Съдът: Николай Бареков може да участва на изборите със старото име на партията си

Съдът: Николай Бареков може да участва на изборите със старото име на партията си

© Цветелина Белутова, КапиталДнес съдът напомни на евродепутата Николай Бареков, че може да участва на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори със старото име на партията си - "България без цензура".


На 2 януари Софийският градски съд уважи искането на политическа партия "България без цензура" за промяна на името й в "Движение Презареди България", както и за смени в ръководните й органи. Съдия Атанас Маджев уважи и искането на представителя на формацията това да стане веднага - в първото открито съдебно заседание по делото.


Тогава обаче се разбра, че партията няма да успее да се впише в ЦИК с новото си име за предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори. Повече четете тук.
Това доведе до вълна от обвинения в някои медии от страна на лидера на партията - евродепутата Николай Бареков, към съда, че привилегировал по думите му някои партии за сметка на неговата.


В разпространена днес официална позиция на Софийски градски съд се посочва, че


няма пречка вече регистрираните партии, каквато е и "България без цензура", да участват в изборите


според актуалното си правно състояние към датата на издаване на удостоверението за участие в изборите.


В обвиненията си Бареков посочи, че заседанието за регистрацията на партията на бившия правосъден министър Христо Иванов - "Да, България", било насрочено по-бързо от неговото.


Фактите опровергават обвиненията на Бареков и посочват защо заседанието за "Да, България" е преди неговото


Партията на Иванов бе учредена на 7 януари 2017 г. На същата дата и партията на Бареков взе решение за промяна на името си.


"Да, България" внесе искането си за регистрация в съда на 13 януари.


Бареков внесе искането си чак на 24 януари.


Заседанието по делото на "Да, България" бе насрочено за разглеждане на 30 януари, тогава съдът уважи искането за регистрация, т.е. 17 дни след постъпване на искането. Заседанието по молбата на партия "България без цензура" съдът насрочи за 2 февруари, т.е. 9 дни след искането.


От съда посочват, че съдията-докладчик още на следващия ден - 25 януари е разпоредил откритото съдебно заседание за промяна на обстоятелства за партията "България без цензура" да бъде на 2 февруари. В позицията си съдът изрично отбелязва, че от постъпването на основанието за начало на дело - в случая молбата за регистрация, има минимален законово определен срок от 7 дни, преди които съдията не може да насрочи заседание. Този срок е нужен за призоваване на страните. В позицията си СГС посочва още, че решението от 2 февруари ще влезе в сила след изтичане на 7-дневния срок за протест, преди който няма как промените да се впишат в регистъра на политическите партии и респективно партията с новото си име да се регистрира и в ЦИК.


"Вписване в регистъра въз основа на постановени решения по фирмените дела на политическите партии се извършва едва след влизането им сила


каквото е изричното изискване на закона, поради което и абсолютно нелегитимни и в противоречие със закона са очаквания при издаване на документи за участие в изборите съдът да съобразява невлезли в сила решения, независимо от това за коя политическа партия се касае.


Правните субекти следва да съобразяват собственото си поведение с предвидените от законите срокове, някои от които преклузивни, в който смисъл във връзка с изявленията на господин Николай Бареков следва да се има предвид, че промените в обстоятелствата по отношение ПП "България без цензура", за които е взето решение на 7.01.2017 г., са заявени за вписване едва на 24.01.2017 г., при положение че необходимостта от разглеждане на заявлението в открито съдебно заседание предполага призоваване на страните поне една седмица преди датата на съдебното заседание с оглед изискванията за редовност на призоваването, респективно необходимият срок за влизане в сила на съдебното решение е 7-дневен", се посочва в становището на съда.От съда обясняват процесуалните срокове при такива производства


Заявленията за регистрация на политическа партия или за вписване на промени в обстоятелствата за вече регистрирана такава, се разглеждат в открито съдебно заседание с участието на прокурор. Срокът за разглеждането им е едномесечен от постъпване на заявлението, а съдът се произнася с решение в 14-дневен срок от датата на заседанието. Постановеното по делото решение подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в 7-дневен срок от узнаването му, дори и в случаите, в които искането се уважава изцяло. Предвиден е 7-дневен срок от влизане в сила на решението за регистрация, в който срок Софийският градски съд вписва партията в регистъра на политическите партии, от което вписване същата придобива качеството на юридическо лице.


"Неверни са твърденията, че Софийският градски съд е действал по изключение като е насрочил и разгледал искането за регистрация за политическата партия "Движение Да, България" за 17 дни и постановил решението веднага", обясняват от съда.


Дават и примери:


Решение в откритото съдебно заседание на 18 януари 2017 г., в което е разгледано заявление за промени, е постановено и по искането на политическа партия "Воля".


Примери за разгледани в по-кратък от 17-дневен срок заявления са искането за промени на "Комунистическа партия на България" от 27 септември 2016 г., насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 4 октомври 2016 г., в което съдебно заседание е постановено и самото решение.


"Стремежът и усилията на ръководството и съдиите от Софийския градски съд са изцяло насочени към спазване на установените от закона процесуални срокове и стриктно прилагане на закона, поради което същите категорично не заслужават дадените от някои политически лидери негативни оценки и квалификации", завършва позицията си съдът.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7175 Неутрално

  Ще преименуват партията и ще отсвирят Бареков, когато му дойде времето

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1148 Любопитно

  Дудуков, пак ли ти бе, Дудуков? Докога с тези измекярски номера?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Абе съдът само с прищевките на чалгари се занимава. Ники Дудука искал това, Слави Дългия искал онова. От толкова чалга претенции не им остава време да разгледат истински сериозните дела, например кой източи КТБ?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#2] от "меншевик":

  Човек не може да се надскочи.
  Жалко, че има хора, които да гласуват за него. Пропаднала работа

 5. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Аз пък изобщо не съм убеден, че преименуването на "Цензурата" в "Презареждане" е извършено по определения от закона ред. И как Петното е събрал членската маса, като в момента (07.01) мачове не се играят?...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Не знам на какво разчита Барека и кукловодите му с новото име?
  Но някак си не съм изненадан от липсата на капацитет и знание, в следствие на което се е помотквал цял месец Аматьорче.
  Какъвто беше като "журналист", такъв е и като "политик".

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 7. 7 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това "ПРЕЗАРЕДИ" като намек ли да се разбира? Демак, Бареков е готов да го презаредят,че малко се е разредил на последък.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1033 Весело

  Циркът не ПРОДЪЛЖИ!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 10. 10 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Кой ли пак ще гласува за BG WC (without censure)?!?

  trol
 11. 11 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 678 Неутрално

  И що бе Николайчо ще си хабиш паричките. Няма как да стигнеш заветния 1% объркани гласоподаватели, които да ти дадът право на субсидия. Хайде скрий се и си харчи паричките разумно, щото други няма да получиш. Ще ти се наложи още да послугуваш на мафията.

  не съм избягал
 12. 12 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Съвсем нарочно действие според мен, за да може сега Христо Иванов да бъде изкаран "привилигерован от съда".

 13. 13 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 602 Весело

  Барек, таблети ще има ли?

 14. 14 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 602 Весело

  До коментар [#11] от "RUSE":

  Това се на негови пари, няКОЙ му дава. На заем разбирасе.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1078 Весело

  Може да ни е смешно, ама ще отвее новите проекти с великите обещания

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Още един излишен в българската политика.

  Еретик
 18. 18 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 602 Неутрално

  И да презареди и да не, кой ще ти яде претоплен бюрек.
  ДПБ, нещо като ДПС, само че с бюрек и без "свободи".

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Абе, то умрели гласуват, та един бареков няма да регистрират....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 21. 21 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 509 Неутрално

  И това нещо има депутати и евродепутат... Какъв народ сме бе, къде се е видяло подобно чудо?

 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Аз не си спомням старото име на партийката му, та камо ли новото. Присъствието на този галфон в политиката и в европарламента дължим на шепа малоумници, които едва ли са имали някаква облага от гласуването за Бареков. Навъдиха се много партийки, чиито имена и лидери не можем да запомним, та камо ли да избираме. Българският политически живот е един фарс и такъв ще си остане, докато не се махне тази негодна, некадърна и крадлива банда, наречена политическа класа.

 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2422 Любопитно

  Дюд-укът, как възнамерява да анонсира новото име на “майчиния” си английски език:
  Мovement Recharge BG,
  BG Reloaded Locomotion

  ?

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Тоя по досаден от Болния, Дългия и Янето Янев се оказа.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3326 Весело

  До коментар [#12] от "Батков-вън":


  [quote#12:"Батков-вън"]Съвсем нарочно действие според мен, за да може сега Христо Иванов да бъде изкаран "привилигерован от съда". [/quote]
  А не,че съдебната партия не ,де...

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3326 Любопитно

  До коментар [#15] от "dragozow":


  [quote#15:"dragozow"]Как може да няма днес нищо за новата партия на Христо Иванов бе, Дневник? [/quote]
  Прокопи може би ги редува.Пуснал ги е на арената и който оцелее,той взима бонуса

 27. 27 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3592 Любопитно

  Бареков може и да може да участва в изборите, ама има ли смисъл от това действие...

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 28. 28 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Жалко, а Бареката така неистово искаше да закрие BGWC.

 29. 29 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#11:"RUSE"]И що бе Николайчо ще си хабиш паричките. [/quote]
  Който му ги е дал, ТОЙ му нарежда ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2317 Разстроено

  На днешно време телевизионер да си - Славиту, Никиту...
  Айде да не участваш, по-добре.

 31. 31 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1340 Любопитно

  Този човек на какво се надява?!?Наистина ли смята,че някой ще гласува за него,както и да се нарича партията му?!?

 32. 32 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Неутрално

  хи гат ангажимент

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  И кой остана в неговата партия. Вече няма и пари да купува публика.

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9302 Любопитно

  Депутатите му нали станаха независими, и въобще има ли още наивници да го следват? ).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK