Поне три пъти през годините лампи са падали в тунела "Ечемишка"

Поне три пъти през годините лампи са падали в тунела "Ечемишка"

© Надежда Чипева, КапиталЛампи са падали в тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус" и са предизвикали катастрофи и през 2009 и 2010 година, съобщава "Капитал", позовавайки се на документи от съда. Инциденти не са довели до жертви. Тази неделя 64 годишната Елена Горанова загина, след като лампа падна върху управлявания от нея автомобил.


Първият инцидент е от 30 септември 2009 г., когато "Форд Мондео" се блъска в паднала на пътното платно лампа. Щетите по автомобила са за над 4500 лева. Месец по-късно на 2 ноември 2009 г., автомобил пука две от гумите си, след като също преминава през паднала лампа.


На 17 юли 2010 г. в тунел "Ечемишка" върху колата пада лампа. От удара таванът е изкривен, страничното стъкло на автомобила е счупено. Шофьорът се разминава с леки травми - ожулвания по главата, подобни наранявания е имала и жената, която се е возила до шофьора. Пътуващите в колата обаче дълго време са стресирани от инцидента, става ясно от съдебното решение.
Съдът констатира, че Агенция "Пътна инфраструктура" не е изпълнила законовите си задължения да поддържа тунела и осъжда агенцията да плати 2000 лева обезщетение на гражданите.


И при двата инцидента пред съда юристите на агенцията твърдят, че протоколът от катастрофата е бил съставен от полицай, който не е присъствал по време на падането на лампата, а е дошъл впоследствие.


Вчера "Капитал" съобщи, че още през 2005 година тунелът е бил обявен за опасен.
През март 2009 г. комисия, в която има представители на областната администрация, Гражданска защита, Пътна полиция и пътната агенция, приема становище, че се налагат "незабавни и неотложни действия за осигуряване на безопасни условия на движение в тунел "Ечемишка".


Четири години по-рано е обявена обществена поръчка за ремонт на тунела, която без конкурс е възложена на свързан с ДПС консорциум. През 2007 г. по договора са преведени авансово 2.4 млн. лв., но до ден днешен не са извършени никакви строително-монтажни работи от фирмата. Държавата завежда дело през 2012 г., което приключва на първа инстанция в нейна полза през август 2016 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK