Широка лъка не прие две афганистански деца от страх какво ще направят

Снимката е от Одрин, Турция през 2015 година. Няма точна информация колко непридружени деца мигранти пристигат у нас.

© Георги Кожухаров

Снимката е от Одрин, Турция през 2015 година. Няма точна информация колко непридружени деца мигранти пристигат у нас.Две момчета - на 16 и 17 години, ще бъдат преместени от дом в Широка лъка в Пловдив след заплахи на местните жители за протест и блокиране на пътища, научи "Дневник" от кмета на селото Васил Седянков. Информацията беше потвърдена от агенцията за социално подпомагане в Смолян.


Причината - децата са от Афганистан и според местните не е ясно "какви действия могат децата да предприемат"


Момчетата са изпратени в дома за деца, лишени от родителски грижи в Широка лъка, във вторник. Решението е на дирекция Агенция "Социално подпомагане - Сердика" в София. "Дневник" се опита да се свърже с тях, но без успех.
От вторник местните са провели два обществени съвета, за да решат какво да правят. Момчетата говорят недобър английски език, не са придружавани от родители или друг възрастен. Сред местните зрее напрежение, обосновано основно с мотива, че за децата нищо не се знае. Домът, в който са настанени, е в близост до основното училище в града, което също създава напрежение сред местните. По-голяма част от тях твърдят, че ще разхождат децата си със страх, а търговците били притеснени, че присъствието на младежите ще изгони туристите.


"Дневник" научи, че никой не е говорил предварително с местните хора, за да ги предупреди и обясни настаняването на децата


"Срещнах се с тях, приветливо се държат, но никой не дава гаранция какви действия могат да предприемат, каквито са страховете на хората в селото. Призовавам да не се политизират нещата, а да видим кое е най-хубаво и за децата, и за селото", заявява вчера кметът на Широка лъка Васил Седянков, цитиран от сайта smolyanpress.net


Пред "Дневник" днес той заяви: "Имаме добра новина. Днес или утре децата ще бъдат изведени. Не знам къде ще отидат.


Не мога да туширам страховете на хората и да им кажа, че всичко е розово


Ами ако тръгнат да бягат по гората", пита Седянков, който признава, че все пак става въпрос за деца, но общественият натиск е по-голям.От агенцията за социално подпомагане в Смолян също признаха, че решението за преместването им в Пловдив е временно. Не е известно после къде ще отидат децата. Първоначално те са били настанени във "Военна рампа" в София, където са имали превод от местния афганистански диалект, на който говорят.


"Говорих с готвача, каза ми, че са кимали одобрително, като им е показал пиле на картинка, опашката на риба", заяви още Седянков в отговор на въпрос как се оправят, след като не говорят езика и нямат преводач.


Защо са били изпратени точно в дома в Широка лъка не е известно. Няма информация и какво ще се случи с тях, след като попаднат в Пловдив и какво ще се случи след това


"Аз съм много разочарована от реакцията на хората и от поведението на администрацията, която следва да се погрижи за тези деца. Реакцията е първична и не се основава на никаква обективна информация, само на някакви абстрактни страхове, слухове, спекулации", заяви пред "Дневник" адвокат Мария Шаркова. Тя и съпругът й са от Широка лъка.


Според нея реакцията на местните се дължи на липсата на информираност,


"на липсата на чувствителност към проблемите на децата мигранти и на един много криворазбран патриотизъм


Не съм сигурна, че ако бяха настанени по този ред деца от Полша или Аржентина, дали реакцията би била такава."


Според Шаркова вина за това "нямат само жителите на селото, но и властите и администрацията, които, доколкото аз успях да разбера, не са направили нищо, за да уведомят учителите, персонала на дома, населението за предстоящото настаняване и нуждите на децата".


По думите й не е трудно да се предвиди възможността от подобна реакция предвид опита с други населени места в България в последните две години.


"Всичко това сериозно нарушава правата на двете деца мигранти, които само за няколко дни са местени от място на място, без да им се осигури сигурност, възможност за образование, подходяща закрила и без да се прецени техният най-добър интерес", казва още адвокатът.


През 2014 година девет деца на мигранти от Афганистан


бяха прогонени от родители и местната общност в Калище малко след началото на учебната година. Преди това цяло сирийско семейство получило бежански статур също бе принудено да напусне село Розово край Казанлък след протест на местните.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK