Уникално археологическо откритие край Търговище се оказа модерно изкуство

Веселин Митев

© Вера Гоцева, Фейсбук

Веселин МитевУникално археологическо откритие - скални рисунки край село Богомолско, за което бе съобщено през 2013 г., се оказа дело на съвременен български автор. Преди няколко години археолози от Регионалния исторически музей в Търговище разказаха пред Би Ти Ви как рисунки върху скали, намерени близо до останки от древна крепост в района, свидетелстват, че мястото е било обитавано от готски племена, а те са оставили отпечатък за прехода от езичеството към ранното християнство.


Репортажът на Би Ти Ви е за рисунка върху парче, откъснало се от скала, която се намира близо до крепост край с. Богомолско. Находката показвала, че в укреплението първоначално са се заселили готи. Археологът от Регионалния исторически музей – Търговище, Ангел Конаклиев разказва повече за рисунките: "Представлява един жрец с нимб, който извършва ритуал, като в ръцете си държи горяща купа. Според мен показва прехода от езическия период към ранното християнство. Защото се рисуват езически рисунки, както е в момента тази с жертвената купа, следващата след нея вече изобразява храм – с кръста отгоре, с молещия се свещеник." "Хората, които са живели там, са притежавали един доста завиден интелект", продължава археологът.


Рисунките всъщност са издялани в скалата от музиканта Веселин Митев от "Кайно Йесно Слонце". Негов приятел преди ден издаде в социалната мрежа "Фейсбук" чие всъщност е авторството на "археологическата" находка. Пред "Дневник" Митев разказа, че ги е правил преди 20-ина години, докато следвал в Софийския университет, по време на пленер в местността с български и германски студенти. А процесът по създаването им бил заснет на видео и снимки. Как е допуснато 20-годишното произведение да бъде обявено за по-старо със стотици години засега не е известно. "Дневник" опита да се свърже с археолога Ангел Конаклиев, но до момента той не отговаря на мобилния си телефон. А Веселин Митев има далеч по-просто обяснение за уникалността на находката:
"Има един релеф, който е кръст - повече дни го правих, и когато го завърших, сложих и руни, тях това ги е бъзнало." После разказва, че е смесил руни с глаголическа писменост, нарисувал е и розетата като тази, използвана по-късно от групата "Исихия", част от която е бил Митев. Друга скална рисунка – на слънце, пък е подобна на използваната за обложката на първия албум на "Кайно Йесно Слонце" преди 18 години.


Уникално археологическо откритие край Търговище се оказа модерно изкуство

© Скрийншот Би Ти Ви


Всичко това днес е станало повод за много шеги между Веселин Митев и приятелите му. "Звъннах на издателя ми: Нашата рисунка влезе в новините", смее се музикантът, разказвайки за слънцето, и се шегува, че ще помисли как да използва символа и за предстоящото представяне на новия албум на "Кайно Йесно Слонце" заедно с група "Шабака" в края на март.


"Има го като момент – човек иска да сложи някаква рисунка на скала, но тя се състарява за 20 години. Откриват я", казва още Веселин Митев и добавя, че за него историята е сюрреалистична като приказка на Джани Родари. Самият музикант казва, че му се иска историята да не става повод за изливане на омраза.


"Не трябва да се използва тази ситуация, за да хейтим археолозите, грешки стават, всички ги допускаме", казва той и продължава: "Това за мен е положително в крайна сметка. Нещо смешно има, това е пародия. Преминава към тъжност в един момент – че са скъсали така камъка..." Веселин Митев не вярва, че парчето скала се е откъснало само, като разказва, че това е голям гранитен блок, който се разцепва много трудно.


"Да предположим, че това е истинска находка, например в пещерата Алтамира в Испания хората ходят и гледат скалните рисунки, а тук откъсват от камъка и го закарват в музея, вместо да закарат хората на място", казва музикантът. Той повдига и един философски въпрос. "Хората си мислят, че това е на хиляда години и е ценно. Когато разберат, че аз съм го правил, престава да е ценно. Кой определя това", пита Митев и добавя, че се интересува живо какво ще се случи със скалата. "Когато разберат, че не е ценно, може да ми го върнат, аз имам къща на село, амфитеатър построихме, може да го изложа там.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK