Затворниците в Белене ще произвеждат мляко и сирене

Затворниците в Белене ще произвеждат мляко и сирене

© Надежда Чипева, КапиталДо края на годината ще бъде изградено млекопреработващо предприятие на остров Персин, в което лишените от свобода от затвора в Белене ще могат да произвеждат кисело мляко и сирене, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието.


Изграждането на мандрата с европейски условия идва след договор на държавното предприятие "Фонд затворно дело" с Държавен фонд "Земеделие" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.


Срокът на договора е 3 години, а общата стойност на проекта е 3 366 251.12 лв., половината от които предоставени на България като безвъзмездна финансова помощ. Проектът включва разходи за подготовката на бизнес план и разработка на съпътстващите проекти по всички части на съоръжението, разходи за строителство, оборудване и обзавеждане, пускане в експлоатация и др.
Капацитетът на предприятието, което ще заработи през 2018 г., е преработка на 720 тона сурово краве мляко годишно с тенденция за нарастване.


Производството на млечни продукти на дунавския остров Персин ще е със затворен цикъл – от отглеждането на животни до готови конкурентоспособни млечни продукти.


Това ще бъде втората мандра на територията на място за лишаване от свобода. Вече седма година в затворническото общежитие в Смолян към затвора в Пловдив затворници произвеждат краве, овче и козе кисело мляко и сирене, предстои и въвеждане на технологична линия за кашкавал, припомня правосъдното министерство. Продукцията им е със запазена търговска марка на пазара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK