Служебният министър на образованието ще опита да забърза оперативната програма и развитието на науката

Министър Николай Денков

© Анелия Николова

Министър Николай ДенковЕдин от сериозните проблеми, които заварва и с които ще се опита да се справи служебният екип в Министерството на образованието и науката (МОН), е оперативната програма под шапката на ведомството "Наука и образование за интелигентен растеж". За трите години от началото на изпълнението й са договорени по-малко от една пета от средствата по нея, а са изплатени едва 2.8% от бюджета й.


Това каза на първата си официална пресконференция новият служебен просветен министър проф. Николай Денков, след като представи екипа си от заместник-министри. За училищното и предучилищното образование ще отговаря Мария Гайдарова, училищен директор на основно училище в Пловдив; за висшето образование и науката - досегашният зам.-министър проф. Иван Димов; и за оперативната програма - Ваня Стойнева, експерт от Министерството на финансите и зам.-министър на Министерството на труда и социалната политика през 2013 г.


Проф. Денков изброи четири приоритета за краткото време, с което разполага служебният кабинет. На първо място постави организацията на предстоящите държавни зрелостни изпити и националното външно оценяване, както и приема след завършено основно образование, което "засяга съдбите на хиляди деца и родители".
Второ е актуализацията на Стратегията за развитие на научните изследвания, която по изискванията на Европейската комисия трябва да е готова до 30 юни, иначе България ще подлежи на санкция. Но освен това от тази актуализация има необходимост, убеден е Денков.


В същата насока е и третият му приоритет - довършване на започнатото по Закона за развитие на академичния състав. От години се усеща липсата на критерии за професионално развитие на академичния състав и макар че започнаха промени по закона, те не успяха да бъдат довършени от 43-ото Народно събрание, обясни просветният министър. Той и екипът му ще се постараят да представят готовия проект на 44-ото НС.


На последно място, макар и на първо по проблеми и необходимост от усилена работа, е управлението на оперативната програма на ведомството. Денков обясни, че съвсем скоро се очаква да излезе критичен доклад на Европейската комисия по тази оперативна програма. През октомври 2016 г. се е провел одитът от представители на комисията. "Подходът, който беше избрал екипът на госпожа Кунева, не беше правилен, аз затова си тръгнах от министерството", напомни Денков.


Задача на служебното правителство ще е по най-бърз начин да отговори на изискванията и забележките на ЕК, което вероятно ще включва повишаване на темпа на договаряне по оперативната програма, както и по изплащане на сумите по отделните проекти. Засега от 24% договорени са платени малко над една десета - 2.8% от бюджета на програмата. За три години сключените договори са едва 116 на обща стойност 324 млн. лв., а само 39 млн. са разплатени, изброи Ваня Стойнева.


От ляво: Иван Димов, Мария Гайдарова, Николай Денков, Ваня Стойнева

© Анелия Николова

От ляво: Иван Димов, Мария Гайдарова, Николай Денков, Ваня Стойнева


В рамките на служебния мандат екипът на МОН ще работи и по последните три държавни образователни стандарта, които трябва да се синхронизират с новия образователен закон. Те са свързани с финансирането на училищата, нормативите за учителите и материалните бази на учебните заведения, но третият е много далеч от финализиране, заяви Денков.


Министерството ще проследи и вече възникналите проблеми по влезлите в сила стандарти и ще опита да ги изглади. Има и сериозно изоставане в нормативната база на ведомството като цяло, което служебният министър ще се опита да навакса. Има около 15 подзаконови акта в областта на средното образование, които не са приети, и още 4-5, също с изтекъл срок, за висшето образование.


Като добро постижение на предшественика си Меглена Кунева Николай Денков определи създаването на нова дирекция за професионално образование във ведомството. Посочи също и успешния старт на учебната година въпреки притесненията и спорните моменти около новия закон.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Пръмова е добър ръководител.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Решетниците големи работари излязоха? Да вземем да оставим служебното та да са опраим в тоя живот да разберем и ние от хубаво

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Кой знае и този какви ще ги забърка

 4. 4 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Колкото по-голяма е администрацията, толкова по-мудно работи.Така че, първо трябват съкращения на отделчета, дирекцийки и след това финансиране на проекти с доказана необходимост за обществото.

 5. 5 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Един път не е навик, и трябва да се отбележи че за разлика от другите министерства, поне МОН случи на министър.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Действително ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" изостана значително от предварителните разчети на министерството. Служебният министър, който Кунева завари като зам.-министър, бе принуден да подаде оставка за несъгласие с намеренията на министър Кунева как да управлява програмата, довели до сегашното състояние

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Тоя е нормален за фиксация. Обичам го и него

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Че защо да не се забърза!?
  Половин милиард за усвояване си изисква доста работа.

 9. 9 Профил на dani_ivanov86
  dani_ivanov86
  Рейтинг: 5 Неутрално

  То хубаво му е приоритет оперативната програма, ама не е ли в конфликт на интереси....
  Щото като кадър на СУ не участва ли в списването на проекти тъкмо по този му "приоритет"???А може би сега като министър ще иска да се оцени сам

 10. 10 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Със сигурност е в конфликт на интереси и то поне в 2 проекта, това със сигурност ще цъфне при някоя проверка, той вероятно и за това бърза. в МОН това се знае, ще видим, кога някой ще го изпорти

 11. 11 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Абе някой няма ли да направи анализ на проектите дето са "усвоили" тия пари, с какво са допринесли за държавата. Поне раздайте на фирмите пари на калпак, които да харчат целево само за развойна дейност, като задължително включват в работата и учащи се. Където има добри резултати и полезни ефекти, държавата може да добави още пари. Тези достъпни за всички целеви пари дадени на калпак, биха накарали действащия бизнес да си размърда главите и да направи усилия в правилната посока. Апетита идва с яденето. Днес всеки знае, че еврофондовете не са за нормални фирми, а за фирмите на мафията, и изобщо не се и опитва да си губи времето.

  не съм избягал
 12. 12 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Преди да кажеш искам, помисли какво си дал.Цялата академия е натъпкана със стари рабфаковци, които цял живот са живели на ясла.Цялата им продукция е в канализацията. Млад и кадърен учен там не вирее.

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  [quote#9:"dani_ivanov86"]Щото като кадър на СУ не участва ли в списването на проекти тъкмо по този му "приоритет"???[/quote]
  СУ има много студенти, които участват в "списването на проекти", включително текстовото им набирането на компютър.
  Вие какъв "кадър" искате да имате за министър на образованието - хванат от улицата, дето под "проект" разбира единствено жилищно проектиране? Или партийна "калинка" с фалшива диплома? Или "дялан камък", дето захлупва всичко, върху което падна като г-жа Пръмова?

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  [quote#12:"fallada"]Цялата академия е натъпкана със стари рабфаковци[/quote]
  Да разбираме ли, че Цецка Цачева е млад рабфак? Или че не е живяла цял живот на ясла?
  Доколкото си спомням дисертациите на Станишев (за руския копчалък), на Баце (за психологическтата подготовка на пожарникаря), на Лъчо Мозъка и предстоящата на Цветан Цветанов нито са правени в БАН, нито са защитавани там.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Денков беше заместник-министър на образованието в три последователни правителства, от 2014 г. до 2016 г. Той подаде оставка няколко месеца, след като министър на образованието стана Меглена Кунева. В началото на април 2016 г. той напусна с мотив "съществени различия с приоритетите и стила на работа на министъра и част от екипа ù.
  Това случайно ли е?

 16. 16 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  тук конфликтът на интереси не е на ниво хартии, а на ниво кинти

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  [quote#16:"dimgeorgiev"]тук конфликтът на интереси не е на ниво хартии, а на ниво кинти[/quote]
  Проектите да не би министърът да ги одобрява? Или е назначил експертната европейска комисия, която одобрява проектите, към съответната програма за финансиране?

 18. 18 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ама ти пътешественико си много добре запознат с процедурата. да не се точиш и ти покрай Министъра? очевидно си в играта

 19. 19 Профил на Jose Kaneti
  Jose Kaneti
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#18] от "dimgeorgiev":

  https://www.fni.bg/sites/default/files/competition/6_2016/FUND-2016/Results/H09.pdf - който желае, може дори да прочете...

 20. 20 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Благодаря ти, г-н Канети, но това е за ФНИ-ако беше само там-с мед да го намажеш

 21. 21 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#3:"daam"]Кой знае и този какви ще ги забърка[/quote]
  А кой ще се съгласи да е министър за няколко дена?!?!??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK