Омбудсманът съветва гражданите да подават жалби до "Топлофикация", но преди 1 март

Омбудсманът съветва гражданите да подават жалби до "Топлофикация", но преди 1 март

© Анелия НиколоваНационалният омбудсман Мая Манолова съветва гражданите, които са останали частично или напълно без парно и топла вода заради аварията на "Топлофикация София" от 5 февруари, да подадат жалба до дружеството с претендиране на неустойка.


"В жалбата изрично трябва да се поиска монополистът да извърши проверка на показанията от топломерите в абонатната станция и снемане на архивираната информация в паметта на уреда", обяснява Манолова, цитирана от пресцентъра ѝ.


Тя съветва жалбите да бъдат подадени най-късно до 1 март, защото тогава запаметената информация се нулира. След получаването на искането от "Топлофикация" са длъжни да извършат проверка и съставят протокол в присъствието на жалбоподателя, отбелязва омбудсманът.
Освен това Манолова се е обърнала с писмо до служебния министър на енергетиката Николай Павлов, в което настоява за спешна проверка заради аварията на "Топлофикация", която "остави хиляди столичани на студено и без топла вода".


Общественият защитник настоява министерството да изпълни контролната си функция по Закона на енергетиката, за да защити гражданите, а виновните лица да понесат отговорност. Тя "препоръчва също да бъде направена ревизия на изпълнението на инвестиционната програма на дружеството, тъй като с темповете на монополиста за ремонт на съоръженията ще са нужни 1000 години". Манолова се аргументира с данните от изминалата година, когато са обновени едва 1.4 км от общо 1000 км тръбопроводи.


В писмото си до енергийния министър омбудсманът поиска и спешна промяна в Наредбата за топлоснабдяването, така че сметките да отговарят на реално ползваната услуга.


По-рано през деня инженер Боян Паунов от "Топлофикация София" заяви пред "Нова телевизия", че според общите условия, когато по вина на продавача не се възстанови топлоподаването за повече от 48 часа, на клиентите следва да бъде възстановена стойността на недоставена топлинна енергия.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  "... най-късно до 1 март, защото тогава запаметената информация се нулира."

  Моля?! Преди края на отоплителния сезон? Що за глупости?

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Сестра галев като иска да се занимава с популизъм да вземе да призове защо цели групи "потребители" нямат водомери и ползват незаконно ел.енергия. Ясно е кои са те!

 3. 3 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1096 Весело

  за софия са пуснали нов код-код миризлив))

 4. 4 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Предполагам, че се има в предвид, че за известен период от време се пази по-подробна информация, примерно отчети на 15 мин или нещо подобно. След това се запазват само интегралните дани, т.е. колко общо "енергия" е получена за периода.
  Така като се жалва човек на време и дойде някой от топлофикация ще може да се отчете дата и час когато е паднала температурата на входа и кога пак се е възстановила.
  Ако се изпусне периода вече няма да ги има тези данни и не може да се докаже че при тях е бил проблема.

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1769 Любопитно

  бла-бла... а на бас че тук няма и един, който да може да формулира грамотно текста на подобна жалба... колко граждани според мадам знаят какво могат да поискат и как да го поискат, за да получат точно това, което тя (предполага се че) има предвид?

 6. 6 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Просто прочетете цялата статия, не само заглавието.

 7. 7 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  По-рано през деня инженер Боян Паунов от "Топлофикация София" заяви пред "Нова телевизия", че според общите условия, когато по вина на продавача не се възстанови топлоподаването за повече от 48 часа, на клиентите следва да бъде възстановена стойността на недоставена топлинна енергия.
  -------------------------------
  Това как се разбира? Че за дните, в които няма парно, няма да се начисляват сметки? То оставаше и да се начисляват!

  Gunter glieben glauchen globen
 8. 8 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Похвално е, че омбудсмана се грижи за преместваемите тоалетни на изнемогващите шофьори на камиони по българските ГКПП. Още по - похвално ще бъде омбудсмана, да предложи в Закона за енергетиката, да отпадне безумната "такса сградна инсталация", позната и като "такса мощност", която се "разпределя дялово" между абонатите и е основната причина за рекета над потребителите от Топлофикациите от цялата страна а не само от софийската.
  В помощ на обудсмана: - от 25. 07. 2014 г. е налице изменение на Закона за защита на потребителите (ЗЗП), което транспонира в българското законодателство най-новите изисквания на законодателството на ЕС (Директива 2011/83 относно правата на потребителите). Съгласно това изменение потребителят не е длъжен да заплаща за стоки или услуги, които не са изрично поискани от него. Това включва и правото на потребителите да не заплащат за доставени вода, газ, електрическа или топлоенергия, при условие че тези услуги не са поискани и не са ползвани от потребителя. Това включва случаите, когато потребителят не ползват парно, да заплащат топлинна енергия за сградна инсталация, тъй като доставката на тази услуга не е поискана от него.
  В пълно противоречие с тази норма е цитираният Закон за енергетиката. Омбудсмана би могла да сезира и ЕК за това.

 9. 9 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1096 Весело

  Мая поне се бута наляво и надясно,има и резултати,за предишните омбудсмани хората не могат и да им се сетят и за имената,камо ли делата

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6762 Неутрално

  Упражнение без здрав смисъл. Когато няма топлоподаване, такова не се отчита от топломерите в абонатните станции, т.е. няма проблем с отчитане на консумираната топлинна енергия.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Неутрално

  Колко е минимумът топлоподаване в месец, за който Топлофикация не дължи обезщетение? 15 часа в месеца, ако има топлоподаване, тогава Топлофикация няма да дължи обезщетение. Зашо?
  15 часа тополоподаване по схемата 48 часа без топлина, последвани от 1 час с топлина и повторение на схемата покриват целия месец
  Така се пишат закони и наредби - винаги в полза на гражданите , включително и от текущият омбудсман. Манолова трява да се плаши да не заведат дело срещу нея за калпаво законодателство...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  БСП идва. Я режим на тока, я топло няма да има.
  И все пак какво се случва с Топлофикация София?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK