Апелативният съд оправдал обвинен в подкуп съдия, без да се произнесе по повдигнатото обвинение

Апелативният съд оправдал обвинен в подкуп съдия, без да се произнесе по повдигнатото обвинение

© Анелия НиколоваДелото срещу съдия Николай Стефанов се връща в Софийския апелативен съд (САС), защото втората инстанция е пропуснала да се произнесе по повдигнатото обвинение срещу магистрата.


Това се разбира от решението на Върховния касационен съд (ВКС), до който делото стигна след протест на прокуратурата и частния обвинител, след като подсъдимият беше оправдан на втора инстанция.


Съдията от Русе е подсъдим по обвинение за искане и опит за получаване на подкуп, както и за изнудване на частния обвинител адвокат Свилен Стефанов.
На първа инстанция Николай Стефанов беше осъден условно на 3 години затвор, след като съдът прие, че той е поискал 1000 лв. и опитал да получи подкуп от 500 лв. от адвоката, но без да го изнудва.


Николай Стефанов беше арестуван при зрелищна акция на ДАНС и прокуратурата в центъра на Русе на 14 февруари 2015 г. По време на делото обаче се разбра, че един от основните участници в операцията – бившият шеф на ДАНС в Пловдив Димитър Влахов, е осуетил евентуалното предаване на половината от парите, след като е прибързал с ареста. Затова и обвинението остава - опит да вземе подкуп.


Според обвинението съдията е поискал и опитал да вземе подкуп от адвоката, за да одобри споразумение между защитника и прокурор Христо Матев. С него подзащитният на Свилен Стефанов - 17-годишният Мартин Маринов - се признава за виновен за грабеж на 32 лв., за което страните се споразумяват за 2-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок.


Съставът на апелативния съд - Иво Вапцаров, Стефан Илиев и Калинка Георгиева, реши, че по делото не са събрани достатъчно доказателства за вината на съдия Стефанов, и стига до обратните на първата инстанция изводи. В присъдата на втората инстанция беше споделен изводът на градския съд, че подкуп чрез изнудване няма. Според обвинението пък адвокат Свилен Стефанов е бил изнуден да даде парите на съдията, тъй като в противен случай ще има проблеми с бъдещи дела при този съдия и ще "бъде мачкан". Според двете инстанции обаче съмненията на адвоката за бъдещо поведение на подсъдимия не са достатъчни за обвинение, което трябва да се основава на конкретни негови действия или бездействия.Апелативният съд е обсъдил въпроса, но в присъдата не се е произнесъл по това повдигнато обвинение на Николай Стефанов. В нея се казва само, че съдът отменя присъдата на СГС, с която подсъдимият съдия е признат за виновен за поискан и направен опит да получи подкуп, но без изнудване.


"Следователно в случая апелативният съд при установените според него основания за оправдаването на подсъдимия е следвало да го признае за невинен по правната квалификация, дадена в обвинителния акт, независимо от възприетата различна такава в първоинстанционната присъда. В този смисъл не може да се приеме, че въззивният съд след отмяна на първоинстанционната присъда не е обвързан от предявеното с обвинителния акт обвинение. В случая въззивният съд е ограничил рамките на обвинението, по което подсъдимият е бил предаден на съд, като го е оправдал само по обвинението, по което Стефанов е бил първоначално осъден, без да се произнесе по целия обем на обвинението, т.е. налице е непълнота в диспозитива на въззивната присъда", се казва в решението на ВКС.


На следващо място, върховните съдии констатират, че мотивите на по-долната съдебна инстанция изобщо не съдържат изложение на фактическите обстоятелства, които тя е приела за установени и по които е направила своите изводи, довели до оправдаването на Стефанов. Според ВКС вместо нови фактически обстоятелства апелативните съдии са направили само различни правни изводи по същите факти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK