Синдиците се оплакаха, че не могат да защитят кредиторите добре

От асоциацията не коментираха работата на синдиците във фалиралата КТБ.

© Анелия Николова

От асоциацията не коментираха работата на синдиците във фалиралата КТБ.За по-добра законова уредба и повече възможности за синдиците да защитават правото на кредиторите и на длъжниците в проблемните предприятия настояват от новоучредената Асоциация на синдиците, съобщи БНР. Те предлагат да има единен регистър на продажбите в рамките на производство по несъстоятелност. Целта на регистъра е информацията да достига до по-голям кръг лица.


Производството по несъстоятелност започва по отношение на длъжник, който не може да покрие задълженията към кредиторите си. То се явява крайно средство за събирането на вземанията на кредиторите по принудителен път и започва тогава, когато икономическото състояние на длъжника е изключително тежко и финансовото му оцеляване е под въпрос. Основната функция на синдика като движеща фигура в производството по несъстоятелност е да защитава интересите на фирмата, от една страна, и нейните работници и служители, както и кредиторите й, от друга.


Според експертите по-доброто производство по несъстоятелност ще се отрази ползотворно на икономиката и ще защити и кредитните институции.
В момента синдикът не може да защити кредиторите в достатъчна степен, обясни председателят на асоциацията Мария Шукерова. "Производството по несъстоятелност се явява единствен целесъобразен начин за уреждане на отношенията между длъжниците и техните кредитори", допълни тя.


Търговската несъстоятелност има изключително важно значение за бизнес климата в страната - тя предопределя до голяма степен интереса на инвеститорите, коментира от своя страна Димитър Тодоров.


Синдикът Веселин Георгиев пък каза, че удовлетвореността на кредиторите е 30% в производствата по несъстоятелност. "Повече от 40 години в модерните законодателства се налага принципа на втори шанс на длъжника на предприятията в производствата по несъстоятелност. Именно лице, което е способно да развие едно търговско дружество, едно успешно предприятие, трябва да получи втори шанс. За съжаление вторият шанс в България е разбиран като изгоден шанс, удобен случай за консумация на активи и права, а не за развитие", обясни той.


От асоциацията не коментираха работата на синдиците във фалиралата КТБ.


Димитър Тодоров обаче подчерта, че в много случаи е имало неразбиране от обществото. "Много неща се изляха по синдиците на КТБ, които не отговаряха на обективната истина от правна страна. В публичното пространство се хвърля една кал по професията и по конкретни лични имена, за да се каже колко лош всъщност е синдикът", обясни той.


Именно затова от новоучредената асоциация са решени да реагират, когато необосновано се засяга името на действащ синдик и проблемите на закона се прехвърлят върху действия на синдиците.


По-рано от политическата платформа "Нова република", както и от движение "Да, България" поискаха синдиците на КТБ да бъдат освободени и да се проведе истинско разследване на фалита на банката.


В България има вписани 250 синдици. Предвижда се новата асоциация да има срещи с асоциацията на работодателите и на банките. Според експертите професията трябва да е прозрачна, да се ползва с престиж в обществото. Затова и асоциацията ще има етичен кодекс.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Опитът на Тръмпи в действие! Бързо учат, бързо!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  То някой , като не иска или не може да свърши нещо, винаги ще намери оправдания. Къде спаха досега, че не поискаха поправки в закона.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  И на тези им липсвало нещо за да са по-добри...
  Криви ракети...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]Много неща се изляха по синдиците на КТБ, които не отговаряха на обективната истина от правна страна.[/quote]
  А от финансова страна, явно, е голата истина.
  [quote#0:"Статия"]В България има вписани 250 синдици.[/quote]
  И на какво основание са "вписвани"? Като вещите лица - концерт по желание? Или имат квалификация, която е в състояние да замести управителен съвет на банка, фирма, холдинг или мултинационална корпорация? и от кого е проверена тази квалификация? От Иван Искров, Мавродиев или някой друг гащник?
  И ако в проължение на една година няма ни една фалирала фирма, синдиците къде седят? На борсата за безработни?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK