Еврофондовете за образование и наука са пред спиране заради нередности при Кунева

Еврофондовете за образование и наука са пред спиране заради нередности при Кунева

© Надежда Чипева, КапиталОперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" може да бъде спряна, като междинните плащания по нея са временно замразени. Това става известно от проверка на Европейската комисия (EK) на програмата през октомври 2016 г., която констатира редица нередности по управлението й. Затова от ЕК пишат писмо до българските власти, с което се дават препоръки, които ако не бъдат изпълнени, ще доведат до пълното спиране на програмата.


Това се разбира от писмо, разпространено по електронната поща с подател Silent Witness. За предупреждението писа и сайтът "Бивол", които се позовават и на чернова на писмото. Пред "Дневник" от пресекипа на служебния вицепремиер Малина Крумова потвърдиха за писмото, като скоро се очаква и пристигането на доклада с констатациите.


Служебният министърът на образованието и науката проф. Николай Денков също потвърди за писмото, което е пристигнало снощи. Той поиска оставката на ръководителя на Управляващия орган към оперативната програма, който е дирекция в министерството - Цветана Герджикова.
"Единият от проблемите е свързан със структурата на Управляващия орган и разделението на функциите на този, който осигурява парите - Управляващия орган, и този, който изпълнява проектите - Министерството на образованието и науката (МОН). Другият проблем са конкурсни сесии от предишни периоди. Тези проблеми не са изненада за мен. От април предупреждавах, че ако не бъде сменен подходът към управлението на програмата, ще има проблеми", заяви Денков, който не пожела да коментира детайли. Попитан дали ще поиска оставката на Иван Модев, който ръководеше Управляващия орган преди Герджикова, а сега е началник на кабинета му, той заяви, че за него ще говори в понеделник. Очаква се тогава да бъде дадена пресконференция с повече подробности за проблемите и мерките, които ще се предприемат.


С над 350 млн. лв. по оперативната програма бившият вицепремиер и министър на образование Меглена Кунева предвиждаше да бъдат изградени и усъвършенствани четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. В средата на януари "Дневник" писа, че по програмата ще има забавяне на усвояването на средствата с месеци заради съществени промени в процедурите за кандидатстване, направени по незаконосъобразен ред от МОН. Тогавашният вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев поиска от Кунева или да спре процедурите, или да ги удължи, което и стана. БСП пък предупреди, че е възможно спиране на средства заради отрицателен одит, който бил крит от управляващите.


По програмата се финансират и проекти в училищното образование като "Твоят час". В първата му фаза се планираха 140 млн. лева за извънкласни дейности по интереси и извънкласни дейности за компенсиране на образователни затруднения.В предупредителното писмо от Брюксел пише, че има липса на прозрачност.


Освен това няма оценка на проектите и конкуренция при избора на външни експерти, както и неадекватна оценка на индикаторите за възможни измами. От писмото се разбира още, че липсва прозрачност и одитна пътека в 8 процедурите по оперативната програма, т.е. в почти половината. По други три имало недопустими операции, свързани със задължителната опция за опростени разходи.


В писмото са изброени още пет коригиращи мерки, които българските власти трябва да предприемат. Сред тях е пълно спазване на принципа на разделение на функциите в МОН, както и одиторско мнение относно адекватността на разделяне на задълженията. Изисква се още подобряване на оперативните процедури, свързани с дизайн на поканите за представяне на предложения, избор на операции, действителност и допустимост на крайните получатели на помощта.


По-рано днес пред БНТ попитана за оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" бившият образователен министър Меглена Кунева каза, че отговорността й е била да осигури цикъл от действия в рамките на 10 месеца и да се стабилизира системата, да се акредитира и ускори оперативната програма.


"Направихме всичко необходимо и сега проф. Денков може да стартира с успех", каза още Кунева.


"Проф. Денков като мой заместник участваше в определянето на критериите, по които ще се оценяват проектите, в критериите за подбора на фирмите оценители, помните, че удължихме и срока. Сега имаме надежда, че тези проекти ще бъдат успешни и съм спокойна, че новият министър ще се справи", каза още бившият министър.


На въпрос за одита на оперативната програма, Кунева посочи, че още в началото е споделила притесненията си във връзка с откритите от нейния екип 10 млн. лв. за ромските проекти, които са били спечелени от фирми, регистрирани месец преди започването на програмата, на един адрес.


"Тогава направихме вътрешно разследване, наложиха се дисциплинарни наказания, пуснахме сигнал до Прокуратурата и дори поех лично програмата, за да я предпазя от всякакви намеци за злоупотреби и корупция, каза Кунева. По думите й, проверката тогава е била много важна, защото е осъществена превенция и спиране на проектите, за да не отидат средствата не по законното предназначение. Моята задача като министър беше административна - да спра подобни течове и точно това направих. Оттам нататък нещата са в ръцете на съдебната власт", заяви още Кунева.

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Толкова си можем.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  В предупредителното писмо от Брюксел пише, че има липса на прозрачност."Но няма липса на призрачност.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  "С над 350 млн. лв. по оперативната програма бившият вицепремиер и министър на образование Меглена Кунева предвиждаше да бъдат изградени и усъвършенствани четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности."
  =========================================
  Значи за четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности ще се хвърлят 350 милиона лева?!!!
  И това ще доведе до подобряване на нивото на образованието?!
  Това не е реформа. Това е източване на бюджета.

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  И чакаме Кунева да направи реформи, а?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  "Silent Witness"! Хайде пак почнаха флашките и анонимните емайли. Също както през 2013.

  И Дневник естествено веднага се метнаха. Щото бая имат да помпат балончето на Христо.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 6. 6 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Където влезне кукуруку остава само разруха .Нещо като комнунето Масларова е Пръмова.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 7. 7 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ква стана тя, отличничката я оплеска. Добре, че се махна. Като я гледам все се сещам за епиграмата на Радой за Начо Папазов като беше МК:
  На стола, на който седеше Дядо Вазов, сега седи някой си Папазов." За Кунева няма рима, но е подходяща.
  Та хубаво е като някой се премерва за този стол да се сеща за тази епиграма.

  FILII MARIS SUMUS
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  Строителните фирми, които ще изграждат ненужните ПУЦове да си затворят лакомите усти - парите от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" може да влязат директно в училищата!

  [email protected]
 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#5] от "emil БИЙ БЕЗРОДНИТЕ ПЕТОКОЛОННИЦИ ОТ БСП!":

  За кое са се метнали, като Кунева е потвърдила и писмото и рисковете?

 10. 10 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Хайде тази жена да си ходи най-накрая. Вярно, че я държат, като мюре, което да внася развала в десницата, но номерата й вече са пределно ясни. Вън червената кукувица от дясното пространство! Човекът на ДПС Лукарски - и той!

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#5] от "emil БИЙ БЕЗРОДНИТЕ ПЕТОКОЛОННИЦИ ОТ БСП!":

  Пред "Дневник" от пресекипа на вицепремиера Малина Крумова потвърдиха за писмото, като скоро се очаква и пристигането на доклада с констатациите.

  Не били само флашки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Притурки по три предмета за 5 и 7 клас издаде ли? Издаде.
  Стига ви толкова. Реформата свърши. Имаме си учебник по история, както каза

 13. 13 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 964 Любопитно

  Нали БХ се хвалеше с почти пълно усвояване на еврофондовете?!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 14. 14 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#11] от "tribiri":

  Иска му се на човека да е флашка...

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 15. 15 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А Пръмова настояваше за антикорупционния закон, хаха.
  Правилно бяха отбелязали хората, че има защо да се цели точно в образователното министерство...

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Гневно

  Не ми харесва това, че в България всичко започва...и спира до "под кривата круша".
  До кога объркани ще се движим напред-назад!?
  Какво правеха преди това извънредно правителство и защо след него всичко толкова добро и прогресивно тогава се оказва неправилно и некачествено?
  Не вярвам нито на предипните, нито на сегашните!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  “На въпрос за одита на оперативната програма, Кунева посочи, че още в началото е споделила притесненията си във връзка с откритите от нейния екип 10 милиона лева за ромските проекти, които са били спечелени от фирми, регистрирани месец преди започването на програмата, на един адрес.”

  Класика в жанра!

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 824 Весело

  Бой по Кунева - Да живее Драгалевската република!

  Това че кога БСП дойде на власт всички фондове се спират е от второстепенно значение.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Интересно пак ли ще търси орехови следи по оцапаните гащи?!
  А партизанската унука, кога ще дава обяснения за разрухата в инфраструктурата!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Никой не се е съмнявал в Кунева..
  Учителите са много доволни от нея..

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#11:"tribiri"]Пред "Дневник" от пресекипа на вицепремиера Малина Крумова потвърдиха за писмото, като скоро се очаква и пристигането на доклада с констатациите.
  Не били само флашки.[/quote]

  Ти тази за нещо повече от флашка ли я имаш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  обявата на СУ:
  Кандидатстване по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специлизанти и млади учени
  "https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/konkursi/konkursi_za_doktoranti/arhiv/kandidatstvane_po_op_nauka_i_obrazovanie_za_inteligenten_rastezh_za_podkrepa_za_razvitieto_na_doktoranti_postdoktoranti_specilizanti_i_mladi_ucheni"

  Линкът в текста обаче не работи - обявата на СУ изглежда грешна и не съответсвта ан твърдението за центрове. Истинския линк показва центрове, но няма нищо за докторанти и т.д.:
  https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Active

  Та какви са тия "центрове" при положение, че имаме професори с малки заплати? Кой къде ще работи?

 23. 23 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе след нея полвин АЕЦ закриха, та едни жалки млн. ли нема да спрат

 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Хайде да чуем какво ще каже Денков, тогава да коментираме.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 25 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Неутрално

  докато във фокус седят единствено изпълняващия длъжност "министър" и "политическия кабинет", и никой не закача чиновниците, от които зависи фактическата работа - така ще е!
  "чиновническата класа", "новата номенклатура", практически назначената "средна класа" е драстично некомпетентна, да не пиша неграмотна и политически услужлива.

 26. 26 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#11] от "tribiri":

  [quote#11:"tribiri"]Пред "Дневник" от пресекипа на вицепремиера Малина Крумова потвърдиха за писмото[/quote]

  Потвърдили са за анонимното писмо. Аз на Кунева адвокат обаче няма да и ставам.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 27. 27 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 249 Неутрално

  [quote#10:"volarok"]Хайде тази жена да си ходи най-накрая. Вярно, че я държат, като мюре, което да внася развала в десницата, но номерата й вече са пределно ясни. Вън червената кукувица от дясното пространство! Човекът на ДПС Лукарски - и той!
  [/quote]
  Отиват си, спокойно. Просто още малко ще ги изтраем до изборите, за да поддържат легендата, че дясното няма шанс и всичките 4%, дето можем да вземем, са разбити на три. Подценяват десния избирател, ние можем да броим и до 9 - на последните избори толкова бяха процентите.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  До коментар [#18] от "Wornoxmaniak 🙄":
  Не виждаш ли че червените ви оплюват бе умчо!?
  Не знам дали Кунева има вина за случващото се, защото в това министерство едва ли само тя се е занимавала с тази програма... Тя най-малко се е занимавала с нея...Едва на края я била взела "на ръчно управление".
  Тази нова акция на новоназначеното правителство, съчетана с акциите започнати в другите министерства ми намирисва на непочтенност и субективизъм у тези уж независими експерти назначени от червения руски резидент Радев.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#25:"zidane"]докато във фокус седят единствено изпълняващия длъжност "министър" и "политическия кабинет", и никой не закача чиновниците, от които зависи фактическата работа - така ще е!
  "чиновническата класа", "новата номенклатура", практически назначената "средна класа" е драстично некомпетентна, да не пиша неграмотна и политически услужлива.[/quote]
  Абсолютно!
  Как пък един от тези ужработили с Кунева не се изправи да защити, това което са разработвали!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Осъждай! Наказвай! Затваряй!

  .
 31. 31 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#28] от "Храбър":

  А според теб Кунева с какво се е занимавала в министерството? Стана министър на образованието единствено защото очакваше да потекат реки от пари от Брюксел за образование и наука.

 32. 32 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално
 33. 33 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Не мога да повярвам!
  При Кунева?
  Нередности?!
  ...
  Не бе, бъзикам се

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Сега дали да не взема да повярвам на другарката Кунева и да приема, че евробюрократите търсят под вола теле, за да си спестят едни вече договорирани пари, както по времето на Орешарски? Туй писмо що не го пратиха, докато Кунева беше министър?

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Гневно

  Комунетата (сега се водят социалисти) винаги са организирали предварителни..."бригади", които с вой и крясъци са подготвяли почвата за тотално обръщане управлението на страна наопъки....И после все другите са им виновни.
  Дали ще се намери някой умен ком-социалист, който да схване че докато вървим напред-назад, докато те си провеждат техните "революционни" и "много преспективни" промени България няма да тръгне да се развива, а ще тъпче на едно и също място.
  В този пост не защитавам Кунева.
  Само че ми писна България да бъде водена от късогледи, политически далтонисти, които освен СССР/Русия не виждат нищо друго. Вече 45+25=70 години България регресира заради тези чужди слуги и угодници! Седемдестет години си гоним опашката!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#28:"Храбър"]Тази нова акция на новоназначеното правителство, съчетана с акциите започнати в другите министерства ми намирисва на непочтенност и субективизъм[/quote]


  Проверката е от октомври. И ЕК ли са въвлекли в схемите си? А рушащите се тунели, пътища и мостове, на какво ви приличат? А голямата лъжа на големия лъжец в оставка за милиардите от контрабанда успяхте ли да ги откриете в отчета за изпълнение на бюджета?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#35:"Храбър"]
  Комунетата (сега се водят социалисти) винаги са организирали предварителни..."бригади", които с вой и крясъци са подготвяли почвата за тотално обръщане управлението на страна наопъки....И после все другите са им виновни. [/quote]
  Абсолютно точно! На големият лъжец в оставка за всичко му беше виновен Орешарски.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 736 Неутрално

  "Теллалов в началото на 1990 г. бе курдисан от Държавна сигурност като представител на казионния „Комитет по правата на човека” на националната „Кръгла маса”. Този Комитет бе създаден с цел комунистите да излъжат Запада, че и те съблюдават правата на човека. Толкова ги съблюдаваха, че почти целият си живот борецът за човешки права Илия Минев прекара в затворите. Юрист на тази менте организация бе мераклийката за всеки пост у нас и в чужбина Меглена Кунева. " - Александър Йорданов

  4itatel
 39. 39 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Човек не може да се надскочи

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Гневно

  [quote#34:"Judjuk"] Туй писмо що не го пратиха, докато Кунева беше министър?[/quote]
  "Туй писмо" вместо само да го коментират, що не го разпространят чрез медиите, та и ние да видим за какво става дума?
  Точно по този маниер ни учеха на философия преди 8 Ноември.
  Разглеждахме не оригиналите на световни философи, а това което бил казал Ленин за тях.....
  Е как да не повярваш на казаното от него, след като не ти дават да видиш произведението и едва след като си си създал определено мнение за него да ти представят умностите на другаря им Ленин!?

  По същият начин комунетата-социалисти, след като многомандатно спяха и нищо не ремонтираха, и поддържаха, сега се хвърлиха дружно да оплюват ГЕРБ (не че и те са свършили нещо) заради горката женица дето загина в тунела.
  Аман от червени, революционни юруш-команди, които ей сега ще оправят де що не е доизкусурено и лошо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#37:"tribiri"]На големият лъжец в оставка за всичко му беше виновен Орешарски.[/quote]
  И вие червените бригади сте същите бе!
  Какво си се изрепчил сега!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#27] от "Офелия Груева":

  Тъжно е..., но в следващия парламент, дясното няма шанс. Тия 9-10%-та се разбиват най-малко на две. С още няколко скандала процентите за Кънев и Иванов ще паднат и под 2...!
  РБ с хора, като Кунева и Лукарски е точно за никъде.
  Голямата загадка е, как точно изпързаляха Христо Иванов, дето първо щеше да се явява сам и отказа коалиция с Кънев, пък после се събра с някакви леви пишман еколози и мъжете с дантелени гащи от ДЕОС...!
  На президентските избори, Трайков беше добра, обединителна и консенсусна кандидатура. Сега, няма да има такова нещо и няколкото заявени, като десни партии и коалиции, успешно ще отпаднат от парламента.
  Освен, ако не се случи някакво чудо...!

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 294 Неутрално

  това е абсолютна партенка.

 44. 44 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално
 45. 45 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно

  Кунева - затвор за теб, комунистическа матрьошка

 46. 46 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Пак издънка!Пак не са се разбрали как да крадат и пак ги хванаха!
  Докато не влезнат в затвора поне 200 политици нищо няма да се промени!

 47. 47 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 233 Весело
 48. 48 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  До коментар [#40] от "Храбър":

  Влез в АОП - И ПОГЛЕДНИ - документацията за ОП на училища - те сами си я изготвят по възможно най-некадърния начин, и за това в интерес на истината, не е виновна нито Кунева, нито ДС, нито никой - освен, че просто училищните помощник - директорки и счетоводителики не могат да подготвят читави документи за усвояване на пари!

  [email protected]
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#31:"VR|46"]А според теб Кунева с какво се е занимавала в министерството? Стана министър на образованието единствено защото очакваше да потекат реки от пари от Брюксел за образование и наука.[/quote]
  Бъди сигурен, че точно по причина на некомпетентността си, тя не е посмяла директно да се меси в изработването на тези програми....
  Иначе може да се е водела участник (нали и от това щеше да облажи нещо), но само се е водела.
  Въпросът ми е към тези дето са били специалисти по тези работи и са ги разработвали. Те къде са сега та да защитят това, в което са хвърлили толкова собствен труд?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  "Значи за четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности ще се хвърлят 350 милиона лева?!!!
  И това ще доведе до подобряване на нивото на образованието?! "

  Както се казва "всеки обущар има свой възглед за изкуството". Когато човек не знае за какво става въпрос, по-добре да не взима думата.
  Не става въпрос за образование, а за наука. За България 350 млн за наука са нещо невиждано и ако не се откраднат могат да дадат сериозен тласък на науката ни.

 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  [quote#42:"tww09306483"]Голямата загадка е, как точно изпързаляха Христо Иванов[/quote]

  Аз го приех като психотрилър.

 52. 52 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Получавам ортикария само като я видя или чуя.

 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Гневно

  [quote#48:"karabastun"]освен, че просто училищните помощник - директорки и счетоводителики не могат да подготвят читави документи за усвояване на пари[/quote]
  Кой ги приема тези документи тогава?
  Той къде е спал?
  Как пък един не тръгне по верижката и да поправи нещата, ами толкова години само се въртим в кръг?
  Има ли някой из тези залупени комитети, комисии, централи, институти и други подобни, който наистина да реши, че работата не иска молитва а - МОТИКА!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#42] от "tww09306483":
  Споко, скоро ще има пак избори. Надявам се дотогава да сме си научили урока.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 55. 55 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Когато и да я провесят на някой стълб, все ще е фатално късно..

 56. 56 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#48] от "karabastun": Ти ще искаш училищните директорки да са по-квалифицирани от министъра.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  И тук повечето монетари са подобни!
  Един бил получавал ортикария от Кунева - пост #52, друг ги приел за психотрилър -пост #51, трети направо се хвърлил кам политически лозунги и мантри.....
  ....И докато тук поне никой не знае точно за какво става дума, то някъде там, из коридорите, зад бюрцата и добре платените длъжности има хора които само си клатят краката!
  Ето тези клатик-рници трябва да се раздрусат и изхвърлят на улицата.....А не с лозунги от червени лидери и бригади оплюващи безразборно, без дори да знаят за какво става дума.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#58:"Храбър"]монетари[/quote]
  коментари - грешка

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "10 милиона лева за ромските проекти" - ромите имат нужда от домашно възпитание, а не от ромски проекти!

 61. 61 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Видимите резултати на Кунева, която си пъхна носа в област, в която е абсолютно некомпетентна, само и само да е министър и да и закачат портрета в коридора на МОН. Поразиите от управлението й тепърва ще излизат.

 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  [quote#28:"Храбър"]Тази нова акция на новоназначеното правителство[/quote]
  ... проверка на Европейската комисия на програмата през октомври 2016 година, която констатира редица нередности по управлението й. Затова от ЕК пишат писмо до българските власти ...

  Октомври 2016!
  Толкоз!

 63. 63 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 249 Неутрално

  [quote#42:"tww09306483"]Тия 9-10%-та се разбиват най-малко на две. [/quote]
  Трябва ли всеки път да напомням, че около Да България се включват и нови хора?
  Най-малко на две, а най-много на колко? Колко ще вземат над процент? Хайде да речем 1-2% отидат в РБ. Не е беда. Толкова се престараха със статистиките, дето ги размахват, че от километър си личи, че са стъкмени. 3,8% за блока... Знаеш ли кога? Единствено ако им "отпуснат" от техните избиратели. Гледам, само те си ги хвалят по форумите.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 64. 64 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  До коментар [#56] от "az22":

  Авер, аз не защитавам Кунева - просто това безразборно плюене по нея - дразни!
  Нека всеки да си гледа неговата работа, а нека първо да ги съберат и да им обяснят как се работи!
  Така с партийни лозунги и глупости за ДС, КГБ и ЦРУ - НЕ СТАВА!

  [email protected]
 65. 65 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  [quote#50:"grajdanin1"]За България 350 млн за наука са нещо невиждано и ако не се откраднат могат да дадат сериозен тласък на науката ни. [/quote]

  Щеше да е много по-добре тези 350 милиона да бъдат дадени на изследователски групи, по 1-2 милиона на група, примерно за 200 проекта, с филтриране, оценяване и контрол през Брюкселските структури.

 66. 66 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Ми нали заместникът на Кунева по научната част беше тъкмо това назойливо професорче, дето сега е министър?

  Грешката не е в Кунева, а в определенията какво е наука, какво е образование, за какво служат фондовете и каква е ролята на министъра. До като не се изяснят тези нещица, отнесени обаче към здравия разум, а не към банажийските измислици, ще продължава същото надлъгване.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 67. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  [quote#46:"antikvarno"]Пак не са се разбрали как да крадат и пак ги хванаха! [/quote]
  Като чета - даже прекалено добре са се разбрали.
  И затова са ги и хванали.

  Интересен е друг аспект на далаверката. Наш си , вътрешен.
  Подочуваще се нещо, но ... ако не бяха скръцнали от вън със зъби - какво? Някой да има спомен темата да е била сериозно задълбана?
  Я от опозиция, я от нАучните среди, я от прословутото "гражданско общество"?
  Ами!

 68. 68 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  [quote#50:"grajdanin1"]Не става въпрос за образование, а за наука. За България 350 млн за наука са нещо невиждано и ако не се откраднат могат да дадат сериозен тласък на науката ни. [/quote]

  При ученици, които завършват средното си образование и сричат докато четат, ще даваме 350 милиона за наука?!
  Мерси! На това му се вика - на гол тумбак, чифте пищови.

  Само че ако искаме да се занимаваме с високи технологии ще ни трябват много повече от 350 милиона, плюс високотехнологична база, плюс огромен брой тесни специалисти. Това е по силите на огромните американски университети, но е прекалено голяма лъжица за нашата уста.
  Наука не се прави на празно място.

 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#62:"xm..."]Октомври 2016!
  Толкоз![/quote]
  Това не личи от лозунгите и мантрите които са се развъдили тук!
  Искаш ли да преброиш колко нищо неказващи или тотално несвързани с темата постове има тук?
  А какъв е процентът им от общия брой постове?
  Целият този товар (не само във форума...Той е само представителна извадка за начина по който се работи в България) пречи на всяка истински ценна и логически подкована мисъл да проникне до четящите и мислещи посетители!
  ....Дали пък не е целенасочено действие!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на oleeeee
  oleeeee
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Дневник много изпростяха. Истинските журналисти биха направили проверка, преди да публикуват очевидни компромати. Ако списващите Дневник го бяха направили, шяха да установят, че оперативната програма е дело на служебния министър проф. Денков. Кунева уволни шефа на управляващия орган на програмата Тодор Модев точно заради констатираните нарушения в нея. След като стана министър обаче, проф. Денков го върна обратно и дори го направи шеф на кабинета си.
  Няма как да обвиниш Кунева за това, за което тя е алармирала и е взела всички необходими мерки, включитебно е сезирала и прокуратурата.
  Към "журналистите" от Дневник - Ако ще помагате на Христо Иванов, не го правете по подобен просташки начин. Олеквате и се излагате...

 71. 71 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#10] от "volarok":
  Да, ще си ходи
  Но требе безвъзвратно да си ходи и този който я назначи.
  На когото МУ СПРЯХА ЕВРОФОНДОВЕТЕ.
  Хайде сега да видим какво ще коментира Бащицата фукльо - а на тях /ГЕРБ/ им спряха еврофондовете

 72. 72 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#18] от "Wornoxmaniak 🙄":

  Спират ги за такива като тебе, които не правят разлика между предприсъединителни фондове и оперативни програми!
  Що не си гледаш киселото зеле?

  pastor
 73. 73 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Време е всички да разберат, че министрите в правителството на Борисов, освен че не промениха корупционните схеми, са и некадърни.

  Нито един министър не направи една нормална дългосрочна стратегия и план за развитие на съответния сектор. Сега се скъсват да пишат фалшиви програми, особено за образованието, а какво направиха когато имаха власт?! Едно голямо НИЩО! Министерствата и цялата държавна администрация работеха ден за ден, без никакъв план и цели за постигане, винаги се вървеше след проблемите. Все като се случи нещо и като излезе, едва тогава се задействаха. През цялото време бяха заети с нищоправене, лично облагодетелстване и малоумни ПиаР кампании. Казвам малоумен ПиаР, защото ако си вършеха работата смислено и с дългосрочни резултати, щяха да имат съвсем друг имидж. Борисов е един обикновен пожарникар и там му е мястото!

 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#67:"xm..."]Някой да има спомен темата да е била сериозно задълбана?
  Я от опозиция, я от нАучните среди, я от прословутото "гражданско общество"? [/quote]
  Било е добре скрито от външни хора.
  Почти по същия начин обществото така и не разбра като как и защо руснаците ни осъдиха заради АЕЦ "Белене" и даже избързахме да си платим без да ни дават зор. Ако не беше голямата врява преди това около тази част от "големия шлем" сигурно изобщо нямаше и да чуем за това.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Да, обаче, № 55, Корнелия се врече да не рита падналите. За бесене не става дума въобще. Щото ако Борисов беше бесил след 10 поредни победи? Сега, като вземете властта, проявете милост, де. Вземете пример от Борисов. Или ще бесите?

 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#71:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Да, ще си ходи
  Но требе безвъзвратно да си ходи и този който я назначи. [/quote]
  Та да дойдете вие на власт пиявици такива!
  Не ви щем нито едните, нито другите....защото само на думи се различавате, но в действията си сте едни и същи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Нищо учудващо, тя си изпълни задачата да довърши разгрома в науката започнат от дани бой, серготеп, пицко, и--та тт и т.н.

 78. 78 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#68] от "atmanpg":

  " Това е по силите на огромните американски университети, но е прекалено голяма лъжица за нашата уста.
  Наука не се прави на празно място"

  Повтарям - не се изказвайте за неща, които не познавате. Това, че вие го отричате не означава, че в България наука, и то на световно ниво не се прави. Само академик Кралчевски, декан на Химическия факултет на СУ (предполагам, че името не ви говори нищо и затова уточнявам) има няколко хиляди цитирния на трудовете си през последните няколко години.
  И въз основа на какво правите извода, че в България не се прави наука - колко химични, физични, биологични лаборатории в СУ и БАН сте посетили? А--а не сте чували - невежеството не е извинение. И пак стогаме до приказката за обущаря и изкуството.
  Пак ви съветвам - не пишете по темата. Не я познавате.

 79. 79 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#26:"emil БИЙ БЕЗРОДНИТЕ ПЕТОКОЛОННИЦИ ОТ БСП!"]Потвърдили са за анонимното писмо. [/quote]

  "Затова от ЕК пишат писмо до българските власти, с което се дават препоръки, които ако не бъдат изпълнени ще доведат до пълното спиране на програмата."

  Тия от ЕК и те ли са анонимни флашки?
  Ей това герберите съвсем изкукуригахте!

  pastor
 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  До коментар [#70] от "oleeeee":
  Ето това е коментар, който си струва да прочете човек.
  Изяснява много добре за какво става дума.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 909 Неутрално

  По-страшно от комуняга е пребоядисан комуняга.

  Every cradle is a grave.
 82. 82 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#78] от "grajdanin1":

  [quote#78:"grajdanin1"]Повтарям - не се изказвайте за неща, които не познавате. Това, че вие го отричате не означава, че в България наука, и то на световно ниво не се прави. Само академик Кралчевски, декан на Химическия факултет на СУ (предполагам, че името не ви говори нищо и затова уточнявам) има няколко хиляди цитирния на трудовете си през последните няколко години.
  И въз основа на какво правите извода, че в България не се прави наука - колко химични, физични, биологични лаборатории в СУ и БАН сте посетили? А--а не сте чували - невежеството не е извинение. И пак стогаме до приказката за обущаря и изкуството.
  Пак ви съветвам - не пишете по темата. Не я познавате. [/quote]

  Господине, не мислете, че вие сте единственият компетентен по темата и всички останали трябва само да мълчат и да ви плащат стотици милиони, защото видите ли били твърде прости да разберат къде са изчезнали парите.
  Аз знам къде се раждат високите технологии. Раждат се в държавите, които дават стотици милиарди за наука.
  Там където имат хиляди университетски преподаватели по върхови технологии и не по-малко работници - тесни специалисти от най висок клас.
  И сте прав, че името на академик Кралчевски нищо не ми говори, но дори и откритията му да са върха на световната наука, то пътят от откритието до внедряването му изисква допълнителни специалисти и технологии, които трябва отново да дойдат от съседните сфери на науката.
  Но да допуснем че сте прав.
  Дайте ми пример за завършена и цялостна висока технология, които запада купува от нас и за какви пари.
  Коя марка апаратура на световно ниво е българска и няма достоен аналог по света.

 83. 83 Профил на w
  w
  Рейтинг: 240 Неутрално

  [quote#28:"Храбър"]Не знам дали Кунева има вина за случващото се, защото в това министерство едва ли само тя се е занимавала с тази програма... [/quote]

  Може и да сте прав, но ми е интересно защо не разсъждавате така, когато има издънка в министерство на Герб?

 84. 84 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Най-високопоставената калинка в кабинет ББ-2

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 85. 85 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ами защото е реформаторка, като другите реформатори Москов Радан, Ненчев и трикаджията

 86. 86 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#66] от "Сорос е заразата, а Тръмп е лекарството.":

  В грешка сте:
  Денков беше заместник министър още преди да дойде Кунева и си подаде оставката малко след като тя влезе в МОН. Може да си направите извода сам/а.
  Дайте шанс на Денков - аз лично му вярвам!

 87. 87 Профил на w
  w
  Рейтинг: 240 Неутрално

  [quote#68:"atmanpg"]При ученици, които завършват средното си образование и сричат докато четат, ще даваме 350 милиона за наука?!
  Мерси! На това му се вика - на гол тумбак, чифте пищови. [/quote]


  Вижте сега, това че вие сте неграмотен и нямате амбиции в областта на науката не значи, че и другите нямат. Разбирам, че искате да си стоите неук, но не ни го натрапвайте и на нас.

  Ако бяхте поне малко заинтересован от темата щяхте да знаете, че тези пари се дават целево за развитие на българската наука и конкретно за изграждане и усъвършенстване на четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. Те не могат да се използват за друго - ремонт на училища, пенсии или каквото и да било. Те не са от републиканския бюджет, а от оперативна програма. Надявам се правите разлика между двете.

  В допълнение ще ви обърна внимание, че следващият програмен период ще финансира основно научни постижения и разработки. Разбирам, че ви се иска да си направите една къщичка за селски туризъм с европейски пари и да си я ползвате за вила, но вече няма да стане. Пари ще се дават на знаещи и можещи. Четейки ви оставам с впечатление, че няма да бъдете бенефициент.

 88. 88 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Кунева да не се прави на ощипана патка. Всички нередности в МОН се дължат на наглата, алчна намеса на интриганта вълчев. Точно да откраднат парите по програмата се набутаха в министерство, от което универсалната патерица кунева хабер си няма.

  То и Манго е с нейния училищен опит и капацитет. Отвратителен цинизъм и лукарство.

  Navigare Necesse Est
 89. 89 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#87] от "w":

  Прав сте.
  Няма да бъда бенефициент.
  Объркал съм се, че финансирането ще става за сметка на бюджета, но щом ЕС ще плаща масрафа - нямам нищо против.

 90. 90 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Уау, и това в министерството на най-подготвената и най-честната! Не го вярвам, абсурд!

 91. 91 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#58:"Храбър"]И докато тук поне никой не знае точно за какво става дума,[/quote]

  Дааа! Много малко от съфорумците знаят за какво става дума!
  То дори е написано в статията с недомлъвки, а както е известно най голямата лъжа се създава от полуистината!
  От статията- "Единият от проблемите е свързан със структурата на Управляващия орган и разделението на функциите на този, който осигурява парите - УО, и този, който изпънява проектите - МОН."
  В статията не се посочва, че трябва да има и трета страна, която да даде оценка на проектите след приключване и преди цялостно плащане! Между трите страни в процеса трябва да е залегнал принципа на безпристрастност и необвързаност! Това означава, че никоя сртрана да не може да влияе на друга!

  В предложената от Кунева (като министър) структура е заложено оценката да се прави отново от МОН, а това е нодопустимо и ЕК не одобрява такава структура!
  С подобни структури бяха източени доста средства по програма САПАРД и всички знаем "на тях им ги спират - на мен ми ги пускат"!
  Да си зададем въпроса защо съзнателно се предлага структура за която се знае, че няма да бъде одобрена!
  Проф. Николай Денков много преди президентсските избори е предупреждавал, че с подобна структура ще има проблеми! Предупрежденията са имено към Кунева и чест му прави на професора, че подава оставка в знак на несъгласие! и разминаване в методите на работа с министър Кунева!
  С подобна структура "антикорупционката" смята да одобрява проекти и да приема приключването, а ЕК само да плаща!
  Имено заради този манталитрет загина и жената в тунела! От 2005 г. е платен предварително ремонт на тунела на посочена фирма от Шиши. Ремот не е извършван, парите са изчезнали, а делото е прекратено, като треябва да кажем, че и така се е водило!
  Е! Манталитета - дайте да вземем едни пари този път удари на камък! Въпроса обаче не е само за тези 350 млн., а за всичките 1,3 млд. предвидени от ЕК за образУвание!

  pastor
 92. 92 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#34] от "Judjuk":

  то се оказа комуникирано, нали затова Дончев ходи да се обяснява и в парламента, че не било вярно. пък се оказа, че е вярно. и на Баце локумите, че на БСП им ги спират пък на него му ги пускат се оказа лъжа.

 93. 93 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#3:"atmanpg"]"С над 350 млн. лв. по оперативната програма бившият вицепремиер и министър на образование Меглена Кунева предвиждаше да бъдат изградени и усъвършенствани четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности."
  =========================================
  Значи за четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности ще се хвърлят 350 милиона лева?!!!
  И това ще доведе до подобряване на нивото на образованието?!
  Това не е реформа. Това е източване на бюджета. [/quote]

  Абсолютно, върхови постижение и компетентности по какво. Явно не няма да са по наука и технологии. Вероятно ще са по специалности, от тия които само паразитират върху народа. Примерно политология, мениджмънт, и всякакви такива, в които се седи на топло и луксозно, на мек стол тип "президент" и не се произвежда нищо, обаче се лапуца много, без да се казва нищо съществено и затова нищо се вземат големи заплати.

  мурзилка
 94. 94 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Весело

  Аз открай време си я оприличавам с кукувицата, но царистите(рафинираните крадци) не го одобряват.

 95. 95 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  П.П Забравих и социологията и др. ясновидски, но и силно манипулиращи мнението на хората преди, и дори по време на изборите, за кой да се гласува "професии"

  мурзилка
 96. 96 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#93] от "Маршалов":

  "Примерно политология, мениджмънт, и всякакви такива, в които се седи на топло и луксозно, на мек стол тип "

  Информацията я има достъпна. И ако си бяхте дали труда да попрочетете малко нямаше да пишете това, което пишете. С мнението ви за политолози и други съм съгласен, но в случая парите са насочени към технически и естествени науки и медицина.

 97. 97 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#10:"volarok"]Вън червената кукувица от дясното пространство! Човекът на ДПС Лукарски - и той![/quote]кунева и Лукчо ги знаем! Но как си обяснявате че социолози дават на РБ2 (останаха Пръмова, Лукарски и москов) много по висок резултат и от 'Нова република' и от 'Да България'? Дали социолозите са платени? Или хората не следят политиката и все още си мислят за РБ както бе през 2014? Май ДДБ и НР не са Разпознаваеми! И докато е обяснимо за ДДБ - нова партия, това значи Много лош ПР за 'Нова република' - имат доста разпознаваеми лица, но те не се свъзват с НР! А и тъпотата на ДДБ-да са отделно! чудят се хората - ДДБ или НР и от яд решават - РБ?

 98. 98 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Г-жа Кунева е един голям, интелигентен сапунен мехур. Това ми е мнението за нея.

 99. 99 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Спират програмите . Ще ги спрат до една. И знаете ли защо. Защото ЕК не вярва на никой освен на Герб и на Б.Б. Тези нередности ги е имало.факт. Но ЕК е разчитала ,че при ГЕРБ ще се коригират и оправят. Сега не вярват и спират. Всичко ще спрат до изборите.....Да видят колко му е акъла на електората. на 26март. А нататък ........ще ги пуснат в зависимост от резултата.

 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Питайте Данаил Вълчев, за какво беше министър, Кунева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK