Уникално археологическо откритие край Търговище се оказа модерно изкуство

Веселин Митев

© Вера Гоцева, Фейсбук

Веселин МитевУникално археологическо откритие - скални рисунки край село Богомолско, за което бе съобщено през 2013 г., се оказа дело на съвременен български автор. Преди няколко години археолози от Регионалния исторически музей в Търговище разказаха пред Би Ти Ви как рисунки върху скали, намерени близо до останки от древна крепост в района, свидетелстват, че мястото е било обитавано от готски племена, а те са оставили отпечатък за прехода от езичеството към ранното християнство.


Репортажът на Би Ти Ви е за рисунка върху парче, откъснало се от скала, която се намира близо до крепост край с. Богомолско. Находката показвала, че в укреплението първоначално са се заселили готи. Археологът от Регионалния исторически музей – Търговище, Ангел Конаклиев разказва повече за рисунките: "Представлява един жрец с нимб, който извършва ритуал, като в ръцете си държи горяща купа. Според мен показва прехода от езическия период към ранното християнство. Защото се рисуват езически рисунки, както е в момента тази с жертвената купа, следващата след нея вече изобразява храм – с кръста отгоре, с молещия се свещеник." "Хората, които са живели там, са притежавали един доста завиден интелект", продължава археологът.


Рисунките всъщност са издялани в скалата от музиканта Веселин Митев от "Кайно Йесно Слонце". Негов приятел преди ден издаде в социалната мрежа "Фейсбук" чие всъщност е авторството на "археологическата" находка. Пред "Дневник" Митев разказа, че ги е правил преди 20-ина години, докато следвал в Софийския университет, по време на пленер в местността с български и германски студенти. А процесът по създаването им бил заснет на видео и снимки. Как е допуснато 20-годишното произведение да бъде обявено за по-старо със стотици години засега не е известно. "Дневник" опита да се свърже с археолога Ангел Конаклиев, но до момента той не отговаря на мобилния си телефон. А Веселин Митев има далеч по-просто обяснение за уникалността на находката:
"Има един релеф, който е кръст - повече дни го правих, и когато го завърших, сложих и руни, тях това ги е бъзнало." После разказва, че е смесил руни с глаголическа писменост, нарисувал е и розетата като тази, използвана по-късно от групата "Исихия", част от която е бил Митев. Друга скална рисунка – на слънце, пък е подобна на използваната за обложката на първия албум на "Кайно Йесно Слонце" преди 18 години.


Уникално археологическо откритие край Търговище се оказа модерно изкуство

© Скрийншот Би Ти Ви


Всичко това днес е станало повод за много шеги между Веселин Митев и приятелите му. "Звъннах на издателя ми: Нашата рисунка влезе в новините", смее се музикантът, разказвайки за слънцето, и се шегува, че ще помисли как да използва символа и за предстоящото представяне на новия албум на "Кайно Йесно Слонце" заедно с група "Шабака" в края на март.


"Има го като момент – човек иска да сложи някаква рисунка на скала, но тя се състарява за 20 години. Откриват я", казва още Веселин Митев и добавя, че за него историята е сюрреалистична като приказка на Джани Родари. Самият музикант казва, че му се иска историята да не става повод за изливане на омраза.


"Не трябва да се използва тази ситуация, за да хейтим археолозите, грешки стават, всички ги допускаме", казва той и продължава: "Това за мен е положително в крайна сметка. Нещо смешно има, това е пародия. Преминава към тъжност в един момент – че са скъсали така камъка..." Веселин Митев не вярва, че парчето скала се е откъснало само, като разказва, че това е голям гранитен блок, който се разцепва много трудно.


"Да предположим, че това е истинска находка, например в пещерата Алтамира в Испания хората ходят и гледат скалните рисунки, а тук откъсват от камъка и го закарват в музея, вместо да закарат хората на място", казва музикантът. Той повдига и един философски въпрос. "Хората си мислят, че това е на хиляда години и е ценно. Когато разберат, че аз съм го правил, престава да е ценно. Кой определя това", пита Митев и добавя, че се интересува живо какво ще се случи със скалата. "Когато разберат, че не е ценно, може да ми го върнат, аз имам къща на село, амфитеатър построихме, може да го изложа там.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ATR
  ATR
  Рейтинг: 451 Весело
 2. 2 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Хората си мислят, че това е на хиляда години и е ценно. Когато разберат, че аз съм го правил, престава да е ценно. Кой определя това"

  Защото хората се водят по разни неща, които някой бил казал. Естествено, че е ценно.
  Голяма работа, че може да е правено от някой пещерняк преди 2 хил. години.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  Божо да каже дали е ценно.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  K. Yordanov: Ето така, приятели, се прави история и археология в България. Ето така се раждат митовете и легендите. Преди двайсетина години тези петроглифи ги изсече в скалите край с. Богомолско собственоръчно моят приятел и колега Veselin Mitev от Исихия/Isihia и Kayno Yesno Slonce. И аз лично си спомням времето, когато той го направи. Сега неговото скално изкуство е вече история на 1700 години и културна ценност, която се свързва и датира с присъствието на готите по нашите земи и техните религиозни вярвания, които отразяват прехода от езичество към християнство и може да се види в музеите по история. Поздравления, Веско, вече си създател на нова цивилизация! А археолозите от РИМ Търговище могат да си скъсат дипломите и да вървят да търсят древните уумни хора и мъдреци някъде другаде.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ее мии....той и президента уж беше независим български генерал убеден в евроатлантическите ценности амаа.....троянски кон на Кремъл излезе накрая.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Въпросните "Археолози" моментално да бъдат уволнени, моля !

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Весело

  Вампирите отвръщат на удара.

 9. 9 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град": Божката е по вампирите и светените води.....готите не са му слабост, хеле па руническите драсканици...

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Весело

  Пускаш няколко гърнета в морето , да ги очукат вълните и обраснат с раковини и после намираш някой будала , да му ги пробуташ като антич'ки м'акедонски ...

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 751 Весело

  Археологът от Регионалния исторически музей – Търговище Ангел Конаклиев разказва повече за рисунките: "Представлява един жрец с нимб, който извършва ритуал, като в ръцете си държи горяща купа. Според мен показва прехода от езическия период към ранното християнство. Защото се рисуват езически рисунки, както е в момента тази с жертвената купа, следващата след нея вече изобразява храм – с кръста отгоре, с молещия се свещник". "Хората, които са живели там, са притежавали един доста завиден интелект", продължава археологът.

  Вместо да се занимава с археология, по-добре да започне да пише приказки. Има талант и въображение.

 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Репортажът на Би Ти Ви е за рисунка върху парче, откъснало се от скала, която се намира близо до крепост край с. Богомолско. Находката показвала, че в укреплението първоначално са се заселили готи. Археологът от Регионалния исторически музей – Търговище Ангел Конаклиев разказва повече за рисунките: "Представлява един жрец с нимб, който извършва ритуал, като в ръцете си държи горяща купа. Според мен показва прехода от езическия период към ранното християнство. Защото се рисуват езически рисунки, както е в момента тази с жертвената купа, следващата след нея вече изобразява храм – с кръста отгоре, с молещия се свещник". "Хората, които са живели там, са притежавали един доста завиден интелект", продължава археологът.
  -----------------------

  Fake news again? Поредното доказателство, че БосфорТВ=НЕНовините. Но поне НЕНовините няма претенции за достоверност и "всички гледни точки".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#9] от "elevation04":

  Всъщност вампирите са били много вещи в руните и другите видове клиновидни писма. Вампирите са с готски произход, или тракийски, не си спомням точно.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 14. 14 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много тъжно, че са са го откътили от скалата, след сто, двеста години хората какво ще гледат?! Автоморги и сметища??? Нали на една колона пишеше нещо от вида "... За тези, които идват след нас...", камъка не гори и не му се скапва диска!!!

 15. 15 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 894 Весело

  Обърках се, исках да кажа че произлизат от Иран или Ирак, не съм сигурен как се пишеше точно.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Весело

  Сетих се за българската кинокомедия -"Кит".Велик филм.

 17. 17 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 518 Весело
 18. 18 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 943 Весело

  Баси гаврата.Ама то пък и едни археолози,ум да ти зайде.Божо поне намаза на БайХой тиквата с лайняна вода,простено му е

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Толкова са добри археолозите ни

 21. 21 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1189 Весело

  "Хората си мислят, че това е на хиляда години и е ценно. Когато разберат, че аз съм го правил, престава да е ценно. Кой определя това"
  ---------------------------------------------------------------
  Ами хората приемат, че творбата е хубава... като за пещерняк.

 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Весело

  Добре е, че музиканта е защитил археолозите.
  Божидар Димитров трябва да е много щастлив. Има човек, който може да произвежда старини.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Весело

  Яяя, групата "Исихия"! Имаше едни разкошни снимки в нета от чудни диви места в България и бяха озвучени точно от тази група. Имах доста любими, една си сложих за фон на екрана. Май са мемори картата на по-по-предишния ми телефон... и със сигурност ги имам в някоя от матрьошките (архивите) на предишен комп, ама как да се заровя толкова дълбоко ...

  Но поне от тази новина се присетих за нещо, което дълго време ми доставяше страхотно удоволствие.

  Настроение: весело с кеф!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това е като легендата, че българия била създадена през 681 г....

  Give me Liberty Or Give me Death !
 25. 25 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 907 Весело

  До коментар [#16] от "chicago514":
  [quote#16:"chicago514"]Сетих се за българската кинокомедия -"Кит".Велик филм. [/quote]

  И там ги "попариха" :
  "Другари не може да има китове в Черно море щом съветски специалисти не са писали по този въпрос !"

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 26. 26 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Така се прави история, само да не те хванат. ..

  Eddie lives... somewhere in time!
 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Весело

  До коментар [#16] от "chicago514":

  И амфората от н-ти век преди н. е. С надпис "СБХ"! Наистина велик филм!

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Мястото е великолепно. Мисля, че крепостта е около едни меандри на Стара река...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Весело

  До коментар [#22] от "Gopeто":

  Веднага да го назначи на добра заплата в НИМ!

 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Хе, хе, хе, аз затова винаги приемам грандиозните археологически открития на местните ''учЕни'' с няколко шепи сол/съмнение.

  Но иначе имаме отново болезнено нагледен пример за НЕпрофесионализма на наште ''експерти''.

 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Дневник, все пак е по-подходящо да смените ''модерно'' със ''съвременно'', защото ''модерно изкуство'' има друг подтекст.

 32. 32 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 632 Весело

  Е, те това е! След нокти, зъби, вампири, жива вода, дойде време за обединение между готи и християни... И не забравяйте - според нашите историци Ренесансът започва от Боянската църква, а според македонските историци пък Барокът е македонски! А като показали Армстронг от Луната, македонскиОт войвода кАзал: "Месечино, земя македонска, ке те освободиме!"

 33. 33 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ето така се подменя българската история. При следващото откритие всеки ще се съмнява дали е истинско. В Ада да горите

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 34. 34 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Всичката ни история такава.

 35. 35 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 947 Весело

  Добре,че не го е намерил шибанБожо,че не ми се мисли какви романи и научни фантастики щаше да лее.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 36. 36 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Забавлявайте се, бе! Що не се забавлявате? Не ви ли е смешно?

 37. 37 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  В Исихия свири едно мазно типче - Панайот се казва - дипломиран археолог. Най-малкото той е могъл да посъветва колегата си Конаклиев да не се излага.

  CONTADOR GRATUITO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK