване на доброволна военна служба.


Бойко Борисов уточни, че не става въпрос за връщане на казармата. "И ние имаме пилоти и адмирали. Те казват - има много младежи и девойки, които искат да се научат да стрелят", обясни лидерът на ГЕРБ. Той добави, че неговата мечта, като ученик била да марширува по плаца, но сега и се чуди. "Друг е мечтал да скочи с парашут, да се пребие", добави Борисов. Според него повече хора трябва да могат да стрелят, ако утре "не дай, боже" стане нещо, което било възможно, като гледа света. ГЕРБ са за връщане на военното обучения в университетите и училищата. "Това по-старото поколение е подготвено и кубинките ни са в гардероба", смята Борисов. "Ще се научиш", заяви Борисов на журналистка, която му каза, че е забравила да стреля.


Магистрали и поне един тунел


Довършване на магистрала "Струма", ускорено изграждане на "Хемус" и "Калотина-София", предвижда програмата за инфраструктура на ГЕРБ. Трябва да бъдат завършени и приоритетните транспортни коридори Видин–София, Русе- Търново. Според Дончев трябва и тунел под Стара планина поне на едно място.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK