Студентите по медицина не са съгласни с намаления коефициент за издръжката им

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаСтуденти от медицинските университети в София, Варна, Пловдив и Плевен сигнализират срещу изменения в постановление на бившия кабинет, с което се намалява коефициентът за издръжка на студентите в медицинските специалности в страната. С писмо, адресирано до президента, омбудсмана, служебния министър-председател и служебните министри на образованието и на здравеопазването, студентските съвети на четирите най-големи медицински университета настояват ако няма възможност да се увеличи, то поне издръжката им да се възстанови на старото ниво.


Промяната е записана в Постановление №162 (за определяне на диференцирани нормативи за издръжка на обучението за един студент по професионални направления) на 13 януари и обнародвана на 20 януари. Тя е в отговор на въвеждането през 2015 г. година на приоритетни специалности в университетите, както и на държавния бюджет за 2017 г.


От коефициент 9.40 през 2016 г., базовият норматив за издръжка на обучението за един студент в специалностите "Медицина", "Стоматология" и "Фармация", вече ще се умножава с коефициент 8.50. Според медицинските студенти това е значително намаление, което "ще засегнат пряко качеството на висшето образование в медицинските университети", което по принцип изисква по-голям ресурс заради високотехнологична скъпоструваща апаратура за обучение, оборудването на лаборатории и зали за практическо обучение.
В писмото на медицинските студенти пише, че подкрепят реформата във висшето образование, но настояват да не се подпомагат едни специалности за сметка на други и в частност на техните. "Днес, при всепризнат недостиг на медицински кадри и в България, и в Европа редуцирането на субсидиите за здравните специалности е повече от неразумно. Това ще доведе до ограничаване на достъпа до медицинско образование, до увеличаване на образователната и трудова емиграция на дефицитни кадри, ще обезкърви допълнително здравната ни система, ще снижи качеството на обучение и то без да реши проблемите на т.нар. "приоритетни" специалности", посочват те.


Сред промените по другите специалности в същото постановление има и по-драстични разминавания. По-значително се намалява коефициентът за диференциарана издръжка на студентите в специалност "Национална сигурност", която досега беше една от най-добре платените и популярните в голяма част от университетите в страната. Досегашният коефициент от 7.81 остава в сила единствено за студентите във военните академии, висшите военни училища и Академията на МВР, а навсякъде другаде се намалява на 2.80.


Специалностите, които обхващат немедицинските служители в здравеопзавнето - "Обществено здраве" и "Здравни грижи" - се отделят в собствени категории, като първите ще са с коефициент на издръжка 2.4, а вторите с 5. Най-скъпата специалност "Военно дело" остава със същия коефициент от 10.57, както и "Ветеринарна медицина" - 6.50.


По останалите специалности, достъпни в университетите, има увеличения, макар и в някои случаи почти незабележими:


- За "Социология, антропология и науки за културата", "Филология", "История и археология", "Философия", "Религия и теология", "Психология", "Социални дейности", "Право", "Обществени комуникации и информационни науки", "Политически науки" - от 1.60 на 1,85.


- "Математика", "Информатика и компютърни науки", "Биологически науки", "Химически науки", "Физически науки", "Науки за земята", "Електротехника, електроника и автоматика", "Машинно инженерство", "Комуникационна и компютърна техника", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Архитектура, строителство и геодезия", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Биотехнологии", "Хранителни технологии", "Горско стопанство", "Общо инженерство" и "Материали и материалознание" - от 2.40 на 2.80.

- "Растениевъдство" , "Растителна защита" и "Животновъдство" от 4.30 на 4.80.


- "Музикално и танцово изкуство", "Театрално и филмово изкуство", "Теория на изкуствата" и "Изобразителни изкуства" - от 5.00 на 5.30.


- "Педагогика", "Педагогика на обучението по", "Теория и управление на образованието" - от 1.05 на 1.25.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK