Студентите по медицина не са съгласни с намаления коефициент за издръжката им

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаСтуденти от медицинските университети в София, Варна, Пловдив и Плевен сигнализират срещу изменения в постановление на бившия кабинет, с което се намалява коефициентът за издръжка на студентите в медицинските специалности в страната. С писмо, адресирано до президента, омбудсмана, служебния министър-председател и служебните министри на образованието и на здравеопазването, студентските съвети на четирите най-големи медицински университета настояват ако няма възможност да се увеличи, то поне издръжката им да се възстанови на старото ниво.


Промяната е записана в Постановление №162 (за определяне на диференцирани нормативи за издръжка на обучението за един студент по професионални направления) на 13 януари и обнародвана на 20 януари. Тя е в отговор на въвеждането през 2015 г. година на приоритетни специалности в университетите, както и на държавния бюджет за 2017 г.


От коефициент 9.40 през 2016 г., базовият норматив за издръжка на обучението за един студент в специалностите "Медицина", "Стоматология" и "Фармация", вече ще се умножава с коефициент 8.50. Според медицинските студенти това е значително намаление, което "ще засегнат пряко качеството на висшето образование в медицинските университети", което по принцип изисква по-голям ресурс заради високотехнологична скъпоструваща апаратура за обучение, оборудването на лаборатории и зали за практическо обучение.
В писмото на медицинските студенти пише, че подкрепят реформата във висшето образование, но настояват да не се подпомагат едни специалности за сметка на други и в частност на техните. "Днес, при всепризнат недостиг на медицински кадри и в България, и в Европа редуцирането на субсидиите за здравните специалности е повече от неразумно. Това ще доведе до ограничаване на достъпа до медицинско образование, до увеличаване на образователната и трудова емиграция на дефицитни кадри, ще обезкърви допълнително здравната ни система, ще снижи качеството на обучение и то без да реши проблемите на т.нар. "приоритетни" специалности", посочват те.


Сред промените по другите специалности в същото постановление има и по-драстични разминавания. По-значително се намалява коефициентът за диференциарана издръжка на студентите в специалност "Национална сигурност", която досега беше една от най-добре платените и популярните в голяма част от университетите в страната. Досегашният коефициент от 7.81 остава в сила единствено за студентите във военните академии, висшите военни училища и Академията на МВР, а навсякъде другаде се намалява на 2.80.


Специалностите, които обхващат немедицинските служители в здравеопзавнето - "Обществено здраве" и "Здравни грижи" - се отделят в собствени категории, като първите ще са с коефициент на издръжка 2.4, а вторите с 5. Най-скъпата специалност "Военно дело" остава със същия коефициент от 10.57, както и "Ветеринарна медицина" - 6.50.


По останалите специалности, достъпни в университетите, има увеличения, макар и в някои случаи почти незабележими:


- За "Социология, антропология и науки за културата", "Филология", "История и археология", "Философия", "Религия и теология", "Психология", "Социални дейности", "Право", "Обществени комуникации и информационни науки", "Политически науки" - от 1.60 на 1,85.


- "Математика", "Информатика и компютърни науки", "Биологически науки", "Химически науки", "Физически науки", "Науки за земята", "Електротехника, електроника и автоматика", "Машинно инженерство", "Комуникационна и компютърна техника", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Архитектура, строителство и геодезия", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Биотехнологии", "Хранителни технологии", "Горско стопанство", "Общо инженерство" и "Материали и материалознание" - от 2.40 на 2.80.

- "Растениевъдство" , "Растителна защита" и "Животновъдство" от 4.30 на 4.80.


- "Музикално и танцово изкуство", "Театрално и филмово изкуство", "Теория на изкуствата" и "Изобразителни изкуства" - от 5.00 на 5.30.


- "Педагогика", "Педагогика на обучението по", "Теория и управление на образованието" - от 1.05 на 1.25.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Време е студентите да подписват договори, задължаващи ги да работят на територията на страната след завършване на образованието

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":

  Сбъркана логика, приятелю, много сбъркана, макар и широко разпространена сред лумпен-пролетариата.
  Време е държавата да осигурява нормален стандарт на живот на професии като тази, за да не ходят навън.
  Ако ги задължиш да работят тук и ги лиши от избор, просто няма да учат медицина и тогава ще трябва да внасяме лекари на ДВОЙНА ЦЕНА.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 457 Неутрално

  [quote#1:"neut"]
  Време е студентите да подписват договори, задължаващи ги да работят на територията на страната след завършване на образованието[/quote]

  Всички студенти или само тези по медицина? При положение висшето е леко далеч от безплатно.

  И в момента университе страдат от липса на студенти защото най-добрите предпочитат университетите в ЕС.

  Въведи такава глупост и никой няма да остане.

 4. 4 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  [quote#1:"neut"]Време е студентите да подписват договори, задължаващи ги да работят на територията на страната след завършване на образованието [/quote]

  Не, време е студентите сами да плащат образованието си със студентски заеми. Който остане в България, държавата да му опростява заема, примерно по 10% на година. Тогава нека студентите по медицина пак да настояват за по-висока цена на обучението си.

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Любопитно

  До коментар [#1] от "neut":

  А време ли е за изходни визи и кльон по границите?

 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":

  Предполагам имаш предвид студентите по медицина. Има нещо особено гнусно в това 90% да си вземат безплатното/ не е безплатно- плащаме го останалите/ образование и да си бият шута в Германия. По добре да си плащат както правят чуждите студенти- гърци и турци. Не виждам никаква логика да ги издържаме. Те имат право на избор и може би са прави да го направят. Ние също следва да имаме право на избор, да не плащаме образование на хора, които са се посметили само и единствено на себе си.

 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Лумпенпролетариатът да не забравя ,че има семестриални такси 900лв за всеки студент медик по 'държавна поръчка' и комунетата не издържат студентите , а заплатите на преподавателите , които обучават студентите. А все повече млади българи учат медицина в Дания,Германия, Великобритания и ще им фанете скротумите да ви работят тук.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Като правило държавата т.е. всички ние осигуряваме безплатно образование на емигранти , които същата държава не може да задържи в себе заради ниските заплати, но не сравнени с тези останалите завършили висше образование млади хора , а сравнени с тези на лекарите в развитите държави.
  Всеки в тая страна е позинал за пари и за нищо друго не мисли.
  Нека им е безплатно висшето ,но Единствения начин да бъдат задържани тези млади хора да поработят за обществото , което все пак им е облякло белите престилки е да бъдат задължени да останат 5-6-8 години в България при придобиване на специалност Безплатно .
  За да няма робство и крепостничество да им бъде дадена алтернатива да могат веднага след специализация да вървят по белия свят ,но да си платят обучението за придобиване на специалност / примерно на 70% от таксите в Англия или Германия/.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 9. 9 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Проблемът не е само с медицинския университет.
  90% от завършващите средно образование в математическата и други елитни гимназии , заминават да учат в чужбина и не се връщат, а у нас остават тези с 8-ми клас.

 10. 10 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#6] от "grayeagle":

  Е то той за това говори за договор пост 1, но не се е изказал правилно. Обществото може да издържаме да учат безплатно такива, които после ще работят докато си изплатят образованието. Аз не искам да плащам данъци, за тарикати, които учат тук, а прилагат наученото другаде.
  Другия вариант е да си платят, като гръцките студенти, пък после да ходят където пожелаят.

 11. 11 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 457 Неутрално

  [quote#10:"Калата"]Аз не искам да плащам данъци, за тарикати, които учат тук, а прилагат наученото другаде. [/quote]

  Ми стани и ти тарикат ако можеш.

  Май тия дето са виждали университет само на картинка продължават да лакърдиите за безплатното образование.

  Висшето в България не е безплатно - просто държавата поема част от таксата. Но пък е безплатно в Германия , Дания , Швеция и нещо там никой не се напъва да слага заробващи договори.

  Що умниците тук не предложат същото и с началното и средното образование? Там са вложени много повече пари на данъкоплатците за много по-дълго време. Примерно всеки първолак с договор че ще работи 50 години за България инак да плаща.

 12. 12 Профил на ebyebyeby10
  ebyebyeby10
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#5] от "vassilun":

  време е и които неще, там да си избира първи ли, втори ли терминал

 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ето от къде е т.н. бюджетен "излишък".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1730 Весело

  Хубави момичета на снимката. Отдалеч е видно, че българите не правят дъщерите си с ръце.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK