Неприети стратегии бавят програмите на ЕС за транспорт и наука в България

Малина Крумова

© Юлия Лазарова

Малина КрумоваАмбицията на служебния кабинет е да се затворят всички предварителни условия по еврофондовете до края на мандата. Това каза вицепремиерът по еврофондовете Малина Крумова след заседание на Комитета за наблюдение на споразумението за партньорство в Министерския съвет. Изключение прави единствено предварителното условие по инфраструктурата за научни изследвания и иновации, тъй като е необходимо приемането от Народното събрание на стратегия за развитие на научните изследвания. Крумова предположи, че може да има забавяне и по условията на програма "Транспорт", тъй като също е необходима стратегия по "интегриран транспорт" 2020 - 2030, която е в процес на разработка.


Предварителните условия са нов механизъм на ЕК, който има за цел да гарантира, че предвидените за отпускане средства ще бъдат ефективно използвани. Затова е необходимо конкретната държава да покаже, че е предприела необходимите реформи, така че средствата да постигат целите си.


Друга задача, която си поставя Крумова, е опростяване на правилата и процедурите за изпълнение на програмите и проектите по европейските структурни и инвестиционни фондове. Целта е да се намали административната тежест за бенефициентите, като улеснява и достъпа до европейските средства. Служебното правителство ще приеме и единна ставка за разходите по организация и управление по проектите, финансирани от фондовете.


Средно за миналата година сме договорили 30% от средствата по програмите, а реалното изпълнение е към 7%, каза Крумова. България получава повече от някои други държави членки, сравнено с БВП и брой население, каза Крумова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много трол много нещо ! Те не бяха ли Зелени на цвят?

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 513 Неутрално

  "Амбицията на служебния кабинет е да се затворят всички предварителни условия по еврофондовете до края на мандата"

  От материала по-нататък се разбира, че остават проблеми по предварителните условия само за инфраструктурата за научни изследвания и иновации и в транспорта, което е добър атестат за свършеното от редовното правителство

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  А досегашното НС нямаше време да приеме тези стратегии, защото имаше много друга работа и преуморени, депутатите имаха дълги почивки.

 4. 4 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Стратегиите трябва да бъдат обвързани с разработките на БАН, ако има такива. Еврофондовете не са самоцел, а обществени виждания и поръчки. Има бизнесмени,но няма обвързаност,има печалби, а няма нормативна уредба за отчисления от печалбата и насоки на развитие. Икономика на колела не може да се реализира по наклонена плоскост,въпреки асфалтирани пътища/умове/.

  mihala
 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  "Средно за миналата година сме договорили 30% от средствата по програмите, а реалното изпълнение е към 7%, каза Крумова. България получава повече от някои други държави членки, сравнено с БВП и брой население, каза Крумова."

  7% са 50-60 милиона, пет пъти по-малко от членския внос. Де е Киро, на кирия. Че даже и повече сме получили от еди кой си. Дрън, дрън, дрън!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Най-важните неща не е приел парламента. Само дрънкаха и се занимаваха с глупости. Да не говорим за дългите им ваканции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK