Прокуратурата проверява често срещани измами след разследване на Би Ти Ви

Прокуратурата проверява често срещани измами след разследване на Би Ти Ви

© Надежда Чипева, КапиталСофийската районна прокуратура от няколко седмици работи по случаи с фалшиви записи на заповеди, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. От края на януари тя е възложила на полицията да извърши проверка заради изготвен запис на заповед, на който е придаден вид, че е подписан от Цветанка Иванова и е последвало изпълнително производство.


Повод за съобщението на прокуратурата стана разследване на Би Ти Ви за това как нищо неподозиращи хора са се оказали длъжници. То започна с Цветанка Иванова, чиито сметки били източени, без тя да подозира, и чрез запис на заповед била изкарана длъжник на мъж с име Спас Ковачев.


В съобщението на държавното обвинение се казва още, че в хода на проверката са снети обяснения от запознати със случая хора и са приобщени множество документи. Освен това предстояло установяване и разпит на гражданите, които пострадали при сходни с описаните от Цветанка Иванова обстоятелства.
Интервюта с тях бяха излъчени днес в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви.


Проверката ще приключи в максимално кратък срок, уверяват от прокуратурата, след което наблюдаващият случая обвинител ще прецени дали има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер, както и за какво точно биха повдигнали обвинение.


Днес пред телевизията частният съдебен изпълнител Иван Чолаков заяви, че съдебните изпълнители не са задължени по закон да проверяват изпълнителните листове, които му се донасят от клиентите. В закона нямало задължение да се проверяват дори взискателите.


Именно неговото име е било споменавано от пострадалите в разследването на телевизията. След информацията за Цветанка Иванова последвало оплакване от други хора, засегнати по същата схема. Оказало се, че Спас Ковачев е "кредитор" на още хора с имущество в София, а документите, с които те станали длъжници, били придвижени от адвокат Симеон Миков и са стигнали до частния съдебен изпълнител Иван Чолаков - точно както в случая с Цветанка Иванова.


Пред телевизията днес и Нора Константинова разказа, че свекърва ѝ и сестрата на мъжа ѝ са изкарани длъжници на Спас Ковачев по същия начин. В техния случая ставало въпрос за 50 – 60 хил. лв. Самата Нора пък се оказала длъжник на дъщерята на Миков – също адвокат, с близо 8000 лв.


"Госпожица Виктория Микова ме е осъдила, че ѝ дължа 5000 лв. наем на апартамента. Плюс възнаграждения, лихви сумата станала 7800 лв. Аз реално не съм получила никаква призовка. Договор с тях нямам, никога не съм подписвала", каза Константинова.


Адвокат Миков обяснил, че няма подписан документ, но "договорите могат да бъдат и устни". Допълнил, че имало заявление за издаване на заповед за изпълнение, на което Константинова не е възразила. Освен това според чл. 410 от ГПК такова заявление може да се иска и без да се представя документ. Затова бил изваден от съда изпълнителен лист.


Частният съдебен изпълнител пък обясни, че според представения му изпълнителен лист Константинова дължи пари, а дали наистина е така можело да каже само съдът, коментира Чолаков. Той отхвърли твърденията на потърпевшата, че го е предупредила, че става въпрос за измамна схема.


"Чл. 410 от ГПК повелява, че всеки може да заяви парична претенция, съдът проверява или не проверява това твърдение, затова съдът изпраща покана за доброволно изпълнение до въпросното лице. Когато то получи поканата, тече 14-дневен срок, в който то да възрази пред съда, че не дължи това задължение. След това, ако има възражение, съдът прекратява това производство, указва на кредитора да заведе общо исково производство и да се видят в съда", обясни частният съдебен изпълнител.


Той обясни, че работи с адвокат Миков от 3–4 години, но не той го е избрал, защото не частните съдебни изпълнители избират клиентите си, а обратното. За годините съвместна работа досега Миков му е представил един документ – изпълнителен лист, за който е доказано по безспорен начин от съда, че е с невярно съдържание.


Става въпрос за Георги Люцканов – дете на българин и швейцарка, който е израснал в Швейцария, но има имущество в София. През май 2014 г. Люцканов се връща в България и на вратата открива уведомление, че е длъжник. След като отишъл при съдебния изпълнител Чолаков, получил изпълнителен лист, според който дължи 25 800 долара на непознат за него мъж. Сума, за която мъжът бил "осъдил" бащата на Люцканов – вече покойник. Тъй като делото е от 2001 г., се оказало, че с лихвите Люцканов дължи 232 хил. лева. И в този случай документите на ищеца са придвижени от адв. Симеон Миков.


Люцканов предупредил Чолаков, че изпълнителният лист е фалшив. Докато изкара пълномощно от роднините си обаче, жилището било отворено и изпразнено. Той намерил бележка, че вещите, отнети от изпълнителя Чолаков, се охранявали от адвокат Симеон Миков. Люцканов проверил в съда на какво основание дължи парите и се оказало, че няма такова дело, а изпълнителният лист е фалшив.


Въпреки разследването, което доказва, че изпълнителният лист е фалшив и е използван от адвокат Миков, прокуратурата прекратява наказателното производство, защото "не може да се установи, че някое лице съзнателно се е възползвало от този документ, знаейки, че е неистински".
Георги Люцканов планира да сезира швейцарското посолство за атаките срещу семейството му.


В коментар за този случай частният изпълнител отново обясни, че няма задължение по закон за проверява изпълнителните листове, които му носят клиентите. По думите му "99% от нещата, показани в репортажа, не отговарят на правната и фактическа обстановка по делото". Той обаче заяви, че чисто в човешки план винаги е спирал производство, когато има индикация, че има нещо нередно.


"Ако исках да направя измама, щях ли да лепя бележки с моето име и подпис", попита той.
Чолаков обясни, че "с обаждане не става" – ако лицето ме сезира писмено и каже, че няма дело, с което да е осъден да плати дадена сума, ще направя запитване до съответния съд.


Според два члена от ГПК – 410 и 417, всеки може да изкара всекиго длъжник, без вторият да бъде информиран от съда и дори без доказателства. Изпраща му се призовка, а ако тя не стигне в срок от две седмици, ЧСИ започва принудително да разпродава имуществото му. Затова и живеещите в чужбина българи са най-удобната жертва.


От Камарата на частните съдебни изпълнители заявиха за "Дневник", че са се самосезирали и днес съветът им на извънредно заседание е взел решение да провери изпълнителните дела на съдебния изпълнител Иван Чолаков.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Неутрално

  поради страх от доживотен бан няма да напиша какво мисля за ЧСИ-тата. удрян съм и аз от тези...

 2. 2 Профил на it
  it
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Б@хти съдебната система, б@хти чудото!

 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Правова държава наистина!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  няколко ЧСИ-ТА на врбе и ще се оправи проблема

 5. 5 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Тези нелепи лобистки текствое от ГПК, които дават огромни права, привилегии и ползи на кредиторите и частните съдебни изпълнители, ще станат на 10 години и досега никой не се е заел с това те да бъдат премахнати или променени. Няма келепир явно в премахването им.

 6. 6 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Аз съм ужасен, колко пропуски има в законите ни!

 7. 7 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 282 Любопитно

  Значи една престъпна схема трябва да стигне до телевизията, за да и обърне прокуратурата внимание. Изкушават ме и аз да се пробвам.

  ПП: Генерална репетиция http://viid.me/qlwajN

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 8. 8 Профил на Вагабонт
  Вагабонт
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#6:"deymus"]Аз съм ужасен, колко пропуски има в законите ни! [/quote]
  Може и да не са пропуски, а специално скроени закони за улесняване на определен вид престъпници.

 9. 9 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 585 Неутрално

  "За годините съвместна работа досега Миков му е представил един документ – изпълнителен лист, за който е доказано по безспорен начин от съда, че е с невярно съдържание."

  Какъв хубав човек!

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 10. 10 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Доколкото разбирам, отново става дума за мързел и незаинтересованост от страна на длъжниците, които искат прокуратурата да им свърши работата. Хора, има ред, по който да се защитите, прокурорите, освен че са мързеливи, и са прости.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  То затова престъпниците се разхождат на свобода. Защото прокуратурата чака медиите да и ги посочат.

 12. 12 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Казва се ЗАПИСНА ЗАПОВЕД!!! Аман от неграмотни журнала! Връщам се да Дочева статията!

 13. 13 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ех този помощник, да се чете журналя и дочета!

 14. 14 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#10:"Woland"]отново става дума за мързел и незаинтересованост от страна на длъжниците, които искат прокуратурата да им свърши работата. [/quote]
  Кои длъжници?!? Тези ли?-"Според два члена от ГПК – 410 и 417, всеки може да изкара всекиго длъжник, без вторият да бъде информиран от съда и дори без доказателства."
  Значи,ако някой,когото не познавам,не съм го виждал дори,по тази схема на действие, ме изкара негов длъжник-без да съм информиран от съда и без доказателства,то аз съм длъжен да тичам и да доказвам,че съм невинен?!?! Инак съм мързелив.Пълна лудница!
  Не е ли по-нормално,по-логично и справедливо, да няма такива текстове,които дават възможност на непорядъчни хора да притесняват,мамят,ограбват и пр.,и пр.,порядъчните хора,които да са принудени от същия,този закон/в случая ГПК/ да доказват,че са невинни,да плащат на адвокати,да си унищожават нервите,времето и енергията заради някакви идиотски текстове в закона.Т.е.,да извършват куп действия, предизвикани от някакъв абсурден текст,а ако не ги извършат-те са мързеливи и напълно законно ще им отнемат имуществото или ще им вземат парите?!?!

 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Гневно

  Като се започне от престъпно написания закон и се мине през адвокати, частните съдебни изпълнители, прокуратурата до съдиите, навсякъде е пълна анархия, неразбория и престъпно мислене.
  И не, не е прав бившият френски посланик, че имало "гнили ябълки" в правораздавателната система, цялата сиситема е гнила!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  [quote#10:"Woland"]незаинтересованост от страна на длъжниците[/quote]

  Въпросът е, че не са никакви длъжници, а жертви!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 17. 17 Профил на morning_star
  morning_star
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако има елементарна законност този чси до три дена ще му е иззет архива и до един месец лишен от права, защото, дори само на пръв поглед върху случаите, е извършил една камара тежки нарушения... Не е виновен закона...отговорността за извършените безумия има ясен адресат и това е адвоката в съдействие с чси-то... И докато адвоката може и да облече раирания костюм, то за чси-то ще е по-трудно доказването на вина, макар и да не е невъзможно, за носене на наказателна отговорност, при всички положения обаче е извършил много тежки закононарушения, основания да му се вземат правата и повече да не върши глупости...ще видим дали ще го покрият от министерство на правосъдието и приятелчето му от камарата на чси баце Георги Дичев.....

 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Къде ми е апартамента ?
  Къде ми е вилата ?
  Комбина от нотариуска, полицай и адвокатка ми разказаха играта !
  И доказвам че издадените нотариално заверени дУкименти са фалшиви, НО съдийката ми каза , че аз съм бил ""лош човек"" ? !
  Никога не разбрах , каква връзка има между това дали аз съм лош човек с едно дело за имоти !
  Изобщо не става и идея за бракоразводно дело !
  Та за това съм си в Дома за стари хора Сливен.
  А апартамент №14 вх.Б, бл. 24 в жк Лагера в който съм израсъл е на някоя си !
  Същото и с вилата ми в гр Априлци, кв.Острец на ул .Отдих 51 . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#17] от "morning_star":


  [quote#17:"morning_star"]Ако има елементарна законност[/quote]
  Н Я М А ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 20. 20 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Гласувай за комунетата от герп+бсп+дпс и домът ви ще е в сигурни ръце - в тези на адвокат Миков подпомогнат от ЧСИ Чолаков.

  Тотална война на корупцията и мафията.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 21. 21 Профил на Nikolay Rusev
  Nikolay Rusev
  Рейтинг: 233 Гневно

  Да се застрелят виновните!

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Както се оказва комбината депутати, коти са въвели този текст през 2008 година са БСП и ДПС. После 2015 към тях са се "присъединили" и ГЕРБ като са отхвърлили промени.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  секи 4ти км

  Мъж ли е... жена... не знам, но извади го голям.
  В наше село сички се оказахме длъжници на Топлофикация.

  "Повод за съобщението на прокуратурата стана разследване на Би Ти Ви за това как нищо неподозиращи хора са се оказали длъжници. То започна с Цветанка Иванова, чиито сметки били източени, без тя да подозира, и чрез запис на заповед била изкарана длъжник на мъж с име Спас Ковачев."

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  ЕДИННА ЕВРОПА

  Никоя система от правила не е пълна и точна.
  Законите са (само) текст.

  Тълкувателите пропускат (не)удобен текст,
  или не.
  Знай се правата, тълкувателю.

  До коментар [#6] от "deymus":

  Аз съм ужасен, колко пропуски има в законите ни!

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  ЕДИННА ЕВРОПА

  Знай Правата си, сънливко.

  Гражданин по КРБ...
  Гражданин по ГПК

  радва се на КРБ
  и на ред по ГПК.

  Сливка ако пошъл текст
  е внедрила у Закона,

  Читавото потребявай
  в безопасна своя зона.

  До коментар [#5] от "sanlivko":

  Тези нелепи лобистки текствое от ГПК, които дават огромни права, привилегии и ползи на кредиторите и частните съдебни изпълнители, ще станат на 10 години и досега никой не се е заел с това те да бъдат премахнати или променени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK