Доживотната присъда на стрелеца от Лясковец беше потвърдена за втори път

Доживотната присъда на стрелеца от Лясковец беше потвърдена за втори път

© БТААпелативният съд във Велико Търново потвърди присъдата "доживотен затвор без замяна" спрямо Петко Петков за убийството на командоса Емил Шарков в Лясковец през 2014 г. В края на 2015 г. първата съдебна инстанция постанови най-тежкото наказание, като уважи искането на прокуратурата. Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.


Служителят на Специализирания отряд за борба с тероризма загина през март 2014 г. при акция по обезоръжаването на Петков. Мъжът се беше барикадирал в дома си в Лясковец и откри стрелба по командосите, като уби Емил Шарков и рани двама негови колеги. Петков е обвинен в умишлено убийство и в опит за убийство на още петима души.


Осъденият ще изтърпи наказанието при първоначален специален режим в затвор.


Петко Петков ще трябва да заплати 380 хил. лв. обезщетение на съпругата, дъщерята и родителите на убития Емил Шарков и 10 хил. лв. на единия от ранените барети, заедно с лихвата.
Петков е осъден и да заплати направените по досъдебното производство разноски в размер на 33 814.95 лв., направените по съдебното производство разноски в размер на 3297.31 лв., както и държавна такса върху уважения размер на гражданските искове в размер на 15 600 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK