Как дело за автокражба с известен извършител може да отнеме 14 години

Как дело за автокражба с известен извършител може да отнеме 14 години

© Красимир ЮскеселиевНепознаване на законите от магистратите, пропуски и в досъдебната, и в съдебната фаза, неспазване на срокове, лоша организация на доказателствената дейност в процеса, неритмично насрочване на съдебни заседания – през големи периоди. Това са изводите за причините за бавно правосъдие в България, които прави Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) след проверка в периода 1 октомври – 31 декември 2016 г.


Тя се основава на заявления до инспектората - 139, от които 92 са били основателни.


От наказателните дела с най-голямо забавяне е била установена кражба в големи размери. Производството в досъдебната и съдебната фаза е продължило 19 години, 6 месеца и 13 дни. Забавянето в случая е причинено главно от действията на разследващите. При тях делото е било 14 години, 2 месеца и 16 дни.
Една от причините за забавянето е, че в хода на досъдебното производство са се сменили шестима наблюдаващи прокурори, които общо 9 пъти са връщали делото на разследващите за отстраняване на допуснати процесуални нарушения и за допълнително разследване. По-късно съдът също е върнал делото на прокуратурата - отново за отстраняване на съществени процесуални нарушения в досъдебната фаза. След това на разследващите и прокуратурата са били необходими 5 години и 11 месеца да изпълнят указанията, дадени от съда, и да изпратят делото отново.


Макар и не рекордьор, второто по продължителност дело впечатлява с липсата на фактическа и правна сложност, въпреки която е отнело 14 години, 4 месеца и 5 дни. Става въпрос за кражба на кола, впоследствие оставена без надзор. Досъдебното производство е продължило 5 години, 3 месеца и 8 дни, въпреки че са били налице всички предпоставки да приключи в много кратък срок заради липсата на висока фактическа и правна сложност, посочва Инспекторатът на ВСС.


Извършителят е бил известен още от момента на образуване на производството, свидетелите в по-голямата си част са служители на МВР, което улеснява установяването и призоваването им, а заключенията по назначените експертизи са изготвени в определените срокове. Въпреки това досъдебното производство е било връщано 5 пъти от прокурора на разследващите органи за допълнително разследване и за изпълнение на вече дадени, но неизпълнeни задължителни указания.


След това в съдебната фаза - второинстанционният съд е приел, че делото в долната съдебна инстанция е проведено от незаконен състав и го връща за ново разглеждане от друг състав. Това е забавило производството с още близо 4 г. Пред новия съдебен състав на първа инстанция делото е продължило 4 години, 9 месеца и 16 дни, като са проведени общо 18 открити съдебни заседания. През март 2015 г. пък то е започнало отначало заради смяна на съдебен заседател и спазване на принципа за неизменност на съдебния състав, което е удължило производството с още 3 години и 7 месеца.14 пъти за допълнително разследване е връщано пък досъдебно производство за грабеж. Общо делото е продължило 15 години, 2 месеца и 26 дни. Времето за разследване е било 4 години, 11 месеца и 13 дни.


Инспекторатът отбелязва и че само на първото от 14 връщания на разследващите са били дадени подробни указания от прокурор. Следващите 13 връщания повтаряли "да се изпълнят предходните указания".


В съдебната фаза на първа инстанция делото е продължило 3 години, 3 месеца и 8 дни. Насрочени били 13 заседания, от които реално са проведени 4. Постановената присъда е отменена от втората съдебна инстанция поради съществено процесуално нарушение и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на първия съд. В решението на втората инстанция било посочено, че действията на първоинстанционния съд са причина за няколкогодишното абсолютно необосновано забавяне на наказателното производство.


Инспекторатът към ВСС дава пример и с граждански дела. Най-дълго е продължил реституционен процес - 23 години, 5 месеца и 20 дни. В движението на делото са допуснати съществени забавяния, причинени от действията на съдилищата. Най-сериозни те са в първоинстанционното производство, което е продължило 13 години и 3 месеца. Делото е било отлагано 58 пъти, от които 41 поради нередовно призоваване на някои от страните, в това число 34 пъти поради нередовното призоваване на един от ответниците.


Постановеното решение впоследствие е било отменено от втората съдебна инстанция и делото е върнато за ново разглеждане на първоинстанционния съд. Два пъти въззивните решения също са били отменяни от Върховния касационен съд и делото е връщано за ново разглеждане.


За същия период България е изплатила обезщетение е 117 660 лв. след споразумения с подали жалби граждани в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради бавно правосъдие. Тези данни са били предоставени на инспектората от правосъдното министерство.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 668 Неутрално

  за малкия Боков ли става дума?

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  ПРАСОвъдие
  ПРАСОвъден министър (Министерство на ПРАСОвъдието)
  ПРАСОвъдна система
  ПРАСОраздаване
  ПРАСОдържава

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Нови закони, нови некорумпирани хора, нови правила в държавата, за да стане нормална

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Гневно

  Бати делата, баси чудото!? Явно ги чакат да навършат юношество, а после и пълнолетие, че и нагоре....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Любопитно

  Както се вижда - низ от мошеници ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 6. 6 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 572 Весело

  Когато не искаш една работа да бъде свършена, няма сила на света, която да те накара

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 7. 7 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Всички изредени примери и още хиляди подобни не са от некомпетентност ,а от алчност. Арогантни и корумпирани прокурори и съдии, чувствайки се недосегаеми, си правят каквото си искат. Затова, на тази територия която някои все още наричат "държава" ,скоро няма да видим дори и елементарна справедливост.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rock J":

  Напротив. Алчността/корупцията я има, но некомпетентността също е много значим фактор. Третия (но не по значимост) фактор е мързела. И това не е майтап за съжаление.

 9. 9 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 471 Любопитно

  В България най-лесно се съдят кокошкарите, малките човечета, тия дето работят за заплата до 1000 евро и изплащат всичко, което имат...ако сте над тая категория граждани - значи сте недосегаеми

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Гневно
 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Гневно

  Кога ще осъдят магистрат, задето не си е свършил работата????

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  Така е ,но съм твърде ядосан и разочарован от подобни "статистики" за да коментирам в подробности дивотиите в т.н. съдена система в БГ.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1322 Весело

  Свидетелите на тази автокражба дали още помнят какво се случило преди 15 години

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 14. 14 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 506 Неутрално

  и колко струва всяко връщане на делото ?... май не само наблюдават наблюдаващите, ами и взимат доста...

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rock J":

  Ако пак прочетеш ,ще видиш ,че основната вина е на разследващите органи. Т.Е. милиция и следователи.Тъпи като галоши ,а някои като Петьо еврото ,готови на всичко за пари.

 16. 16 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Е как - те така.

  Уелкъм ту Бългейрия.
  Тия работи сал едно разделяне на колегии никак не ги оправя.

 17. 17 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Разстроено

  Неее - никаква съдебна реформа не ни трябва - всичко тече по мед и масло - норвежци, японци, канадци -всички идват тука да се поучат от нашия опит.
  Затова и съвсем уместно като някакви луди искаха да преправят преди година и нещо перфектно смазаната ни машина Баце в знак на дълбоко несъгласие демонстративно отиде да рита топка а 203-ма депутати превъзмогнаха партийните си различия в исторически консенсус в защита на емблематичната ни съдебна система - гордостта на нацията ни.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  В криминалната държава всичко е възможно.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Крайно време е да има задължение на държ.служители да компенсират вредите нанесени от глупост,корупция или мързел.В нормалните държави при доказани вреди ,губят право на пенсия, а у нас всеки дебел мързелив чиновник или фатмак си взима пенсията и продължава да вреди на друга длъжност.

 20. 20 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  Няма морал в цялата работа. Цялата верига от участници в т.н. правораздаване по дадено дело ми приличат на патоанатоми. Безчувствени идиоти които с лекота разфасоват човека, виждайки само и единствено облагите за себе си. Липсата на морал в тази клоака, наречена "съдебна система" ,е ужасяващ защото касае човешки съдби, а не кило домати, както знаеш.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 21. 21 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  Точно алчността е причината. Всички разходи се плащат от обвиняемия. Всички явявания при прокурор, следовател, пред съда са свързани с разходи- деловодителски, за вещи лица, за свидетели, за експертизи, прекалено много за адвокат... Открадналият колата от крадец се превръща в жертва, наказвана в продължение на 5, 10, 14, 16 или повече години.

  Такива разследвания и дела трябва да бъдат прекратявани. Без присъда извършителят е изтърпял безброй наказания.

 22. 22 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2452 Любопитно

  Хубаво са броили по часовник, но... къде са имената на виновните съдии, прокурори и следователи? Докога ще се използва първобитната служба за призоваване и вещи лица по специални списъчета, които другарите магистрати си разменят? Гражданските дела се точат най-малко по 5 години, което си е значителен срок за УЖ съкратеното триинстанционно производство. Корупцията във второинстанционните съдилища, да не говорим за ВКС и ВАС, се е увеличила до невиждани размери. Некадърността и нежеланието на някои съдии да четат, тълкуват и прилагат закона е пословична за съдилищата в София, а шуробаджанащината в провинциалните е станала просто техен етикет. Кога ще се заемете с това, драги ми инспектори и инспекторки?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 23. 23 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тези лица не подлежат ли на наказателна отговорност за несправяне с работата или за некомпетентност? Например уволнение?! Или там назначенията са на роднински и партиен принцип.

 24. 24 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Виновните за това право(бавно)раздаване сигурно не са пропуснали нито година без да си вземат 13-та заплата и регулярните бонуси.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Правосъдната реформа трябва да почне с омитането на цялата прокуратура, начело с Цацаров.

 26. 26 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Всъщност излиза, че никой в съдебната система няма сметка от бързо и справедливо правораздаване. Нито адвокатите, на които хонорара тече, нито на разследващите (те толкова могат), нито на съдиите (щото ще останат без натоварване и ще им съкратят бюджета). Накрая плащаме всички...

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK