Просветното министерство ще направи промени в приема и финансирането на университетите

Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков обсъди приема с ректори на университети.

© Георги Кожухаров

Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков обсъди приема с ректори на университети.Просветното министерство ще направи нови промени в методиката за прием в държавните висши училища, с което се очаква да има корекции в конкретните бройки за прием в различните специалности в отделните университети, както и в размера на държавната субсидия по професионални направления. Окончателното решение ще бъде взето от правителството до 20 април т.г. Това се разбра след среща на служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков с ректори на висши учебни заведения у нас.


След като миналата година бе приет нов модел на финансиране на висшето образование, което вече не зависи само от броя на студентите, но и от качеството и постиженията, Министерският съвет намали приема в редица професионални направления в университетите, включително и в част от хуманитарните специалности. Приоритет бе даден на инженерните специалности, на точните науки и на педагогика. Един от критериите при определяне на приема бе реализацията на студентите след завършването на висшето образование. Одобрени бяха и списъци със защитени специалности и приоритетни направления, за които държавата ще дава най-голяма субсидия на университетите. От 1 януари т.г. в сила влязоха и промени в размера на субсидиите, с които държавното финансиране за един студент в хуманитарно направление бе увеличено с над 15% - от 1108 на 1282 лв.


Миналата седмица обаче ректори поискаха списъците със защитените и приоритетни специалности да бъдат преразгледани, което ще доведе и до корекции във финансирането. Изразени бяха и опасения, че при ново орязване на приема в хуманитарните направления ще има специалности, където студентите ще бъдат под критичния минимум.
Рейтинговата система на университетите показва, че едва един от всеки трима абсолвенти на някои хуманитарни направления работят по специалността си. При определянето на приема за учебната 2017/2018 година обаче просветното министерство планира да вземе под внимание и интереса към конкретните специалности в последната година.


"Ако през 2015 г. е имало 50% реализация на завършилите студенти, но междувременно през следващата година заради намален интерес броят на приетите е намалял наполовина, няма да съкращаваме повече - очевидно системата се е саморегулирала. Ще продължим да регулираме системата само там, където тя не е успяла да се саморегулира", увери проф. Денков. По думите му държавата няма да позволи броят на приеманите студенти в което и да е направление да падне под критичния минимум.


Промените в методиката на прием ще доведат и до промени в списъците със защитените и приоритетните специалности. Миналата пролет просветното ведомство определи 31 приоритетни професионални направления, които са най-дефицитни за България и за които държавата ще отделя най-много субсидия на висшите училища в следващите години. Сред тях са математиката, информационните технологии, педагогиката, теория и управление на образованието, машинното, строителното и общото инженерство, архитектурата, металургията, растениевъдството, животновъдството, ветеринарната медицина и др. Висшите училища, които м.г. са приели повече студенти в направленията "Математика", "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника", отколкото през предходната година, трябва да получат от държавата допълнителни средства в размер на 2000 лв. на студент.


В същото време правителството определи като защитени 12 специалности, които няма да бъдат закривани въпреки липсата на явен интерес към тях, тъй като съществува необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти или се предлага обучение по уникална учебна програма. Това са арабистика, арменистика и кавказология, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка, португалска, румънска и унгарска филология, японистика и хебраистика. Те на практика са застъпени в Софийския университет, който се очаква да бъде подкрепен за тях от държавата с около 600 хил. лв. през тази година, става ясно решение на Министерския съвет от 24 август м.г.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ако успеят да ги отдалечат от ЧИСТО ТЪРГОВСКИЯ вид (към този момент) на ВУЗ-овете, може и да се получат нещата!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6510 Весело

  Да ги съкратят наполовина ВУЗ-овете!
  И лятото да ги пращат на бригади студентите и преподавателите!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Е тия много в перспектива започнаха да гледат. Нали са от ден до пладне...

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Точно! По-скоро драстично да ограничат броя им. То вече и студенти няма толкова, колкото едно време (поради демографската катастрофа и икономическите условия в страната, които тласкат по-умните и по-работливите да отиват навън) и на тази далавера й идва краят. Ще оцелеят само тези, които предлагат наистина качествено образование, на световно ниво.

 5. 5 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Дори и да има добри идеи, това правителство няма мандат да прави каквито и да е промени. То не е избрано от парламента. Служебното правителство има мандат само за едно - да организира следващите избори.
  Всяка промяна, която прави, или трябва да е нещо по спешност, или по презумпция е продукт на някакви интереси.

  Свободата не е за гратисчии.
 6. 6 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#4] от "Читател":

  Небрежно да попитам, кога някой работодател е поглеждал от кой университет е дипломата? Особено в държавната администрация въоще не се интересуват нито от университета, нито от специалноста. По тази причина ЮЗУ беше на първо място по стартови заплати.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4840 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Няма държавни ТКЗС-та на които да прибират безплатно продукцията.

 8. 8 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Тея на какво отгоре са решили да се захващат с толкова ангажиращо действие?!
  Нито имат време, нито мандат!

 9. 9 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Бързо-бързо ще падне фасадата за експертност. Нещо на реванш ми прилича

 10. 10 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Абе и аз това се чудя - би трябвало единствените новини, които чуваме за дейността на това червено служебно правителсто да са свързани с организирането на изборите ?!? ... и някакви неотложни задачи евентуално...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6510 Весело

  До коментар [#7] от "pet_fire":

  Ти ми ги дай на мене - знаеш ли колко работа ще им намеря по плажовете и хотелите!А от собствениците и концесионерите само осигуровките и ДОДа да им прибера - ще е файда!
  Ще светне туризмът!

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#6:"prirodata"]Небрежно да попитам, кога някой работодател е поглеждал от кой университет е дипломата? [/quote]

  Да, всяка сертифицирана сериозна компания. По ISO си длъжен да имаш копие от дипломата на всеки служител, чието конкретно образование е задължително да покрие изискванията за длъжността. Поне в ИТ сферата е така. Иначе на първия одит си аут.

  Да минават изборите и да се маха Адриан, че дискусиите станаха на принципа: "Не е важно под какво, важното е да пействам"
 13. 13 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Служебното правителство да не забравя, че е тук само за 2 месеца. И да не барат дебела тема като образованието, при това неща свързани със субсидиране. Два месеца не стигат само да разпишеш управленска програма.

 14. 14 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "Silence":

  Да, това е валидно за една шепа хора, но масата не се интересува от това.

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  В този си вид ВУЗ обслужват хората решили да се хабилитират.

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Добре е да има защитени специалности, но какво е нивото на преподаване и дали завършилите ги студенти са толкова добре подготвени, че веднага да си намерят работа.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3692 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Униформи ще има ли?
  ПП
  Честно да си кажа тези игри с думата "просвета" са вече кичозни.
  "Просветно" министрество - кому е просветнало? Навремето е имало Министрество на Просвещението, след време модернизирано на Министерство на Просветата. Звучат къде по-добре от това което за мен е едно "чалгализирано" название.

 18. 18 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 127 Неутрално

  Абе тия не трябва ли само да подготвят изборите???

 19. 19 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Това министерство на училищата се взе много насериозно и започна да обслужва незнайни интереси.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#18] от "Jumbo Jet":

  Те май се надяват да управляват и след изборите....

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 21. 21 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Проф. Денков - един много сериозен учен, е главният инициатор на приетия "нов модел на финансиране на висшето образование, което вече не зависи само от броя на студентите, но и от качеството и постиженията". Той напусна МОН след идването на головодницата Кунева, която отново започна да забатачва нещата там. Напълно нормално е Денков да продължи с реформата и през краткото време на служебното правителство. Дано остане в МОН и в следващото правителство, каквото и да е то.

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  “След като миналата година бе приет нов модел на финансиране на висшето образование, което вече не зависи само от броя на студентите, но и от качеството и постиженията...”

  Как оценяват качеството на тези от “бръшляновата лига”?
  Критериите са ясни и видимо сенмействата на Корнелия и Цецка(и не само) с парите си атестират съотв. “ВУЗове”!
  При нас атестацията е като в онази приказка за труженичкита и бардака!

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 670 Неутрално

  В същото време правителството определи като защитени 12 специалности, които няма да бъдат закривани въпреки липсата на явен интерес към тях, тъй като съществува необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти или се предлага обучение по уникална учебна програма. Това са арабистика, арменистика и кавказология, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка, португалска, румънска и унгарска филология, японистика и хебраистика.
  ----------------------------------
  това одобрявам абсолютно!

 24. 24 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  [quote#21:"Nyama Znachenie"]Проф. Денков - един много сериозен учен[/quote]
  Много сериозните учени не се тикат в милиционерските властови кохорти.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 25. 25 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Бравос, подготвят почвата за новата тройна коалиция. Стръвта за другарите ректори е хвърлена, а Корни ще потвърди обещанията и ще надобещае даже. Няма отърване от тия комуняги и това е.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 26. 26 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Аз пак да си кажа, че служебното правителство НЯМА ПРАВО да променя нищо, прието от редовно такова, особено ако е свързано с даване на пари. Тези другари горе почнаха да цапат "експертните" си пелени. Семерджиев се взе насериозно и почна да руши и променя (220 милиона за европейска здравна карта), тия се гушнаха с ректорите и ще пипкат тук и там ("навсякъде ме пипай", "намериха" 23 милиона за машинното гласуване (за др. проф. Тодоров, ъф корс), с което скрито финансираха новорепубликанците, за да не им пристържат коремите до изборите, щото след тях може власт и да не помиришат. А уж тов.Радев спазва конституцията, който го пита. Трънки и глогинки! Импийчмънт за др.Генерал, ако не озапти тези дървеници!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Абе , да не би да сме станали я президентска, я премиерска република. Всички служебни министри, без НС, със замах променят, финансират, че даже и закони пишат. След 2 месеца, пак отначало.

 28. 28 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1357 Весело

  До коментар [#27] от "Роси":

  Заслужен плюс, Роске! Много точно го каза.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 29. 29 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#22] от "2.5":
  А за тях качеството на българското "висше" образование не им е приоритет - на Корнелия сина завърши Бъркли , а Цецкиния учи в МИТ в Бостън, САЩ .

 30. 30 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Мно-о-о-го дефицитна е специалността теория и управление на образованието.

 31. 31 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#22] от "2.5":

  та във връзка с това семейството на Корнелия финансира американския държавен универитет Бъркли с едни 70хил. щ.д./годишно / защото за чуждестранните студенти в щатските университети не се дават стипендии дори за успех или особени постижения/ .

 32. 32 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Оздравително за икономиката и за университетите ще е ако поне веднъж имаме нулева година и ... нови студенти не се приемат, защото като завършат просто за тях няма работа.
  Това добре, но какво ще правят професорите, свикнали да лапат едни хилядарки ?

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3692 Весело

  До коментар [#29] от "raytcho":

  Умни деца, какво да се прави.

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#31] от "raytcho":

  Дават се под различни форми. Една от тях е "out-of-state-waiver", формула за 4-кратно редуциране стойността на таксата.

 35. 35 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#31] от "raytcho":

  Дават се под формата на помощ (при отличен успех), ако семейството има доход под определено ниво, в което число влизат повечето нормални български семейства. Какъв доход декларират Цецка и Корнелия не знам.

 36. 36 Профил на vik
  vik
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Хора, научете се да програмирате - там са и ще са парите в следващите две десетилетия.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 37. 37 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Студенти само с над 4.50 на конкретен приемен изпит.. па ако ще и да са само 100 човека. Утре на тия хора ще разчитаме да градят България!

 38. 38 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#37] от "uvx36507936":

  Така е. Малко, но качествени. Но дали има толкоз акъл у родните политикани?

 39. 39 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#21] от "Nyama Znachenie":

  Никой не му е дал мандат да прави каквато и да е реформа. След избори ако управляващите му дадат такъв мандат да прави. Това са елементарни неща, за които даже не е нужно и да си 1чил

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 40. 40 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Държавата закъса за инженерни кадри и специалисти в природните науки. Друг много важен проблем, който чака решение, е множеството университети, които са акредитирани в страната. Обикновено практиката в белите държави е следната: 1 университет на около 1 милион население. За тези, които не знаят, в момента в България са акредитирани около 53-54 висши училища. Тук е необходима много сериозна реформа, разбира се, проведена от редовно правителство.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  $Министерският съвет намали приема в редица професионални направления в университетите, включително и в част от хуманитарните специалности. Приоритет бе даден на инженерните специалности, на точните науки и на педагогика. Един от критериите при определяне на приема бе реализацията на студентите след завършването на висшето образование. $

  Всичко се право на око и на парче вече повече отчетвърт век. Няма как прием на студенти да се определя по приоритети без да са определени проиотетните отрасли на икономиката . Няма как това да стане при сегашното икономическо развитие Когато всеки отрасъл може да се развива ден до пладне, с падове и възход , без абсолютно никакви гаранции за развитие и сигурност , без осигурени пазари , без дългосрочни договори , носещи сигурност При това положение няма как и да се направи приемлива преценка за нуждата от необходими кадри , произведени от институтите . Другата възможност е самият бизнес да определи нуждата от необходимите специалисти и да даде заявка за необходимите им кадри . И това няма как да стане , защото подобна заявка трябва да е подкрепена с осигурена реализация на завършилите специалисти . А бизнесмените бягат от подобни ангажименти . Така че , спасението е ДЪРЖГАВНАТА ПОРЪЧКА . Което предполага връщането на главната роля за развитието на икономиката на държавата . .

 42. 42 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Всичко това е прието от правителството на Борисов.

  sdg
 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  [quote#37:"uvx36507936"]Утре на тия хора ще разчитаме да градят България! [/quote]

  Баш утре - няма . За четвърт век в България се нароиха "специалисти" с по две - три " защитени"дипломи . Цялата орда от чалгаджии и фолк -компаньонки са готови кадри за всички отрасли . И ще излязат от евентуален пазар на труда , чак когато се пенсионират на 65 години . А до тогава институтите ще бълватоще и още стока . Така че всяка сметка без кръчмаря е ялова . А кръчмаря е плана . Плановост , във всичко , и чак след това е пазара . И пазарлъка .

 44. 44 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  [quote#36:"v2k!!!"]

  Хора, научете се да програмирате - там са и ще са парите в следващите две десетилетия. [/quote]

  Кажи го както си беше - - Ора , планувайте . Нищо ,че ще те нарекат комуне .

 45. 45 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Служебното правителство има една единствена задача - ИЗБОРИ. Останалите неща не бива да се пипат. Тези много си повярваха нещо. Аман от наполеоновци с мисия.

 46. 46 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 500 Любопитно

  До коментар [#22] от "2.5":

  Хе-хе, а как ли ще се оценяват качеството и постиженията на Библиотекарския ... каквото е там!
  Впрочем, Митьо Гестапото дали е хабилитиран, докторантура има ли и можем ли да я видим нейде или е строго секретна!
  Все едни такива весели въпроси ми хрумват!
  Нейсе!

 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#31] от "raytcho":

  Синът на Корнелия е капитан на отбора на СМГ!
  Човекът с такъв потенциал се е ориентирал съвсем правилно къде да продължи! Ако трябва да си говорим честно, тук няма какво да прави!

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  [quote#46:"kalcho_krivija"]Хе-хе, а как ли ще се оценяват качеството и постиженията на Библиотекарския ... каквото е там![/quote]

  Нищо чудно в Библиотекарския качеството и да е по-високо, отколкото в СУ. Особено, след като там се разделиха с онзи професор, който толкова обичаше таратор с водка!

  I Want To Believe
 49. 49 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4042 Неутрално

  Крайно в време е това безумие ,което е във сферата на висшето образование у нас да бъде коригирано и рязко да се намали броя на ВУЗ-вете и броя на студентите у нас!

 50. 50 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 500 Любопитно

  До коментар [#48] от "2.5":

  Хе-хе! Зависи какви са критериите за качество и кой ги прилага.

 51. 51 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сорос е заразата, а Тръмп е лекарството.":

  Да, много по-лесно би било за Денков да си гледа науката и студентите, но човекът се жертва, защото иначе ще дойде някой/някоя като Куневица и забатачването ще продължи!

 52. 52 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Окончателното решение ще бъде взето от правителството до 20 април т.г.

  И защо трябва да се чака до 20-ти април? Нали служебното правителство дотогава може и да го няма и единствения сигурен срок е до 3-4 април? Теоретично още на 5-6 април може да има ново правителство, ако резултатите от изборите на 26-ти март се обявят например до 30 март, и новия парламент се свика на 3 април?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK