Неприети стратегии бавят програмите на ЕС за транспорт и наука в България

Малина Крумова

© Юлия Лазарова

Малина КрумоваАмбицията на служебния кабинет е да се затворят всички предварителни условия по еврофондовете до края на мандата. Това каза вицепремиерът по еврофондовете Малина Крумова след заседание на Комитета за наблюдение на споразумението за партньорство в Министерския съвет. Изключение прави единствено предварителното условие по инфраструктурата за научни изследвания и иновации, тъй като е необходимо приемането от Народното събрание на стратегия за развитие на научните изследвания. Крумова предположи, че може да има забавяне и по условията на програма "Транспорт", тъй като също е необходима стратегия по "интегриран транспорт" 2020 - 2030, която е в процес на разработка.


Предварителните условия са нов механизъм на ЕК, който има за цел да гарантира, че предвидените за отпускане средства ще бъдат ефективно използвани. Затова е необходимо конкретната държава да покаже, че е предприела необходимите реформи, така че средствата да постигат целите си.


Друга задача, която си поставя Крумова, е опростяване на правилата и процедурите за изпълнение на програмите и проектите по европейските структурни и инвестиционни фондове. Целта е да се намали административната тежест за бенефициентите, като улеснява и достъпа до европейските средства. Служебното правителство ще приеме и единна ставка за разходите по организация и управление по проектите, финансирани от фондовете.


Средно за миналата година сме договорили 30% от средствата по програмите, а реалното изпълнение е към 7%, каза Крумова. България получава повече от някои други държави членки, сравнено с БВП и брой население, каза Крумова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK