Герджиков уволни шефовете на пътната агенция и на фирмата, ремонтираща "Ечемишка"

Огнян Герджиков и Спас Попниколов направиха специално изявление днес в Министерския съвет.

© Георги Кожухаров

Огнян Герджиков и Спас Попниколов направиха специално изявление днес в Министерския съвет.Премиерът Огнян Герджиков освободи от длъжност председателя на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов и изпълнителния директор на държавното "Автомагистрали" ЕАД Парашкев Кръстев, съобщи БТА.


Престъпната небрежност трябва да се санкционира, заяви в Министерския съвет служебният премиер след като в неделя жена загина след като осветително тяло в неремонтирания с десетилетия тунел "Ечемишка" падна върху колата, с която пътуваше жертвата.


На директора на дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" в АПИ Георги Златев е прекратено служебното правоотношение, каза още премиерът и допълни, че Златев сам е подал оставка.
Премиерът посочи, че настоява служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов да освободи от длъжност директора на Областно пътно управление - София Веселин Николов и началника на Районна пътна служба "Хемус" Боян Игнатов.


Герджиков съобщи, че е разпоредил на министър Попниколов да бъде направен пълен преглед на всички съоръжения по магистралите и каза, че поема личен ангажимент движението по магистрала "Хемус" през злополучния тунел да бъде пуснато в понеделник, 13 февруари.


Министър Попниколов съобщи, че предлага на премиера за председател на управителния съвет на агенцията да бъде назначен Пирин Пенчев, а за изпълнителен директор на "Автомагистрали" ЕАД Валентин Николов.


Пирин Пенчев е бил "зам.-директор с ресор строителство, поддържане и експлоатация на републиканската пътна мрежа и проектна готовност в АПИ". Пенчев е в пътната агенция през 2006 г. По това време изпълнителен директор на агенцията бе Веселин Георгиев - Батко, който стана известен със скандал при възлагане на поръчки за пътни ремонти на братята си, припомня capital.bg. След това Пенчев е прокурист на софийската проектантска фирма "Трансконсулт бг". Фирмата изпълнява поръчки на АПИ за консултантски услуги и надзор, като последната възложена е от юли 2016 г. според регистъра на Агенцията за обществени поръчки. От седмица преди инцидента в тунел "Ечемишка" датира нотариална заверка на декларация за оттегляне на Пенчев от компанията.


Новият директор на "Автомагистрали" Валентин Николов вече е бил в управлението на дружеството от октомври 2009 г. до януари 2012 г., когато е бил освободен от бившия министър Лиляна Павлова. Причината бе снежната блокада, задържала хиляди хора на магистрала "Хемус" тогава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK