Корнелия Нинова предлага лидерът на БСП да се избира и отстранява от най-малко 50 хил. социалисти

Корнелия Нинова обяснява предложенията за поправки в устава като реформа за подмладяване на БСП.

© Георги Кожухаров

Корнелия Нинова обяснява предложенията за поправки в устава като реформа за подмладяване на БСП.Лидерът на БСП да се избира единствено и само чрез пряко гласуване, в което да участват най-малко половината от членовете на партията. Тази поправка в устава на БСП, предложена от Корнелия Нинова, се очаква да предизвика остри спорове на закритото заседание на 49-ия конгрес в НДК днес.


Оставката на лидера на партията ще може да се взема също от най-малко половината от членовете й, които трябва да направят искане за това. Според последното преброяване в БСП членуват малко над 100 хил. души, което значи, че половината са поне 50 хил. От поправките не става ясно дали при всяка смяна на председателя ще се прави ново преброяване или не.


Правомощията на лидерът ще се прекратяват предсрочно и по негово искане, както и при невъзможност да изпълнява задълженията си повече от шест месеца (тук не влиза изборът му за министър-председател - бел. ред.). В такъв случай функциите му ще се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на Националния съвет.
В момента устава на партията предлага два варианта за избор на лидер - пряк и от делегати на конгреса, но засега в най-новата история на БСП не е прилаган първият. Лидерите на партията са избирани от делегати на конгреса, които са около 800, като всеки един от тях има задължение да представлява волята на 150-200 социалисти. Решението за кого от кандидатите за лидер да се гласува често се взема от партийната структура, която излъчва съответните делегати.


Ако поправката бъде одобрена днес, не се очаква да се стигне до спешен избор на лидер по новите правила, т.е. спешен пряк избор. Корнелия Нинова бе избрана за лидер на БСП от делегатите на 49-ия конгрес на партията на 8 май 2016 г. и има право на пълен 4-годишен мандат. Той на практика "може да се удължи", тъй като по устав ако лидерът бъде избран за министър-председател, годините на управление на държавата не се броят в мандата. При загуба на изборите обаче Националният съвет на партията може да иска оставката й, тъй като тя е избрана по стария начин - от конгреса.


В предложенията си Нинова запазва поправката на Сергей Станишев, а именно - лидерът на БСП да има право на 2 пълни мандата, или 8 години начело на партията. Предлага се и мандатност за депутатите, които след 12 години в парламента няма да могат да се кандидатират за нов мандат. Не се предвижда обаче народни представители да бъдат вадени от парламента, ако по време на мандата навършат тавана от 12 години. И по този текст се очакват спорове, но нагласите са, че ще бъде приет.


Според текстовете за мандатност кандидати за депутати няма да може да бъдат някои от дългогодишните парламентаристи на БСП като Янаки Стоилов, Михаил Миков, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов. Някои социалисти възприемат предложението като чистка срещу старото ръководство на партията. В същото време социалисти, които в момента имат над 11 години опит в парламента като Кирил Добрев, ще могат да изкарат следващ цял мандат.


Днес се очаква да има спорове около младежката представителност в партията, както и предложения да отпадне ограничението, според което лидерите на партийните структури не могат да бъдат депутати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK