За миналата година МВР е получило над 2.5 млн. лв. от дарения

За миналата година МВР е получило над 2.5 млн. лв. от дарения

© Юлия ЛазароваВъпреки че всяка година Министерството на вътрешните работи получава най-голям бюджет - над 1 млрд. лв., даренията, които продължава да получава, са на значителна стойност. За 2016 г. те възлизат малко над 2.5 млн. лв., съобщава в днешния си брой в."Сега". Те най-често идват от бедни общини под формата на гориво, смазочни материали, компютри и друга техника.


Това показва годишният отчет на даренията, публикуван на сайта на силовото министерство.


Част от подаръците са от международни организации или други държави. Вътрешното министерство на Германия например е подарило 12 джипа за близо 500 хил. лв. на Граничната полиция. Колите са от марката "Грейт Уол", която се произвежда у нас. Друго дарение за Граничната полиция за над 142 хил. лв. идва от Държавния Департамент на САЩ. МВР е отчело и подарените от британското посолство джипове, договорени при посещението на бившия премиер Дейвид Камерън в България. Това дарение е на стойност над 807 хил. лв.
В масовия случай обаче полицията получава подаръци от малки общини. Единичната им стойност е доста по-малка от тази на даренията по международна линия, но пък са доста по-редовни. Полицията във Видин е дарявана с гориво и пари от общините от най-бедния регион на Европейския съюз - Ружинци, Ново село, Грамада и Чупрене. Максималният размер на дареното е 700 лв., но тези кметства са се отчитали регулярно два пъти в месеца.


Областната дирекция във Враца е получавала подаръци от общините Борован, Бяла Слатина и Козлодуй. Плащани са предимно ремонтите на полицейските коли. Сумите са между 400 и 1 100 лв. В Силистренско също са получавали дарения с малко по-високи суми, които в някои случаи надвишават 2 000 лв. Купувани са основно гориво и компютри, а


в един случай община Силистра е платила и 476.50 лв. за щурмови палки


Другите щедри кметства са Тутракан, Алфатар, Главиница, Дулово, Кайнарджа и Ситово.


Пари и гориво е получавала и полицията в София-област. През септември 2016 г. община Своге е платила и над 5 хил. лв. за домакинско оборудване и телевизор. Пловдивската община Раковски пък е платила тестовете за наркотици на тамошното районно управление. Цената им е 600 лв. Долна Митрополия е ремонтирала сградата на полицията за над 23 хил. лв.


По традиция по-големи дарения са правили по-богатите общини по морето. Доста пари са дадени на полицията в Бургас. През юли миналата година кметството в Несебър е дало близо 5 хил. лв. за гориво.


Общините са редовните дарители от 2011 година,


тъй като тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов забрани МВР да получава дарения от физически лица и фирми. Това се случи след като в."Сега" и "Дневник" разказаха в свои разследвания, че сред спонсори на МВР има осъдени, криминално проявени и разследвани.


След това, заобикаляйки собствената си забрана, МВР масово се самодаряваше за милиони чрез фирмата си "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Впоследствие дружеството бе пратено в транспортното министерство, а след това бе върнато във вътрешното. Сега отново присъства в списъка с дарители, но само с едно дарение малко над 33 хил. лв.


За кратко практиката бе преустановена от Цветлин Йовчев, който забрани всички дарения. С едно от измененията в Закона за МВР обаче беше записано, че ведомството може да получава дарения от общини, държавни структури и предприятия, международен орган или организация, чуждестранен държавен орган, Европейският съюз, орган или институция на Европейския съюз.


Отчетът на даренията за пореден път поставя въпроса как МВР харчи огромния си бюджет


Всяка година ведомството казва, че 90% от него отиват за заплати, но винаги средства не достигат за базовите консумативи като гориво, техника или ремонт на сгради. В края на мандата на правителството на Борисов, то отпусне 7 млн. лв. допълнително на вътрешното министерство в помощ на борбата с битовата престъпност. С част от тях трябваше да се купи повече гориво за полицейските коли.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK